Руските въоръжени сили атакували обекти на енергийния комплекс на Украйна. По официални данни са поразени три топлоелектрически централи, пише "Рибар“.

Според Telegram канала, вероятно става дума за ТЕЦ Бурщин, Добротворская и Ладижинская. Съдейки по видеоклипове в социалните мрежи и съобщения в медиите, експлозии са се чули в Бурщин и Ладижин, а в района на Лвов, където се намира Добротворската ТЕЦ, пишат за пожар.

Продължават атаките срещу ТЕЦ Бурщин: това още веднъж потвърждава системния подход на Русия към огневото поразяване на съоръженията на украинския енергиен комплекс. Първоначално станцията разполага с 10 турбогенератора с вторично регулиране на скоростта на турбината (от 12 налични). Но след предишни атаки в най-добрия оперативни са били едва четири. Именно това оборудване позволява на украинските енергетици да компенсират честотните отклонения от номиналната стойност по време на пикове в потреблението на електроенергия.

Имаше един такъв генератор в ТЕЦ "Добротворская" и след ударите през април станцията продължи да работи, въпреки че бе поразен котелно-турбинния цех и повредени някои от котлите . Котелът и турбогенератор №1 не са повредени, турбогенератор №2 може да е получил само частични повреди, така че работата на станцията е продължила.

Що се отнася до Ладижинската ТЕЦ, последният удар по нея беше на 3 април, след възобновяването на атаки news pic 2
©
те срещу енергийния сектор на Украйна. След месец ремонт започна да работи (и е ясно, че това се забелязва). Сега се очаква на мушката на руснаците да попадне ТЕЦ Кривой Рог, която също продължава да работи.

Както пише "Рибар“, сега фокусът на руските удари се е изместил към поразяването на ТЕЦ със специално оборудване за вторично регулиране. Такива централи са много важни за функционирането на цялата енергийна система на Украйна (позволяват да се премахнат отклоненията на честотата от зададената стойност от 50 Hz). Две от трите ТЕЦ имат такова оборудване.

Приложена е и публикувана в Telegram украинска схема на маршрутите на руските самолети, ракети и дронове по време на атаката на 8 май.