САЩ потвърдиха, че са спрели продажбата на тежки бомби, които се опасяваха, че Израел ще използва в Рафа, пише The ​​Times of Israel.

Във вторник (7 май) вечерта администрацията на Джо Байдън е потвърдила съобщенията, че неотдавна е задържала голяма пратка от 2000- и 500-килограмови бомби, за които се "опасява, че Израел ще използва" в гъсто населения южен град Рафа в Газа.

Това е първият случай от началото на войната между Израел и ХАМАС, в който САЩ задържат пратка с оръжие за Израелските отбранителни сили, които снабдяват почти непрекъснато от 7 октомври насам.

Вашингтон категорично се противопоставя на голяма офанзива в Рафа, тъй като е убеден, че Израел няма как да я проведе, като същевременно гарантира безопасността на над милион палестинци, които се укриват там.

През последните месеци САЩ проведоха няколко виртуални срещи с висши израелски служители, за да изразят загрижеността си по отношение на потенциална операция в Рафа и да представят алтернативи за това как Израел би могъл да атакува ХАМАС в града, без да провежда пълномащабна операция.

Миналата седмица Axios съобщи, че САЩ ще спрат доставките на американски боеприпаси за израелската армия.