НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца

Министър Красимир Вълчев: Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца

11 Февруари 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Успяваме, когато работим заедно. Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Заедно със своите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева той се включи в гражданския диалог „Европа в нашия дом“, който стартира във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Платформата започна с дискусия за националните и местните политики в сферата на образованието.
„Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат“, посочи министърът по повод работата на екипите от Механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система. За година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден. Многочасовата работа на учителите е най-трудна и им е необходима подкрепа от всички институции.
Министърът подчерта, че се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. „Това ще е истинската промяна в образованието – учителите да избягват традиционните модели на преподаване. Необходими са иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес. Децата и училищата са различни, затова трябва да търсим различни ресурси“, заяви той.
Министърът акцентира и на посещаването на детска градина като ключов фактор особено за онези деца, чийто майчин език не е български. Затова МОН ще подкрепи с допълнителни обучения тези деца.
„Когато говорим за образование в рамките на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, всеки трябва да знае какво получаваме като солидарност от държавите в ЕС. 500 училища ще бъдат модернизирани през 2019 година с над 700 милиона лева от ОП „Региони в растеж“, каза по време на дискусията председателят на парламентарната група на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му е много важно темата „Образование“ да бъде тема, която обединява всички.
„Винаги, когато правиш една политика, най-важна е обратната връзка. Когато гласуваме за силна и обединена Европа, ще можем да се възползваме от нейната солидарност за реализиране на националните политики“, допълни Цветанов. Според него инвестицията в образованието е инвестиция в бъдеще и тя е в размер на 1 милиард и 380 милиона лева. Важно е и достойното заплащане на труда на българския учител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

11 Февруари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Три училища и три детски градини в старата столица бяха обновени с европейски средства само през 2018 година. Това за пореден път доказва, че образованието е приоритет в управлението на страната през настоящия мандат на правителството. Това заяви при откриването на форума „Европа в нашия дом” във Велико Търново кметът Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Панов припомни, че за образование в настоящия програмен период щ, който приключва през 2020 година, са осигурени над 624 млн. Обновените училища на територията на страната са над 420. В различни образователни проекти за квалификацията на преподавателите и учениците са вложени 350 млн.
„Националното сдружение на общините в Република България извървя много дълъг път, докато успя да осигури тези пари, но ние ще продължаваме да работим в тази насока, защото това е най-важното. С тези средства българската образователна инфраструктура се доближава до тази в останалите европейски страни, става модерна”, подчерта още Панов. Той даде Велико Търново и като пример за добрата връзка между образование и бизнес, които по думите му си сътрудничат много активно и ползотворно. Панов пожела успех на гражданския диалог.
Приветствие отправи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта, че Велико Търново е много подходящо място за стартиране на поредица от срещи по темата, защото градът е образователен център и работи за развитието си в тази насока.
Поздрав към присъстващите отправи и министърът на образованието Красимир Вълчев, който подчерта, че ръководената от него структура успява да работи заедно с всички свои институционални партньори. „Всички имаме нужда от позитивен разговор за образование, поставяйки регионалните политики в европейския контекст”, каза още министър Вълчев. Във форума участват още зам.-министри, проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново, кметове, директори и преподаватели, общественици.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Гражданският диалог "Европа в нашия дом" стартира в града

Велико Търново: Гражданският диалог "Европа в нашия дом" стартира в града

11 Февруари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом" стартира официално днес във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Събитието ще се проведе в Аулата на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а началният му час е 11.00 ч. В рамките на гражданския диалог "Европа в нашия дом" ще бъдат дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това. Организирането на гражданска платформа по тема образование ще мотивира много млади хора за повече знания и перспективи за просперитета на България и Европа.
На форума в Аулата на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще присъстват председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, неговите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева, зам.-председателят на образователната комисия в парламента Галя Захариева, както и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова. На гражданския диалог в старата ни столица са поканени да вземат участие и представители на образователните, университетските и обществените среди от региона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.