"Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да търсим съдържанието. Не бих се наел да дам становище дали София има нужда от нова частна болница. Това не е детска болница, не зная защо се нарича "Мама и аз". Това заяви бившият здравен министър Илко Семерджиев  по NOVA NEWS. Думите му са по повод ситуацията с отмененото решение за създаване на нова частна болница и предоставянето на документацията за нея на ДАНС и прокуратурата.

Той потвърди, че има пренасищане с болнични легла в София. Подобна е ситуацията и в Смолян, Русе, Пловдив – там дори има повече болнични легла на глава от населението. "Да не забравяме, че МЗ и държавата годишно имат капиталови разходи 32 млн. лева, това е смешна сума", каза той. 

Семерджиев припомни, че по закон частната и държавната собственост са равнопоставени. Мораториумът за изграждане на нови частни болници беше отхвърлен.

Относно приетото и отхвърлено решение за играждане на нова частна болница в София, Илко Семерджиев обясни, че сегашният здравен министър д-р Галя Кондева е представила абсолютно точна документация. "Не мисля, че тя се е опитала да заблуди Министерския съвет. В технологията на вземане на решения има предварително съгласувателна процедура – министерството е изпратило решението заедно със съпътстващите документи на другите министерства и ведомства. Те са имали време да изразят мнението си. Тази процедура е започнала преди около 2 г. Има две становища от "Медицински надзор", от НЗОК – също две становища, от БЛС има положително становище. Д-р Кондова не е допуснала грешка, тя пое "горещият картоф" от нерешителния министър Хинков, който е отложил тази тема", каза Семерджиев.

Решението за приоритизиране на Националната детска болница не е от сега, припомни бившият здравен министър. "В кабинета "Борисов 3" беше създадена Национална инвестиционна здравна компания с депозирани 100 млн. лева за изграждане на детска болница. Решението беше взето през 2019-та г. Бих попитал министър Хинков и министър Сербезова защо не са направили нищо. Министър Хинков загуби 188 млн. лева за протонен център, защото не направи нищо", обясни Семерджиев. "Защо не се случват нещата в България, зависи на какви хора ги доверяваме", обобщи Илко Семерджиев.