НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Антон Налбантов, БЧК: Работим от най-малките до най-възрастните по отношение на културата на плажуване

Антон Налбантов, БЧК: Работим от най-малките до най-възрастните по отношение на културата на плажуване

20 Юни 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Работим от най-малките до най-възрастните по отношение на културата на плажуване. Това каза в интервю за Агенция „Фокус директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов по повод инцидентите в морето. „Разбира се, когато на един плаж има няколко хиляди души, се намират такива, които да демонстрират неуважение към правилника и към самите водни спасители, към флаговата сигнализация и я нарушават. Създават се инциденти, които в някои случаи завършват фатално“, каа още Налбантов. Той отчете, че с всяка следваща година нарушения на морето от страна на плажуващите намаляват, но все още ги има. Налбантов допълни, че от гледна точка на Водноспаситената служба към БЧК като организация, която обучава водни спасители – категорично лято 2019 г. е обезпечено.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Налбантов, БЧК: Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията

Антон Налбантов, БЧК: Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията

20 Юни 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията през годините. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК. Да се избягват за къпане и плуване места като реки, канали и язовири, призова той. „Тези места са опасни, защото са непредвидими по отношение на течението, присъствието на паднали дървета и предмети във водоемите. Също една от опасностите, които крият реките и язовирите – лъжливо горният слой на водата е затоплен, но на няколко сантиметра под най-горния слой започва рязко застудяване на водата. Когато влезем с по-загрято тяло и сме на дълбочина, в която температурата рязко се промени, това предизвиква промени във физиологичното ни състояние – спазми, мускулни крампи, затруднения в дишането. Съответно това води до паника, стрес на този, който е изпаднал в подобна ситуация, а когато и плувните му умения не са на много високо ниво – трагичният случай е почти гарантиран“, обясни Налбантов. По отношение на плажовете по Черноморието, Антон Налбантов обясни, че трябва да се съблюдава флаговата сигнализация, да се спазват указанията на спасителите и да не се влиза в морето когато има висок бал на вълнението. Той припомни още веднъж указанията, които трябва да се спазват при влизане в морето – да не сме употребили алкохол и да са минали около два часа от последното ни хранене. Налбантов увери, че БЧК разполага с предостатъчно обучени водни спасители, което се дължи на подобряващите се условия за работа и по-добрите възнаграждения през последните години.

Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.