НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илиян Василев, Център за балкански и черноморски изследвания: Силните черти на България по казуса с „Фолксваген“ се проектират на фона на рисковете и недостатъците на Турция, а не като обективни преимущества

Илиян Василев, Център за балкански и черноморски изследвания: Силните черти на България по казуса с „Фолксваген“ се проектират на фона на рисковете и недостатъците на Турция, а не като обективни преимущества

16 Октомври 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. Силните черти на България по казуса с „Фолксваген“ се проектират на фона на рисковете и недостатъците на Турция, а не като обективни преимущества. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Илиян Василев, член на УС на Център за балкански и черноморски изследвания във връзка с отлагането на строежа на германския завод заради турската военна операция в Северна Сирия. Той обясни, че големият недостатък на Турция е политическите рискове, които, по думите му, са неуправляеми от който и да е стратегически инвеститор, но докато в южната ни съседка президентът Ердоган лично дърпа инвестицията, у нас премиерът Борисов не е толкова ангажиран, колкото бившият президент Росен Плевнелиев, чрез контактите си в Германия. „Да не забравяме – основният лобист за инвестицията да не бъде в България, а да бъде в Турция, е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който изпълнява мисия, която му е възложена от Кремъл, да помогне на новия приятел на Владимир Путин – Ердоган, да направи тази германска инвестиция Турция. Ние перманентно се снишаваме, ако стане въпрос да кажем, че Кремъл, в случая, работи срещу българските интереси през проксито си - лобиста Герхард Шрьодер. Ако го кажем явно и в прав текст – само ще усилим позицията си“, обясни той. Илиян Василев добави, че не се увеличават шансовете на България за привличането на Фолксваген като стратегически инвеститор, защото има големи принципни въпроси и рискове, свързани със страната ни. Ако една част от тях могат да се решат в контекста на специално обслужване, внимание от страна властта, друга част трудно може да се компенсира, а именно – институционалния дефицит, проблеми в съдебната система и липсата на квалифицирана работна ръка.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

HAZ: Към момента изграждането на завод на „Фолксваген“ в Турция е немислимo, призна Щефан Вайл

HAZ: Към момента изграждането на завод на „Фолксваген“ в Турция е немислимo, призна Щефан Вайл

15 Октомври 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Волфсбург. Министър-председателят на федералната провинция Долна Саксония Щефан Вайл, който е член на Надзорния съвет на германския концерн „Фолксваген“, коментира за изданието Hannoversche Allgemeine Zeitung информацията за отлагане на решението за изграждане на нов завод на компанията в Турция. „С оглед настоящите условия, не си го представям“, гласи отговорът на Вайл на съответния въпрос. Той описа новата, трета по ред военна офанзива на Анкара в Северна Сирия като „шамар в лицето на човешките права и международното право“.
За Надзорния съвет на „Фолксваген“ предстоят „фундаментални обсъждания“ на проекта за новия завод, обяви и министърът на икономиката на Долна Саксония Бернд Алтхусман, също член на ръководния орган на германския концерн.
„Фолкваген“ обмисля от месеци къде да открие новия си завод, като освен Турция, сред потенциалните кандидати бе и България. В предходните седмици в медиите се появиха множество публикации, в които се твърдеше, че германският концерн е избрал района около Измир за новия си завод. Окончателното решение се очакваше в началото на текущия месец.
По-рано икономическото издание Das Handelsblatt, позовавайки се на свои източници от компанията, съобщи, че германският автомобилен концерн отлага реализирането на плана за изграждане на завод в Турция заради военна операция на Анкара в Сирия. При новосъздалата се ситуация не може да има „зелена светлина“ за изграждане на завода в района на Измир, разкриха източниците от автомобилния производител. Националният ежедневник Die Zeit цитира говорител на „Фолксваген“, който подчерта единствено: „Следим ситуацията с голяма загриженост“. Други подробности не бяха представени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Фолксваген“ отложи окончателното решение за завода в Турция заради операцията в Северна Сирия

Reuters: „Фолксваген“ отложи окончателното решение за завода в Турция заради операцията в Северна Сирия

15 Октомври 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. „Фолксваген“ отложи окончателното решение за изграждането на автомобилен завод в Турция на фона на международните критики срещу военната операция на Анкара в Северна Сирия и опасенията от евентуални щети върху репутацията на компанията, предава Reuters.
Както заяви пред Handelsblatt говорител на германския автомобилен концерн, компанията „наблюдава ситуацията с голяма загриженост“.
По-рано този месец „Фолксваген“ регистрира дъщерно дружество в западната турска провинция Маниса, независимо че от компанията твърдят, че все още са в заключителен етап на преговорите и все още не са взели окончателното решение къде да изградят завода.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Изграждаме 8 нови парка в кварталите

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Изграждаме 8 нови парка в кварталите

14 Октомври 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. „По-добро качество на живот означава близък достъп до градски паркове. Затова планирахме изграждане на 8 нови парка и запазване на зелените клинове от Витоша. Вече се изработва устройствения план за парк „Кукуряк“ в „Овча купел“. Имаме подкрепата на жителите, които се включиха в обсъжданията, а ангажиментът, който поех е да създадем добра пешеходна и велосипедна свързаност на парка с жилищния комплекс „Овча Купел“ I, 4,5,6 микро район“, обясни кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Тя поясни, че в момента се разработва вариант за паркинг, който ще се намира до бъдещия северен вход на парк и до метростанцията, която се изгражда. „Манастирски ливади“ е от кварталите, които имат огромна нужда от парк и зелени площи. Затова планираме линеен парк по поречието на реките Боянска Бара и Бара Изливо и имаме изготвен идеен проект“, каза Фандъкова. Третият нов парк ще е на територията бившите военни имоти в район „Младост“. Те бяха прехвърлени на общината от Министерски съвет. „Вече имаме с идеен проект и се извършва градоустройствената процедура“, поясни кандидата за кмет. Четвъртият нов парк, който тя предлага е на територията на „Студентски“, кв. „Витоша“. „Догодина със сигурност ще можем да започнем изграждането на нов парк на ул. „Черковна“ в район „Оборище“. Правим го заедно с Министерство на отбраната и Военната академия. По този начин разширяваме парка на Военна академия, който преди години отворихме за граждани“, обясни Фандъкова. Другият парк, чието изграждане може да започне през следваща година, е линейният парк по бул. „Македония“. В планирането му се включи екипа на „Вилмот архитекти“, едно от водещите архитектурни бюра във Франция. Много важно за жителите на „Младост“, „Студентски“, „Дървеница“, „Мусагеница“ е да продължим работа по парк „Въртопо“. В напреднала фаза са проучванията, които ще дадат допълнителна връзка на бул. „Цариградско шосе“ с Околовръстния път, източно от „Горубляне“. По този начин осигуряваме достъп до бъдещия хидропарк „Искър“. Собствеността по поречието е общинска и държавна и неговото изграждане е обезпечено“, каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова. „Една от важните задачи, която задължително трябва да приключим, е да защитим цялата територия на Борисовата градина с приемането на устройствен план. Това е единственият начин да забраним всякакво ново строителство в парка и да върнем публичните функции на къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър“, каза Фандъкова. „Предвиждаме и изграждането на две пешеходни и велосипедни връзки между трите части на Южния парк. По този проект вече работи главният архитект на София арх. Здравков“, обясни Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Йорданка Фандъкова: София има нужда от работа, от запазване на духа, а не от приказки - работила съм за тази кауза цял живот

Местни избори 2019: Йорданка Фандъкова: София има нужда от работа, от запазване на духа, а не от приказки - работила съм за тази кауза цял живот

13 Октомври 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Предизборен дебат между кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в ефира на „Канал 3“ и „Радио К2“ от 13 октомври 2019 г.
Илияна Беновска: Прекъснахме Ви с каш, за да може да спре диалогът.
Мая Манолова: Аз също ще преформулирам последния си въпрос. Всъщност, отговор на въпроса, който задавате Ви дава министерството на регионалното развитие, ръководено от представители на ГЕРБ. То Ви казва какво бъркате в обществените поръчки. Те са дискриминационни – условията, които се залагат. Те се правят за един кандидат. Те приличат на свирен мач. И аз отново казвам – не искам да Ви атакувам по тази линия, защото не сте Вие човекът, друг договаря.
Йорданка Фандъкова: Кажете кой е човекът, г-жо Манолова. Кажете кой е човекът, че през цялото време говорите как някой управлява.
Мая Манолова:Вашият председател.
Илияна Беновска:Председателят на Столичния общински съвет или…
Мая Манолова: Вашето твърдение, което е вярно, че допреди 4 години аз бях член на БСП. От 4 години съм безпартийна, но Вие и в момента сте заместничка на г-н Борисов.
Йорданка Фандъкова: Да, точно така!
Мая Манолова: Вие сте човекът, който замести г-н Цветанов.
Йорданка Фандъкова: Не, не съм човекът, който замести. Аз съм заместник-председател много отдавна.
Илияна Беновска: Имате ли въпрос към г-жа Фандъкова, г-жо Манолова?
Мая Манолова: Този, който определя обществените поръчки е същият, който Ви редеше листата до вчера.
Илияна Беновска:Кой?
Мая Манолова:Г-н Борисов, разбира се!
Фандъкова: Определя обществените поръчки?
Мая Манолова: Хората на г-н Борисов, който реално дърпат конците в Столична община.
Йорданка Фандъкова: Какви са тези хора? Кажете някакви имена.
Мая Манолова:И тъй като аз задавам въпрос, да Ви попитам – като заместник-председател на ГЕРБ Вие не знам защо бягате от тази своя отговорност не чух Вашето мнение нито за „Апартамент-гейт“, нито за…
Илияна Беновска: Благодаря Ви! Това го считаме за последния Ви въпрос, макар че беше изложение.
Мая Манолова:Мисля, че и двете сме в три въпроса.
Илияна Беновска:Да, благодаря Ви много! Приключихме сета с взаимните въпроси.
Йорданка Фандъкова: Имаше ли въпрос?
Илияна Беновска:Въпрос или изложение…
Мая Манолова:Употребих моята 1 минута.
Илияна Беновска: Благодаря Ви!
Илияна Беновска: След третия въпрос на г-жа Манолова плавно ще преминем към отговорите и на други въпроси. Аз ще задавам въпросите и ще Ви помоля в рамките на 1 минута да се стараете да отговаряте. Започвам да Ви питам и вярвам, че ще отговаряте смело, честно и с достойнство, защото Вие сте две исторически дами със стил. Да видим как са и политическите обноски. И така – г-жо Манолова, заявявате се като независим кандидат, граждански кандидат, обаче, около Вас е, бих казала, прощавайте за метафората, Вавилонско стълпотворение от разнополови политически сили – леви и десни, които говорят на различни, в политическо и ценностно измерение, езици. Вие забранихте на БСП да говорят от Ваше име, ДБГ пък забраниха на БСП цитирам „да нажежават ефира до червено около Вас“. Ориентирайте ме, ако реша да гласувам за Вас, кого представлявате Вие и кой ще се гордее с успехите на Вашето кметуване и кой ще носи отговорност, ако имате неуспехи?
Мая Манолова:Зад мен стоят граждани – партийни и непартийни – и политически формации, които искат промяна. Моделът на управление на София в момента не е десен. Това е задкулисен модел. Всички, които искат промяна. Всички, които искат повече да не се правят ремонти на ремонта, да не се плаща по три пъти за едно и също нещо, на едни и същи фирми. Всички, които искат яснота за това кой управлява и кой взема решенията. Всички, които искат ясна отговорност от кмета. Всички, които искат кмет-лидер, който да стои с лицето си и да отговаря за успехите и неуспехите на общината, а не само за успехите – всички тези стоят зад мен. Това са хората, които искат нормалност, които искат промяна. Всички, които са срещу статуквото. Ако Вие искате промяна в София, можете да гласувате за мен. Ако искате статуквото да остане, а този модел да продължи да управлява, който в кампанията се показа, че управлява с инсинуации и с лъжи, с натиск и дискредитиране, можете да гласувате за.
Илияна Беновска: Благодаря Ви! Изтече Вашата 1 минута. Само ще направя една забележка преди плавния преход към въпроса ми към г-жа Фандъкова. Аз лично не разбрах кой би носил отговорност за Вашето управление.
Мая Манолова:Лично ще я нося. Лично с лицето си. Няма да се крия зад централи и зад заместник-кметове, които да стават клиенти на прокуратурата, както е в момента. Лично, лично.
Илияна Беновска: Г-жо Фандъкова, Вие сте бивш преподавател по литература. Знаете, че при проверка на писмените работи, ако някой пише, че Вазов, примерно, е много голям поет, това се счита за смислова грешка, защото не може да се измери колко е голям. Взимам повод от думите на г-жа Манолова – тя каза, че „всички“ ще отговарят, „всички“ са писали от гражданите.
Мая Манолова:Лично казах, не всички. Лично аз с лицето си ще нося отговорност, с името си, както винаги ще правя. Аз, лично ще я нося. Аз го повторих три пъти, явно не ме слушате.
Илияна Беновска: Исках да Ви попитам всъщност – това, което и г-жа Манолова Ви попита. Вие сте регистрирана като кандидат за кмет от София от софийска коалиция ГЕРБ/СДС. Вашият успех като залог ли би бил за довършването на третия мандат на Бойко Борисов в изпълнителната власт?
Йорданка Фандъкова:Не мисля, не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни избори. Аз съм се явявала 3 пъти на такива избори с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания. Не използвам манипулации, не използвам лъжи, не използвам внушения, не ми е в стила – хората ме познават. Така че – да, аз имам много ясна политическа ориентация, има много ясни ценности, които не съм променяла през съзнателния си живот и нямам никакво намерение да го правя, независимо за каква позиция кандидатствам. Кандидатствам ясно за позицията за кмет на София. София е градът и каузата, която мен ме интересува и съм работила за тази кауза цял живот.
Илияна Беновска: И зад Вас седи партия ГЕРБ и СДС за Вашите успехи и неуспехи.
Йорданка Фандъкова: Аз казвам, че аз стоя като мажоритарен кандидат, отделно зад мен стои и се надявам с мен да работят и кандидатите от ГЕРБ и СДС, които са включени в листата, така че имам много ясен профил.
Илияна Беновска: Изтече Вашата 1 минута. Благодаря Ви! Продължаваме нататък със следващия мой въпрос, който е един към двете, но е зададен по индивидуален начин, ако мога да се изразя, а той е – общественото мнение свързва Бойко Борисов и с Вас – г-жо Манолова и с Вас – г-жо Фандъкова. Това е безспорно и тук се появи в този дебат. Можете ли да ми кажете, г-жо Фандъкова – Вие като заместник на председателя на ГЕРБ и изпълнителната комисия на ГЕРБ, и като министър-председател, бих казала, досега на София – кой е за Вас Бойко Борисов, личността му? Имаше обвинение от страна на г-жа Манолова. А, Вие, г-жо Манолова, въпросът ми към Вас е следният – Вие сте известна като силен парламентарен и политически опонент на Бойко Борисов. Това не може да бъде забравено, но демонстрирахте и заявихте, че сте неудовлетворена от работата Ви с Борисов в качеството Ви на омбудсман. Кой е за Вас Бойко Борисов – най-дълго управлявалият в България в съвременната ни история? Първо отговаря г-жа Фандъкова.
Йорданка Фандъкова: Ние имаме много ясни и конкретни взаимоотношения. Имаме много ясен профил и отговорности с г-н Борисов. Г-н Борисов ме покани, без да ме познава, виждайки моята работа – да работя в Столична община като заместник-кмет по образованието. Едно стъпало, което надгради опита ми в работата в управление на образованието и моите цензове за управление изобщо. След това, след като работихме заедно, участвах в създаването на ГЕРБ. Г-н Борисов, знаете, в момента е министър-председател. Доста често имаме тежки разговори по отношение защита интереса на софиянци, особено в присъствието г-н Горанов. Не винаги са резултатни, но аз съм доста упорита в отстояването на интересите на София, така че моите отношения са абсолютно прозрачни, ясни за всеки един гражданин на София.
Илияна Беновска:Благодаря Ви! Г-жо Манолова – кой е за Вас Бойко Борисов?
Манолова: Г-н Борисов не ми е началник нито ментор, нито човек, който да диктува моето поведение, нито да определя моите решения, нито пък най-малкото да ми реди листата или хората, с които ще управлявам София. Имала съм работни отношения с г-н Борисов, защото ефективността на един омбудсман зависи и от комуникацията с парламента, с министерски съвет, с отделните министри, с кмет на София, с областните управители и до един момент в името, в кауза за защита правата на гражданите съм успяла да извоювам важни стъпи, свързани с частните съдебни изпълнтели, с арбитражните съдилища, с модерното робство, за което, разбира се, приносът е на всички парламентарни групи и особено на тези, които управляват, но повече от 1 година аз се сблъсках със стена на пълно блокиране на моите кампании, идеи и гражданите бяха наказани заради лошото отношение, заради неглижирането от страна на институцията министерски съвет.
Илияна Беновска: Приключи Вашето време. Благодаря Ви! Въпрос към Вас, г-жо Манолова. Подозренията са, че както бягате като дявол от тамян от БСП, така се целите в председателския пост на БСП неудовлетворена от това, че последния път не можахте да станете Вие председател, а стана Корнелия Нинова. Вие в тази кампания срещу Борисов ли се борите, или срещу Нинова?
Мая Манолова: Имате проблеми с фактите. Г-жа Нинова беше избрана за председател на БСП след като аз вече бях омбудсман. От 4 години аз не съм член на БСП и няма как да кандидатствам за председател.
Илияна Беновска: Вие недейте ме обвинява. Аз си знам историята и съм я чела и бяха на дебат при мене и четиримата кандидати.
Мая Манолова: Добре, нека да Ви обясня. Няма как, няма как лице, гражданин, който не е член на БСП да стане председател на БСП. Там има устав и правила. Няма как да се кандидатират.
Йорданка Фандъкова:Тоест – Вие сте си затворила вратата за БСП, така ли?
Мая Манолова:Да, да! Аз не съм кандидат за председател на БСП нито имам някакви намерения да правя друг проект. Моята кауза е смяна на модела на управление в София. Този модел беше наложен. Питахте ме срещу кого се боря – срещу Борисов или срещу Корнелия. Обяснявам – Борисов наложи този модел на управление в София. Не г-жа Фандъкова. Тя просто изпълнява модела, който организира Борисов.
Йорданка Фандъкова: Кой е този модел, г-жо Манолова?
Мая Манолова: Ами, аз няколко пъти обясних. Някой друг зад кадър да взема важните решения – в интерес на близки фирми, срещу интереса на столичани. Това е моделът.
Илияна Беновска: Благодаря Ви! Въпрос към г-жа Фандъкова. Г-жо Фандъкова, готова ли сте да продължите да надграждате, или след тази кампания виждате основание да промените ако не радикално, то по същество доста неща от Вашите функции като кмет?
Йорданка Фандъкова: Първо – задължително трябва да надграждаме, за да можем да вървим напред – трябваше да стъпим на нещо. Много е важно, когато оценяваме къде сме стигнали, е важно откъде сме тръгнали. Тръгнахме от кризите и моделът на управление доведе до там, че няма бали с отпадъци – нещо, което заварих, няма 40-годишни „Икарус“-и.
Мая Манолова: Нали СДС управляваше преди Вас и г-н Борисов. Вие срещу него ли говорите в момента?
Йорданка Фандъкова: Аз говоря факти.
Мая Манолова:Г-н Борисов Ви остави безобразна.
Йорданка Фандъкова: СДС не управляваше, а управляваха едни мнозинства по интереси.
Мая Манолова: Ами, Вашите общински съветници сега от СДС бяха председател на СДС-София.
Йорданка Фандъкова: В общинския съвет тогава имаше много плаващи мнозинства – нещо, което очевидно за Вас няма да е проблем в следващия общински съвет, защото нямате достатъчно опит и не знаете как това нещо наистина влияе на управлението.
Мая Манолова: Вашия опит го виждаме ежедневно.
Фандъкова: Да, виждат го всички хора за радост.
Мая Манолова: Така е. За 14 години имате опит. Признавам го.
Йорданка Фандъкова: Но, ако ми позволите, зная, че опита Ви е в говоренето, моят не е толкова добър в говореното, моят е в работата, но …
Мая Манолова: Нека гражданите го преценят.
Йорданка Фандъкова:Разбира се, че ще го преценят.
Илияна Беновска: Даваме малко време на г-жа Фандъкова ми казват от апаратната, защото г-жа Манолова влиза във Вашето време. Имате още 20 секунди.
Йорданка Фандъкова: Аз отново ще кажа, че това, което е необходимо, е надграждане, но и продължаване на промяната. Промяната я започнахме ние, защото променихме и прекъснахме, например, заменките за няколко апартамента на детски градини, които аз заварих и първата ми задача, дадена от г-н Борисов като кмет, беше да намеря, да видя дали има възможност да върнем това решение.
Илияна Беновска: Приключи Вашето време.
Йорданка Фандъкова:Е, нямаше възможност, за съжаление беше законно направено, но за сметка на това не позволих да се строи друго освен детска градина на това място.
Илияна Беновска: Въпрос към двете – помолих Ви в началото да говорим, да превърнем този дебат в един разговор и за личностите, и за качествата. Много е важно хората да разберат кой ще е шофьорът на таксито им в София, ако мога така да се изразя и защо да се качат в таксито на този или този шофьор. Така че – отговорите ми без да завоалирате – кой въпрос се страхувате, че ще Ви бъде зададен по време на кампанията? Каква тайна таите, която би Ви детронирала? Не ми отговаряйте и двете, моля Ви, че сте чисти като златни монети. Всеки има в живота си нещо, което не е съвсем стройни. Първа – г-жа Фандъкова.
Фандъкова: Аз не се притеснявам от въпросите. На мен ми задават въпроси вече повече от 15 години и то в публичната сфера, иначе, преди това ми задаваха много въпроси децата и техните родители, но със сигурност мога да кажа, че не се гордея с всеки един ден от работата ми, но нямам нито един ден, от който да се срамувам.
Илияна Беновска: Имате още 30 секунди, ако искате.
Йорданка Фандъкова: Предоставям ги на г-жа Манолова.
Мая Манолова: Чух за себе си такива неща за себе си в тази кампания, че даже не съм подозирала. От отсрещната страна се изля мръсна течност върху мен, върху близките ми хора. Наистина чух ужасяващи неща и от един момент нататък спрях да ги слушам. Некоректността, непочтеността в една кампания никога не носят позитив, така че съм спряла да обръщам внимание. Аз съм от 15 години в публичното пространство. Всичко за мене е ясно, публично, прозрачно. Питали са ме, отговаряла съм, вадили са факти, съчинявали са инсинуации, лъжи… няма какво повече да се каже и според мен няма какво повече да се измисли. Всичко, което можеше да бъде измислено в тази кампания, беше сътворено. Нямам никакви притеснения, абсолютно никакви притеснения.
Илияна Беновска: Добре. Благодаря Ви и още един въпрос и към двете – сега ще се опитам да Ви задам една неочаквана за Вас схема. В тази борба за кметския престол Вие сте непрекъснато в сблъсък. Модерните теории, които доказват ефективността на работата, всъщност, предполагат и екипно говорене и екипно работене доколкото е възможно двата полюса да бъдат съединени. Предлагам Ви нещо, което ще направя деликатно и заради окуражаващия пример, че е възможно да се пребори човек за по-ценен живот. Напомням, че и двете бяхте болни от рак. Дай Боже всичко това да е минало! Преживели сте нещо, което трябва да Ви обединява житейски. Да се опитаме да направим нещо обществено пълноценно заедно! Предлагам да създадете заедно портрета на кмета на София като всяка една от Вас каже по 5 определения и да се редувате. Започва първо г-жа Манолова. Една дума.
Манолова: Самостоятелен.
Йорданка Фандъкова: Почтен.
Мая Манолова: Отговорен.
Йорданка Фандъкова: Професионалист.
Мая Манолова: Искрен.
Йорданка Фандъкова: С опит.
Мая Манолова:Професионалист.
Йорданка Фандъкова: Диалогичен.
Мая Манолова: Да може да намира консенсус.
Йорданка Фандъкова: Открит.
Илияна Беновска:Аз една шега ще си позволя. Не разбрах мъж ли е, или е жена?
Мая Манолова: Няма значение. Важното е да е отговорен, почтен, смел и да може да работи в екип.
Йорданка Фандъкова:За това ще се съглася напълно с г-жа Манолова.
Мая Манолова: Ето, съгласихме се!
Илияна Беновска: Ето, намерихме и близост! Това бяха моите въпроси към Вас и пристъпваме към обобщение. Всеки от Вас ще има право на по 2 минути, за да закрие това представяне. Г-жо Манолова, Вие сте.
Мая Манолова: Очаквам на 27-ми октомври и след това на 3-ти гражданите на София да гласуват за промяната, за това моделът на управление да бъде променен, София да има честно и почтено управление, а не задкулисно, решенията да се вземат от легитимните органи и гражданите да бъдат питани и с тяхното мнение управляващите да се съобразяват. Умен град, зелен град, в който презастрояването да стане мръсна дума. Без строителство е междублокови пространства. Зелени площи, детска градина за всяко дете. Канализация – в 21 век нямаме канализация – една огромна част и от жителите на престижните столични квартали, а също така и от близките населени места. Тротоари, борба с трафика, чист въздух, който да дишат децата ни и достъп до информация, до пълна информация за това кой каква позиция от общинските съветници взема, по какъв начин гласува, прозрачност на обществените поръчки, на търговете, да са ясни предварително условията, да не се организират и провеждат на тъмно, да има наистина публичност и прозрачност и ефективност за начина, по който се харчат парите на столичани. София има огромен бюджет. Той трябва да бъде впрегнат в интерес на гражданите и за решаване на техните проблеми. А кои са техните проблеми – гражданите най-добре знаят. Те трябва да бъдат слушани. Това е, което мога. Да слушам, да чувам гражданите, да действам и да нося отговорност лично с лицето си и с името си за всяко свое действие.
Илияна Беновска: Благодаря Ви! Г-жо Фандъкова, Вие.
Йорданка Фандъкова: София има нужда от сериозна скорост на промяната, а за да можеш да променяш трябва да създаваш. София има нужда от работа не от много приказки. За да можем да създаваме довеждащия транспорт в кварталите, трябваше да подновим и да обновим градския транспорт, който свързва различните части на София. За да можем да разширяваме строителството на метрото, трябваше да построим двете първи линии и да довършваме третата. За да можем да говорим за промяна в отоплението на дърва и въглища, трябваше да подготвим и защитим проекти – нещо, което направихме. За 20 000 домакинства имаме готовите проекти. Работим по това заедно с гражданите. Аз съм кмет от 10 години. Работя с гражданите, работя и с гражданските организации. Много от промените, които съм направила са дошли като идея от гражданите. Ще продължа да го правя така, защото това е начинът. Отново ще кажа – гражданите имат своите лица, своите представителства. Работя с организациите и в образованието, в социалната сфера, в бизнес организациите. Работя с научните среди. Отворихме общината за иновациите и науката. Създадохме много механизми и модели за подкрепа на младите, за подкрепа на спортистите, на творците. София има нужда от запазване на духа, затова нека да не говорим и в тази кампания само за инфраструктура. Да говорим за образование, за култура. Да говорим за това, че София има потенциала да се развива, има хората – най-важни в София са хората. Хора, които да пазят духа и да върнем душата на София!
Илияна Беновска: Благодаря Ви! Това беше дебатът. Ще видим дали хората са разбрали кой и на какво основание иска и може ли да управлява България и кой ще бъде победителят, кой ще спечели златната ябълка на София след 14 дни. Сега следва и нашата изненада!
Илияна Беновска: Нашата изненада е по традиция „Беновска пита“ подарява здрава българска червена ябълка. Това е решението на екипа. Ето Вашия подарък, вързан със синя панделка.
Йорданка Фандъкова:Радвам се, че участвате в озеленяването на града. С удоволствие ще я посадим на подходящо място.
Илияна Беновска: И това е Вашият подарък, г-жо Манолова. Вързали са го, не знам дали ще го харесате, с червена панделка. Ние отправяме към Вас следното послание – нека да видим кой наистина заслужава да бъде министър-председателят на София, да му гласуваме доверието си и да вложим, обаче, ако не сме доволни – да бъдем и съдействащи критици, работещи критици, а не само пасивни критици. Поне аз призовават обществото към това в София. Подаряваме Ви тези ябълки, защото която спечели – ще дойдем да видим как ще я засади пред общината, а който не спечели, пък, сигурно и той ще я засади пред общината или някъде на друго място. Това ще бъде любопитно за нас. Чест за мен беше, че бях водещ на този дебат! Чест за мене беше! Домакини бяха двете медии – „Канал 3“ и „Радио К2“, които го излъчихме на живо. Доскоро!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гълъбинов, икономист: България трябва да се позиционира в сегменти, в които или другите държави са по-слаби или все още не са развити

Румен Гълъбинов, икономист: България трябва да се позиционира в сегменти, в които или другите държави са по-слаби или все още не са развити

9 Октомври 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да се позиционира в сегменти, в които или другите държави са по-слаби или все още не са развити. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът Румен Гълъбинов във връзка с инвестиционния климант на страната. Той добави, че в света тече глобална оптимизация, свързана с автоматизирането и роботизирането на производства, а България се явява поддоставчик на големите концерни, без да произвежда краен продукт. Не е достатъчно страната ни да се рекламира с ниски заплати, защото се асоциира с нискоквалифициран и нискотехнологичен труд, който не се нрави на съвременния инвеститор, каза още той, като поясни, че не трябва да привлечем какъвто и да е автомобилен инвеститор, а да търсим различния подход. „Много по-добрата перспектива за нас е ако искаме да привлечем производител на електромобили, електровозила. Технологиите се развиват, екологичните стандарти се завишават и все повече традиционният автомобил на двигател с вътрешно горене ще намалява като търсене и производство. Преминава се към хибридните технологии или изцяло на електрозадвижване или електродвигател, а ние имаме исторически традиции в това отношение. Дори в момента по-голямата част от авточастите, които произвеждаме са всъщност за електросистемата на автомобила и компютърната му система. Ние в това сме силни, имаме традиции, имаме и кадри“, добави икономистът. Румен Гълъбинов обясни, че трябва да се възползваме от възможността, за да се превърнем в регионален център за електромобилност и електропроизводство. По думите му България разчита на повече свеж ресурс от еврофондовете и емигрантски пари, отколко на такива от преки чуждестранни инвеститори и това трябва да се промени. При брутен вътрешен продукт с над 100 млрд. лева годиншно инвестициите трябва да са между 10% и 15%, а в момента са 2-3% от БВП, обобщи икономистът.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата за България в чуждестранните медии – София е ядосана на „Фолксваген“, хоро насред пустинята Невада и българи в черната хроника в Германия и Великобритания (Агенция „Фокус“)

Темата за България в чуждестранните медии – София е ядосана на „Фолксваген“, хоро насред пустинята Невада и българи в черната хроника в Германия и Великобритания (Агенция „Фокус“)

4 Октомври 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
***
София. България реагира с разочарование и критика на решението на германския концерн „Фолксваген“ да създаде дъщерно дружество на компанията на територията на Турция, което се счита за допълнителна стъпка към изграждането на планирания завод, отбелязва баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник във ФРГ.
„Това беше изключително неравностойна битка с Турция", цитира изданието думите на бившия президент на България Росен Плевнелиев. България, която граничи с Турция, бе сред кандидатите за изграждането на новия завод на германския концерн. От седмици обаче се говори, че „Фолксваген“ е в „заключителни разговори" с Анкара за строеж на завод близо до турския град Измир. Там трябва да бъдат произвеждани новите модели „Пасат“ и „Шкода Супърб“.

***
Мюлхайм. На 5 юли 2019 г. група малолетни българи са изнасилили млада жена в Мюлхайм в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Твърди се, че деянието е извършено в малка гора. Основният заподозрян, 14-годишен, е в ареста. Сега властите в града настояват семейството на предполагаемия нарушител да напусне страната, съобщава изданието FOCUS.
Като гражданин на държава-членка на ЕС, семейството от България досега e разчитало на свобода на движение в рамките на Общността. Месните власти обаче проверяват дали семейството може да бъде лишено от това право. Всеки, който иска да остане повече от три месеца в друга държава от ЕС, трябва да докаже, че той и членовете на семейството му могат да оцелеят икономически - например, като подпишат трудов договор.
Както се съобщава от Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), бащата на 14-годишния основен заподозрян е представил документ за трудово правоотношение със снек бар. Но проверката е установила, че собственикът на заведението не познава българина. В резултат още в началото на седмицата властите са уведомили писмено семейството, че трябва да напусне Германия в рамките на четири седмици. Не е ясно дали бащата изобщо все още е в града, дъщерята и майката вече са си заминали за България.
Необходимо е по-строго отношение към въпросите за свободното движение в ЕС. Изнасилването от юли може да промени това. Както пише WAZ, всеки гражданин на ЕС ще бъде помолен при първото си посещение в службата за регистрация да представи документите, необходими за установяване на свобода на движение в рамките на три месеца. В противен случай той ще бъде заплашен от депортиране.

***
Уолсенд. Британските власти арестуваха 27-годишен мъж от България заради опит за убийство на 21-годишната си жена, румънка по произход, и новородения му син, пише вестник The Sun.
Пострадалите са настанени в болница, след като полицейските служители са ги открили с тежки наранявания в дома им в градчето Уолсенд. Срещу предполагаемия извършител са повдигнати две обвинения в опит за убийство, пояснява изданието. Мъжът остава в ареста.
Състоянието на бебето е критично, а лекарите се борят за живота му. Майката е контактна, но също е в тежко състояние.

***
Скопие. Нямаме План „Б", ако Гърция и България ни блокират по пътя към членството в Европейския съюз; План „Б" би бил да се върнем към План „А“. Това подчерта министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев по повод последното изостряне на тона в отношенията с България, предава близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Тъй като ние вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала страната ни, не очаквам България или Гърция да блокират евроатлантическата ни интеграция, а по-скоро да бъдат наш авангард и наш адвокат, да се застъпват за започване на преговорите за присъединяването ни към Европейският съюз и за пълноправно членство в НАТO“, цитира изданието думите на Заев, изречени в отговор на въпрос в парламентарната зала.
След като България определи кои са нейните „червени линии“ по отношение на съвместната история на двете страни, Заев уточни, че е дал указания на македонската комисия да се стреми към установяването на абсолютната историческа истина, а към установяване на определени факти през призмата на приятелството, за да се постигне целта двете държави да бъдат съвременни европейски държави с модерни европейски нации.

***
Карсън Сити. Тазгодишното издание на популярния американски фестивал Burning Man, който се провежда в щата Невада, се превърна за кратко в балканско парти, след като представители на страните от региона се хванаха за ръце и се развеселиха по „традиционен начин“ – с хоро, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Kurir.
Социалните медии разпространиха видео, на което се вижда група млади хора, играещи хоро насред пустинята Невада. Главните участници в събитието са били сърби, но към тях бързо се се присъединяват българи и бошняци.
Фестивалът в щата Невада се провежда насред пустинята. Той продължава девет дни и в него участват около 70 000 души от цял свят.

***
Атина. Гърците плащат около 2500 евро, за да кремират близките си, но тъй като в страната няма крематориум, те са принудени да правят това в София, предава скопската телевизия Pressing TV
Очаква се в най-скоро време, според гръцките медии, да започне да функционира първият крематориум в Гърция, който ще е собственост на частна фирма и ще бъде отворен в област Рицона, близо до остров Евбея.
Частната компания е получила необходимите разрешителни за работа преди година, когато и започна подготовката за изграждането на сградата на крематориума и инсталирането на оборудването му.
Кремирането, според информацията се очаква да струва около 600 евро, а на година вероятно ще се извършват около 10 хил. кремации.
В последните години се споменаваше, че община Атина ще отвори крематориум, като мястото за строежа му вече е било определено, но някои компании са блокирали процеса. Така гърците са били принудени да кремират починалите си близки в чужбина, което според гръцки дружества струва около 2500 евро.
Най-близкият крематориум до Гърция е в София. Според Гръцките медии, годишно 4 хил. гърци биват кремирани в българската столица.

***

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: България се ядоса на решението на „Фолксваген“ за откриването на дъщерна фирма в Турция

Die Sueddeutsche Zeitung: България се ядоса на решението на „Фолксваген“ за откриването на дъщерна фирма в Турция

4 Октомври 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. България реагира с разочарование и критика на решението на германския концерн „Фолксваген“ да създаде дъщерно дружество на компанията на територията на Турция, което се счита за допълнителна стъпка към изграждането на планирания завод, отбелязва баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник във ФРГ.
„Това беше изключително неравностойна битка с Турция", цитира изданието думите на бившия президент на България Росен Плевнелиев. България, която граничи с Турция, бе сред кандидатите за изграждането на новия завод на германския концерн. От седмици обаче се говори, че „Фолксваген“ е в „заключителни разговори" с Анкара за строеж на завод близо до турския град Измир. Там трябва да бъдат произвеждани новите модели „Пасат“ и „Шкода Супърб“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Александър Ваклин: С експертизата и професионализма си имам какво да дам на всеки един кмет на София

Местни избори 2019: Александър Ваклин: С експертизата и професионализма си имам какво да дам на всеки един кмет на София

30 Септември 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. С експертизата и професионализма си имам какво да дам на всеки един кмет на София. Това каза Александър Ваклин, независим кандидат за общински съветник в СОС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
На влизане в студиото гостът се спъна в пехотната мина, подарена на предаването от Емил Димитров-Ревизоро. Водещата отбеляза, че може би това е за късмет и ще му върви. Тя му подари здрава българска червена ябълка и обясни, че това е като „портрета на Дориан Грей“, ако, образно казано, започне да гние ябълката, значи нещо не е наред. Тя му подари и книгата с интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. Ваклин на свой ред подари на водещата „Владетелят“ на Макиавели.
Беновска подари на своя гост и клубната тениска с въпроса „защо“ и обясни, че ако се видят още веднъж преди гласуването, ще го попита как е осмисли по време на кампанията мотивите си да стане общински съветник.
Какво го е мотивирало да се кандидатира за общински съветник?
На въпроса защо е избра точно тази книга той отговори: „Тези избори са много интересни, почти всички кандидати за кмет на София говорят сякаш светът ще започне от тях. В тази книга ще прочетете размисли за управляващите от 16-ти век и ще видите, че много малко неща са се променили от 16-ти до 21-ви век, почти нищо в начина на общуване и в начините за управление на хората. Така че бих призовал кандидатите за кметове и властимащи малко да свалят самочувствието и да приемат, че те са част от историята, а не започва от тях историята!“.
„Смело влизате!“, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че за него властта не е самоцел. „Защо Ви хрумна да ставате общински съветник, може би катализатор е случаят ви с Иванчева? Какво Ви мотивира да искате да бъдете и то независим общински съветник?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че винаги е бил независим човек и няма намерение да се поставя в ситуация, в която партийни централи да диктуват действията му. Той обясни, че самото название „общински съвет“ навежда на мисълта, че това е съвет от експерти. „Аз бих го нарекла дори „Съвет на старейшините“!“, отбеляза водещата. Гостът ѝ се съгласи и заяви: „Смятам, че с моята експертиза в строителния бизнес от 20 години имам какво да дам на всеки един кмет!“.
„Нали се сещате, че вече сте достатъчно голямо момче, за да знаете, че „сам юнак на коня“ не развява дълго знамето?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Ваклин отговори, че приема общинския съвет като сбор от експерти, а не като място за окупиране на власт.
„Подозренията са, че – събира се групата на общинските съветници на партията Х и си решават съответния казус. След това се събират от другата партия и решават друго. Вие какъв ще го играете „езика на кантара ли“?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Ваклин отговори, че ще бъде „езикът на здравия разум“. Той обясни, че има наблюдения от 1999 г. върху общинския съвет и те показват, че той е добре смазана машина, която работи за взаимния интерес на хората в него, а това не трябва да продължава. „Моята роля вътре ще бъде на човек, който не влиза в техните интереси, който ще изнася информация на обществото, когато тя е в негова вреда или да даде съвет за подобряване на управлението на града!“, категоричен бе той.
Случаят с Десислава Иванчева.
„Добре, хайде накарайте ме да гласувам за Вас! Виждам Александър Ваклин, чела съм, че той там нещо с една Десислава Иванчева, която от фризьор стана кмет на „Младост“, там с едни пари!“, обърна се към своя гост водещата. Той отговори: „Този Александър Ваклин е човекът, който има смелост, единият от всички изнудвани хора от районен кмет, има смелост да продължи докрай, да подаде сигнал, да отиде в съда, да свидетелства и да не се отметне!“. Той продължи: „Знаете ли, много хора се интересуват какво много интересно ми е казал главният прокурор на срещата ни. Той ми каза, че ме поздравява, защото е свикнал повечето хора в моята позиция на свидетел по такова дело, да се огъват!“
„Вие ли поискахте тази среща с главния прокурор по темата с Иванчева?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Ваклин отговори, че е поискал срещата заради грозния медиен натиск, оказан над него и хората около него.
Какъв човек е?
„Кажете ми кое Ви е симпатичното, кое харесвате у себе си? Когато някой Ви погледне и започне да общува с Вас, кое е най-важното, което трябва да разбере за Вас? Що за човек сте?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Ваклин отговори, че би се определил като професионалист, безкрайно откровен и работохолик. Той добави, че е семеен с две деца. Съпругата ме у член на инициативния комитет, който го издига. Някои хора са твърдели, че това е странно, но според Ваклин няма нищо лошо в този факт.
Кое му дава сила да продължи напред?
„Коя Ви е любимата мисъл, кое Ви дава кураж като се изморите и натъжите? Или песен?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Ваклин отговори, че намира сили да продължи, когато види, че зад себе си е оставил нещо по-добро. Той добави, че всяка следваща година полага усилия да прави нещата по-добре и виждайки, че се получава, това му дава сили да продължи. „Понякога се събуждате и си казвате – за какво е всичко това? Но за мен е мотивиращо да видя, че след себе си съм оставил нещо малко по-добро от това, което е било!“, заяви Александър Ваклин, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 29-ти септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жени Живкова, дизайнер и внучка на Тодор Живков: Фандъкова е по-умерена в облеклото от Манолова, облича се еднотипно

Жени Живкова, дизайнер и внучка на Тодор Живков: Фандъкова е по-умерена в облеклото от Манолова, облича се еднотипно

29 Септември 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. Фандъкова е по-умерена в облеклото от Манолова, облича се еднотипно. Това каза Жени Живкова, дизайнер и внучка на Тодор Живков, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Жени Живковазаяви позиции по следните теми:
„Минималистичен шик“
Илиана Беновска покани Жени Живкова в студиото, направи й комплимент, че е красива и сподели, че се е колебала дали да не се облече в нейна дреха, но не е знаела как ще бъде изтълкувано. Стана ясно, че последната колекция есен-зима на дизайнерката се нарича „Минималистичен шик“, а водещата попита кое е било най-удовлетворяващо за нея от показаните модели на ревюто. За Жени Живкова колекцията се е получила интересно и до голяма степен е минималистична, защото залага, че в минимализма по-малкото е повече. Според нея, повечето облекла са и шикозни, защото залага на ярки цветове – цикламено, лилаво, жълто, които не са характерни за минимализма както черното и бялото. „Смятам, че се получи интересна симбиоза между шика и минимализма“, допълни тя.
Беновска въведе в темата и каза, че дизайнерката си е направила експеримент и е пуснала и билети за ревюто. Жени Живкова обясни, че световните ревюта се посещават и от хора, които нямат възможност да бъдат поканени на подобни събития именно чрез билети и така тези хора могат да се докоснат до модата и дизайнерите. По този начин е имало и непознати хора за нея на ревюто и тя смята, че е имало полза от билетите. „Дано да успеете да повдигнете завесата, защото това е част от културата.“, каза Беновска и се сети за една американска книга „Просветено дете, богато дете“, в която се е говорило, че докато детето е малко трябва да се води навсякъде – в банки, общини и др. Водещата допълни, че ако хората се престрашат да влязат на високо класно ревю като нейното, може да преосмислят и естетиката си. За дизайнерката това е култура, изкуство и начин на поведение и за хората би било полезно да се докоснат и до модата чрез подобни събития, защото в България вече няма чак толкова модни ревюта, колкото е имало преди години. Жени Живкова смята, че става все по-трудно за дизайнерите да се изявяват на модния подиум и именно хората на изкуството в тази сфера биха могли да лансират своите тенденции, култура, начин на общуване и обличане и така да подскажат на всички хора.
Облеклото на дамите в политиката
Беновска припозна това изречение като мост към друга тема и призова да проговори политикът, дизайнерът и внукът на Тодор Живков. За водещата предстоящите местни избори предвещават ревю на политическата суета и както премиера Борисов с чувство за хумор е коментирал дамските прически, така възниква въпросът и за стайлинга и тоалетите. Тя помоли Жени Живкова да направи определение на стила на двете дами, които ще се борят за София – Фандъкова и Манолова и да даде свои препоръки. Жени Живкова започна с Мая Манолова, защото я познава лично, а и по някой път идва да се консултира с нея. Според нея стилът й на обличане е добър и премерен и полага големи усилия и по отношение на прическата и грима. Трудно й е да й даде препоръки, защото е умерена в стила си и добре й седят и поли, и панталони. Същото би казала и за Фандъкова, но тя е малко по-умерена по отношение на облеклото си, смята дизайнерът. „По-умерена е, по-пестелива е по отношение на тоновете, на цветовете, които използва, дори и на моделите, които облича. Мисля, че малко еднотипно се облича като цяло.“, каза тя и допълни, че й прави впечатление, че Фандъкова ходи с доста ярки и дори малко претруфени тоалети на вечерни събития и там може да получи повече консултация, но като цяло я харесва по отношение на начина й на обличане.
На въпрос на Беновска дали това как си облечен има въздействие Жени Живкова потвърди и каза: „По вида приемаме, по ума изпращаме. В крайна сметка един политик трябва да бъде за пример във всяко едно отношение – както по начина си на поведение, така и по начина, по който изглежда, защото дори политиците лансират тенденциите в много отношения.“. Така завърши разговорът между Жени Живкова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“ на 29 септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Михаил Константинов: 1400 РИК в София ги връщахме по 6 пъти, а една - 45

Местни избори 2019: Михаил Константинов: 1400 РИК в София ги връщахме по 6 пъти, а една - 45

29 Септември 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. 1400 районни избирателни комисии (РИК) в София ги връщахме по 6 пъти, а една - 45. Това каза Михаил Константинов, „Информационно обслужване“, в разговор с Илиана Беновска по темата „Кои са Робин Худ-ите в политиката на България?“ в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Константинов заяви позиции по следните теми:
Старт на кампанията за местните избори – 66 партии и коалиции
Беновска посрещна проф. Михаил Константинов в студиото с въпроса „Каква е Вашата визия след като стартира кампанията за изборите? Какви проблеми ще видите Вие във Вашата сфера?“. Проф. Константинов обясни, че в технически план изборите не се отличават по нищо от тези през 2015 година. „Има същият вид избори – общински кмет, районен кмет, кмет на населено място, общински съвет и преференции. Това е максималният брой избори, който може да срещне някой. Само че 2015-та година имаше 40 и няколко партии и коалиции, а сега има 66. Това увеличава с около 50 на 100 работата по обработка на протоколите, специално на тези за общински съвет, защото там трябва да се нанесе някакво число, дори и да е 0, дори да е 1 и това трябва да се направи на 66 места, вместо на 45“ обясни Константинов. „Тези ще бъдат най-трудните местни избори от всички“ отбеляза проф. Константинов и подчерта, че е невъзможно хакване при тях за всеобща изненада на всички световни хакери.
Злоупотреби; „Мъртвите души“ в списъците
„В крайна сметка след като се премахна машинното гласуване по Ваш доклад, доколко ще е минимализира възможността за злоупотреба?“ попита водещата. Проф. Константинов отговори, че една от гаранциите срещу злоупотреби е „шареният състав на всички изборни комисии“. „Секционните комисии, които създават първичния документ – секционните протоколи, са от 7 до 9 души, представители на всички парламентарно представени сили, включително тези, които имат евродепутати. Ако партийните представители не могат взаимно да се контролират и да си бранят интереса – аз не знам кой може да го направи“ подчерта Константинов. Беновска отбеляза, че винаги има подозрения, че все още в списъците фигурират „мъртви души“. „Забелязвате ли, че при местни избори имената в списъка са 6.2 милиона. При всички други избори са 6.8 милиона“ съобщи Константинов, а Беновска обясни, че разликата е заради ограничението за местоживеене. Константинов каза, че е добре да се знае колко са избирателите, но никой не се занимава с това и не се знае с точност. „Ако се въведе активна регистрация – ще се знае. Това е – ако искаш да гласуваш, заявяваш го предварително като във Франция. Избирателите над 18 години на територията на Република България са 5.8 милиона, тоест в списъците има само 427 000 фантома или имена на хора, които не са тук, а иначе става 1 милион фантомите“ обясни Константинов.
Избирателна активност
„Каква избирателна активност провиждате сега в старта на кампанията?“ попита Беновска. Анализаторът прогнозира над 50 на 100 по отношение на наличните избиратели, както винаги е било. „При числата, които Ви казах, ако ЦИК съобщи, че 2.9 милиона са участвали в изборите – това са вече 50 на 100 активност. Аз се надявам да бъдат над 3 милиона“ коментира Константинов.
Обработка на резултатите и грешки в протоколите
„Доколко Вие ще си свършите своевременно работата след като сте получили протоколите? Кое може да затрудни процеса на обработката на резултатите?“ попита Беновска. Константинов отговори, че затруднението би имало, ако пристигнат много протоколи с аритметични грешки – с неизпълнени контроли. „Всеки протокол съдържа система от аритметични равенства и неравенства. Те се наричат контроли. Грубо казано – трябва да се проверява дали 2+2 = 4. Софийските комисии средно 6 пъти сме ги връщали на миналите избори. 1400 комисии - средно по 6 пъти на комисия. 6 пъти обикалят на опашката, а една я върнахме 45 пъти“ оповести Константинов. Водещата попита не са ли това елементарни сметки, а Константинов каза, че е елементарно, ако се внимава какво се пише и се знае математика на ниво 4 клас. „Наистина има нещо смешно за София, дето са най-интелигентни – на комисиите един познат го питах навремето, той ми се оплаква, че много пъти сме го връщали за неизпълнени контроли. Казвам – „ти не прочете ли какво трябва да има?“ –„не, отдолу на протокола със ситни букви пише какво трябва да изпълня“. Той не прочел и там вече чете на място. И затова седяха два дена.
Беновска благодари на проф. Константинов за полезния разговор и съобщи, че темите продължават и следващите седмици.
Така завърши разговорът между Михаил Константинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 29-ти септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Каня медиите да проследят издаването на разрешителни за горене на биомаса и РДФ

Министър Нено Димов: Каня медиите да проследят издаването на разрешителни за горене на биомаса и РДФ

29 Септември 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Каня медиите да проследят издаването на разрешителни за горене на биомаса и РДФ. Това каза Нено Димов, министър на околната среда и водите, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Министър Димов заяви позиции по следните теми:
Екологичното движение, вдъхновено от Грета Тунберг.
„С предизвикателен въпрос ще стартираме началото на разговора с Нено Димов, министър на околната среда и водите. Веднага да Ви започна по горещите теми, екологията, както виждате, става вече занимание даже за 14-15 годишни момичета – „Малката Грета“, която се бори срещу климатичните промени?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори: „Предполагам има и момчета в тази група! Това ми напомня някъде 1991 г., помните ли Сузуки, 12 годишното канадче, за което казаха, че за 6 секунди накарало света да спре да диша едва ли не? То направи подобно обръщение в Рио де Жанейро. Това не е първият такъв случай и вероятно това е вълна, която ще се повтаря през определено време!“. Той продължи, че помни доклад от 1989 г., в който се предвиждало, че огромна част от населението на Камбоджа ще бъде удавено, но това не се е оправдало. Той определи въпросното движение като неомарксизъм.
Проблемът с горене на биомаса в ТЕЦ-овете и издаването на разрешителни за това.
„Добре, да стъпим на територията на България, как се прави екологията в България – по правила или с „дългия нос“ на някого, който се оплаквал, че надушва миризма, или с някакъв високопоставен есемес, който диктува какво да се прави спрямо кого? И веднага конкретният ми въпрос, докъде стигна проверката, разпоредена от главния прокурор за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-овете „Перник“, „Бобовдол“, „Брикел“ и „Сливен“?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че проверката е на финалната фаза, ще се запознае с резултатите на 30 септември, след което тя заминава към главния прокурор. Той продължи, че е станало ясно, че в ТЕЦ „Република“ в Перник и в „Брикел“ е имало горене на нерегламентирано гориво, затова са били наложени принудителни административни мерки. ТЕЦ „Република“ не работи от около седмица, почти три седмици не работи и „Брикел“, до момента в който не са извадени от площадките всички горива, които не са разрешени. В „Брикел“ са били разположени и 10 камери, които да следят онлайн целия процес на подаване на гориво. През миналата седмица МОСВ е направило предложение, което е било внесено от депутати и е прието на второ четене в Комисията по околната среда – в срок 2 месеца от приемането на закона всички топлоелектрически центали да имат такива камери, които да снимат процеса, за да е ясно, че има непрекъснат контрол. Така ще е сигурно, че само разрешено от комплексното разрешително гориво ще се изгаря в ТЕЦ-овете.
„Един уточняващ въпрос, вие наблягате на изгаряне за правене на електроенергия от източници, които са вписани в комплексното разрешително на съответния ТЕЦ. Искам да Ви попитам обаче по каква причина едновременно бяха спрени „Брикел“ и Топлофикация „Перник“, изглеждаше почти като някаква персонална акция, да ме прощавате?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че двете централи са спрени една след друга, а и при двете на площадките е имало гориво, което не е разрешено от комплексното разрешително, за разлика например от Сливен, където не е било установено подобно нещо. В „Брикел“ на лентата проверяващите са открили остатъци от слама.
„Биомасата не е написана формално в разрешителното, но тя не е ли по-екологично чиста от въглищата например?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че по някои показатели биомасата и РДФ горивото се приближават дори до природния газ. Това обаче не означава, че всяка инсталация може да ги гори, защото трябва да отговаря на определени изисквания. От 2017 г. на ниво ЕС действат така наречените „най-добри налични техники“, които трябва да са налични в ТЕЦ-а, за да бъде разрешено. Тоест това е процедура, която завършва с комплексно разрешително, което изисква наличието на тези техники.
„Но доколкото разбрахме от изявленията и на „Брикел“, и на „Перник“ те са ви уведомявали всеки месец, че горят биомаса. Вие проверили ли сте дали те нямат съответните инсталации, това ли е формалният повод?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тези централи не са минали през екологичните процедури, съответно нямат разрешение и нямат право да горят биомаса. „А по каква причина не им се дава това разрешение?“, продължи водещата. Екологичният министър отговори, че този процес отнема време, което може да стигне до една година. Той обясни, че например в Перник е поискано от здравната инспекция да се направят замервания, за да се види дали резултатът от такъв тип горене ще бъде вреден за здравето на хората. От централа до централа има разлика, затова и тези „най-добри налични техники“ не са една, която да може да се приложи навсякъде.
„Не знам здравната инспекция в Перник какви измервания е направила, но после се оказа и гражданите, които подадоха сигнала в Перник, аз затова използвах и в темата, че „дългият нос“ ли е този, който диктува правилата в екологията, казаха, че всъщност миризмата на бакелит не идва от Топлофикация „Перник“, а от „Стомана“!“, обясни водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че това е последващ случай и в „Стомана“ е установено, че също не са били спазвани правилата. „Но защо изглежда, че „Стомана индъстри“ е била толерирана?“, попита водещата. Министърът отговори, че не е така и всъщност докато тече в проверката в Топлофикация е поискал да бъде поставена допълнителна станция за измерване чистотата на въздуха, но не го е обявил публично. „Правите новина в момента, значи сте знаел за „Стомана индъстри“?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Не за „Стомана индъстри“, аз исках да видя докато ТЕЦ-ът „Република“ не работи какви ще бъдат показателите на въздуха. Всъщност 3 дена замерва тази станция. Оказа се, че замърсяванията с фини прахови частици и серни окиси са по-високи, когато ТЕЦ-ът заработи! Те са пак в рамките на нормата, но са чувствително по-високи, когато работи!“. Той добави, че ТЕЦ-ът е горил въглища.
Нено Димов обясни, че горенето на гориво от отпадъци е много по-екологично не само от гледна точка чистотата на въздуха, но и за управлението на отпадъците. Затова неслучайно два града, обявени за зелени столици, Копенхаген и Стокхолм, имат фабрики за горене на отпадъци. На ниво ЕС се горят 10 пъти повече отпадъци, отколкото в България. В момента ние горим малко над 3%, но в следващите 15 години трябва да достигнем минимум 25% изгаряне. „Ако следваме тази европейска политика, Вие сте модерен човек, европейски ориентиран, Вие сте не само политик, но и анализатор, аз обичам тази Ваша страна и понякога говорим на тези теми, трябва ли по някакъв начин да ускорите процесите и да дадете разрешение за горене на биомаса на всички тези централи, които са го искали това?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не може да бъде дадено на всички, защото не всяка централа е пригодена да гори биомаса, без това да бъде вредно за човешкото здраве. Той продължи, че има заявления, за Сливен вече е минало съдебно решение, в Русе е в начална фаза. „Ако трябва да сумирам, до момента има 10 решения на различни районни инспекции да не се извършва ОВОС, има 9, които са отказани и 5, които са пратени на оценка. Тоест виждате много различна картина – 10 тръгнали, 9 отказани, 5 на ОВОС. Зависи от конкретната ситуцаия!“, обясни министърът.
„Добре, на какъв етап са конкретните централи, които бяхте спрели?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че ТЕЦ „Перник“ работи, като е направено необходимото да има почти ежедневен контрол. Те са подали инвестиционно намерение да горят биомаса в районните инспекции, те трябва да се произнесат дали да има ОВОС. Независимо дали ще има едната или другата процедура, тя ще бъде финализирана с комплексно разрешително. На въпроса какви са сроковете, Димов отговори, че могат да стигнат и до година и половина. „Но знаете, че дори прокурорските проверки продължават 2 месеца и могат да бъдат удължавани до още два месеца!“, припомни водещата Илиана Беновска. Гостът й още веднъж подчерта, че докато няма гаранции, че изгарянето на биомаса няма да навреди на човешкото здраве и околната среда, няма да бъде дадено такова разрешение. Той добави, че е необходимо съгласуване и с местните власти и с районните здравни инспекции. Водещата още веднъж подчерта, че местните хора в Перник за установили, че замърсяването идва не от ТЕЦ „Перник“, а от „Стомана индъстри“ и посочи колко разтегливо се поставя въпроса. Министърът на околната среда отговори, че когато говорим за изгаряне на отпадъци и здравето на хората не може да се прави никакъв компромис и процедурата ще продължи толкова, колкото е необходимо. Тя може да завърши и с отказ, каквито случаи има. А що се отнася до „Стомана“, там със сигурност ще има санкция, защото те не са спазили комплексното разрешително.
„Говори се, че те само ще бъдат глобени?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че на настоящия етап това е така, но санкцията е между 10 и 500 хиляди лева. „Голяма работа! А ще ги спрете ли, докато бъде отстранено това?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че то вече е отстранено и ще се действа по същия начин, по който се е действало и с ТЕЦ „Република“ и „Брикел“.
„Добре, Вие готов ли сте например, ето ние с Вас досега не сме направили нито една собствена инициатива, обичаят е гостите да предлагат инициативи, коието да осъществим с „Канал 3“ и „Радио К2“. Готов ли сте ние да бъдем публичният наблюдател да визуализираме как се издават тези разрешния за горене на биомаса? Да вземем например един ТЕЦ „Перник“ и да проследим сроковете, аргументите и всички дейности, който се правят, съгласен ли сте?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че това може да се направи и ще избере този ТЕЦ, който е в най-начална фаза, за да може да се видят всички стъпки. „За да може и това, за което говорят вицепремиерът Томислав Дончев и премиерът Борисов – да се получи една по-голяма прозрачност, да не „светят червени и сини лампи“ и да няма съмнения, че някой манипулира под маската на здравето на хората икономически процеси, защото знаете, че спирането по подобен начин на предприятие води до икономически загуби, те не могат да плащат заплати на работниците си. В Перник знаете, че им спряха и топлата вода!“, обясни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „При всички случаи не трябва да избирате между това да дишате чист въздух или да имате топла вода, така че трябва да бъдат направени необходимите стъпки, но това спиране беше задължително от гледна точка на това, че не може да се гори нещо, което не е разрешено!“. „Нека да проследим целия процес, за да видим кой бави тези разрешителни, какви критерии ползва, има ли някакви лични интереси, възползват ли се конкуренти!“, още веднъж поясни водещата Илиана Беновска.
Нено Димов обясни, че процедурата по издаване на комплексни разрешителни е една от най-тежките, но от края на август е влязла в сила промяна в закона да може да бъде направено съвместяване на най-тежките процедури. Той продължи, че в разговорите с бизнеса е постигнато съгласие в две посоки – да има възможност и по сега действащия процес, и да има възможност за съвмествяване, като още в самото начало компанията избира по кой път да поеме. Тази опция ще улесни няколко пъти процеса.
„Тук направихме новина, защото медиите, даже аз бих поканила и други колеги, защото тази тема беше в интерес на всички медии, да се организираме, както например всички медии наблюдаваха къщите за гости, правим новина в момента, значи Вие сте съгласен всички медии да проследим процеса за издаване на разрешение за горене на биомаса и РДФ?“, още веднъж попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че трябва да се види и дали е необходимо съгласието на самия стопански субект, но двамата с водещата се обединиха около мнението, че едва ли ще има проблеми в тази посока.
Видеонаблюдението в ТЕЦ-овете.
„Ще има ли „Биг брадър“ с ТЕЦ-овете, защото депутатите от ОП и ГЕРБ внасят проект за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух и искат видеонаблюдение, Вие вече споменахте, кметовете да следят какво се гори, както и РИОСВ? Как ще се реши този въпрос?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че той вече е решен в „Брикел“, а до два месеца трябва да намери решение в останалите ТЕЦ-ове. Той продължи, че самите ТЕЦ-ове ще инвестират в това видеонаблюдение, но то едва ли ще излезе толкова скъпо. „Брикел“ са го направили за няколко дни. Процесът става относително бързо и за нивото на един ТЕЦ не е съществена инвестиция. Тези записи трябва да се пазят 6 месеца.
Чистотата на атмосферния въздух в градовете.
„Отговорете ми накратко, защото е и предизборна тема, даже прочетох и някакъв дебат в интернет, който не знам защо никой не го е проследил, дебат за чистотата на въздуха в София. Как стоят нещата, кои са „първенците“ и кои са „двойкаджиите“ от градовете?“, попита водещата Илиана Беновска. Нено Димов отговори, че вече 9 града с наказателни процедури са покрили необходимите норми. Той изброи Варна, Добрич, Ловеч, Стара Загора, Сливен, Димитровгад и други. Има обаче и градове, които са в доста сериозно затруднение, като Видин и Горна Оряховица. София все още не покрива нормите, но от 7 години замърсяването непрекъснато пада. В столицата са необходими обаче много инвестиции. Министърът на околната среда и водите обясни, че е поел оперативната програма с около 115 милиона лева ресурс, а в момента този ресурс вече гони 700 милиона. През миналата година е подписано споразумение с 6 града, през следващия месец ще бъде подписан договор за електрификация на транспорта с 10 града. До края на годината ще бъдат отпуснати около 100 милиона лева за градовете, които през миналата година не са успели да се включат. Допълнително в тригодишната бюджетна програма за предвидени още 100 милиона. „Фокусът върху чистотата на въздуха е изключителен от цялото правителство и резултатите вече са факт!“, категоричен бе екологичният министър.
Намеренията на Южна Корея да инвестира в производство на батерии за електромобили у нас, както и в завода за боклук на София.
„Дойде новина от Южна Корея от посещението на министър-председателят, че корейците искат да инвестират в производството на батерии за електрически автомобили и в завода за боклук на София. Какво е по силите на министерството да привлечем тези инвеститори?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че самият факт, че инвестираме 500 милиона лева за електрификация на транспорта в България показва, че това е много сериозен пазар. Той продължи, че по отношение на завода за боклук процедурите текат. „Има средства по оперативната програма и вече който Столична община реши да изпълнява проекта, той ще бъде финансиран през ОПОС!“, завърши Ненов Димов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 29-ти септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Ивайло Петков, ГЕРБ, кандидат за общински съветник: За София ще работя да превърна архитектурата в изкуство на живота

Местни избори 2019: Ивайло Петков, ГЕРБ, кандидат за общински съветник: За София ще работя да превърна архитектурата в изкуство на живота

29 Септември 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. За София ще работя да превърна архитектурата в изкуство на живота. Това каза Ивайло Петков, ГЕРБ, кандидат за общински съветник, в разговор с Илиана Беновска по темата „Не ми е нужно дупе Ким Карадашиян, за да печеля избори“ в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Петков заяви позиции и по следните теми:
Кой е Ивайло Петков?
Беновска покани архитект Ивайло Петков в студиото на предаването с въпроса „ Кой сте Вие?“. Петков отговори, че е архитект от 20 години. „Кажете нещо непротоколно за себе си“ окуражи събеседника си водещата. „Работя основно и само публични сгради, преподавам в университета по архитектура, също и обществени сгради и се занимаваме със сложна материя, която е трудно разбираема понякога и трудно достига до хората и крайния потребител“ каза Петков. „А, кой сте Вие всъщност? Какво обичате, кои са любимите Ви занимания?“ попита Беновска. „Моето хоби е моята работа“ отговори Петков. „Каква музика обичате?“ попита водещата. Кандидатът за общински съветник сподели, че слуша съвременна музика, но и хард рок. „Това изразява ли се, вписва ли се? Знаете, че архитектурата е вид изкуство. Спорен е този въпрос, но е, освен че е математика и конструиране“ попита Беновска. Петков отговори, че архитектурата е изкуството на живота. „Ние създаваме пространствата, в които хората прекарват живота си, независимо от това дали спят, ядат, дали ходят на театър – това са кутиите, в които сме в момента“ коментира Петков.
Кандидатура за общински съветник – защо и с какви цели за София?
„Защо решихте да станете общински съветник? Вие сте един от хората, които доста активно сте участвали даже и в критикуването на някои от решенията на общинския съвет.“ попита Беновска. Петков обясни, че ще продължи да критикува, но се е съгласил, защото само чрез действия може да има промяна. „Аз израснах с времето на промените и от студент, след студентските си години – бленувах, жадувах за промени и рано или късно по малко стават“ отговори Петков.
„Каква е мечтата Ви за София? Разкажете го като картинка“ попита водещата. „Бих желал София да бъде чиста, бих желал София да има повече публични пространства за хората – това е и книгата, която съм Ви донесъл, защото публичната архитектура стана такава, която не се затваря в капсули, не се затваря в сгради. Хората трябва да усещат присъствието си в града чрез най-различни форми“ обясни архитектът. „Кажете ми конкретно как ще усетя аз присъствието си в града“ попита Беновска. „Когато намирате това, което търсите. Когато прибирането Ви вкъщи не е само транзит, а среща с приятели, приветлива среда, красиви и добре облечени хора, културни, не ви настъпват, казват Ви „добър ден!““ описа Петков.
„Кой да инвестира финансово в тези публични пространства?“ попита водещата. Петков отговори, че всички хора инвестират, тъй като плащат данъци, както и от придадената стойност на архитектурния продукт. „Всяко удоволствие струва пари и ние си го плащаме“ подчерта архитектът.
„Трябва ли София да въведе, в много градове дори и не само европейски и азиатски – ще взема най-близкия пример – Истанбул, единство на архитектурата в определени квартали, територии или трябва да продължи да се строи, защото знам, че имате две школи – едната, която иска така да се направи – един квартал да е с определени сгради, цветове и конструкции, а другата школа казва, че това е свободно творчество, инвеститорът решава?“ попита Беновска. Петков отговори, че София е многопластов град и няма такъв град по света, който има толкова история и толкова напластявания. „София трябва да се развива хармонично спрямо съвременните изисквания и тенденции, като в същото време правя огромен реверанс към истинските паметници на културата, към средата, която отнася към определена епоха. Това е много важно да възпитанието на децата ни, за усещането на града като туристическа дестинация и като характер на града“ обобщи Петков.
Центърът или кварталите – кое е приоритет?; Студентите и техните идеи
„Упреците към г-жа Фандъкова от нейните опоненти особено са, че тя хвърля много усилия за центъра, а кварталите са на втора линия. Тя днес подчерта, че кварталите ще бъдат един от приоритетите ѝ в новия кметски мандат. Как да си представя, примерно, ако работя в центъра и се прибирам до Люлин, тези публични места, които Вие примамливо, красиво ми ги нарисувахте с думи? Къде ще ги намеря?“ попита Беновска. Петков отговори, че сегашният кмет Фандъкова е един човек и е обградена от съветници, защото не е архитект и експерт в градската среда. „Това са едни от грешките, които ние критикувахме преди години, когато се насочват инвестициите основно в центъра, тъй като те бяха пилотни и ние като експерти не бяхме много подготвени за всичко това“ коментира Петков. Беновска се пошегува, че човек първо си оправя хола, а кухнята и спалнята могат да почакат. Архитектът не се съгласи и каза, че холът е един и същ за всички и за тези, които живеят в Люлин и Младост холът им е припознатото тяхно пространство. „Вземете една Виена, която в междублоковите си пространства без огради има детски площадки, под детските площадки има паркинги, тоест, с една висока степен на мисъл и прагматизъм нещата много лесно могат да се подредят. Не е необходимо някакви огромни усилия“ коментира Петков.
„Вие ще въвлечете ли и Вашите студенти – те сигурно са Ви съратници и сигурно сте ги увлякъл в идеите си – като част от Вашия екип?“ попита Беновска. Архитект Петков отговори, че много би се радвал студентите да присъстват и тези, които имат желание, са винаги добре дошли. Кандидатът за общински съветник отбеляза, че работи със студентите си класно и извънкласно, както и в стажантски практики. „Винаги е добре, когато студентите имат идеи и ги споделят. Винаги всички големи конкурси по света тръгват от образователните институции, минават на младежко ниво, след което стигат до високата експертиза, до хората, които могат и имат практика и опит да реализират“ коментира Петков.
С какво да бъде запомнен Ивайло Петков като кандидат за общински съветник?
„Когато хората вземат листата да я преглеждат и после да гласуват, какво искате да им изскочи веднага е съзнанието, когато прочетат Вашето име? Какво ще им кажете, за да бъдете запомнен?“ попита водещата за финал на разговора. „Животът е извън дома – публични пространства, град“ отговори Петков.
Подаръците
Беновска подари на госта си традиционната здрава българска червена ябълка като символ на успеха и надеждата, а архитект Петков подари на предаването книгата „Градове за хората“. Водещата подари и своята книга с интервюто ѝ с Ахмед Доган от 1992 година, преиздадена през 2016 година, както и клубната тениска на предаването „Беновска пита“.
Така завърши разговорът между Ивайло Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 29-ти септември 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Иван Таков, БСП - София: Мая Манолова не е крепостен селянин, за да е на някого

Местни избори 2019: Иван Таков, БСП - София: Мая Манолова не е крепостен селянин, за да е на някого

29 Септември 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
София. Мая Манолова не е крепостен селянин, за да е на някого. Това каза Иван Таков, общински съветник от БСП - София, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“, съобщиха от екипа на предаването. Таков заяви позиции по следната тема: „Мотивация и цели за изборите“.
Илиана Беновска покани Иван Таков в студиото и го попита: „Кое Ви мотивира да искате да продължавате да сте общински съветник, Вие не сте ново лице?“ Той отговори, че неговата мотивация да продължава е многото несвършена работа през годините, което той не го има предвид като упрек към него и групата от общински съветници на БСП. Водещата се учуди и каза, че е очаквала да се самоупрекне, а гостът й каза, че сигурно и те търпят критика, но като че ли приоритетите им, които от години са ясни, а и от предишни негови гостувания в предаването, не получават чуваемост от управляващите. Беновска попита: „Кой е виновен? Вашият глас ли е тих, техните уши ли са запушени?“, а събеседникът й отрече техният глас да е тих и одобри аналогията, която е направила водещата, защото техните уши са запушени за много добри предложения не само на БСП, но и на други политически групи в Общинския съвет. С тези думи, той няма предвид критика към конкретно лице, а начин а управляване през последните 30 години. Според него, това не се забелязва само при ГЕРБ, а в целия модел на управление на столичния град от 90-та година насам.
Беновска припомни, че през последните 30 години БСП нямат кмет на София и никога не са имали болшинство в Общинския съвет и предположи, че запушените уши на управляващите не са единствено виновни. Иван Таков уточни, че през 2003 БСП е била с най-голяма група от 19 съветници в Столичния общински съвет (СОС), но отново е станала нова безпринципна коалиция в дясното. Това е част от неговата мотивация да се промени модела на управление на София и сега БСП са решени с кандидата, който са подкрепили за кмет.
Във връзка с думите на г-н Таков за коалицията през 2003 в СОС, Беновска го попита в момента колко е принципна и има ли коалиция в действителност между партиите, които подкрепят Мая Манолова и помоли да изреди партиите, които я подкрепят. Това са Движение 21, АБВ, Социалдемократи и БСП. Водещата допълни и ДСБ, но Иван Таков отрече да има ДСБ. Той припомни, че Манолова е подписала 2 споразумения – едното е с няколко десни партии, сред които и ДБГ, което и Беновска е имала предвид по-рано, а другото е разписано с БСП, АБВ и Социалдемократи, озаглавено „За коренна промяна на модела на управление на София“. Водещата попита дали не си правят сметката без кръчмаря, защото кръчмаря Мая Манолова е заявила, че не е оторизирала БСП да говорят от нейно име. Г-н Таков отговори, че от няколко месеца от БСП обясняват на кого е Мая Манолова, а именно на Ангел Найденов, с което се съгласиха с водещата. Но според него в един момент това става малко обично, защото тя не е „крепостен селянин“, че да е на някого. Тя има история в БСП и това е безспорно, но от 4 години тя е безпартийна като омбудсман.
Беновска каза с ирония, че е много мил и ще я разплаче и това дали е крепостен селянин, или не ще го отчете историята. Тя отново припомни, че Манолова е отказала на БСП с думите, че не ги е оторизирала да говорят от нейно име. Иван Таков попит кога са говорили от името на Мая Манолова, а водещата отговори, че тя е критикувала Драгомир Стойнев, който в предаването „Панорама“ е казал, че без БСП Манолова няма да спечели. Беновска попита: „Вие не сте ли се прилепили като лепенка?“, а г-н Таков заяви: „Ние имаме ясна програма и ясна позиция с нашите приоритети за тези избори. Тя е приела по-голямата част от тях и затова подписахме предизборно споразумение.“ В отговор на това Беновска каза, че вчера е слушала откриването на кампанията на Мая Манолова и не е чула да казва, че е припознала програмата на БСП. Според събеседника й това не е нужно, след като те имат подписано споразумение с 15 точки. Водещата каза, че баба й от Люлин 5 не знае това и си мисли, че Манолова си кандидатства сама. Иван Таков отново повтори за споразумението между БСП и Мая Манолова и допълни, че те не искат да си я пришиват и да я представят за техен кандидат. „Тя се е обявила като кандидат а гражданите. Ние сме приели това нещо и смятаме, че тя наистина може да донесе тази необходима промяна в София, която ние се стремим да направим от години.“, заяви г-н Таков и допълни, че това е откровеното му мнение.
Беновска каза, че ще се получат две индивидуални кампании на Мая Манолова, която е подкрепена от много партии и общинската листа, която е само на БСП и попита до колко тя ще допусне БСП да бъдат по-активни в нейната лична кампания и дали е уговорено в споразумението. Гостът отрече това да е уговорено, но отговори, че те си имат кампания, която водят, но след като и Мая Манолова е изявила желание да обиколи районите на София, е нормално да присъстват заедно на някои от събитията. Водещата каза, че вчера на откриването на кампанията на Манолова не е била дадена думата на лидера на градската организация на БСП Калоян Паргов, а Иван Таков предположи, че не е поискал думата и не знае със сигурност, защото това е между щабовете и каза: „Това откриване е на Мая Манолова. Калоян Паргов имаше думата ден преди това на откриването на кампанията на БСП.“ По думите му, БСП не иска да узурпира откриването на кампанията на Мая Манолова, а самият той е отишъл вчера там в качеството си на гражданин със своето семейство, а не като кандидат за общински съветник.
Иван Таков припомни, че при предишното му гостуване в предаването с Беновска са избрали за съвместна кампания ремонт на басейна на 30то училище в рамките на този мандат. Той с гордост заяви, че вече басейнът се ремонтира, както и физкултурният салон и до края на годината или началото на следващата ще бъде готов.
За финал водещата попита дали Мая Манолова ще спечели и с колко души БСП ще увеличи дължината на листата си. Г-н Таков заяви, че целта им е минимум да удвоят листата си в СОС, т.е. от 7 съветници да станат 14. Също така той вярва, че Мая Манолова има шанс да спечели и в тази връзка той каза, че зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов вече е част от Инициативния комитет на Манолова, което е голямо признание. Според Беновска е странно това, че Стефан Данаилов вчера е излязъл с видео обръщение поради здравословните си проблеми, а председателката Корнелия Нинова – не е била. Иван Таков поясни, че той е бил председател на градския съвет на БСП и става дума за избори в София, а Нинова не е нужно да присъства на всяко едно събитие. На въпрос от водещата дали Корнелия Нинова ще ходи на други откривания, той не даде отговор и предложи да я попита нея. Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“ на 29 септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: За „Фолксваген“ България с най-добро предложение от ЕС

Министър Емил Караниколов: За „Фолксваген“ България с най-добро предложение от ЕС

29 Септември 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. а „Фолксваген“ България с най-добро предложение от Европейския съюз (ЕС). Това каза Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“, съобщиха от екипа на предаването.
<инистър Караниколов заяви позиции по следните теми:
България – къде ли не ходи за инвеститори, а кой дойде у нас? Икономиката, глупако!; „Фолксваген“ – България или Турция; Батериите „Хюндай“; Индустриалните зони
Беновска посрещна министъра на икономиката в студиото по темата „България – къде ли не ходи за инвеститори, а кой дойде у нас? Икономиката, глупако!“. Караниколов започна с това, че за последната година са отворени нови предприятия и производството е разширено с малко над 1 милиард лева, а работните места са се увеличили с 8 000. „Ние се борим за всеки един инвеститор. България става все по-конкурента, но това не означава, че трябва да спрем да търсим инвеститори“ каза Караниколов и подчерта, че през последните 2 години усилено се преговаря. „За нас най-важно е да изчистим имиджа на България“ подчерта Караниколов, защото през последните 30 години са допускани доста грешки. „С тъжна усмивка ще Ви попитам – защо „Фолксваген“ предпочита Турция? Вярно ли е, че може би ще се получи така, че Турция ще даде държавна помощ по-голяма от позволения размер на Турция заради финансирането от страна на Европа за бежанците?“ попита водещата. Министърът на икономиката отговори, че все още няма решение, а България е дала възможно най-доброто предложение, което се потвърждава от факта, че само тя е останала на финала с Турция от всички държави в ЕС. „Турция няма ограничение за държавната помощ. Ако някой казва, че Турция трябва да спазва европейските правила, защото има такова задължение – това не е вярно и не е коректно. Те не са член на ЕС“ коментира Караниколов. „ЕС финансира Турция, знаете. Това стана преди около година и половина-две. Мисля, че се наложи клауза, която все пак да съобразява размера на държавната помощ“ отбеляза Беновска. Министърът на икономиката обясни, че няма такова задължение и не е прието от Турция. Караниколов подчерта, че Турция изпитва сериозни затруднение със задържането и грижата за бежанската маса. „Ако ние искаме да помогнем като европейски ценности ние трябва да го правим и това е различно от инвестицията на „Фолксваген“, а инвестицията на „Фолксваген“ не е съобразена с политическа конюнктура по никакъв начин. Не може българското правителство да говори с немското правителство и те да накарат „Фолксваген“ да дойде в България. Тук ще бъдат чисто икономически логики“ коментира Караниколов. Министърът на икономиката призова да се изчака решението и обеща, че ще разкажат всичко – предложения, терени, финансови параметри и икономическата логика. „Ще бъде любопитен анализът, ако „Фолксваген“ отиде в Турция, в коя своя икономическа зона ще го разположат дали тази зона ще има право на държавна помощ в този размер, в който Турция обещава на „Фолксваген“ коментира водещата. Караниколов обясни, че за момента няма как това да се знае, защото още няма договор и официални параметри.
„Вярно ли е, че батериите за автомобили, към които се стремим - „Хюндай“ да направи свое производство тука, са свързани логически с производството на автомобили от „Фолксваген“?“ попита Беновска. Министърът на икономиката обясни, че нещата са различни и в момента се водят разговори с няколко производители на батерии за електрически автомобили като едните обслужват „Хюндай“, а други „Фолксваген“ и по никакъв начин не са свързани. „Кой са свързани тогава с „Фолксваген“?“ попита Беновска. Караниколов отговори, че тези, които проучват и от няколко месеца са в България, която отново е на финал с 3 членки на ЕС, са свързани с „Фолксваген“. „Тези, с които сега преговаряме. Веднага след срещата в Корея, аз вчера дори бях на среща с представители на министерството на икономиката на Корея, които работят с „Хюндай“. Това е една от най-високотехнологичните нации, това е безспорно. Така или иначе, и едните и другите са корейци. Въпросът е, че за България това ще е много важно, защото към момента дали от Брекзит, дали от търговските им взаимоотношения, дали от политиката на Европа за ограничаване на вредните емисии ще има някакви раздвижвания, забавяния в производството на дизел и бензин. Оттук нататък безспорно бъдеще са батериите и акумулаторите, тъй като при електрическите автомобили това е най-важната част. Имахме среща и с автомобилния клъстър. Правихме си програмата, гледаме да я спазваме. Те много ни помагат“ обясни министърът на икономиката. Караниколов подчерта, че страната ни не може да стои безучастно, както досега 25 години и трябва да се направи всичко възможно да се привлекат такива инвеститори. „Хюндай“ и „Фолксваген“ са огромни компании и за нас ще е чест една от двете, които прави батерии, пък и двете да изберат България“ подчерта Караниколов.
Беновска попита госта си кога ще има решения от двете фирми. Министърът на икономиката отговори, че е трябвало в началото на 2019-та да има произнасяне, след това март месец, но явно решението не е лесно и все още се изчаква. „А, подготвени ли сме всъщност? Вие отговаряте за икономическите зони. Бойко Борисов постави няколко пъти въпроса и се старае и държавнически да подпомогне развитието на инфраструктурата, оформянето на халета, за да може инвеститорите да имат готовност и база да дойдат тук“ попита Беновска. Министърът на икономиката отговори, че за начало трябва да се разделят – чисто държавни индустриални зони, чисто частни индустриални зони, чисто общински индустриални зони и смесени. „За мен няма значение дали един инвеститор ще дойде на държавна, общинска или на частна. За мен е важно да дойде инвеститор“ подчерта Караниколов. Беновска попита министъра кой изгражда инфраструктурата. „При държавната – държавата, при частните – частните, при общинските – общинските, при смесените – това е смесена форма. Давам пример в Стара Загора, където са държавата и общината - и държавата и общината финансира изграждането на инфраструктурата. В държавните се финансират от дружествата, които искам да обърна внимание – не от държавния бюджет, което е много важно. Само националната компания „Индустриални зони“ миналата година за първи път излезе на печалба 4 милиона и половина. Тази година параметрите вървят изключително добре. Аз съм сигурен, че сме в двоен размер печалба, но това да продаваш терени и да развиваш инфраструктурата не е основната дейност. В момента тази печалба трябва да се реинвестира в инфраструктура, за да може зоните да станат привлекателни. Така започнахме преди 2 години – с парите, които бяха налични, започнахме да изграждаме уличките, вътрешната инфраструктура, което прави впечатление на инвеститорите и затова направихме тези печалби, това развитие. Пуснали сме вече процедура рамкови договори с 3-4 фирми“ обясни министърът на икономиката. Той подчерта, че допреди 2 години инвеститорите са били водени на поляни с обещанието, че ще се превърнат в техни заводи, но е важно да се вижда, че в индустриалната зона има и други инвеститори и се работи. „С екипа на Томислав Дончев правим закон за индустриалните зони и тези, които са в индустриалните зони ще имат повече привилегии, защото в момента един инвеститор си харесва терен независимо какъв е – държавен, общински или частен – в полето и почва да изгражда нещо. Държавата се ангажира и започва да изгражда път. Този път обслужва само този завод, докато в индустриалните зони тази инвестиция ще обслужва абсолютно всички. Ще има възможност в самата зона да се предоставят комунални услуги, които ще бъдат по-евтини, тъй като няма да има преносни мрежи“ подчерта Караниколов.
Дуалното и професионалното образование; Образователни центрове
„Ние с Вас и с министъра на образованието, и социалния министър под патронажа на Томислав Дончев започнахме една кампания за дуалното и професионалното образование и трябва да я продължим, защото това е много дълъг тренд, който трябва да се извърви докато се вдъхне кураж на младите хора и на родители им, че трябва да имат занаят в ръцете си“ коментира Беновска. „Как смятате да решите държавнически този проблем, защото там пак се получава един конгломерат от обучение и образование, в което инвестира и държавата, и частните компании? В този закон, който пишете с Томислав Дончев за индустриалните зони, засягате ли и въпроса за дуалното и професионалното образование и ако не го засягате – да Ви помоля да го направите?“ попита водещата. Министърът на икономиката отговори, че работят много активно и най-добрият опит е от бизнеса в България. Караниколов сподели, че на 26-ти септември в индустриална зона Тракия са открили дуален образователен център и всички компании, които са в индустриалната зона са финансирали важната за тях част. „В индустриалните зони, които изграждаме и това, което мислим, е че ще има такива образователни центрове, но дуалното обучение не решава проблема с безработицата“ подчерта министърът на икономиката. Караниколов коментира, че сега работещите трябва да бъдат преквалифицирани, защото икономиката и образованието динамично се променят и освен дуални образователни центрове се правят и центрове за преквалификация. „Дори ние да дадем една първоначална основна подготовка в един момент, когато дойде конкретна компания с по-специфична дейност, те трябва да минат през такъв център за образование“ подчерта министърът.
„Разбирам, че не може да се планира, както сега сме в очакване „Фолксваген“ ще дойде ли няма ли да дойде, но все пак, може би, трябва да има някакво прогнозиране и да се знае колко души трябва да бъдат обучени за един по-дълъг период“ коментира Беновска. Караниколов обясни, че обучението ще е по основите на дейността и след това да се надгражда за конкретните изисквания, за да не излизат тясноспециализирани работници, които могат да работят само по технологията на фирмата „х“. Министърът на икономиката подчерта, че е важно у младите да се изградят трудови навици и желание за развитие, образование и повишаване на квалификацията. „Държавата беше абдикирала около 20-25 години от образованието и науката поради различни причини“ подчерта Караниколов. Беновска се съгласи и добави, че инерционният момент, който трябва да се върне обратно е много дълъг. „Бизнесът не ни чака. Ще дам пример с Пловдив – преди година имаха около 140 деца, сега са около 300“ коментира министърът на икономиката. Беновска сподели, че на откриването на кампанията си Йорданка Фандъкова е казала, че и тя ще разкрие такъв център за професионално обучение в София. Караниколов коментира, че столицата е бързоразвиваща се и IT-секторът в София и като цяло в България се развива в пъти по-добре от други държави.
Кристалина Георгиева
„Кристалина Георгиева – управляващ директор на международния валутен фонд“ бе първият блиц-въпрос от Беновска за финал за разговора. Караниколов каза, че трябва да бъде поздравена, защото това е изключително признание за България. „Признание за България или за Източна Европа? Ние какви усилия вложихме?“ попита водещата. Министърът на икономиката обясни, че Георгиева е българка, европейка и жена. „За България това не е проблем – българските жени винаги са работели и са били част от икономиката, но в други страни, дори европейски – дамите остават на по-заден план“ коментира Караниколов и отбеляза, че целта ѝ ще е правилното управление на финансовите средства навсякъде и не представлява само страната ни.
Пожарът в „Дунарит“
„Дунарит“ – горя пожар. Това не е първият… щях да кажа не е последният, но да се надяваме, че ще е последният случай. Има ли някакви причини, които са вън от видимите?“ попита Беновска. Министърът на икономиката отговори, че във всяко производство се случват аварии, а във военнопромишлен комплекс ги има винаги, но най-важното е, че обезопасителната система е заработила и няма жертви. Караниколов пожела бързо възстановяване на цеха и заработване. Министърът на икономиката отбеляза, че в междуведомствената комисия са много стриктни и припомни казуса с „Емко“, чийто лиценз беше спрян заради констатирани предпоставки за инцидент – боеприпаси извън складовете
Така завърши разговорът между Емил Караниколов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 29-ти септември 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Борислав Гуцанов, БСП – Варна: Няма да искам оставката на Нинова до 27-ми, но ако на 28-ми сме загубили, пръв ще я поискам

Местни избори 2019: Борислав Гуцанов, БСП – Варна: Няма да искам оставката на Нинова до 27-ми, но ако на 28-ми сме загубили, пръв ще я поискам

29 Септември 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
София. Няма да искам оставката на Нинова до 27-ми, но ако на 28-ми сме загубили, пръв ще я поискам. Това каза Борислав Гуцанов, БСП – Варна, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“, съобщиха от екипа на предаването. Гуцанов заяви позиции по следната тема - „Законна или незаконна е листата на БСП“.
Илиана Беновска се свърза с Борислав Гуцанов по телефона и директно попита: „Законни или незаконни са посочените в листата на БСП, регистрирана във РИК, кандидатите за местна власт?“. Събеседникът й отговори, че след като са регистрирани, отговарят на законовите извиквания и по този начин поставен въпроса, би трябвало да са законни, но обърна внимание, че това не са кандидатите, излъчени от градската конференция, която е единственият орган, имащ право да подреди листата за общински съветници. Борислав Гуцанов каза, че това е причината 20 от колегите, които са били избрани от 157 делегати, да се оттеглят с декларация и да не участват в листата на БСП.
Водещата поясни, че въпросът й е съдържал капан – питала е за закона, а именно устава на БСП и от кого са били вместени тези кандидати в РИК. Събеседникът й заяви, че това е неясен въпрос. Той обясни, че Нинова е дала пълномощно на някого да ги внесе, но не се знае кой е подредил листата. Беновска попита кой е подредил листата, а от отговора стана ясно, че във Варна се говори, че това е новият любимец на Нинова и Кирил Добрев – народният представител Иван Иванов. Той е член на БСП от малко повече от 2 години, а на предходните местни избори преди 4 години той е участвал в сложна коалиция с други политически партии – „Атака“, „Възраждане“ и др. и е бил общински съветник от същата коалиция. Борислав Гуцанов заяви: „Формално погледнато, дори решението на Националния съвет не е спазено в тази листа. От един абсурд, отиваме на друг абсурд. След като така се подреждат листите, значи в БСП вече сме на път да имаме паралелна партия с неясен задкулисен център.“ и допълни, че е попитал Нинова как така на думи коментира, че трябва ГЕРБ да бъде победен, а на практика губят избори след избори. Събеседникът завърши с думите, че се надява да не е прав и дано тези избори да бъдат спечелени от БСП. Беновска попита дали се шегува, но Борислав Гуцанов го казва сериозно от името на човек, който 32 години е бил в БСП и е трето поколение в партията. Той заяви, че ако това не се случи, единственото решение е да има реална оставка от председателя, а не оттегляне на оставката след две седмици под претекст, че не е разбрана правилно.
Беновска припомни, че миналата седмица събеседникът й е казал, че няма да иска оставката на Корнелия Нинова докато не минат местните избори, за да не разстройва кондицията на партията и тя да може да спечели повече места. Борислав Гуцанов потвърди мнението си и каза, че трябва да се направи всичко възможно за доброто представяне на БСП на изборите. „Ако това е третата поредна загуба, аз не виждам какво трябва да се чака и какво трябва да се прави още.“, заяви той и допълни, че смисълът на една политическа партия, особено такава с 130-годишна история, е с действия и политика да се променя държавата, а на практика това те не могат да го направят. Гуцанов се надява на победа, но повтори думите си, че ако загубят, той не вижда друг път пред БСП.
Беновска синтезира казаното до тук от събеседника и помоли да я поправи ако греши: „Няма да искам оставката на Корнелия Нинова до 27-ми, но ако на 28-ми сме загубили, пръв ще я поискам“. Той потвърди и каза, че има ясни извършени нарушения във вътрешния живот на партията, в диалога и то още преди евроизборите, а от случващото се около тези местни избори става ясно, че не може така да се продължава. Ако изборите бъдат спечелени от БСП, това променя нещата и Гуцанов не е бил прав в своята позиция, независимо, че законите винаги трябва да бъдат спазвани, без значение дали са вътрешнопартийни или държавни. Събеседникът заяви, че трябва да си еднакво честен и към съпартийците си, и към хората извън партията, ако искаш да будиш уважение, доверие и да управляваш една държава за нейно добро, а не за лични облаги или да бъдеш председател с цената на всичко.
Беновска благодари за разговора и каза, че го чака на 28-ми октомври, със или без искане на оставка, в зависимост от обстоятелствата. Борислав Гуцанов потвърди и заяви, че се надява да не се иска тази оставка и съответно БСП да спечелят изборите. Водещата попита дали в такъв случай той няма да поиска оставката на Нинова, независимо от това, че листата във Варна е подменена. Събеседникът й каза, че листата е подменена с всички груби нарушения, но е по-важно да спечелят изборите в страната, а другото има къде и как да бъде осъдено. Ако има трета поредна загуба, Гуцанов ще бъде първият, който ще поиска промяна в ръководството на БСП в нейния лидер. Така завърши разговорът между Борислав Гуцанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“ на 29 септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

Местни избори 2019: Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

29 Септември 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3” и Радио „К2”.
Предаването под надслов „Политиката, глупако!“ ще започне с коментар на Илиана Беновска.

Отговарят:

За: България - къде ли не ходи за инвеститори, а кой дойде? Икономиката, глупако!
- Емил Караниколов, министър на икономиката.

За: Що е екология в България - правила, дълъг нос, високопоставен sms или...?
- Нено Димов, министър на екологията

За: БСП - по изборите във Варна – със законни или незаконни кандидати за власт?
- Борислав Гуцанов, БСП-Варна.

За: Не ми е нужно дупе „Ким Кардашиан“, за да печеля избори? Един след друг за общински съветници на София:
- Ивайло Петков, ГЕРБ;
- Иван Такев, БСП;
- Александър Ваклин, независим.

За: Кой са „Робин Хут-ите“ в политиката на България?
- проф. Михаил Константинов, ИО;
- Жени Живкова, дизайнер и внук на Тодор Живков.


Повторението можете да гледате по по „Канал 3” и да слушате по Радио „К2” от 23.15 часа. Можете да пишете на e-mail: benovskapita@gmail.com.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019 г.: Илияна Беновска: Г-жо Фандъкова и г-жо Манолова, каня ви на дебат: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София

Местни избори 2019 г.: Илияна Беновска: Г-жо Фандъкова и г-жо Манолова, каня ви на дебат: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява София

29 Септември 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Фандъкова и г-жо Манолова, каня ви на дебат: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява София? Това заявява журналистът Илиана Беновска в коментара си към днешното издание на предаването „Беновска пита” по Телевизия „Канал 3” и Радио „К2”, съобщиха от екипа на предаването. Кметската битка за София, май, ще напомня историческата битка при Ватерло. Историческият пълководец Наполеон Бонапарт я губи и слиза от императорския трон на Франция.
Коя от 2-те дами – Фандъкова и Манолова ще се превърне в софийския Наполеон? И, дали, някой, по този повод, ще създаде хит озаглавен „София, като „Ватерло“ на АББА, в който други две дами – Ана и Фрида пеят: „Мале мале, при Ватерло Наполеон се предаде. О, да и аз срещнах съдбата си по подобен начин. Винаги цитирам историческата книга на рафта.“
Днес „оръжията на армиите“ на Фандъкова и Манолова изглежда така : Фандъкова е пълководец на тежката артилерия на 10-годишното си управление в София и всичко направено от нея - с плюсовете и минусите му - и обещава развитие, Манолова напада с „автоматичен обстрел“ с аргумента - нещата са зле и аз ще ги оправя. Фандъкова, за сега, говори само лично, без застъпници. Манолова се обгражда с говорители по различни теми.
На откриването на кампанията на Манолова говорител стана и бившият депутат от НДСВ Деница Димитрова. Случайно срещнах тази красива и витална млада жена по пътя към речта й при Манолова. Тя се придвижваше в своята инвалидна количка. Деница е горд човек и държи да се справя сама с тази своя орис. Като се поздравихме, сърцето ми се скъса, че никой от екипа на Манолова не я придружаваше. И, просто, протегнах ръце и хванах дръжките на количката й. Пристигнахме до сцената на Манолова заедно.
След като речите свършиха и се стъмни, си тръгнах, като мислех, че лично Манолова ще закара в тъмното Деница до дома й. Уви! Видях как Деница управлява сама количката си по уличното платно. В тъмнината между фучащите коли. И се запитах, дали, Фандъкова щеше да остави сама Деница? И в тъмното се сетих какво м каза един виден представител на БСП за кампанията на Манолова: „Липсва светлина…“
Беновска: Г-жо Фандъкова и г-жо Манолова, каня ви на дебат кой и защо ще спечели София –от сега ще ви кажа, че която не дойде в добре осветеното предаване „Беновска пита“ ще означава, че я е страх да отговори на въпроса : Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява София? И ще загуби изборите.

Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Ганев, ИПИ: Големината на пазара в Турция ни изпревари в битката за завода „Фолксваген“

Петър Ганев, ИПИ: Големината на пазара в Турция ни изпревари в битката за завода „Фолксваген“

28 Септември 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Големината на пазара в Турция ни изпревари в битката за завода „Фолксваген“. Това каза в седмичното обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Петър Ганев, старши експерт в Института по пазарна икономика. По думите му съседката ни е изпреварила с предлагането на по-привлекателна среда. „Генерално нашите силни черти за факт. Ние привличаме с това, че може да се произведе тук, но да изнесеш навън, а в Турция произведено се продава там“, каза още експертът. По думите на Ганев посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея и проявения интерес към инвестиции у нас е продължение на темата от последните месеци с привличането на големи играчи в автомобилната индустрия. Въпреки, че инвестицията на „Фолксваген“ не се случила в България, то икономиката ни върви във вярна посока и интересът се проявява все по-често. „Цялостната промяна на нашата промишленост е с фокус върху инвестициите.Силни инвеститори и големи имена ще се появят и у нас и то скоро. В момента компаниите отиват там, където средата е разработена. Когато средата отговаря на търсенето, има производство и нужното знание, големите фирми се появяват“, посочи още Ганев. Според него предимствата на България са членството в Европейския съюз и достъпът до европейския пазар. „По-ниските заплати и данъци имат предимство, защото разходите на инвеститорите ще са по-ниски. Индустриалните зони преживяват бум. Има терени около големите градове. Това е знак, че средата е добра“, обясни още Ганев.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Korea Times: Южна Корея и България ще подсилят партньорството си в сферата на енергетиката и отбраната

The Korea Times: Южна Корея и България ще подсилят партньорството си в сферата на енергетиката и отбраната

27 Септември 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерите на Южна Корея и България, президента Мун Дже-Ин и премиера Бойко Борисов се споразумяха да подсилят стратегическото партньорство между двете държави в различни сфери, включително в ядрената енергия и отбранителната промишленост, пише вестник The Korea Times, като се позовава на информация на корейското президентство.
Информацията дойде след разговорите в Сеул, където Борисов беше на посещение.
Той пристигна по-рано за тридневна визита, която беше и първата такава за министър-председателя в азиатската страна.
Двете страни се съгласиха да „разширят взаимноизгодното и перспективно сътрудничество в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, инфраструктурата, отбраната, културата и образованието“.
Мун отбеляза, че България се стреми към прогрес в областта на енергетиката и отбраната и Южна Корея може да бъде „оптимален“ партньор в подобни проекти.
Той пожела сътрудничеството на София, така че южнокорейските компании да могат да вземат участие в подобни програми.
Мун и Борисов също така се споразумяха да подсилят партньорството между двете нации в областта на възобновяемите източници на енергия.
Премиерът също така потвърди становището на страната си по отношение на подкрепата за мирния процес в Корея.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С инвестиционни намерения на Южна Корея към България завърши визитата на премиера Бойко Борисов в страната (ОБЗОР)

С инвестиционни намерения на Южна Корея към България завърши визитата на премиера Бойко Борисов в страната (ОБЗОР)

27 Септември 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Сеул. С инвестиционни намерения в на Южна Корея към България завърши визитата на премиера Бойко Борисов в страната. Програмата на министър-председателя бе изпълнена с посещения и срещи, но най-важните сред тях бяха с южнокорейския му колега Ли Нак-йон и с президента на републиката Мун Дже-ин. Премиерът Борисов успя да обсъди с тях въпроси, свързани с разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни. Резултатите от премиерската среща: подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката, който по думите на южнокорейския премиер ще подсили сътрудничеството ни в областта на плана по обновяемата енергия. Стана ясно и, че Ли Нак-йон е помолил Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталация за RDF отпадъци, която се планира да е в близост до София. Важно е да се припомни, че през 2017 година Столичният общински съвет даде съгласието си на Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF“. През 2018 година СОС гласува „Топлофикация“ да изтегли 67 милиона евро от Европейската централна банка за изграждането на такава. Общата стойност на завода ще бъде в размер на 157 милиона евро и се очаква да заработи в следващите 30 години. RDF представлява отпадъчният материал от софийските твърдите битови отпадъци. При изгарянето му се отделят много вредни вещества, което е довело до екологични проблеми на различни места по света. Точно заради този негативен аспект на такъв тип инсталация част от софийските общински съветници преди се противопоставиха на реализацията на идеята.
Други сфери, които попаднаха във фокуса на разговорите между българския и южнокорейския премиер: туризъм, култура, образование, батериите за електрически автомобили, както и автомобилостроенето. Борисов отбеляза, че общи приоритети и за двете държави са именно образованието и културата и именно заради това би извел на преден план взаимоотношенията между университетите и академиите в двете страни, както и да се засили обменът на студенти и преподавател. Във връзка с обсъжданата през първия ден от посещението на Борисов тема за южнокорейски инвестиции в батерии за електромобили и акумулатори, Борисов заяви, че позициите на Южна Корея и България са се сближили. Друго, което се разбра от провелата се визита, е, че България и Южна Корея водят преговори относно военно-промишлените комплекси, но реализацията им все още е далеч във времето. В областта на сътрудничеството в направление туризъм премиерът Борисов посочи, че България си е поставила за цел туристическият поток между страната и Южна Корея да се засили, като отново подчерта, че трябва да следваме примера на Хърватия и да създадем директна самолетна линия между двете държави, която да създава удобство на потенциалните южнокорейски туристи в България. Бойко Борисов коментира и, че желанията на държавата ни е най-вече частният бизнес в Корея да се толерира и да инвестира в България. Позициите на България бяха препотвърдени и на срещата на Бойко Борисов с южнокорейския президент Мун Дже-ин. А именно: развитието на туризма и засилване на туристическия поток между двете държави, тясно сътрудничество в енергетиката и IT сектора. Южнокорейският президент заяви, че е запознат с професионализма и качествата на българските програмисти и държавата му би искала да се възползва от техните умения. Министър-председателят отбеляза като приоритет за страната ни освен привличането на корейски инвестиции в България, също и разширяване на българския износ към Република Корея. Той заяви, че се разчита на съдействието от президента Мун и корейското правителство да насърчи корейски бизнес и да се обърне поглед към България. На срещата българският премиер изтъкна и някои от предимствата в икономическия климат на България: ниско данъчно облагане, добри специалисти и достъп до пазара на Европейския съюз. След срещата между двамата стана ясно и, че корейска фирма е заявила желание да участва в строежа на АЕЦ „Белене“.Програмата на премиерската визита в Република Корея не се изчерпа със срещи на високо политическо ниво. Важно за българската държава беше и какви ще са резултатите от посещението на премиера и българската делегация в Центъра за научно-изследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“. След края на посещението си премиерът коментира, че очакванията са отношенията ни с Южна Корея да се развиват на все по-високо ниво, като заяви, че интересът от корейска страна към инвестиции в България е голям. Той посочи преговорите за реализиране на завод на „Фолксваген“ на българска територия като добра реклама за страната ни в световен мащаб и отбеляза, че крайният избор на компанията се наблюдава с интерес, включително и в Република Корея. Борисов посочи, че към България интерес имат и други южнокорейски компании, като обаче отказа да цитира точни имена, за да не навреди това на процеса на практическо реализиране на инвестициите. Министърът на икономиката Емил Караниколов, който също беше част от българската делегация, също разясни темата. От неговите думи стана ясно, че това е първата официална среща очи в очи с представители на „Хюндай“, като преди това между българска и южнокорейска страна се е водела само писмена комуникация. На срещата са били представени идеите на България за стратегическо партньорство между двете страни, както и възможностите за инвестиции, които страната ни предлага. В случая не става въпрос за автомобили с бензинов или дизелов двигател, а разговорът тече в посока привличане на инвестиции за електрически, автономни автомобили и възможност за създаване на Център за изкупуване на автономни автомобили в България, части за електрическите автомобили и батерии. В случая с „Хюндай“ все още не може да се говори за инвестиции, но ситуацията ще се промени, ако от фирмата преценят да инвестират в конкретен сегмент в България. За момента важното е България да се покаже като страна с добър икономически климат и възможности. В момента държавата ни се проверява и от друга голяма южнокорейска фирма, чието име Караниколов отказа да конкретизира. Инвестицията, която се очаква, е в размер на 1,5 милиарда евро и е свързана с батерии за електрически автомобили. На компанията са предложени четири локации за реализация на територията на България, като от ръководството й са се спрели на две от тях.
Сред икономическите теми, в програмата на премиера се промъкнаха и още две събития. Първото официално посещение на Борисов за деня беше на Националното гробище в Сеул, където премиерът положи венец на главната мемориална кула в чест корейските граждани, дали живота си в движението за национална независимост в Корейската и Виетнамската война. По-късно през деня министър-председателят беше удостоен и с почетния девети дан по таекуондо. Това се случи по време на посещението му в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо „Кукиоан“. За целта премиерът трябваше да счупи дъска, с което той се справи успешно.Той облече и традиционната дреха за таекуондо догок. Борисов благодари за високата чест и изтъкна принципите на бойното изкуство като особено важни, най-вече за младите хора. А именно: когато си по-силен, да бъдеш по-снизходителен към слабите. Да използваш силата за мир, винаги да даваш още един шанс на противника, дисциплината, йерархията, да бъдеш критичен към себе си и снизходителен към другите, но най-вече да не се страхуваш от нищо.По време на визитата си в Южна Корея премиерът Бойко Борисов посети и Университета за чужди езици „Ханкук“. Там той коментира провелата се между него и южнокорейския премиер среща с думите, че вследствие на нея отношенията между двете страни ще се развият много бързо – в сферата на енергетиката, туризма, машиностроенето и автомобилостроенето. Той допълни, че за да се развива, която и да е от тези сфери, са необходими добре обучени кадри, които да се справят добре с работата и поради тази причина трябва да се подходи подобаващо в посока обмена на студенти и преподаватели между СУ „Свети Климент Охридски“ и Университета за чужди езици „Ханкук“. Българският министър-председател заяви, че студентите са бъдещето на българо-корейските отношения. Той отново промъкна темата за южнокорейски инвестиции в България, като сподели, че с южнокорейския си колега Ли Нак-йон са обсъждали какви тържества ще има догодина по повод 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Премиерът е казал на своя колега, че няма по—красиво и хубаво събитие, което след това да бъде съпътствано от много други с един голям залог на Корея в България.
По време на посещението си Борисов припомни, че новият ресор на България в Европейската комисия е именно свързан с това, с което е и посещението му в Корея: университети, иновации, академии, образование, култура и младеж.
Премиерът се похвали със събития, засягащи България: избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ, за което получи поздравления от премиера и президента на Южна Корея, а също и бъдещето председателство на страната ни на Берлинския процес догодина. Той касае целите Западни Балкани. Премиерът припомни, че само преди 1 година по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София се състоя среща между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Той коментира, че така се е дал тласък за мира и за по-нататъшните стъпки по приемането им в ЕС.
По време на посещението на Борисов в Университета за чужди езици „Ханук“ поздравителен адрес към него отправи вицепрезидентът на учебното заведение Чу Ки-сонг. От него стана ясно, че перспективите на студентите от специалността „Българистика“ в университета са пряко свързани с разширяването на икономическия, образователния и културния обмен между България и Република Корея.
В края на посещението българският премиер Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения между България и Южна Корея, а студентите бяха подготвили художествена програма с изпълнения на български танци и песни.
“Фокус“ припомня: За първи път български премиер беше на посещение в Република Корея. Визитата се проведе в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г. Целта на посещението на министър-председателя Бойко Борисов беше разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни. В официалната делегация, водена от Бойко Борисов, бяха още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов, посланикът а Република България в Република Корея Петко Драганов, както и началникът на политическия кабинет на премиера Деница Желева.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Позицията на България относно ситуацията с Корейския полуостров е за намиране на мирен изход

Премиерът Бойко Борисов: Позицията на България относно ситуацията с Корейския полуостров е за намиране на мирен изход

27 Септември 2019 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Сеул. Позицията на България относно ситуацията с Корейския полуостров е за намиране на мирен изход. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с южокорейския президент Мун Дже-ин, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Позицията ни е последователна и категорична: намирането на мирен изход по дипломатически път“, допълни министър-председателят. На срещата бяха препотвърдени досегашните обявени цели на България за сътрудничество с Южна Корея, а именно създаване на тесни връзки в сектора на туризма, енергетиката и IT сектора.
Теодора ПАВЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов покани южнокорейския президент Мун Дже-ин на посещение в България

Премиерът Бойко Борисов покани южнокорейския президент Мун Дже-ин на посещение в България

27 Септември 2019 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Сeул. Премиерът Бойко Борисов покани южнокорейския президент Мун Дже-ин на посещение в България. Това се случи по време на срещата между двамата по време на официалната визита на българския министър-председател в Република Корея, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Борисов постави темата за инвестициите от страна на частните компании и пред корейския президент, като поиска от него подкрепа. От своя страна Мун Дже-ин изтъкна, че стокообменът между страните ни нараства и пое ангажимент да рекламира България, като отбеляза, че корейските компании са привлечени от страната ни заради ниските данъци и добрите условия за бизнес. Като друг интерес, който южнокорейските компании биха имали от инвестиции в България, е обилният достъп до пазара на Европейския съюз.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Южнокорейският президент Мун Дже-ин: България стана лидер на балканските страни

Южнокорейският президент Мун Дже-ин: България стана лидер на балканските страни

27 Септември 2019 | 05:17 | Агенция "Фокус"
Сeул. България стана лидер на балканските страни. Това каза южнокорейският президент Мун Дже-ин по време на срещата си с българския премиер Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Това е благодарение на отличното ви ръководство", каза той и посочи, че страната ни е стигнала до висок икономически растеж сред страните-членки на ЕС. "Освен това, през първата половина на 2018 година България пое председателството на Съвета на ЕС и беше високо оценена за ефективната координация по въпросите на миграцията и Брекзит“, добави още той. Южнокорейският президент отбеляза, че визитата на българския премиер Бойко Борисов в страната е от голямо значение, тъй като през 2020 година ще се отбележат 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. „Разбрах, че в България сте фокусирани специално върху привличане на чуждестранни инвестиции, разширяване на сътрудничеството в областта на търговията и енергетиката“, каза още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Южна Корея търсят общо сътрудничество в областта на автомобилния сектор, образованието, туризма и горенето на отпадъци (ОБЗОР)

България и Южна Корея търсят общо сътрудничество в областта на автомобилния сектор, образованието, туризма и горенето на отпадъци (ОБЗОР)

27 Септември 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Сеул. България и Южна Корея търсят общо сътрудничество в областта на автомобилния сектор, туризма и горенето на отпадъци. Това стана ясно след края на официалните срещи и посещения във втория ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Република Корея. През деня се състоя премиерска среща между Борисов и колегата му Ли Нак-йон, след която двамата дадоха изявление пред местни и български медии. На срещата е бил подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката, който по думите на южнокорейския премиер ще подсили сътрудничеството ни в областта на плана по обновяемата енергия. Стана ясно и, Ли Нак-йон е помолил Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталация за RDF отпадъци. Важно е да се припомни, че през 2017 година Столичният общински съвет даде съгласието си на Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF“. През 2018 година СОС гласува „Топлофикация“ да изтегли 67 милиона евро от Европейската централна банка за изграждането на такава. Общата стойност на завода ще бъде в размер на 157 милиона евро и се очаква да заработи в следващите 30 години. Проектът разбира се имаше и противници. RDF представлява отпадъчният материал от софийските твърдите битови отпадъци. При изгарянето му се отделят много вредни вещества, което е довело до екологични проблеми на различни места по света. Точно заради този негативен аспект на такъв тип инсталация част от софийските общински съветници се противопоставиха на идеята. От днешната среща стана ясно, че от корейска страна проявяват интерес към участието в проекта. Други сфери, в които България и Южна Корея ще търсят сътрудничество, са туризмът, културата, образованието, батериите за електрически автомобили, както и автомобилостроенето. Тема на разговорите между двамата премиери е било и постоянното нарастване на търговията и инвестициите между България и Корея, като по думите на Ли Нак-йон двамата с Борисов са се съгласили да подкрепят обещаващи бъдещи индустрии на двете страни в сферата на батерии за електромобили и автомобили, за да се работи за създаване на работни места и икономическо развитие. По време на изявлението си Борисов отбеляза, че общи приоритети и за двете държави са образованието и културата и именно заради това би извел на преден план взаимоотношенията между университетите и академиите в двете страни. Във връзка с обсъжданата през първия ден от посещението на Борисов тема за южнокорейски инвестиции в батерии за електромобили и акумулатори, Борисов заяви, че позициите на Южна Корея и България са се сближили. От изявлението му стана ясно и, че България и Южна Корея водят преговори относно военно-промишлените комплекси, но реализацията им все още е далеч във времето. В областта на сътрудничеството в направление туризъм премиерът Борисов припомни вчерашната си позиция, в която посочи, че България си е поставила за цел туристическият поток между страната и Южна Корея да се засили, като отново подчерта, че трябва да следваме примера на Хърватия и да създадем директна самолетна линия между двете държави. Бойко Борисов изрази надежда срещите с президента и премиера на Южна Корея да допринесат за сближаване на позициите между двете държави и заяви, че от българска страна исканията и надеждите ни са частният бизнес в Корея да се толерира и да инвестира в България.
След изявленията пред медиите южнокорейският премиер даде обяд в чест на министър-председателя Бойко Борисов, на който бяха разменени любезности между двамата. Ли Нак-йон вдигна тост с думите, че България за него е специална държава, която е и първата, която е посетил в качеството си на премиер. Той добави, че в този смисъл страната ни е първата му любов. В отговор на милите думи премиерът Борисов използва познатата в България поговорка, че старата любов ръжда не хваща и призова да развиваме двустранните си отношения.
Последното посещение на Борисов за деня беше в Университета за чужди езици „Ханкук“. Там той коментира провелата се между него и южнокорейския премиер среща с думите, че вследствие на нея отношенията между двете страни ще се развият много бързо – в сферата на енергетиката, туризма, машиностроенето и автомобилостроенето. Той допълни, че за да се развива, която и да е от тези сфери, са необходими добре обучени кадри, които да се справят добре с работата и поради тази причина трябва да се подходи подобаващо в посока обмена на студенти и преподаватели между СУ „Свети Климент Охридски“ и Университета за чужди езици „Ханкук“. Българският министър-председател заяви, че студентите са бъдещето на българо-корейските отношения. Той отново промъкна темата за южнокорейски инвестиции в България, като сподели, че с южнокорейския си колега Ли Нак-йон са обсъждали какви тържества ще има догодина по повод 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Премиерът е казал на своя колега, че няма по—красиво и хубаво събитие, което след това да бъде съпътствано от много други с един голям залог на Корея в България.
Борисов припомни, че новият ресор на България в Европейската комисия е именно свързан с това, с което е свързано посещението му в Корея: университети, иновации, академии, образование, култура и младеж.
Премиерът се похвали със събития, засягащи България: избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ и бъдещето председателство на страната ни на Берлинския процес догодина, който касае целите Западни Балкани. Премиерът припомни, че само преди 1 година по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София се състоя среща между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Той коментира, че така се е дал тласък за мира и за по-нататъшните стъпки по приемането им в ЕС.
По време на посещението на Борисов в Университета за чужди езици „Ханук“ поздравителен адрес към него отправи вицепрезидентът на учебното заведение Чу Ки-сонг. От него стана ясно, че перспективите на студентите от специалността „Българистика“ в университета са пряко свързани с разширяването на икономическия, образователния и културния обмен между България и Република Корея.
В края на посещението българският премиер Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения между България и Южна Корея.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев: Излизането на турската икономика от рецесия, дългосрочното планиране на страната и добрата транспортна инфраструктура са причините „Фолксваген“ да избере за бъдещ завод Измир

Красен Станчев: Излизането на турската икономика от рецесия, дългосрочното планиране на страната и добрата транспортна инфраструктура са причините „Фолксваген“ да избере за бъдещ завод Измир

26 Септември 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Излизането на турската икономика от рецесия, икономическата прогнозируемост и добрата транспортна инфраструктура са причините „Фолксваген“ да избере за бъдещ завод Измир. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той обърна внимание, че Турция разполага с много пристанища, което би улеснило продажбите, а и ще помогне на „Фолксваген“ да може да докара и продаде залежали автомобили, както на турския, така и на американския пазар. Във връзка с дългосрочното планиране Станчев обясни, че рано или късно конфликтът в Сирия ще спре и е възможно бъдещия завод да има по-лесен достъп до пазарите в Близкия изток и Северна Африка. „Където и да се направи такъв завод в България – това би било трудно като логистично упражнение. България би трябвало да снабдява Балканите и източните съседи на ЕС. От пазарна гледна точка Турция е по-логично място. Третият аргумент е пазарът на труда – автомобилната индустрия е добре наситена с квалифициран персонал. Не на последно място – безработицата в Турция предполага относително добри условия за преобучване на хора, които са извън автомобилната индустрия, докато в България последните два фактора, а и регулирането на пазара от Кодекса на труда не е много добро“ обясни икономистът. Като допълнителни аргументи Красен Станчев посочи размера на турския пазар – 80 млн. души, а и добрите търговски взаимоотношения на Турция с ЕС, както и със страните от Централна Азия. По въпроса за евентуален завод на Хюндай в България, икономистът допълни, че пред южнокорейската компания стоят същите съображения, както и че не може заради приятелство да дойде подобен концерн у нас.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Фолксваген“ е на финала на преговорите за нов завод в Турция

Reuters: „Фолксваген“ е на финала на преговорите за нов завод в Турция

26 Септември 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският автомобилен концерн е близо до взимането на окончателно решение за изграждането на нов завод в Турция. Това заяви пред репортери член на Борда на директорите на компанията, предава Reuters.
„В момента сме в заключителния етап на разговорите с Турция“, заяви Андреас Тостман, член на Борда, отговарящ за производството. Той допълни, че очаква разговорите да приключат до две седмици, „може би по-рано“.
Разкривайки повече подробности за плановете, източници, близки до компанията, заявиха, че инвестицията ще бъде на стойност над един милиард евро. Според източниците, заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които „Пасат“ и „Шкода Супърб“, които ще бъдат предназначени за износ в Източна Европа. „Фолксваген“ ще наеме близо 4000 служители за завода в Маниса, близо до Измир. Строителството може да започне в края на 2020 г., а производството – през 2022 г.
Припомня се, че германският концерн търсеше дълго време подходяща страна за инвестицията. В списъка на кандидатите е и България. Сделката в Турция може да бъде политически противоречива, като се има предвид притесненията на Европейския съюз по отношение на ограниченията на свободата на изразяване и правата на демонстрации при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Аргументът на „Фолксваген“ е, че Турция е кандидат за членство в ЕС, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: През 2018 г. стокообменът между България и Република Корея е нараснал с близо 48%

Министър Емил Караниколов: През 2018 г. стокообменът между България и Република Корея е нараснал с близо 48%

26 Септември 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Сеул. Стокообменът между България и Република Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. щ. д. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на българо-корейски бизнес форум в Сеул, съобщиха от правителствената информационна служба. Програмата на министър Караниколов е част от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Република Корея.
По време на форума икономическият министър изтъкна, че освен от нарастване в количествено отношение, България е заинтересована и от разнообразяване на стоковата структура на взаимната търговия. По думите му потенциал за увеличаване на нашия износ към Република Корея има на редица хранителни продукти, зърно, месо, етерични масла, кисело мляко, зеленчуци, химикали, фармацевтични изделия, части за машини, електроника и текстил.
Министър Караниколов подчерта още, че страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти у нас особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електрооборудването, високотехнологичните и иновационни производства. „България се ангажира да развива иновативни производства с висока добавена стойност. Икономическата ни политика е фокусирана върху разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации“, допълни той.
Като важен фактор в сътрудничеството между двете страни бе отбелязано, че броят на регистрираните у нас компании с корейско участие вече е 249. Министър Караниколов увери присъстващите, че България ще подкрепи нови бизнес инициативи и ще се стреми да разшири партньорството си с корейски бизнес. „Имаме различни активи като производствена база за корейските компании и като портал за корейски продукти за ЕС, не само заради факта, че сме част от огромен пазар с повече от 500 милиона потребители, но също и заради подобренията в комуникацията и транспортната инфраструктура. Въведохме благоприятен данъчен и инвестиционен режим, който ни прави привлекателна и конкурентна инвестиционна дестинация в Европа“, поясни в заключение той.
По време на посещението бяха подписани Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Корея, Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Асоциацията на вносителите на Република Корея, Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Република Корея, както и Меморандум за разбирателство между Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Корейската корпорация за индустриални комплекси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Вучич е огорчен, че "Фолксваген" отива в Турция; Меркел: И Бойко Борисов се оплаква

„Политика“ (Сърбия): Вучич е огорчен, че "Фолксваген" отива в Турция; Меркел: И Бойко Борисов се оплаква

26 Септември 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Александър Вучич и Ангела Меркел проведоха среща в кулоарите на 74-тото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. В хода на разговора, освен другото, сръбският президент е изразил „огорчението“ си от това, че германският автомобилен концерн „Фолксваген“ е предпочел да построи завод в Турция, а в отговор германският канцлер е отбелязала, че и българският премиер Бойко Борисов също се оплаква от това, пише белградският ежедневник „Политика“.
Сръбският държавен глава е уверен, че това не е краят и вярва, че Сърбия ще успее да се пребори за нови германски инвестиции.

Както Агенция „Фокус“ съобщи по-рано, в края на месец юли стана ясно, че „Фолксваген“ все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа.„Няма окончателно решение на Надзорния съвет", заяви тогава премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (ГСДП), който е част от ръководния орган на „Фолксваген“.
По същото време се появи информация, че Турция вече е избрана за изграждането на завода на стойност милиарди евро. От компанията опровергаха информацията. България също участва в надпреварата. „Разбира се, независимо как се вземе това решение, то ще бъде икономическо, а не политическо решение“, увери Вайл, като допълни, че се очаква такова да има „може би на следващото или на по-следващото заседание на Надзорния съвет“. Очаква се процесът да продължи през есента.
Така двете страни все още може да се надяват, че „Фолксваген“ ще открие нов завод на територията им.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Южна Корея търсят общо сътрудничество в областта на автомобилния сектор, образованието, туризма и горенето на отпадъци (ОБЗОР)

България и Южна Корея търсят общо сътрудничество в областта на автомобилния сектор, образованието, туризма и горенето на отпадъци (ОБЗОР)

26 Септември 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Сеул. България и Южна Корея търсят общо сътрудничество в областта на автомобилния сектор, туризма и горенето на отпадъци. Това стана ясно след края на официалните срещи и посещения във втория ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Република Корея. През деня се състоя премиерска среща между Борисов и колегата му Ли Нак-йон, след която двамата дадоха изявление пред местни и български медии. На срещата е бил подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката, който по думите на южнокорейския премиер ще подсили сътрудничеството ни в областта на плана по обновяемата енергия. Стана ясно и, Ли Нак-йон е помолил Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталация за RDF отпадъци. Важно е да се припомни, че през 2017 година Столичният общински съвет даде съгласието си на Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF“. През 2018 година СОС гласува „Топлофикация“ да изтегли 67 милиона евро от Европейската централна банка за изграждането на такава. Общата стойност на завода ще бъде в размер на 157 милиона евро и се очаква да заработи в следващите 30 години. Проектът разбира се имаше и противници. RDF представлява отпадъчният материал от софийските твърдите битови отпадъци. При изгарянето му се отделят много вредни вещества, което е довело до екологични проблеми на различни места по света. Точно заради този негативен аспект на такъв тип инсталация част от софийските общински съветници се противопоставиха на идеята. От днешната среща стана ясно, че от корейска страна проявяват интерес към участието в проекта. Други сфери, в които България и Южна Корея ще търсят сътрудничество, са туризмът, културата, образованието, батериите за електрически автомобили, както и автомобилостроенето. Тема на разговорите между двамата премиери е било и постоянното нарастване на търговията и инвестициите между България и Корея, като по думите на Ли Нак-йон двамата с Борисов са се съгласили да подкрепят обещаващи бъдещи индустрии на двете страни в сферата на батерии за електромобили и автомобили, за да се работи за създаване на работни места и икономическо развитие. По време на изявлението си Борисов отбеляза, че общи приоритети и за двете държави са образованието и културата и именно заради това би извел на преден план взаимоотношенията между университетите и академиите в двете страни. Във връзка с обсъжданата през първия ден от посещението на Борисов тема за южнокорейски инвестиции в батерии за електромобили и акумулатори, Борисов заяви, че позициите на Южна Корея и България са се сближили. От изявлението му стана ясно и, че България и Южна Корея водят преговори относно военно-промишлените комплекси, но реализацията им все още е далеч във времето. В областта на сътрудничеството в направление туризъм премиерът Борисов припомни вчерашната си позиция, в която посочи, че България си е поставила за цел туристическият поток между страната и Южна Корея да се засили, като отново подчерта, че трябва да следваме примера на Хърватия и да създадем директна самолетна линия между двете държави. Бойко Борисов изрази надежда срещите с президента и премиера на Южна Корея да допринесат за сближаване на позициите между двете държави и заяви, че от българска страна исканията и надеждите ни са частният бизнес в Корея да се толерира и да инвестира в България.
След изявленията пред медиите южнокорейският премиер даде обяд в чест на министър-председателя Бойко Борисов, на който бяха разменени любезности между двамата. Ли Нак-йон вдигна тост с думите, че България за него е специална държава, която е и първата, която е посетил в качеството си на премиер. Той добави, че в този смисъл страната ни е първата му любов. В отговор на милите думи премиерът Борисов използва познатата в България поговорка, че старата любов ръжда не хваща и призова да развиваме двустранните си отношения.
Последното посещение на Борисов за деня беше в Университета за чужди езици „Ханкук“. Там той коментира провелата се между него и южнокорейския премиер среща с думите, че вследствие на нея отношенията между двете страни ще се развият много бързо – в сферата на енергетиката, туризма, машиностроенето и автомобилостроенето. Той допълни, че за да се развива, която и да е от тези сфери, са необходими добре обучени кадри, които да се справят добре с работата и поради тази причина трябва да се подходи подобаващо в посока обмена на студенти и преподаватели между СУ „Свети Климент Охридски“ и Университета за чужди езици „Ханкук“. Българският министър-председател заяви, че студентите са бъдещето на българо-корейските отношения. Той отново промъкна темата за южнокорейски инвестиции в България, като сподели, че с южнокорейския си колега Ли Нак-йон са обсъждали какви тържества ще има догодина по повод 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Премиерът е казал на своя колега, че няма по—красиво и хубаво събитие, което след това да бъде съпътствано от много други с един голям залог на Корея в България.
Борисов припомни, че новият ресор на България в Европейската комисия е именно свързан с това, с което е свързано посещението му в Корея: университети, иновации, академии, образование, култура и младеж.
Премиерът се похвали със събития, засягащи България: избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ и бъдещето председателство на страната ни на Берлинския процес догодина, който касае целите Западни Балкани. Премиерът припомни, че само преди 1 година по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София се състоя среща между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Той коментира, че така се е дал тласък за мира и за по-нататъшните стъпки по приемането им в ЕС.
По време на посещението на Борисов в Университета за чужди езици „Ханук“ поздравителен адрес към него отправи вицепрезидентът на учебното заведение Чу Ки-сонг. От него стана ясно, че перспективите на студентите от специалността „Българистика“ в университета са пряко свързани с разширяването на икономическия, образователния и културния обмен между България и Република Корея.
В края на посещението българският премиер Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения между България и Южна Корея.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с южнокорейски фирми, заявили интерес за сключване на реални договори с България

Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с южнокорейски фирми, заявили интерес за сключване на реални договори с България

26 Септември 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Сеул. Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с южнокорейски фирми, заявили интерес за сключване на реални договори с България. Това обяви самият той в изявление при посещението си в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Южна Корея, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.“ Довечера отиваме на среща и с по-големите южнокорейски фирми, които са заявили интерес да се сключват реални договори“, бяха точните думи на премиера.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Студентите в Университета „Ханук“ са бъдещето на българско-корейските отношения

Премиерът Бойко Борисов: Студентите в Университета „Ханук“ са бъдещето на българско-корейските отношения

26 Септември 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Сеул. Студентите в Университета „Ханук“ са бъдещето на българско-корейските отношения. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление при посещението си в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Южна Корея, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Борисов засегна отново и темата за южнокорейски инвестиции в България: „С колега Ли Нак-йон, когато говорихме какви тържества ще има догодина за 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Корея, аз му казах, че няма по—красиво и хубаво събитие, което след това да бъде съпътствано от много други с един голям залог на Корея в България“, заяви българският премиер. След това премиерът обяви, че през следващата седмица ще се състои и среща на корейския посланик в България с нашия финансовия министър Владислав Горанов и с министъра на образованието Красимир Вълчев, като изрази надежда по този начин да се подобри обменът на студенти и преподаватели между България и Южна Корея.
Премиерът се похвали със събития, засягащи България: „Кристалина Георгиева беше избрана за президент на МВФ, тя е българка. А България отново беше избрана да председателства Берлинския процес догодина, който касае целите Западни Балкани“, каза още той. Премиерът припомни, че само преди 1 година по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съвет в София беше направена среща между лидерите на ЕС и Западните Балкани. „Така се даде тласък за мира и за по-нататъшните стъпки по приемането им в ЕС“, допълни Борисов.
В края на изявлението си Борисов отново обърна фокуса към образованието. „С Корея много си приличаме по това, че влагаме много в образованието“, подчерта българският министър-председател.
Поздравителен адрес към премиера Борисов отправи вицепрезидентът на учебното заведение Чу Ки-сонг. От него стана ясно, че перспективите на студентите от специалността „Българистика“ в университета са пряко свързани с разширяването на икономически, образователния и културния обмен между България и Република Корея. „В тази връзка бих казал, че нашият университет е решен с положителност да изпълнява дори и малка роля за подобряването на връзките между нашите две страни“, заяви още той.
След изявленията на министър-председателя му бе връчен благодарствен плакет за и се състоя художествена програма, част от която беше хорово изпълнение на българската песен „Седнало е Джоре Дос“ от корейски студенти.
“Фокус“ припомня: В Университета за чужди езици „Ханкук“ се изучават хуманитарни науки, обучение по бизнес и икономика, социални науки, право и инженерни науки на базата на 45 езика и 32 катедри. В университета през 2005 година е създадена и катедра по грецистика и българистика. Всяка година най-добрите студенти в специалността пътуват през лятото за академичен обмен в България в СУ „Свети Климент Охридски“, както и във Великотърновския университет.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: След днешните разговори отношенията между България и Южна Корея ще се развият много бързо

Премиерът Бойко Борисов: След днешните разговори отношенията между България и Южна Корея ще се развият много бързо

26 Септември 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Сеул. След днешните разговори отношенията между България и Южна Корея ще се развият много бързо – и в сферата на енергетиката, туризма, машиностроенето. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление при посещението си в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Южна Корея, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Премиерът Борисов допълни, че за да се развива, която и да е от тези сфери, са необходими добре обучени кадри, които да се справят добре с работата. „Мисля, че ще подходим подобаващо в обмена на студенти и преподаватели между СУ „Свети Климент Охридски“ и Университета за чужди езици „Ханкук“. През последната година - година и половина се откри Глобалният мозъчен тръст на Китай в София. Преди два-три месеца открихме офис на Световната банка, аутсорсен офис“, добави още Борисов. Той припомни, че новият ресор на България в Европейската комисия е именно свързан с това, с което е свързано посещението му в Корея: университети, академии, образование, култура и младеж.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Преговорите ни за „Фолксваген“ са на финала - останахме в района България и Турция

Премиерът Бойко Борисов: Преговорите ни за „Фолксваген“ са на финала - останахме в района България и Турция

26 Септември 2019 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Сеул. Преговорите ни за „Фолксваген“ са на финала - останахме в района България и Турция. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с южнокорейския премиер Ли Нак-йон, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.Министър-председателят отговори и на журналистически въпрос относно броя на фирмите, произвеждащи части за „Хюндай“ в България, като посочи, че те са над 31. Той отново се спря на преговорите за строеж на завод на „Фолксваген“ в България: „Преговорите ни, на финала, на които в района останахме България и Турция, много внимателно се следят и в Южна Корея“, Бойко Борисов изрази надежда срещите с президента и премиера на Южна Корея да допринесат за сближаване на позициите между двете държави. „Искаме частният бизнес в Корея да се толерира и да инвестира в България“, посочи премиерът. Борисов е благодарил за поздравленията на южнокорейския премиер за избора на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Южнокорейският премиер Ли Нак-йон: Ще засилим сътрудничеството с България в областта на туризма, културата и образованието

Южнокорейският премиер Ли Нак-йон: Ще засилим сътрудничеството с България в областта на туризма, културата и образованието

26 Септември 2019 | 06:27 | Агенция "Фокус"
Сеул. Ще засилим сътрудничеството с България в областта на туризма, културата и образованието. Това каза южнокорейският премиер Ли Нак-йон в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Южнокорейският министър-председател заяви, че се очаква посещението на Борисов да създаде чудесна възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни. „Помолих Борисов корейски фирми да участват в изграждането на инсталация за RDF отпадъци“, посочи Ли Нак-йон. На днешната двамата премиери са разгледали развитието на двустранните отношения, както и отношенията между Северна и Южна Корея . Също така тема на разговорите е било и постоянното нарастване на търговията и инвестициите между България и Корея. „Двамата се съгласихме да подкрепим обещаващи бъдещи индустрии на двете страни като производство на батерии за електромобили и автомобили, за да се работи за създаване на работни места и икономическо развитие. Оценихме, че проектите за производство на слънчева енергия на корейските компании в България се е превърнали във важна основа за икономическото сътрудничество между двете страни. С подписания днес Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката ще подсили сътрудничеството ни в областта на плана по обновяемата енергия“, коментира южнокорейският премиер.
Сред обсъдените теми са били и сътрудничеството във всикотехнологични области като науката и технологиите. „Преценихме, че има много място за съвместно действие на двете страни в областта на отбраната и отбранителната промишленост. Обясних на премиера Борисов какви усилия полага корейското правителство за установяване на мир на Корейския полуостров и благодарим на българското правителство за подкрепата му към нашето. Премиерът Борисов и аз се договорихме да създаде, предпоставки за бъдещи успехи и на взаимен просперитет“, добави още южнокорейският министър-председател.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Очакваме сътрудничество с Южна Корея в областта на батериите за електромобили, автомобилния сектор и туризма

Премиерът Бойко Борисов: Очакваме сътрудничество с Южна Корея в областта на батериите за електромобили, автомобилния сектор и туризма

26 Септември 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме сътрудничество с Южна Корея в областта на батериите за електромобили, автомобилния сектор и туризма. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с южнокорейския премиер Ли Нак-йон, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Борисов отбеляза, че общи приоритети и за двете държави са образованието и културата. „Именно заради това бих извел на преден план взаимоотношенията между нашите университети и академии“, добави още той. Във връзка с обсъжданата през първия ден от посещението му тема за южнокорейски инвестиции в батерии за електромобили и акумулатори, Борисов заяви, че позициите на Южна Корея и България са се сближили. „Надявам се и на цялата политическа подкрепа на колегите от правителството на Корея и в автомобилната промишленост“, допълни премиерът. От изявлението му стана ясно, че България и Южна Корея водят преговори и относно военно-промишлените комплекси, но реализацията им все още е далеч във времето. Премиерът Борисов припомни и вчерашната тема, свързана с желанието на България да засили отношенията си с Република Корея и в областта на туризма: „Искаме да прикачим директната връзка с Хърватия – Южна Корея и към нас, за да засилим и туризма между двете страни“, обясни той.
“Фокус“ припомня:През октомври 2017 година южнокорейският премиер беше на официално посещение в България. Тогава на среща с държавния глава Румен Радев Ли Нак-йон заяви, че страната ни може да бъде врата за корейския бизнес към общия европейски пазар, а на премиера Бойко Борисов обеща да предаде на корейските силни компании в световен мащаб ентусиазма на страната ни да стимулира корейските инвестиции в България.
Теодора ПАВЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерите на България и Република Южна Корея подписаха Меморандум за разбирателство сътрудничество в областта на енергетиката

Премиерите на България и Република Южна Корея подписаха Меморандум за разбирателство сътрудничество в областта на енергетиката

26 Септември 2019 | 06:14 | Агенция "Фокус"
Сеул. Премиерите на България и Република Южна Корея подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергетиката, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Това се случи по време на срещата между южнокорейския и българския премиер в Сеул, където Борисов е на официално посещение.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във втория ден от посещението си в Република Корея премиерът Бойко Борисов ще се срещне с корейския си колега Ли Нак-йон

Във втория ден от посещението си в Република Корея премиерът Бойко Борисов ще се срещне с корейския си колега Ли Нак-йон

26 Септември 2019 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Във втория ден от посещението си в Република Корея премиерът Бойко Борисов ще се срещне с корейския си колега Ли Нак-йон, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Срещата между двамата премиери е планирана за 4.00 часа българско време, а от 5.30 часа Ли Нак-йон ще даде официален обяд в чест на българския премиер Бойко Борисов. В 07.30 часа българско време Бойко Борисов ще посети и Университета за чужди езици „Ханкук“. В учебното заведение се изучават хуманитарни науки, обучение по бизнес и икономика, социални науки, право и инженерни науки на базата на 45 езика и 32 катедри. В университета през 2005 година е създадена и катедра по грецистика и българистика. Всяка година най-добрите студенти в специалността пътуват през лятото за академичен обмен в България в СУ „Свети Климент Охридски“, както и във Великотърновския университет.
“Фокус“ припомня: За първи път български премиер е на посещение в Република Корея. Визитата се провежда в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г. Целта на посещението на министър-председателя Бойко Борисов е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни. В официалната делегация, водена от Бойко Борисов, са още министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов, посланикът а Република България в Република Корея Петко Драганов, както и началникът на политическия кабинет на премиера Деница Желева. В предишния ден Бойко Борисов посети Националното гробище в Сеул, където положи венец на главната мемориална кула в чест на корейските граждани, дали живота си в движението за национална независимост в Корейската и Виетнамската война. По-късно през деня министър-председателят беше удостоен и с почетния девети дан по таекуондо. Това се случи по време на посещението му в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо „Кукиоан“. През изминалия ден стана ясно и, че България очаква инвестиции от южнокорейска страна, като за момента страната ни само цели да се презентира като добра икономическа дестинация за“Хюндай“. Под прожекторите попадна и голяма южнокорейска фирма, която се очаква да инвестира в България 1,5 милиарда евро във връзка с производство на батерии за електрически автомобили. На компанията са били предложени четири локации за реализация, като от ръководството й са се спрели на две от тях.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: 58 са хотелите в България, които имат договори с "Томас Кук" - търсим всякакъв вариант да съдействаме на бранша

Министър Николина Ангелкова: 58 са хотелите в България, които имат договори с "Томас Кук" - търсим всякакъв вариант да съдействаме на бранша

25 Септември 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. 58 са хотелите в България, които имат договори с "Томас Кук" - търсим всякакъв вариант да съдействаме на бранша. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг във връзка с фалита на "Томас Кук", предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя поясни, че засегнатите хотели са предимно в двата най-големи курорта - "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", плюс "Албена", както и "Св. св. Константин и Елена". На въпрос дали са възможни фалити на хотели, Ангелкова поясни: "Всичко е възможно. Те си знаят какво им е финансовото състояние. Не мога да коментирам". "За съжаление това, което и вчера говорихме, днес се сбъдна и "Томас Кук" - Германия и всички поделения на фирмата в континентална Еворпа обявиха фалит. Всички 5940 туристи на "Томас Кук", които в момента се намират в България съответно и имат своите резервации до 13 октомври ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи както за престоя, който в момента е в страната и съответно за извозването, е за сметка на застрахователите", обясни Ангелкова. На въпрос дали след фалита на "Томас Кук" ще се наложи туристите да заплащат допълнителна информация, министърът поясни, че по информация на Министерството всичко се поема от застрахователите. "Вече всички тези дъщерни компании са обявили фалит Всички хотели, които имат настанени такива туристи не следва да се притесняват за вземанията си към тези туристи, които към момента са настанени. Говорим за тези разходи, които правят от 23 септември насам", допълни още министърът. По думите й не би трябвало на туристите да им изискват заплащане на средства. "Немският застраховател и английският гаранционен фонд са съобщили, че поемат всички разноски на туристите", допълни още министърът на туризма.Тя поясни, че туристите, ако искат могат да продължат престоя си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Ще предложим законови промени, които да покриват рискове като фалита на "Томас Кук"

Министър Николина Ангелкова: Ще предложим законови промени, които да покриват рискове като фалита на "Томас Кук"

25 Септември 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Още вчера по време на срещата обявих, че ще предложим за дебат законови промени, така че да имаме допълнителна застраховка за туроператора, особено чуждестранните, които да покриват рискове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя поясни, че всички дъщерни компании на дружеството "Томас Кук" са фалирали и уточни, че в Русия дъщерната компания е финансово независима. "Свикваме абсолютно всички и започваме дебат по тази тема. В момента Законът за туризма в Народното събрание, ако намерим консенсус, още между първо и второ четене ще помолим някои от парламентарните групи и тази промяна да бъде факт още докрая на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект. Важно е да бъдем единни, важно е посланието, което изпращаме да бъде така, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация", допълни още министърът. "Във връзка с всичко, което се случва през последните дни, освен това звено, което създадохме, създаваме, което е като кризисен щаб, горещ телефон - 24 часа. Отделно това представители на министерството вече са по морето във всеки един от хотелите, в които има настанени туристи съвместно с официалния представител на "Томас Кук" в България да съдействаме за безпрепятствено връщане на туристите, за за сме сигурни, че всеки един турист, който е дошъл в нашата страна, съответно ще се завършне в своя дом. Ситуацията е изключително тревожна, тежка за сектора. Това в момента създава много сериозен проблем във връзка с планирането на сезон 2020 г. В тази връзка сме предприели следното. Аз и в момента съм в контакт както с моите колеги в Германия, Полша, Великобритания, Франция, така и разбира се, с ръководството и представителите на големите туроператорски компании, които оперират на пазар България. През следващата седмица предвиждам посещение на място в Германия основно, за да можем капацитетът, който бяхме договорили от "Томас Кук"за лято 2020 г. с общи усилия да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, така че да нямаме по-голям риск от този, който към момента анализираме за следващия сезон. Изключително ключово е да спасим сезон 2020 г. от гледна точка на записванията и преговорите, които към момента текат. Туризмът е в огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите. Стартирали сме подготовка. Получихме желание от повечето от хотелиерите и ще съдействаме за колективен иск по отношение на техните вземания за месеците юли и август за тези задължения, които са им натрупани съгласно изпълнение на договорите", заяви Ангелкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата за България в световните медии – Борисов на посещение в Южна Корея, последиците от фалита на „Томас Кук“, схема за продажба на български бебета, срещи в кулоарите на Общото събрание на ООН (Коментари в медиите – Агенция „Фокус“)

Темата за България в световните медии – Борисов на посещение в Южна Корея, последиците от фалита на „Томас Кук“, схема за продажба на български бебета, срещи в кулоарите на Общото събрание на ООН (Коментари в медиите – Агенция „Фокус“)

25 Септември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
***
Сеул. Южна Корея и България провеждат серия срещи на върха в Сеул за укрепване на партньорствата в области като търговията, инвестициите и енергетиката, съобщава информационната агенция Yonhap.
Българският премиер Бойко Борисов е на тридневно официално посещение в Южна Корея по покана на президента Муун Дже-ин. Той е първият министър-председател на България, който посещава азиатската страна.
Дже-ин и Борисов планират да проведат среща на върха в петък за обсъждане на съществени начини за развитие на отношенията между двете страни по „реципрочен и перспективен" начин, според говорител на Сеул. Сред точките от дневния ред са как да се подобрят връзките в различни сектори, включително търговия, инвестиции, енергетика, инфраструктура, национална отбрана, развитие на оръжията, култура и образование.
Муун Дже-ин също ще се опита да потвърди подкрепата на България за мирния процес на Корейския полуостров.
Двете страни отбелязват 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения през следващата година. Затова срещата на върха се очаква да послужи като възможност за „разширяване на същественото сътрудничество и задълбочаване на всеобхватни, перспективни партньорства", допълниха от Сеул.

***
София. Сривът на „Томас Кук“ представлява сериозно предизвикателство за българския туризъм - десетките черноморски хотели са изправени пред загуби в размер на десетки милиони долари, докато се водят преговори за следващия летен сезон, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, предава Reuters.
Британската туристическа компания изпраща годишно 350 000-450 000 туристи в България, около 10% от всички чуждестранни почиващи в черноморските курорти на страната, които са популярни поради сравнително ниските си цени и широкия спектър от дейности, които предлагат.
Служителите на индустрията оценяват щетите за българския туристически сектор на около 100 милиона лева с оглед дължимата от „Томас Кук“ сума за над 50 хотела по бреговете на България в размер на 36 милиона евро.
„Ситуацията е изключително тежка и тя би се отразила не само на летния сезон, който сега приключва, но и на този през 2020 г. със сигурност, защото преговорите вече са в ход“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.
Ангелкова заяви, че съществува сериозен риск собствениците на хотели да не получат заплащане за почиващите, изпратени от „Томас Кук“ през юли и август, защото Великобритания гарантира плащания само на туристите, които в момента са в България.
Тя отказа да посочи точната стойност на загубите, с които се сблъскват собствениците на хотели, заявявайки, че те ще бъдат „за доста милиони левове“. Близо 900 от 2500 британски туристи в България са изпратени у дома от понеделник насам, съобщиха служители. Общият брой туристи от всички филиали на „Томас Кук“ в България е близо 6000.

***
Нй Йорк. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас се е срещнал с колегите си от България, Румъния и Хърватия в Ню Йорк, за да обсъдят бъдещето на Западните Балкани и начините за засилването на регионалното сътрудничество, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Дипломатите са обсъдили също амбициите за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания. Следващият месец Брюксел ще реши кога да стартите преговорите със Скопие и Тирана.
„Мисля, че за Балканите е добра стъпка външните министри да имат възможност да разменят гледните си точки. Достигнахме до общи позиции, които засягат нашите общи интереси и общия по-широк регион в рамките на ЕС“, заяви Дендиас след срещата.
„След 10-годишна криза Гърция излиза от изолация“, подчерта първият дипломат и добави, че страната е готова да играе роля в по-широкия регион.

***
Солун. Полицията в северния гръцки пристанищен град Солун е арестувала 12 души за търговия с бебета, съобщава македонската телевизия Pressing TV. Сред тях има адвокати, лекати и нотариуси. Разследването е показало, че в схемата участват десетки българки, които продавали новородените си деца за суми, достигащи до 25 хиляди евро.
Подчертава се, че случаят не е първи по рода си. Разследването по него е продължило няколко месеца, а освен арестуваните, властите са наблюдавали и около 60 други лица.
Властите са установили, че българки са пристигали Гърция в последните месеци на бременността си, където раждали в частни клиники, тъй като там е по-лесно фалшифицирането на документи. Освен бебета, продавани на бездетни семейства, българките предлагали на „клиентите“ и замразени яйцеклетки.

***
Будапеща. През 2017 година Унгария е инвестирала най-голям процент от общите разходи на правителството за отдих и спорт сред 28-те страни-членки на Европейския съюз, пише електронното издание Hungary Today, като се позовава на данни от „Евростат“.
Тъй като средната стойност на ЕС възлиза на 0,7% през същата година, Унгария се превърна в победител без сериозна конкуренция, като инвестира 2,5% от общите държавни разходи за отдих и спорт. Тя е следвана от Естония (1,4%) и Люксембург (1,2%). От региона Чехия, Полша и Румъния също изразходват над средното за ЕС, докато Словакия е 26-ата, а Хърватия е на последно място.
Общите държавни разходи за отдих и спорт остават стабилни като процент от общите разходи от 2004 г. насам.
По отношение на разходите на глава от населението, Люксембург води с 492 евро на жител, следван от Швеция с 256 евро и Финландия с 206 евро. По този показател Унгария е едва седма, изразходвайки по 150 евро на жител, но продължава да е над средното ниво за ЕС, което е по 100 евро на жител.
В това отношение Австрия е единствената от региона над средното за ЕС, докато Румъния, Словакия, България и Хърватия са в дъното на списъка.

***
Прищина. Контингент на Косовските сили за сигурност (КСС) участва в тридневни международни учения в Германия, предава държавната RTK Live.
Уточнява се, че те се водят на територията на американската база в Хоенфелс. В маневрите участват 5 400 военнослужещи от различни страни, включително България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Грузия, Армения, Азербайджан, Италия, Литва, Северна Македония, Полша, Турция и Украйна.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще даде брифинг във връзка с прекратяване на дейността на дъщерните компании на туроператора „Томас Кук“

Министър Николина Ангелкова ще даде брифинг във връзка с прекратяване на дейността на дъщерните компании на туроператора „Томас Кук“

25 Септември 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с прекратяване на дейността на дъщерните компании на британския туроператор „Томас Кук“, министърът на туризма Николина Ангелкова ще даде брифинг за медиите от 16.00 часа в сградата на Министерството на туризма. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На милиони левове възлизат загубите за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“ (ОБЗОР)

На милиони левове възлизат загубите за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“ (ОБЗОР)

25 Септември 2019 | 04:15 | Агенция "Фокус"
София. На доста милиони левове възлизат загубите за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“. Това стана ясно след спешна среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на посолството на Великобритания в България, с хотелиери и туроператори, работещи с компанията. Срещата се проведе в Министерство на туризма и бе във връзка с фалита с „Томас Кук“. Министър Николина Ангелкова обяви на брифинг, че 5940 туристи са в България по линия на „Томас Кук“. „Прведохме среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор у нас: основно хотелиери, туроператори, които работят с „Томас Кук“ и с представителя на „Томас Кук“ за България, представители на Комисията за защита на потребителите във връзка с обявения фалит от „Томас Кук“ Великобритания. Вчера ви информирах и тук искам да благодаря за изключително много за съдействието на Британското посолство и лично на посланик Ема Хопкинс, какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на британските туристи, които с в България по линия на „Томас Кук“. След днешната среща стана ясно, че са необходими стъпки по отношение на всички останали туристи, които са в България“, каза Ангелкова. „Както информирах и вчера изключително важно е да следим какво се случва с дъщерните компании с „Томас Кук“, за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез дъщерните компании, също да бъдат пряко засегнати“, посочи още министърът. Тя поясни, че има информация, че компаниите на „Томас Кук“ в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление. „Продължават разговорите с правителствата на съответните държави, така че да продължат да извършват своята дейност.“, обясни министър Ангелкова. „Авиокомпанията на „Томас Кук“ продължава да изпълнява своята дейност“, допълни още министърът. Ангелкова поясни, че ще обсъди с финансовия министър данъчни облекчения за хотелите, засегнати от фалита на„Томас Кук“. Посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс обясни, всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България, но пътуващите с „Томас Кук“ са малък процент от тях. „Посолството ще продължим да подкрепяме операцията, но трябва да сме готови за закъснения. За последстивята върху британският туристически сектор, това е тъжен ден за „Томас Кук“ и служителите им. Посетих ги в Слънчев бряг преди няколко седмици, за да обсъдим летния сезон. Всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България. Тези, които пътуват с „Томас Кук“ са много малък процент от това число. „Томас Кук“ ми казаха, че тази година са имали около 13 хил. туристи по морето“, допълни още н. пр. Хопкинс. Тя допълни, че британските туристи обичат да пътуват в България заради топлия климат, красивите гледки, хубавата храна. „Всички тези неща ,ще останат същите и аз вярвам, че британските туристи, ще продължат да идват в България“, допълни още тя. Христо Гълъбачев , който е посредник на „Томас Кук“ за България посочи, че в момента има 5940 туристи в България, от тях по-малко от 10 % са англичани. "В момента имаме 500 английски туристи, които "Томас Кук" и нашата фирма имат поетия ангажимент да върнат обратно. Останалите туристи са на Белгия, Полша, Чехия и над 4000 са германските. Докрая на тази седмица има потвърдени полети за английските, по два полета са на ден, с изключение на петък. След понеделник имаме само 10 туриста, които трябва да извозим. По-основният въпрос е какво правим с останалите?", коментира още Гълъбачев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На милиони левове възлизат загубите за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“ (ОБЗОР)

На милиони левове възлизат загубите за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“ (ОБЗОР)

24 Септември 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. На доста милиони левове възлизат загубите за българските хотелиери след фалита на „Томас Кук“. Това стана ясно след спешна среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на посолството на Великобритания в България, с хотелиери и туроператори, работещи с компанията. Срещата се проведе в Министерство на туризма и бе във връзка с фалита с „Томас Кук“. Министър Николина Ангелкова обяви на брифинг, че 5940 туристи са в България по линия на „Томас Кук“. „Прведохме среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор у нас: основно хотелиери, туроператори, които работят с „Томас Кук“ и с представителя на „Томас Кук“ за България, представители на Комисията за защита на потребителите във връзка с обявения фалит от „Томас Кук“ Великобритания. Вчера ви информирах и тук искам да благодаря за изключително много за съдействието на Британското посолство и лично на посланик Ема Хопкинс, какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на британските туристи, които с в България по линия на „Томас Кук“. След днешната среща стана ясно, че са необходими стъпки по отношение на всички останали туристи, които са в България“, каза Ангелкова. „Както информирах и вчера изключително важно е да следим какво се случва с дъщерните компании с „Томас Кук“, за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез дъщерните компании, също да бъдат пряко засегнати“, посочи още министърът. Тя поясни, че има информация, че компаниите на „Томас Кук“ в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление. „Продължават разговорите с правителствата на съответните държави, така че да продължат да извършват своята дейност.“, обясни министър Ангелкова. „Авиокомпанията на „Томас Кук“ продължава да изпълнява своята дейност“, допълни още министърът. Ангелкова поясни, че ще обсъди с финансовия министър данъчни облекчения за хотелите, засегнати от фалита на„Томас Кук“. Посланикът на Великобритания в България н. пр. Ема Хопкинс обясни, всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България, но пътуващите с „Томас Кук“ са малък процент от тях. „Посолството ще продължим да подкрепяме операцията, но трябва да сме готови за закъснения. За последстивята върху британският туристически сектор, това е тъжен ден за „Томас Кук“ и служителите им. Посетих ги в Слънчев бряг преди няколко седмици, за да обсъдим летния сезон. Всяка година над 350 хил. британски туристи посещават България. Тези, които пътуват с „Томас Кук“ са много малък процент от това число. „Томас Кук“ ми казаха, че тази година са имали около 13 хил. туристи по морето“, допълни още н. пр. Хопкинс. Тя допълни, че британските туристи обичат да пътуват в България заради топлия климат, красивите гледки, хубавата храна. „Всички тези неща ,ще останат същите и аз вярвам, че британските туристи, ще продължат да идват в България“, допълни още тя. Христо Гълъбачев, който е посредник на „Томас Кук“ за България посочи, че в момента има 5940 туристи в България, от тях по-малко от 10 % са англичани. "В момента имаме 500 английски туристи, които "Томас Кук" и нашата фирма имат поетия ангажимент да върнат обратно. Останалите туристи са на Белгия, Полша, Чехия и над 4000 са германските. Докрая на тази седмица има потвърдени полети за английските, по два полета са на ден, с изключение на петък. След понеделник имаме само 10 туриста, които трябва да извозим. По-основният въпрос е какво правим с останалите?", коментира още Гълъбачев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Република Южна Корея

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Република Южна Корея

24 Септември 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Сеул. Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Република Южна Корея, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус”. Това е първото посещение на български министър –председател в страната. Визитата се провежда във връзка с 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. По време на посещението си Борисов ще се срещне с премиера на Република Корея Ли Нак-йон и с президента на Република Корея Мун Дже-ин. Той ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в гр. Хуасонг, както и Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул. В официалната делегация са още заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Константинов: Работим с ГДБОП за законодателни инициативи срещу киберпрестъпността

Михаил Константинов: Работим с ГДБОП за законодателни инициативи срещу киберпрестъпността

23 Септември 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
София. Работим с ГДБОП за законодателни инициативи срещу киберпрестъпността. Това каза Михаил Константинов, „Информационно обслужване“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
По-тясното ангажиране на ИО с подобряване на киберсигурността на държавните структури
„Борисов каза, че „трябва да се пазим от хакерите както се пазим от крадците“, а министърът на финансите Владислав Горанов каза, че ИО трябва да се погрижите за киберсигурността на държавно равнище на всички тези институции, от които не трябва да тече информация, визирайки и случая с НАП, защо?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че ИО е фирма с преобладаващо държавно участие, принципал е МТИТС и затова ще изпълни всички задачи, които държавата ѝ постави. Той изтъкна, че ИО защитава по най-добрия начин системите на институциите, с които има договор, в това число и НАП. „А къде бяхте, когато изтече информацията от НАП?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че първо трябва да се уточни какво точно е изтекло от приходната агенция. Той обясни: „Това, което изтече, са сведения от един работен сървър, след което ние се заехме със сигурността на НАП и там проблеми няма. Така че поне засега нашата работа е свършена. Това разбира се не може да се каже за всички държавни агенции и министерства и там предстои още много работа!“.
„Тоест трябва да се подпише договор с всички държавни институции ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае каква форма ще се предприеме, но е факт, че ИО има регионални структури във всички области, тоест възможност за работа на много места и с едно подсилване на състава може да се справят. „Колко души работят при вас?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че са около 500, но почти всички са информатици. „Какви са възнагражденията?“, продължи с въпросите си водещата. Михаил Константинов отговори, че става дума за търговска тайна, но все пак може да каже, че са около 3000 лева. „Това не е лошо възнаграждение, защото има и един друг елемент – при нас има сигурност! Човек, който започне, може да е сигурен, че с течение на годините ще се развие и ще бъде там! Появяват се фирми, които бурно се развиват и бурно падат, но ние сме стабилна фирма“, обясни директорът на ИО.
„Добре, да се върнем към предложението на финансовия министър Владислав Горанов вие от ИО да се грижите по-регламентирано за киберсигурността, вие всъщност ефективно работите, какво ново ще се случи?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че тепърва ще бъдат поети нови задачи, има няколко хиляди информационни системи, които трябва да бъдат прегледани, да се планират мерки и те да започнат да се осъществяват. „Колко бързо или бавно ще стане това?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Няма да стане от днес за утре, но задачата е ясна и трябва да се изпълнява!“. Директорът на ИО продължи, че трябва да се помисли сериозно и за подмяна на хардуера, защото на много места се работи със стари сървъри, стари компютри, няма единни стандарти, така че трябва в тясно сътрудничество с големите производители за кратко време да се извърши такава подмяна.
Могат ли местните избори да бъдат хакнати?
„Могат ли местните избори да бъдат хакнати?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори: „Българските избори не могат да бъдат хакнати, за разлика от американските, германските, френските, защото изборните резултати при нас се обработват в изолирани системи и в частност върху изолирани компютри. Изборните резултати се обработват върху машини, които не са вързани в мрежа! По принцип може да хакнете всяко устройство, но трябва да имате физически достъп!“. „Колко са тези устройства?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че такива изолирани устройства има във всяка общинска избирателна комисия, както и няколко в ЦИК. Той още веднъж подчерта, че за хакване на българските избори не може да се говори.
„Ползвате ли услугите на ГДБОП за допълнителна охрана?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че ИО ползва услугите на МВР за физическа охрана.
Взаимодействието на ИО с ГДБОП за изготвяне на законодателни предложения за по-ефективна борба с киберпрестъпността
„Друго ще предложите ли, защото Кирил Домусчиев каза на конференцията на КРИБ отчетливо, че държавата и бизнесът трябва да си стиснат ръцете по отношение на киберсигурността и със законови промени, и с инвестиции?“, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че киберсигурността има пряко отношение и към националната сигурност, затова и подобряването на дейността в тази област ще гарантира и нашето приемане в Шенген. Водещата попита Константинов дали може да си стиснат ръцете с другия гост в студиото – комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП – и да изготвят доклад със съвместни предложения за законови промени и инвестиции в сектора, за да се осигури по-голяма киберсигурност. Михаил Константинов отговори, че вече се работи по този въпрос. „Кога ще излезете със съвместното предложение?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Директорът на ИО отговори: „Ако Вие не чуете лоши работи за пробиви, значи работата ни е успешна. Има едни дейности, които, ако се вършат добре, нищо не чувате за тях. Това е като работата на електротехника, ако няма аварии, значи е работил добре!“, с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 22-ри септември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Колев: ГДБОБ ще провери поне 100 хакнати дружества от „ТАД Груп“ и работи с ИО по промени в Наказателния кодекс

Явор Колев: ГДБОБ ще провери поне 100 хакнати дружества от „ТАД Груп“ и работи с ИО по промени в Наказателния кодекс

22 Септември 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. ГДБОБ ще провери поне 100 хакнати дружества от „ТАД Груп“ и работи с ИО по промени в Наказателния кодекс. Това каза Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Работата на ГДБОБ по киберпрестъплението на „ТАД Груп“
Илиана Беновска покани рицарите срещу хакерите Явор Колев и Михаил Константинов в студиото на предаването и веднага връчи на г-н Колев „рицарския доспех“, а именно клубната тениска на „Беновска пита“ и му пожела това да бъде бронята му срещу хакерите. Тя символично му даде и червената ябълка, която проверява кой си върши работата и ако тя загние като портрета на Дориан Грей, значи има нещо гнило в неговата дейност. Г-н Колев получи и мъдрото четиво с интервюто на Беновска с Ахмед Доган, а той от своя страна й подари книгата „Конвенцията по киберпресъпност на Съвета на Европа“ и „Протокола за ксенофобията“, което е едно също тежко престъпление, разделено от Конвенцията.
Водещата поясни, че тази седмица е имало две конференции за киберсигурността, едната организирана от Съюза за стопанска инициатива, а другата от КРИБ и попита събеседника си: „Защо работодателите са се загрижили?“ Г-н Колев отговори, че хакерите като отрицателни герои извършват тежки престъпления в различни сфери на обществения живот и застрашават не само държавните институции, но и бизнеса. Той допълни, че от работата на ГДБОБ става ясно, че напреднали български компании често стават обект на хакерски атаки, на кражба на финансови средства чрез хакерски грабежи.
Във връзка с „ТАД Груп“, които хакнаха НАП и ГДБОБ и г-н Колев като отговарящ са разследвали подозренията, че те са подготвили или са влезли в информационните масиви на банки, застрахователни дружества и други институции, Беновска попита: „Наистина ли са толкова опитни?“ Явор Колев представи „ТАД Груп“ като компания, чийто профил е киберзащита, но те са се занимавали с проникване в информационните системи на различни компании от бизнеса, откривали са слабости и са източвали техните бази данни. Той поясни, че в момента текат разпити на тези жертви, които са установени от анализа на компютърните системи на „ТАД Груп“. Беновска попита от какъв ранг са тези дружества, колко са държавни и колко са частни. Гостът отговори, че това са частни дружества и класифицира някои от тях в топ 100 на българския бизнес и избори, че това са сериозни застрахователни компании, компании от IT сектора, производствени дружества и други. Явор Колев заяви, че до момента са проведени процесуално-следствени действия спрямо 50 дружества и тази седмица предстоят да бъдат разпитани още 8 представители на такива дружества. Той допълни, че работата продължава много активно, в момента няма конкретни данни, но предположи, че проверяваните дружества от ГДБОБ ще достигнат 100. Водещата попита данните на колко от тях са били ефективно източени, а събеседникът й заяви, че всички, които в момента разпитват са били ефективно източени. „Установили сме категорично, че това са техни бази данни, които те не са предоставяли на тази компания.“, заяви Явор Колев и в отговор на въпрос на Беновска допълни, че това е установено разглеждайки информационните ресурси на „ТАД Груп“.
Цената на труда на IT специалистите в ГДБОБ
В студиото преди минути проф. Михаил Константинов заяви, че средната заплата на служителите в Информационно обслужване е 3000 лева и в тази връзка водещата попита г-н Колев колко е заплатата на служителите в ГДБОБ. Той отговори, че е на половината на тази и призна, че в МВР заплатите не са високи, но има други стимули в отдела. Явор Колев даде пример с обучението, което правят за колегите си и каза, че тази седмица най-добрите експерти на Европол са направили обучение по анализ на компютърни вируси, а другата седмица 5 човека ще заминат за Будапеща в академията на ФБР, където ще се обучават на компютърна криминалистика. Други от колегите в ГДБОБ са записали различни магистратури в Западна Европа по компютърна криминалистика и компютърни престъпления. Явор Колев поясни, че такава магистратура е в рамките на 54 хил. евро, а обученията са по 10 хил. евро на човек и това според него е стимулиращо, защото тези хора се изграждат като най-добрите специалисти в България по киберсигурност.
Съвместната работа на ГДБОБ и ИО
Беновска попита дали местните избори могат да бъдат хакнати, а Явор Колев заяви: „Ние с Информационно обслужване работим в много тясна връзка и взаимодействие. Почти ежедневно се чувам с Иво Филипов, изпълнителния директор, по различни теми. Както ние оказваме съдействие при определени случаи на тях, така и те оказват съдействие.“ и благодари на проф. Константинов и колегите от ИО, защото разследването на „ТАД Груп“ е започнало с анализ, направен от експертите на ИО. Гостът допълни, че всички държавни институции, които имат отношение по киберсигурността на държавата работят тясно с Информационно обслужване и това е фиксирано и в Закона за киберсигурност, където са определени правомощията на всички инфтитуции. Г-н Колев заяви, че с Министерството на транспорта и информационните технологии, Държавна агенция Национална сигурност, Главна дирекция за борба с организираната престъпност са в постоянен ежедневен контакт и осигуряват стабилност на обществото в киберсигурността.
Беновска припомни, че Кирил Домусчиев открито е казал на конференцията, че държавата и бизнеса трябва да си стиснат ръцете по киберсигурността и със законови промени и с инвестиции и попита госта си дали ще предложат подобни промени. Явор Колев отговори, че приветства подобни мерки, защото тези компании в България са данъкоплатци и плащайки данъците си инвестират в своята сигурност и в развитието на държавните ресурси, които осигуряват киберсигурността. Той отново повтори, че приветства съвместното партньорство и допълни, че публично-частното партньорство е един от основните инструменти за противодействие на киберпрестъпност, международното сътрудничество също е лост, който трябва да бъде използван за работа в тази насока.
Беновска попита проф. Константинов и г-н Колев дали си стискат ръцете и дали могат да изработят съвместен доклад, който да съдържа предложения за законови промени и инвестиции в сектора, за да се осигури по-голяма киберсигурност. Двамата стиснаха ръце и казаха, че те вече работят по подобен проект. По темата Явор Колев каза: „Едно от основните неща, които по много бърз начин сме подготвили, това са именно, а и подкрепяме инициативите на различни народни представители, с промени в Наказателния кодекс, касаещи киберпрестъпленията, защото стана ясно, че тези опасни престъпления не могат да бъдат наказвани с глоби и месеци лишаване от свобода, когато те нанасят изключително обществена вреда и на бизнеса, и на държавата като цяло.“ Така завърши разговорът между Явор Колев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 22 септември 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, Борисов шофира „политическия“ джип на ГЕРБ из България, БСП да не я блъсне „черен влак от Варна за София“

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, Борисов шофира „политическия“ джип на ГЕРБ из България, БСП да не я блъсне „черен влак от Варна за София“

22 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, Борисов шофира „политическия“ джип на ГЕРБ из България, БСП да не я блъсне „черен влак от Варна за София“. Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Днес, на 22 септември, честваме 111 години от обявяването на Независимостта на България. Но, вниманието ни превземат кметските избори - основното „зрелище“, което може да се превърне в „позорище“ за Нинова (място за публично изпълнение на телесни наказания или екзекуции на осъдени – тълковен речник). Ще се възползвам от „изобретението“ на медиите , чрез песни да съобщават за развоя на избори.
„Боят настана, тупат сърца ни! Ето ги близо наште душмани! Кураж дружина, вярна , сговорна – ний не сме вече рая покорна!“ - като че ли си припявате, г-жо Нинова, патриотичната песен „Панагюрски въстаници“ по текст на Иван Вазов. Само че защо кандидатът ви за кмет на София Мая Манолова отказа дует Вас, Нинова? И Манолова заяви в отговор зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, че тя не може да спечели битката за София без подкрепата на БСП: „Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име, нито да представя гражданската ми кандидатура като междупартийна битка.. Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би, трябва да заложи на своята листа за партийни съветници или да си издигне партиен кандидат“.
И, като сме на „песенна“ изборна вълна, се сещам и за „Черен влак се композира от Бургас за София“ - стара градска песен, която пееха баба ми и дядо ми… Там имаше припев: „Любовта е сладко нещо, Ленче, ли!“
Да и „властта е сладко нещо“ , Корнелийче, ли! Ама и тя, като любовта, трябва да се изучава и прилага умно, за да се случи…
Защото към вас, Нинова, лети „черен влак“ от Варна за София с машинист варненския Гуцанов и 64-ма VIP пасажери от ранга на Сергей Станишев, Георги Гергов, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Валери Жаблянов, Антон Кутев, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Янаки Стоилов, Михаил Миков и забележете, мъжът на Мая Манолова Ангел Найденов! Страх ли ви е този „черен влак“ да не връхлети на „Позитано“ 20 и да потроши „покойте Корнелиеви“, и да паднете от стола на председател, г-жо Нинова ?! Ще ви заслонят ли крехкото гръбче на Майчето и тренираните плещи на Калоян Паргов?
И докато си пеем, преди изборите за кмет на София, г-жо Нинова, се сещам и за песента на Тодор Колев „Камион ме блъсна“: „Камион ме блъсна, трактора ме гази, багер ме товари. Карай, шофьоре, карай по-нагоре - там на баира става панаира. За стари баби - гумите са слаби, за млади другарки се вземат други мерки. Карай по в десно - да не ти се види шосето тесно“.
На Фандъкова, която не кара нито камион, нито препуска с кози и кобили из София , а пътува с метрото, с автобус и ходи пеша сред хората, май, няма да ѝ се види тесен пътят…
Нито, пък, на Борисов, който шофира „политическия“ джип на ГЕРБ по пътищата, които построи - Околовръстното на София и магистралите на България. Борисов „шофира“ на тези избори, този път, лично!
И срещу него не се е устремил „черен влак“ с „машинист“ Цветанов, както би ви се искало, г-жо Нинова. Защото, Цветанов, след махането му от Борисов, не е устремен да го детронира, както Вашите VIP съпартийци Вас. Цветанов е зает да си „смаже асансьора“ , който е заседнал в мазето на „Златен век“ под псалм 91 (каквото и да значи този текст за евроатланическия Цветанов): "Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия"…
Аз съм Беновска. И питам.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

22 Септември 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: Малина Едрева - председател на ГЕРБ в Столичен общински съвет, Борислав Гуцанов от БСП - Варна, Емил Костадинов от БСП - Благоевград, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, доц. Милен Михов от ВМРО, проф. Михаил Константинов - ИО, Явор Колев от ГДБОП и доц. Татяна Буруджиева, политолог и Петьо Блъсков, в. „Труд“.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.