Месец след приемането на България във въздушния Шенген новите правила за пътуване на деца  продължават да будят въпросителни. Например, ако единият родител иска да изведе детето извън България, то той не представя декларация от другия, заверена от нотариус. Какви казуси възникнаха коментира адвокатът по семейно право Добромира Полименова в "Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя посочи, че вече има 6 случая, при които родители са извели децата си извън страната без съгласието на другия родител. По някои от тях са започнали процедури по връщането на децата в България, каза адвокатът. Тя подчерта, че този проблем все още остава нерешен, въпреки че е сформирана работна група, която да реши какви мерки да бъдат предприети в тази посока.

Полименова каза, че съгласно правилата на Шенген не се извършва граничен контрол при извеждане на деца в рамките на шенгенското пространство, но българските власти могат по своя преценка или на случаен принцип да правят проверки. "Това е субективно и не гарантира спазването на правата на родителите и това, че децата няма да бъдат изведени незаконно в чужбина“, обясни адвокатът.

Полименова каза, че процедурата по връщане на детето в България е съдебна и много дълга.