НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йордан Митев, Народно читалище „Тракия-2009“-Кърджали: Тракийци имат право на Ден на Тракия, заслужен с дълголетните борби за свобода и единение с останалите части на България

Йордан Митев, Народно читалище „Тракия-2009“-Кърджали: Тракийци имат право на Ден на Тракия, заслужен с дълголетните борби за свобода и единение с останалите части на България

24 Март 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Тракийци имат право на Деня на Тракия, защото е заслужен с дълголетните борби за свобода и единение с останалите части на България. Това каза за Радио „Фокус“ Йордан Митев, председател на читалище „Тракия-2009“-Кърджали. Той коментира, че борбата на Тракийските българи е неразделна част от борбите на целия български народ, защото Тракия е дала не по-малко герои и жертви, а почитта към бележитите тракийски войводи - герои на България, е голяма. Според Йордан Митев в българската история и в народната памет завинаги ще останат самоотвержените борци като капитан Петко Войвода, Димитър Маджаров, Руси Славов, Георги Кондолов, Лазар Маджаров, Стамат Икономов и още стотици тракийски синове - войводи, участващи в освободителните борби на Тракия и защитата от жестокото преследване на насилствено прогонените тракийци от Беломорска и Одринска Тракия.
„За нас този ден е скъп и ние го тачим и пазим, но длъжни сме да кажем, че Денят на Тракия не е и не може да бъде празник само на потомците на тракийските българи“, посочи също председателят на читалище „Тракия-2009“. Според Митев това е ден на целия български народ, защото в него се съдържа героизмът и на македонските, на добруджанските българи и на българите от Западните покрайнини. „За нас тракийската кауза е ясна и човечна. Празникът ни е достоен и ние се гордеем с него. Няма да забравим трагедията при Маджарово, нито Илиева нива, нито жестокостта при Аврен и много други святи места. Денят на Тракия е ден за размисъл и е събирателен образ на цялата тракийска памет“, каза в заключение Йордан Митев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.