НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: 11-та пехотна Македонска дивизия е била един от най-върховите изрази на патриотизма на македонските българи

Проф. Пламен Павлов: 11-та пехотна Македонска дивизия е била един от най-върховите изрази на патриотизма на македонските българи

17 Октомври 2017 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. 11-та пехотна Македонска дивизия е била един от най-върховите изрази на патриотизма на македонските българи. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ за 102-ата годишнина от началото на сражението за завладяването на Криволашката позиция по време на Първата световна война. Историкът посочи, че от българска страна в Криволашката битка участват части от четири дивизии от 2-ра Тракийска, 5-та Дунавска, 7-ма Рилска и най-вече от 11-та Македонска дивизия, която на практика понася най-много загуби. „Тя се бие най-героично по време на това дълго и тежко сражение“, посочи историкът. Той поясни, че в 11-та Македонска дивизия участват главно хора от Македония. „Имало е намерения да се създаде една цяла групировка, на практика почти една армия от македонски българи, трябвало е да наброява 25 хил. души. Имало е проекти тя да влезе в четнически вариант. Това е в навечерието на нашето включване във войната през есента на 1915 г. Самото развитие на нещата води до там, че се създава 11-та Македонска дивизия“, поясни проф. Павлов. По думите му тази дивизия е била един от най-върховите изрази на патриотизма на македонските българи. „В Македония много често се спекулира, че войници от Македония, „македонци“ били мобилизирани не само в Българската армия, но и в сръбската, че те се биели за чужди каузи. Криволашкото сражение и цялото участие на 11-та Македонска пехотна дивизия във войната показва, че каузата за македонските българи не е чужда. Тя е целокупна България. В нея участват бивши четници на ВМОРО“, допълни историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: При неуспех на Криволак, участието на България в Първата световна война щеше да приключи

Проф. Пламен Павлов: При неуспех на Криволак, участието на България в Първата световна война щеше да приключи

17 Октомври 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. При неуспех на Криволак, участието на България в Първата световна война щеше да приключи. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ за 102-ата годишнина от началото на сражението за завладяването на Криволашката позиция по време на Първата световна война. „Вярно е, че основните сили на сръбската армия вече са в отстъпление, но цялата идея на френското командване и въобще на съглашенците е на практика да се осуетят българските настъпателни операции в Сърбия. Същото го виждаме една година по-късно с Каймак-Чалан и с продължилите по-нататък големи битки. През 1917 г. с една провокация с така нареченото Топличко въстание се прави опит да се създаде вътрешен фронт. Тези години на Първата световна война показват и невероятната желязна воля на българския войник и като цяло желязната психика на българското общество, тъй като се налага да воюваме на два и понякога на три фронта. В случая това е да се направи един втори фронт, да се направи едно мощно настъпление на френските съглашенски войски по долината на Вардар и България да бъде извадена от строя. Виждаме, че това не само не се случва, но на практика още от есента на 1915 г. съглашенските сили си дават ясна сметка, че воюват с една много мотивирана, добре подготвена и дисциплинирана армия“, заяви проф. Павлов. По думите му стратегическото положение на Криволак, се вижда на практика още Междусъюзническата война. „Там днес минава и жп линия, така че това е един много основен коридор, който има и своята военностратегическа стойност“, посочи историкът. Проф. Павлов подчерта, че Българската армия проявява изключителни качества в това сражение. „Тя не само, че преодолява елемента на изненада, който целят французите, но успява с контраатаки, със задържане на позиции да накара в крайна сметка противникът да се изтегли“, допълни проф. Пламен Павлов.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.