НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Не мисля, че е правилно да се прави разграничение между етнос, религия, принадлежност  и т. н.

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Не мисля, че е правилно да се прави разграничение между етнос, религия, принадлежност и т. н.

8 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Добрич. Не мисля, че е правилно да се прави разграничение между етнос, религия, принадлежност и т. н. Това каза кметът на Добрич Йордан Йорданов по повод отхвърлената на извънредната сесия на Общинския съвет докладна записка, внесена от него, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Общинският съвет отложи за разглеждане на редовна сесия предложението на кмета Йордан Йорданов за финансово подпомагане на лицата, засегнати от вандалските прояви в мюсюлманската част на Гробищния парк миналия месец. Мотивът – предложението да бъде разгледано от всички постоянни комисии. Към датата на извънредната сесия то е било разгледано от две постоянни комисии. По правилник това дава възможност предложението да бъде включено в дневния ред на заседанието. 35 общински съветници гласуваха, 18 „за“ предложението, 8 – „против“ и 9 „въздържал се“. Предстои предложението да бъде разгледано и в комисиите по бюджет и култура и вероизповедания. Общински съветник предложи идеята да бъде разгледана от всички постоянни комисии, които имат касателство и чак тогава да бъде гласувана в Общински съвет отново.
В контекста на това кметът Йордан Йорданов заяви: „Не бих искал да мисля, че това е вид политически акт, но за съжаление така изглежда. Въпреки всичко ние ще внесем докладната на редовната сесия и нашите доводи бяха много ясни, че в хубавото време е разумно да се работи и да се помогне на хората щом има вариант, щом сме намерили. За съжаление очаквам това да се използва за политически цели, което е неприятно в случая. Очакваме да има предложение за по-голяма сума и т.н. Разбирате, че хората чакаха толкова време да разберат дали Общината може да им помогне и ние казахме, че можем, но за съжаление докладната не беше приета. Всички ние сме добричлии и трябва да можем да си помагаме в трудни моменти“.
На 6 септември тази година в Гробищния парк на град Добрич бе извършено вандалско посегателство върху множество надгробни паметници на покойници мюсюлмани. След обстоен анализ на възникналата ситуация заедно с Общинското предприятие „Обреден дом“ и огледи на място е установено, че са повредени 30 надгробни знака. Двадесет и два от тях са само отлепени от бетонната основа, върху която са поставени и могат да бъдат ремонтирани, като се възстанови техният първоначален вид. Осем надгробни знаци са изцяло разрушени и не е възможно да бъдат ремонтирани и възобновени. Необходимо е те да бъдат подменени. След направено от страна на Общината проучване и анализ, необходимите финансови средства по ремонтите и подмяната на елементите на надгробните знаци ще възлязат на обща стойност до 2500 лв. Засегнатите лица ще бъдат подпомогнати с до 40 лв. за ремонт на надгробен знак и до 200 лв. за подмяна на такъв. Финансовите средства ще бъдат отпуснати след подадено заявление от правоимащо лице и представена фактура за извършената услуга. Сумата ще бъде осигурена от Резерва за непредвидени и неотложни разходи на Община град Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Общинският съвет отложи разглеждането на предложението за финансово подпомагане на засегнатите от вандалските прояви в гробищния парк

Добрич: Общинският съвет отложи разглеждането на предложението за финансово подпомагане на засегнатите от вандалските прояви в гробищния парк

4 Октомври 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общинският съвет отложи за разглеждане на редовна сесия предложението на кмета Йордан Йорданов за финансово подпомагане на лицата, засегнати от вандалските прояви в мюсюлманската част на гробищния парк миналия месец. Мотивът е предложението да бъде разгледано от всички постоянни комисии. Към днешна дата то е било разгледано от две комисии. По правилник това дава възможност предложението да бъде включено в дневния ред на днешното заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. 35 общински съветници гласуваха, като 18 от тях със „за“, 8 – „против“ и 9 „въздържал се“. Предстои предложението да бъде разгледано и в комисиите по бюджет и култура и вероизповедания.
На 6 септември тази година в гробищния парк на град Добрич бе извършено вандалско посегателство върху множество надгробни паметници на покойници мюсюлмани. След обстоен анализ на възникналата ситуация заедно с Общинското предприятие „Обреден дом“ и огледи на място е установено, че са повредени 30 надгробни знака. Двадесет и два от тях са само отлепени от бетонната основа, върху която са поставени и могат да бъдат ремонтирани, като се възстанови техният първоначален вид. Осем надгробни знаци са изцяло разрушени и не е възможно да бъдат ремонтирани и възобновени. Необходимо е те да бъдат подменени.
След направено от страна на Общината проучване и анализ, необходимите финансови средства по ремонтите и подмяната на елементите на надгробните знаци ще възлязат на обща стойност до 2 500 лв. Засегнатите лица ще бъдат подпомогнати с до 40 лв. за ремонт на надгробен знак и до 200 лв. за подмяна на такъв. Финансовите средства ще бъдат отпуснати след подадено заявление от правоимащо лице и представена фактура за извършената услуга. Сумата ще бъде осигурена от Резерва за непредвидени и неотложни разходи на Община град Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Районният съд е уважил искането за настаняване в болнично заведение на обвиняемия за поругаване на паметниците в гробищния парк

Добрич: Районният съд е уважил искането за настаняване в болнично заведение на обвиняемия за поругаване на паметниците в гробищния парк

13 Септември 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Добрич. Районният съд е уважил искането за настаняване в болнично заведение на обвиняемия за поругаване на паметниците в гробищния парк на Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. 32-годишният Изет О., който е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Районната прокуратура в Добрич за повреждането на множество надгробни паметници в гробищния парк в града, вече е настанен за лечение в болнично заведение. Това е станало по искане на Районната прокуратура в Добрич, което е било уважено от състав на Добричкия районен съд.
Младият мъж е обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2 от НК. На 6 септември тази година в гробищния парк на Добрич той повредил 40 паметника на покойници мюсюлмани. След установяването му като извършител се разбира, че същият страда от психиатрично заболяване. Районната прокуратура в Добрич внесе искане за настаняване на Изет в болнично заведение по реда на член 70, ал. 1 от НПК за срок до 30 дни.
Определението на Добричкия районен съд подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Окръжния съд в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС осъди поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич

ПГ на ДПС осъди поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич

12 Септември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Остро осъждаме поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Хасан Адемов в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този акт е ярко доказателство за криза на демокрацията и държавността“, обяви той. „Управляващите мълчаха и когато бяха блъскани и влачени възрастни хора на границата. Когато се приемаха решения за промяна на имената, когато се сипеха заплахи, че ще ни стъпчат“, посочи Хасан Адемов. „Те не просто мълчат, а дадоха власт именно на тези сили, без да си дават сметка“, заяви депутатът от ДПС. „Мълчанието не е просто плод на къса памет и недалновидност, а е не държавническо“, допълни той. „Призоваваме компетентните органи незабавно да предприемат всички действия за разкриване на извършителите“, обяви Хасан Адемов. „Когато говорим за извършители, става въпрос за провокатори“, коментира той.
„Фокус“ припомня: На 11 септември стана ясно, че мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич. Случаят, станал навръх Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, стана причина Главното мюфтийство да излезе с декларация, в която осъжда ислямофобията и призова държавните институции да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на вандалския акт. Обвиненият за престъплението мъж е психично болен и случаят не е свързан с противопоставяне между религиите. Извършителят на вандалския акт е настанен в лечебно заведение.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство за повреждането на надгробните паметници, извършителят е привлечен като обвиняем

Добрич: Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство за повреждането на надгробните паметници, извършителят е привлечен като обвиняем

10 Септември 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Добрич. По повод декларация на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България за повреждането на 40 надгробни паметника в гробищния парк в Добрич в Деня на Съединението, Окръжна прокуратура – Добрич, заявява, че по случая е било образувано незабавно досъдебно производство под ръководството на Районната прокуратура в града. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.
В хода на разследването е изяснено авторството на деянието. Извършителят е привлечен като обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2, във връзка с член 26, ал. 1 от НК.
Предстои прокуратурата да внесе искане за настаняване на обвиняемия за изследване в психиатрично заведение по реда на чл. 70, ал.1 от НПК, тъй като са налице данни, че обвиняемият страда от психиатрично заболяване.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главното мюфтийство: В Деня на Съединението на България вандали поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич

Главното мюфтийство: В Деня на Съединението на България вандали поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич

10 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. На връх Деня на Съединението на княжество България с Източна Румелия вандали потрошиха и поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в град Добрич. Това съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство на мюсюлманско изповедание в Република България. В позиция на Главното мюфтийство се посочва: „Ислямофобията стана модерна днешни дни и за съжаление се посяга дори на последните наземни домове на покойните, за да се избият сериозни психически и болни комплекси. Обезвереният народ е завладян от дявола и вилнее над родината ни". Според мюфтийството държавните институции трябва да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на този вандалски акт. „През последните две години в Народното събрание бяха внесени няколко законопроекта за вероизповеданията, но за съжаление нито един от тях не е градивен и не обслужва нуждите на вярващия човек. Всички тези рестриктивни законопроекти са с една единствена цел - „угаждане“ на псевдопатриотичните чувства на малките душици, с цел извличане на политически дивиденти. Политическите ангросисти имат огромната вина за положението на “болния човек“, който вилнее в гробищните паркове и извършва вандализъм, смятайки го за патриотизъм на връх националните празници", посочиха от институцията.
Според Главното мюфтийство е необходимо е да се замислим сериозно в дълбокото значение на надписа над парадния вход на Народното ни събрание: „Съединението прави силата“, с който се представихме пред света по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание остро осъжда болният акт на вандализъм в частта на турските гробища в гробищния парк на град Добрич. И призовава органите на реда по-скоро да заловят извършителите, за да застанат пред българския съд", посочиха от Главното мюфтийство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.