НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Турският президент иска отваряне на джамия в Атина в замяна на отваряне на семинарията в Халки

AFP: Турският президент иска отваряне на джамия в Атина в замяна на отваряне на семинарията в Халки

16 Февруари 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи в събота джамията в Атина да се отвори , включително с изграждане на минарета, ако гръцкият премиер иска да бъде отворена отново семинария в Халки, Истанбул, предава AFP.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас беше в Турция този месец и посети оспорваните забележителности - Света София и вече затворената гръцка православна семинария в Халки.
Ципрас каза по време на посещението си в семинарията на остров Хейбели край Истанбул на 6 февруари, че се надява при следващото им посещение с Ердоган училището да бъде отворено отново.
Бъдещите свещеници на Константинополската епархия са били обучавани в семинарията, която е закрита през 1971 г. след напрежението между Анкара и Атина заради Кипър.
В събота Ердоган се оплака, че джамията Фетхие в Атина няма минарета, въпреки че гръцкото правителство настоява, че ще я отвори.
Джамията е построена през 1458 г. по време на османската окупация на Гърция, но от 1821 г. не е била използвана като джамия.
"Виж, искаш нещо от нас, искаш семинарията на Халки. И аз ти казвам (Гърция), ела, да отворим джамията Фетхие," каза Ердоган по време на митинг в Одрин преди местните избори на 31 март.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Повече присъствие на НАТО в Черно море, ще гарантира суверенитета и сигурността в региона

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Повече присъствие на НАТО в Черно море, ще гарантира суверенитета и сигурността в региона

16 Февруари 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Повече присъствие на НАТО в Черно море, ще гарантира суверенитета и сигурността в региона. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. В момента ситуацията е такава, че повече присъствие на НАТО в Черно море, ще гарантира суверенитета и сигурността в региона. Русия възприема Черно море като нейна територия, но нека да се каже, че Черно море е международни териториални води и всяка от държавите има съответната възможност да има своя излаз“, обясни той. Според него силното военно присъствие на руската федерация на територията на Черно море води до невъзможност за реализиране на регионални инициативи, които могат да дадат допълнителен импулс за развитието на региона.
Попитан, каква е причината за възобновяване на разследването за отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев той отговори: „В момента, когато беше обявено, че Сергей Федотов има отношение със случая „Скрипал“ и когато беше направена проверка във всичките европейски държави, се установява, че той е посещавал страната ни 3 пъти. От тогава българските служби заедно с британските работят заедно през цялото време“, заяви той. „Действията, които са предприети и всичко, за което бяхме информирани на заседанието, което проведохме в Комисията за контрол на службите, мога да ви кажа, че председателят на ДАНС, главният прокурор и сегашният министър на външните работи заявиха, че са извършени много сериозни процесуално-следствени действия, които дават възможност, когато бъде спряно едно досъдебно производство и след това бъде възобновено, да имаме достатъчно материали, върху които да продължат съответните анализи и когато излизат нови факти и обстоятелства, действително да може да се разплете и документира всичко това“, коментира Цветанов.
Според него присъствието на руския разузнавател Сергей Федотов в страната ни е заради това, че Русия се възползва от либералната политика, която България има спрямо нея. Цветан Цветанов отбеляза, че хибридната атака към България не е спирала от средата на 2015 г. По думите му БСП участват много активно във формирането на фалшиви новини, а в някои от случаите и президентът Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Гръцкото разузнаване обяви конкурс за лица, знаещи македонски (южнославянски) и български езици

„Канал 5“ (Македония): Гръцкото разузнаване обяви конкурс за лица, знаещи македонски (южнославянски) и български езици

15 Февруари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Чрез съобщение, публикувано в Държавен вестник, Министерството на гражданската защита на Гърция търси хора, знаещи македонски (южнославянски) и български език за работа в Националната разузнавателна служба на страната, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Това е и първата официална употреба на термина „македонски (южнославянски) език след влизането в сила на Преспанския договор, отбелязва кореспондентът на МИА от Атина.
Националната разузнавателна служба на Гърция обяви конкурс за попълване на 302 работни места, а в отделите за преводачи и интерпретатори (устни преводачи) назначава 56 лица с познания по: английски френски, германски, испански, италиански, арабски, български, иврит, руски, турски и „македонски (южнославянски) език“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Без да е готово, НАТО се впуска в конфронтация с Москва

Die Welt: Без да е готово, НАТО се впуска в конфронтация с Москва

15 Февруари 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. В какво положение е НАТО през февруари 2019 година, 70 години след основаването си? Независимо от всички свои успехи в обезпечаването на мира, с които Алианса с пълно право може да се гордее, той демонстрира слабост: първо, президентът на Русия Владимир Путин е притиснал НАТО в ъгъла, второ, Алиансът често реагира на ситуациите със закаснение и, вероятно, е недооценил готовността на Москва за ескалация и нейния стремеж към териториално преустройство на Европа (присъединяването на Крим, ситуацията в Източна Украйна). Трето, НАТО няма отговор на такива важни въпроси, като отношенията с Китай и Ирак.
Какви са последствията: военната заплаха за европейците расте и нейното ниво, може би, даже е по-голямо от това по време на Студената война. В същото време вероятността от нова надпревара във въоръжението е голяма, защото Китай, Индия, Русия, както и САЩ, всъщност, не са заинтересовани от разоръжаването, пише Кристоф Шилц в материал за германския ежедневник Die Welt, представен без редакторска намеса.
И още един момент: западните общества ще бъдат принудени да инвестират все повече и повече средства (данъци) в увеличаването на собствените си военни възможности. А това, на свой ред, в близките години ще означава засилване на конкуренцията за отделяне на средства от бюджета и може да доведе до конфликт вътре в обществото. Това се касае най-вече за Германия.
В сряда министрите на отбраната на страните от НАТО за първи път обсъдиха новата ситуация: развалянето на двустранния договор между Вашингтон и Москва за забрана на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), които могат да преодоляват от 500 до 5 500 километра. Вече е невъзможно това споразумение да бъде спасено.
При това е удивително доколко НАТО не е готово за създалата се ситуация, независимо че тя се развиваше в продължение на няколко години, в течение на които се състояха повече от 30 срещи между представители на САЩ и Русия, посветени на тази тема. Неочаквана за Алианса бе и анексията на Крим през 2014 година, както и сблъсъкът между руски военни кораби с малки украински катери прдз ноември 2018 година не по-далеч от Черно море. По този начин възниква далеч не безсмисления въпрос: а доколко НАТО въобще е способно да мисли стратегически?
Разработените от Русия ракети със среден обсег 9М729 (SSC-8 по класификация на НАТО), довели до разрушаването на ДРСМО, са нещо повече, отколкото въпрос само за „военната кухня“. Става въпрос за една от основите на НАТО.
Генерал-лейтенантът в оставка Хенрих Браус, който в продължение на много години до лятото на 2018 година беше най-влиятелният представител на Германия в НАТО, написа съвместна статия с Кристиан Мьолинг за немското „Външнополитическо общество“, че 9M729 (SSC-8) би могла „сериозно да попречи на укрепването на намиращите се под заплаха съюзници на Алианса в Северна, Източна и Югоизточна Европа“ и „да парализира решимостта за защита на европейските съюзници в случай на възникване на криза или опасност“.
Ако Русия, в рамките на стремителна настъпателна операция (каквато в Крим) нападне Балтийските страни, Москва би могла да подкрепи това нападение с ядрена угроза от ракетите 9М729. А партньорите на балтийските страни в НАТО ще бъдат ли в състояние да им помогнат?
Отговорът на този въпрос може да разцепи Алианса – точно, както и спора за разходите за отбрана. И именно това е целта на Путин. Но той не разчита само на това: с разпадането на ДРСМО Москва може, най-накрая, сама да разположи ракети със среден обсег на източните си граници, където уж за нея няма заплаха. Москва изпитва голямо безпокойство по повод ракетите със среден обсег, с които разполагат Индия и Китай.
Новото руско оръжие може да стане отговор на тези заплахи – но на първо място тези ракети могат да долетят до територията на Европа. Както винаги, отговорът на НАТО може да бъде такъв: Алиансът ще отговори на новосъздалата се ситуацията в сферата на сигурността, за което ще са нужни много милиарди евро. Но тях в момента просто ги няма. Това противоречи на интересите на Вашингтон, който не иска директна конфронтация с Москва.
В известен смисъл, Путин е натикал НАТО в ъгъла. Новите решения за усилване на източната граница, приети след 2014 година, са правилни, но те така или иначе са недостатъчни за реалното сдържане на Москва. На Алианса не му стига съвременна техника, инфраструктура и мобилност на големите войскови съединения. Така наричаната „стратегия на руското направление“ – която разчита на сдържане в комбинация с диалог – е остаряла. И Москва потвърждава това със своите действия – на първо място: в Причерноморието (Грузия, Украйна), т.е. там, където НАТО практически не присъства.
Паралелно с това, Русия последователно укрепва позициите си в Африка, запълвайки вакуума, възникнал след изтеглянето на американците. Споразумението за създаване на логистичен център в Еритрея – на Африканския рог – дава на Москва достъп до Червено мора. Аналогични цели преследват и споразумението за военно сътрудничество с Централноафриканската република и съвместните антитерористични учения с Египет, както и договора с Кайро за сътрудничество в космоса. Москва играе важна роля и в Либия.
Може ли да се твърди, че при НАТО всичко е под контрол? В последно време Алиансът се занимава по-активно с въпросите, свързани с Китай, Пекин, от гледна точка на Русия и САЩ, е една от главните заплахи. Но Китай в бъдеще може да стане един от основните играчи в Афганистан, където на Алиансът в момента му се налага да гледа, как т.нар. „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ постоянно засилват позициите си. А и „Талибан“, както и по-рано, остава много силна.
Сега НАТО обяви, че се изтегля от този регион. Но защо в Афганистан Алиансът практически не успя да постигне целите си, независимо от огромните жертви? Защо Алиансът чак сега се замисли за действията на Китай? Не е ясна ситуацията и с малкия тренировъчен център на НАТО в Ирак. Може ли така да се постигне нещо съществено? И какво ще се случи, ако жестоките ирански бойци започнат да убиват натовски войници в Ирак?
При подписването на Договора за създаване на НАТО на 9 април 1949 година, президентът на САЩ Хари Трумън каза, че целта на Алианса е „да създаде защитен щит, който ще ни позволи да продължим нормалната работа на правителствата в интерес на обществото, за да могат всички наши граждани да водят пълноценен и щастлив живот“.
Всичко това остава в сила. Но постигането на тези цели става все по-трудно. Върху НАТО има сериозен натиск.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Сител“ (Македония):  Албания ратифицира присъединителния протокол за членството на Македония в НАТО

„Сител“ (Македония): Албания ратифицира присъединителния протокол за членството на Македония в НАТО

14 Февруари 2019 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Тирана/Скопие. Със 130 гласа "за" и нито един „против“ албанският парламент тази вечер ратифицира Протокола за членство на Македония в НАТО, информира скопският телевизионен канал „Сител“. Заседанието започна с минута мълчание в знак на почит за жертвите от пътно-транспортно произшествие край Ласкарци.
Последвалият дебат беше напрегнат и фокусиран върху вътрешната политика, а не за протокола. Опозицията е обвинила премиера Рама в престъпление, а той е трябвало да се извини на председателя на македонския парламент Талат Джафери, който е гостувал на албанските депутати. След уталожване на страстите те са ратифицирали Протокола за членството на Македония в НАТО. Талат Джафери е благодарил за подкрепата на парламентаристите от Тирана.
„Без албанците Северна Македония не би съществувала, а за Албания териториалната идентичност на Северна Македония е не само безспорна, но и от жизненоважно значение за нашето настояще и нашето бъдеще, за мира и стабилността. Нашата роля в този исторически процес е подкрепата. Спокойната ситуация е преди всичко заслуга на албанските политически лидери там и на премиера Зоран Заев, когото поздравявам.“

Албания е третата страна, членка на НАТО, която ратифицира присъединителния протокол. Документът е одобрен и от правителството в София. С същото решение е предложена и ратификацията му в Народното събрание на България, съобщава „македонския телевизионен канал „Сител“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО може да разшири присъствието си в Черно море

ТАСС: НАТО може да разшири присъствието си в Черно море

14 Февруари 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Северноатлантическия алианс разглежда възможността за разширяване на своето присъствие в Черно море, като този въпрос е обсъден на неформална закуска в четвъртък с министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.
„Имахме много хубава дискусия на закуска. Всички членове на НАТО подкрепят Украйна политически и практически. Разглеждаме какво още можем да направим. Имаме различни тръстови фондове, поддръжка в киберсигурността, сътрудничество в акваторията на Черно море. Обсъждаме възможността за разширяване на нашето присъствие в Черно море, където след няколко дни ще се проведат учения с участието на кораби на НАТО“, заяви той на пресконференция след края на заседанието на Съвета на НАТО в Брюксел.
При това той подчерта, че „Алианса вече значително увеличи присъствието си в морето, въздуха и на земя в рамките на подкрепата за Украйна“.
По неговите думи, министрите на отбраната са обсъдили цялостната ситуация в Украйна, включително инцидента в Азовско море през ноември 2018 година, Освен това, членовете на Алиансаса призовали Киев да продължи с провеждането на реформи и конкретно да реализира препоръките на Венецианската комисия за образованието.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Албанският парламент единогласно ратифицира присъединителния протокол за членство на Северна Македония в НАТО

„Канал 5“ (Македония): Албанският парламент единогласно ратифицира присъединителния протокол за членство на Северна Македония в НАТО

14 Февруари 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Тирана. Със 130 гласа „за“ и нито един против, в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери, албанското законодателно събрание ратифицира присъединителния протокол за членство на Северна Македония в НАТО, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Така Албания стана третата страна-членка на Северноатлантическия алианс, ратифицирала протокола след Гърция и Словения.
Джафери изрази надежда, че до края на годината или началото на следващата процеса по ратификация на протокола ще бъде завършен във всички 29 страни-членки, с което Северна Македония официално ще стане 30-ия член на НАТО.
Задоволство от това, че албанският парламент е сред първите, ратифицирали документа, изразиха премиера на страната Еди Рама и председателя на парламента Грамоз Ручи.
Малко преди гласуването на Протокола за присъединяване, сянката върху сесията хвърли инцидент, който беше на ръба на физическата конфронтация, когато опозиционният депутат от „Демократическата партия“ Еди Палока заля с черна боя Еди Рама, след което бе отстранен от парламентарната зала и получи десетдневна забрана за влизане в албанския парламент.
Протоколът за пълноправното членство на страната в НАТО вече е ратифициран от Гърция и Словения, а до края на месеца се очаква ратификация на протокола в България и Словакия. Македония може да стане пълноправен член на НАТО през следващата пролет, ако до този момент всичките 29 членове на Алианса ратифицират протокола за присъединяване.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Каракачанов е против договора с Македония, но в Брюксел му се наложи да се срещне с Шекеринска в първата двустранна среща на Скопие на срещата на НАТО

„Фактор“ (Македония): Каракачанов е против договора с Македония, но в Брюксел му се наложи да се срещне с Шекеринска в първата двустранна среща на Скопие на срещата на НАТО

14 Февруари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов се е срещнал с македонския си колега Радмила Шекеринска в сряда в Брюксел, предава скопското електронно издание „Фактор“, като отбелязва, че макар председателят на българското ВМРО да е твърд противник на договора за добросъседство между София и Скопие, на него му се е наложило да пожелае добре дошъл на вицепремиера на Македония на срещата на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО след подписването на присъединителния протокол на Македония.
Шекеринска е благодарила на Каракачанов за подкрепата на България и е отбелязала, че разговора между двамата министри е първата двустранна среща на македонската страна на срещата.
Тя е добавила също, че договорът за добросъседство с България е помогнал за подписания след това Преспански договор и е уверила, че двете Министерства на отбраната ще засилят сътрудничеството си. Каракачанов отговорил, че България винаги е настоява Македония да бъде приета по-бързи в НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: ООН е получила официалното известие от Македония за разрешаването на спора за името

АНА-МПА: ООН е получила официалното известие от Македония за разрешаването на спора за името

14 Февруари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк.Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е получил официалното известие за влизането в сила на Преспанския договор на 12 февруари 2019 година, което, освен другите неща, изразява съгласието на страните за името „Република Северна Македония“. Той приветства това развитие, което урежда дългогодишния спор между Атина и Скопие и показва, че дори привидно неразрешими въпроси могат да бъдат решени чрез диалог и политическа воля, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Генералният секретар поздравява двете страни и министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев за решимостта им да създадат перспективна визия за отношенията между двете страни и помирението в Балканския регион и извън него. Той е дълбоко благодарен на своя личен пратеник Матю Нимиц за неговата непоколебима ангажираност и отдаденост в улесняването на преговорите.
Генералният секретар призовава държавите-членки, регионалните организации и всички международни партньори да подкрепят историческите стъпки, предприети от страните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Членството на Турция в НАТО: Едно трудно пътешествие от 1952 година насам

Daily Sabah: Членството на Турция в НАТО: Едно трудно пътешествие от 1952 година насам

14 Февруари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътят на Турция вНАТО започна преди 67 години този месец, само три години след основаването на организацията, и оцелява до днес с различни възходи и падения. Връзката се променя, въпреки че и двете страни са ангажирани с Алианса и получават взаимни ползи от него, пише електронното издание на вестник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

В сряда министрите на отбраната на НАТО се събраха в Брюксел на двудневна среща. Турция, представлявана от министъра на отбраната Хулуси Акар, срещна с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в кулоарите на форума, където двамата обсъдиха текущите въпроси между страните.
Както Турция, така и Гърция станаха членове на НАТО през 1952 г. като част от първото движение за разширяване на организацията. Обаче, присъединяването към организацията дойде на висока цена; Първоначално Турция се сражаваше с членовете на НАТО в Корейската война, като загуби 721 войници, а след това получи право да бъде член на организацията, тъй като предишните й опити да се присъедини към нея бяха неуспешни.
Понастоящем НАТО има 29 членове и е предназначена да бъде колективна отбранителна организация; да защитава неделима сигурност, свобода и общи ценности на нейните членове. Членството в организацията се възприема от Турция като нещо, което може да допринесе положително за икономическото, военното и политическото развитие на страната.
Оттогава Турция е жизненоважен съюзник, който осигурява на НАТО връзка на изток и контрол на върху проливите.
„Турция отдава най-голямо значение на ролята на НАТО за поддържане на сигурността и стабилността в евроатлантическата зона и за осигуряване на форум за политически и военни консултации по теми, които представляват интерес за нейните членове“, е позицията на турското външно министерство относно отношенията с НАТО. „Неделимостта на сигурността на съюза, солидарността между съюзниците и справедливото разпределение на риска и тежестта, както и правилото за консенсус, са ръководните принципи на НАТО и трябва да останат такива“, добавят от там.
Турция, която има втората по големина армия в организацията след САЩ, е една от държавите-членки на НАТО в рамките на Мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан и е водеща страна в региона на Кабул. Като част от задълженията си като държава от НАТО в Кабул, Турция също така защитава летище Хамид Карзай в Афганистан.
Страната също така предоставя постоянна военноморска помощ на мисиите на НАТО в Егейско море, докато ръководи регионални инициативи, включително дейностите на постоянната морска група на НАТО (SNMG) в Черноморския регион.
Турция също е домакин на много инициативи на НАТО. В западна провинция Измир има щабквартира на НАТО, въздушна база в южна провинция Адана, друга в Диарбекир корпус за бързо реагиране на НАТО в Истанбул. Също така е домакин на радар AN / TPY-2 в източната провинция Малатия като част от проекта за ракетния щит на организацията.
Отделно от всичко това, само през 2018 г. Турция е предоставила 101 милиона долара за общото финансиране на НАТО.

НАТО разочарова Турция повече от веднъж през годините

Като една от страните, които допринасят най-много за мисиiта на организацията, Турция очаква подкрепа от НАТО във всички аспекти и е готова да действа по същия начин в замяна. Въпреки че пътешествието на страната в НАТО е пълно с съвместни мисии, то е пълно и с разочарования и предателства.
Първото разочарование дойде през 1964 г., когато Турция реши да предприеме действия в Кипър, където кипърските турци страдаха от кипърските гърци. Президентът на САЩ по това време, Линдън Джонсън, изпрати писмо до турския президент Исмет Иньоню, като каза, че в случай на нахлуване на острова, НАТО няма да бъде на страната на Анкара.
Известен като "Писмото на Джонсън", инцидентът стана първото от многото предателства на НАТО и остави негативно впечатление в турското общество. През 1974 г. разочароващото поведение на САЩ продължи с ембарго върху продажбата на оръжие на Турция след намесата на страната в Кипър.
Кипърският случай и отношението на САЩ и НАТО по време на процеса никога не бе забравено в Турция и даде началото на антинатовските и антиамериканските настроения в страната, които продължават да са силни десетилетия по-късно.
Една от причините за продължаващите негативни чувства към НАТО е позицията на организацията против борбата на Турция срещу тероризма, особено с ПКК (Работническата партия на Кюрдистан).
В края на 90-те години, когато борбата срещу ПКК бе на върха в Турция, особено в източните райони на страната, Германия заяви, че Турция използва оръжие срещу цивилни и й наложи ембарго, вместо да подкрепи Анкара.
С времето, заставането на страната терористите, а не на Турция, стана принцип за много страни-членки на НАТО, особено за САЩ. Вашингтон подкрепя сирийския филиал на ПКК – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG), въпреки предупрежденията на Турция, че групата е заплаха за сигурността й.
Анкара е разгневена от подкрепата на САЩ за „Сирийските демократични сили“ (СДС), доминирана от ОНС, под претекст за борба с „Ислямска държава“. САЩ предоставиха военно обучение и доставиха камиони с оръжие на сирийските кюрди, без да се съобразяват с предупрежденията от страна на Анкара, че партньорството с една терористична група за борба с друга не е приемливо.
Турция твърди, че оръжията в крайна сметка са прехвърлени на ПКК, която е определена за терористична група от САЩ, Турция и ЕС и в крайна сметка се използват срещу Турция.
Що се отнася до Фетулахистката терористична организация (ФЕТО), НАТО показа известна подкрепа за Турция. По повод първата годишнина от неуспешния опит за преврат в Турция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Повтарям силното си послание, че всеки опит за подкопаване на демокрацията в някоя от нашите съюзнически държави е неприемлив“.
ФЕТО, ръководена от живеещия в САЩ Фетулах Гюлен, се опита да свали турското правителство и да завземе властта на 15 юли 2016 г. Опитът за преврат беше предотвратен от лоялни военни части, полицейски части и милиони турски граждани. Около 250 души, предимно цивилни, бяха убити от войници от пучистите. И все пак САЩ, въпреки че получиха доказателства за ролята на ФЕТО в опита за преврат, не са екстрадирали Гюлен в Турция. НАТО също така изостави Турция и не я подкрепи в гражданската война в Сирия. През 2012 г. Турция поиска от НАТО на нейните граници да бъдат поставени ракети „Пейтриът“. Въпреки това, въпреки че ракетите бяха в Турция за известно време, скоро страните от НАТО ги върнаха, оставяйки Турция да се защитава сама.
През 2017 г., в един унизителен инцидент за Турция, по време на съвместни военни учения на НАТО в Норвегия, снимка на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Турция, беше поставена сред снимките на „вражеските държави“. По това време бе създаден и фалшив „Фейсбук“ акаунт под името на президента Реджеп Тайип Ердоган с публикации, благоприятстващи "вражеските държави".
След като турски военни длъжностни лица забелязаха инцидентите, НАТО предприе необходимите мерки и бе дадено обещание на Турция.
Въпреки тази променлива връзка, НАТО продължава да говори за високата стойност на Турция в организацията, заявявайки, че тя е стратегически съюзник. "Турция е важна за НАТО, но НАТО също е важно за Турция. Алиансът се основава на основния принцип "един за всички и всички за един", каза Столтенберг пред „Анадолската агенция“ в щаба на НАТО в Брюксел преди официалното си посещение в Турция на 16 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Военният министър на Гърция се срещна с колегите си от Турция и Македония

АНА-МПА: Военният министър на Гърция се срещна с колегите си от Турция и Македония

14 Февруари 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Двустранните въпроси и мерките за изграждане на доверие между Гърция и Турция бяха във фокуса на среща, проведена в сряда в Брюксел между министъра на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис и турския му колега Хулуси Акар в кулоарите на министерската среща на НАТО, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Апостолакис заяви, че срещата с Акар е пряка последица от скорошното посещение на премиера на Гърция Алексис Ципрас в Анкара, където той се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„Обсъдихме двустранни въпроси и прилагането на меморандума от 1988 г. Папулия-Илмаз“, каза Апостолакис.
„Също така се съгласихме да насрочим в близко бъдеще среща между делегации на двете страни, за да се създаде рамка, в която мерките за изграждане на доверие могат да бъдат предприети“, добави той.
Относно срещата си с министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска, Апостолакис каза, че разговорът е бил съсредоточен върху въпроси, свързани с прилагането на чл. 17 от Преспанския договор и относно възможността за прокарване на съществуващата двустранна програма за военно сътрудничество с оглед на присъединяването на Скопие към НАТО.
В този контекст, Апостолакис обясни, "дадох ясно да се разбере, че гръцките въоръжени сили биха могли да помогнат на тези от съседната ни държава", за да постигнат "бързо и гладко приспособяване към Алианса".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): НАТО на Балканите. Какво получава Алианса от присъединяването на Македония?

„Вечер“ (Македония): НАТО на Балканите. Какво получава Алианса от присъединяването на Македония?

14 Февруари 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е пред вратите на НАТО, а формалното приемане се очаква най-късно до една година. Алианса е нужен на Македония преди всичко заради заплахите за сигурността, които се появиха след събитията през 2001 година и които продължават до днес, както и от потенциален сблъсък между НАТО и Русия в бъдеще. Македония има задължения за членството в НАТО от около 250 млн. евро годишно, които са не само такса за членство в съюза, но и цена на задължението за адаптиране на оборудването на армията според стандартите на Алианса, което означава закупуване на военна техника и заплащане за нейното прилагане, както и разходи за участие в мисиите на НАТО. От другата страна на споразумението е Алианса. Защо му е нужно на НАТО Македония? Тя няма море, природни богатства или силна икономика, тя е държава, в която всички са скарани помежду си по няколко въпроса, произтичащи от вековни етнически и религиозни напрежения, проблеми със съседите ... някои от отговорите на тези въпроси дава експерта Мирослав Лазански пред електронното издание на македонския вестник „Вечер“.

Какво получава НАТО с влизането на Македония в съюза

Лазански: Преди всичко, военният полигон Криволак, единственият полигон в Европа, където могат да се провеждат учения с някои видове истински бойни отровни вещества. Ще кацат ли сега американските самолети А-10 на Криволак с бомби с обеднен уран?
Разбира се, че ще кацат, защото кой в Скопие може да попита великия съюзник за този боеприпас? Никой. Те ще бъдат щастливи, ако великият им съюзник им обещае, че албанците няма да разкъсат страната за един ден. Освен Криволак, НАТО получава и гражданско-военното летище Петровец в близост до Скопие.
Нищо ново, защото досега то е използвано от всеки, който го е искал. С влизането на Македония в алианса НАТО засилва комуникационната линия: албанските пристанища - Македония - българските пристанища на Черно море. По-конкретно, НАТО сега бърза да завърши кампанията за разширяване на Балканите възможно най-скоро.
От Брюксел настояват за план за действие за присъединяване на Босна и Херцеговина. Но геостратегически, разширяването на НАТО на изток далеч надхвърля влизането на Черна гора и Македония в НАТО, тъй като планетарната сигурност не зависи от двете бивши югославски републики.

НАТО – Черна гора?

Лазански: С влизането на Подогорица в западния Алианс, политическия елит се надява да получи твърди гаранции за сигурността по отношение на границите. Но, тъй като официално това е екологична държава, следва и въпросът, може ли топ туризмът да бъде съпроводен с постоянно или временно закотвяне на военни кораби в черногорските пристанища и в териториалните води. Какво ще стане през летния туристически сезон, когато няколко хиляди моряци в бели униформи ще бъдат разтоварени на сравнително малкия бряг? Тогава няма топ туризъм. Или корабите на НАТО ще избягват черноморското крайбрежие през летния сезон?
При обстоятелства, когато само пристанището на Бар е в състояние да приеме такива кораби? Други кораби ще трябва да отидат на койки.
Всички страни от НАТО, които са се развили в туризма, са изключително внимателни да не го застрашават с военни бази, така че по този въпрос те са се договорили с НАТО чрез специални споразумения. Известно е къде могат да влязат военните кораби на НАТО и ядрените оръжия. С кои инструменти, сензори или по друг начин властите в Черна гора могат да открият ядрени оръжия на военен кораб на НАТО във водите на Черна гора?
С настоящите технически и човешки капацитет, с които разполага Черна гора, това е невъзможно. Как ще различите ядрена бойна глава на ракета на военен кораб от обикновена конвенционална бойна глава? Ще чукате с чук по тази глава? За някой друг, по-съвършен инструмент за откриване в оборудването на армията на Черна гора, наследена от оборудването на ЮНА, наистина не знам.
Какво тогава Черна гора може да предложи на НАТО освен пристанище и кей? И двете летища са цивилни, а НАТО по принцип не харесва летищата с двойно назначение. Освен това НАТО разполага с добри летища в Хърватия, Албания, Македония и Косово. Подгорица може да предложи 50 войници на Алианса за някои мисии на НАТО в света. Във военно отношение това е без значение, но поне символично увеличават броя на страните, които са с Америка.

Какви са отношенията по оста НАТО – БиХ?

Лазански: Що се отнася до Босна и Херцеговина (БиХ), НАТО е възприеман различно в Сараево и Баня Лука. Сараево, разбира се, е безусловно за влизане в Алианса. Република Сръбска е против, а без нейното съгласие не може да се влезе в НАТО. Преди няколко години от Брюксел ултимативно искаха промяна на Конституцията на БиХ, като условие за приемане на страната в НАТО.
Именно от Брюксел тогава заявиха, че БиХ в сегашния си вид, не може да бъде приета нито в ЕС, нито в НАТО. Сараево, разбира се, подкрепя това добросъвестно, а в Баня Лука го разбират като настояване на Сараево да направи цялостна ревизия на Дейтъснкия мирен договор чрез НАТО. Баня Лука вижда това в контекста на „малко във война, малко в мир, всичко с помощта на НАТО“. Алианса е в БиХ от години и сега се стреми да създаде военна академия на военните от БиХ по модела на Съюза.
Въоръжените сили на БиХ изобщо не са независими, те са под прякото командване на НАТО, защото никой висш офицер от тази армия не може да бъде повишен или назначен на длъжност без предварително одобрение от страна на Алианса.
По онова време, когато пенсионираният американски генерал Жак Клайн беше представител на международната общност в БиХ, дойде идеята, че радиоактивните отпадъци от Запада ще бъдат поставени в тунелите на разрушеното подземно летище Желява близо до Бихач. Летището е построено на карстов терен, където подземните води са силни, така че ако намерението на генерал Клайн не бе открито овреме, цялата зона щеше да бъде замърсена.
Алиансът търси нови места за учения и изхвърляне на радиоактивни боеприпаси и материали. Къде е по-добрият избор и къде не задават неудобни въпроси, ако не на Балканите?

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН приветства преименуването на Македония в Северна Македония

ТАСС: Генералният секретар на ООН приветства преименуването на Македония в Северна Македония

14 Февруари 2019 | 05:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства влизането в сила на окончателното споразумение, според което бившата югославска република официално се преименува на Северна Македония. Това се казва в разпространено изявление на официалния му представител Стефан Дюжарик, предава агенция TACC.
„Генералният секретар [на ООН] получи официално уведомление за влизането в сила на заключителното споразумение, което свидетелства за подкрепата на страните за името Република Северна Македония“, се казва в текстът. „ Той (ген. секретар Антониу Гутериш) приветства постигането на това споразумение, което реши дългия спор между Атина и Скопие и показа, че дори трудните въпроси могат да бъдат решени чрез диалог и политическа воля“.
Генералният секретар също така призова държавите, които са членове на ООН, регионалните организации и международните партньори, да подкрепят историческата стъпка, предприета от страните в конфликта.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

14 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Срещата на министрите на отбраната на НАТО, която бе открита в Брюксел на 13 февруари, беше първото съвместно обсъждане на членовете на Алианса относно това как да се действа в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети с среден и малък обсег (ДРСМО), предприето едностранно от американските власти. В западните експертни среди се отбелязва, че засилването на защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия е вече на дневен ред, пише в. Независимая газета.
Преговорите в Брюксел станаха специални по две причини. Първо, Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония, бе поканена на срещата на министрите на отбраната. Тя получи статут на наблюдател без право на глас. Това стана възможно благодарение на сключването на 6 февруари на протокола за присъединяването на балканската държава към Северноатлантическия съюз. На брифинг в централата на организацията един от представителите на НАТО предположи, че Македония може да стане пълноправен член на военния блок до пролетта на 2020 г. „Очаква се ратифицирането на документа за присъединяване на Македония да отнеме 12 месеца от членовете на съюза“, заяви представителят на военния блок. „Парламентите на двете страни, Гърция и Словения, вече са ратифицирали протокола за присъединяване“. Македония трябва да стане 30-ият член на Северноатлантическия съюз. Второ, за първи път членовете на НАТО започнаха обща дискусия за това как ще изглежда „светът без ДРСМО“.
„Ние сме ангажирани в планирането в много различни области, включително, разбира се, във военната област“, каза Столтенберг в едно от интервютата си, коментирайки условията, в които Северноатлантическият алианс ще се окаже след премахването на ДРСМО. „Нашите военачалници обмислят различни варианти: как трябва да реагираме на факта, че Русия ще разположи повече ядрени ракети в Европа. Но ние няма да бързаме да вземаме решения“.
Коментирайки ситуацията с ДРСМО, Столтенберг повтаря обвиненията на американското правителство срещу Русия: той смята, че Москва е основният виновник за застоя в дискусията за съдбата на ракетното споразумение. „Убеден съм, че Договорът може да бъде запазен, ако Русия уважава подписания от нея документ със САЩ“, заяви генералният секретар на НАТО в разговор с руски журналисти, отговаряйки на въпрос на Независимая газета.
В американските експертни среди отбелязват, че основното за Алианса сега е въпросът за укрепване на отбраната. „Властите на страните от НАТО бяха единодушни в подкрепата на претенциите на САЩ за нарушаване на Договора от Русия“, каза Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“. „И сега Русия обяви, че след изтичането на договора ще разположи повече ракети, способни да удрят цели в Европа“. Затова правителствата на страните от НАТО трябва да решат как да отговорят на увеличената заплаха от руски ракетни удари. Американските власти посочиха, че няма да разположат ядрени ракети в Европа, но може да искат да засилят защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия (5 000 км и по-малко)“. В тази връзка основният въпрос за Северноатлантическия алианс сега остава дали да подкрепи такава инициатива, казва анализаторът.
Въпреки това дискусията около договора, която все още е замразена, продължава. По време на пресконференция в щаба на НАТО Столтенберг заяви, че ще продължи разговора за съдбата на споразумението с руския външен министър Сергей Лавров по време на Мюнхенската конференция, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. „Твърдо вярвам в необходимостта от поддържане на диалог с Русия на различни нива. Очаквам с нетърпение срещата с министър Лавров в Мюнхен“, каза генералният секретар на военния блок.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

14 Февруари 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма да принуждава Сърбия да избира с кого да си партнира - с Русия или със Северноатлантическия алианс. Това бе съобщено на брифинг в Брюксел от представител на НАТО, коментирайки забележката, че с приемането на Македония Алиансът ще затвори своя пръстен около Сърбия, предава агенция TACC.
„Работата с НАТО не означава, че трябва да се прекрати взаимодействието с другите партньори. Смятаме, че има достатъчно място за всички да работят заедно за регионалната сигурност. Никога няма да изискаме от Сърбия да избира между сътрудничество с Русия или НАТО“, каза той.
Според думите му, Белград сам трябва да определи как вижда бъдещите си отношения с Алианса. „Сърбия е военно неутрална страна, ние напълно уважаваме този неутралитет. Ще се радваме, ако Сърбия се присъедини към ЕС, който има силно сътрудничество с НАТО“, каза официалният представител.
„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС и да бъде партньор на НАТО - това е чудесно, ако реши да не стане член на ЕС, но все още иска партньорството като неутрална страна, можем също да го направим“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ

13 Февруари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на Парламентарната асамблея на НАТО, по повод излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден обсег на действие и последвалата ги Русия, както и политическата линия на НАТО в Европа след тези действия. „Това силно разтревожи военното и политическо ръководство на НАТО за излизането на двете основни страни в този договор. Той доста сериозно допринасяше за спокойствието, за сигурността на Европа, тъй като обсега на тези ракети обхваща точно европейския континент до територията на Русия. САЩ казват, че Русия го нарушава, Русия казва, че ще отговори на въоръжаването, но никой няма да спечели“, заяви той. Манушев коментира, че влагането на милиарди долари в построяването на нови системи ракети с обсег от 500 до 5 000 км ще доведе до милиардни разходи и ще се отрази на благосъстоянието на хората. Той беше категоричен, че в България няма бъдат изградени бази на НАТО, като припомни конвенцията от Монтрьо и това, че в Черно море не може да има бази на организацията.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на Парламентарната асамблея на НАТО, коментирайки възможността за поява на Европа на 2 скорости. „Аз не одобрявам разделението на Европа, ЕС трябва да е единен, всички държави да са заедно, особено след Брекзит, когато ще бъде силно отслабен икономически. Трябва държавите да са заедно, не бива да се разделят. Зная вижданията на президента на Франция Макрон и на канцлера Меркел за тях, но се надявам, че в перспектива, в далечен план, те не целят автономия и създаване на Съединени европейски щати“, коментира още той. Пламен Манушев заяви, че изградената след Първата световна война система за сигурност и световен ред се променя с активното желание и на Русия, Китай и Турция. Добави още, че хората са свикнали повече от 70 години да живеят в мир в Европа, като припомни, че на този континент не е имало толкова дълготраен мир в историята. „Смятам, че има лидери, държавници на този свят, които да удържат мира по света и няма да допуснат голяма война, която да доведе до милиони жертви“, добави той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Пламен Манушев. Той обясни, че малко от държавите членки могат да си позволят да имат армия за ЕС и отделна за НАТО. Според него подписването на договорът от Аахен е свързан и с Брекзит, тъй като една от най-мощните армии на ЕС е тази на Великобритания. Той е и продължение на програмата, приета от ЕС през 2017г. за сътрудничество ПЕСКО, каза още той. „За мен основната система за сигурност е НАТО. Това, което ще бъде изградено в Европа, само ще допълва сигурността и мощта на НАТО. Предвидена е доста сериозна програма в ПЕСКО, в нея сме се включили и ние. В България има три проекта. Военно морските сили имат спечелен проект. Двата съюза, чрез системата за сигурност на ЕС и като част от тази на НАТО само ще засилят сигурността и мощта на военният съюз“, каза той. Пламен Манушев обясни, че геополитическата обстановка в света е такава, че се налага да има разговори на европейските лидери по тази тема. Едно от нещата, които провокира тези разговори, са подмятанията на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на НАТО, което според вицеадмирала няма да се случи. „Трябва да се отделят средства за въоръжение, ако искаме да сме спокойни“, каза още той и добави, че не одобрява разделянето на Европа, особено след Брекзит. В изминалите години не са отделяни достатъчно средства за въоръжение и отбрана и това трябва да се навакса, каза вицеадмиралът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Сега СИРИЗА и „Нова Демокрация“ трябва да се борят определението „Северна“ да се употребява

Kathimerini (Гърция): Сега СИРИЗА и „Нова Демокрация“ трябва да се борят определението „Северна“ да се употребява

13 Февруари 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Спорът за името между Гърция и Македония навлезе във финалната си фаза. След преговорите между Атина и Скопие, изготвянето и подписването на Преспанския договор, и ратификацията на договора от парламентите на двете страни, сега трябва да се фокусираме върху прилагането му. Следващата стъпка е договореното сложно име с географски определител „Република Северна Македония“ да бъде използвано от всички страни и за всички цели, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Човек би си помислил, че дори тези в Гърция, които са гласували против споразумението на основание на законни опасения, биха предпочели „Северна Македония“ вместо просто „Македония“. В светлината на това всеки трябва да канализира усилията си в една и съща посока, като всеки използва своя достъп до сестрински европейски партии и институции, гръцката диаспора в САЩ и други страни, мозъчни тръстове и международните медии.
Гръцката опозиция - в частност „Нова Демокрация“ (НД) - също може да помогне за преследването на тази национална кауза. Не би било непоследователно, ако лидерът на консерваторите Кириакос Мицотакис открито поиска от чуждестранни лидери и други служители да използват името „Северна Македония“ в писмени документи, както и когато говорят. Въпреки противопоставянето си на Преспанското споразумение, той със сигурност също би предпочел, ако позоваването на северната съседка на Гърция като „Македония“ се превърне в минало.
Нищо не спира НД да не е съгласна с аспектите на споразумението. Консерваторите все още могат да посочат, че смятат, че е погрешно да се наричат „македонци“ гражданите на балканската страна – легитимно искане - и настояват, че здравият разум диктува те да се наричат „северномакедонци“. Всъщност, те могат също да отбележат, че дори според самия Преспански договор, хората от бившата югославска република могат да се нарекат „граждани на Северна Македония“.
Би било разумно да се приеме подобна политика. Това ще позволи на НД да се придържа към основната си позиция и същевременно да се разграничи от правителството на СИРИЗА. Така опозицията ще хвърли тежестта си върху позитивните аспекти на сделката, като все пак се опитва да ограничи щетите, причинени от негативните.
Другата страна на същата монета е свързана с поведението на правителството. Би било изключително безотговорно, ако се стремят да използват национално отговорното отношение от страна на НД - ако последната наистина го приеме - и отново се опита да сее разделение в рамките на консерваторите поради политическа целесъобразност, като твърди, че сега подкрепят споразумение, срещу което са гласували.
Сега, когато сделката неизбежно влиза в сила, се надяваме, че двете основни партии в Гърция няма да формират политиката си на базата на теснопартийни цели, а по-скоро ще действат съобразно националния интере, който, според някои от нас, трябва да бъде основната им движеща сила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна

Александър Вучич: На страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна

13 Февруари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Александър Вучич заяви в сряда, че на страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна, предава електронното издание на македонския ежедневник „Вечер“.
„Защо те (медиите в региона) се радват на пропадането на Александър Вучич, защо съм им проблем? Какво съм направил против тях? Пречи им това, че Сърбия е по-силна“, подчерта сръбският държавен глава пред местната телевизия „Пинк“.
Той заяви, че следи регионалните и световните медии и е забелязал, че откакто са започнали протестите в Белград, най-голяма подкрепа е дошла от Загреб, хърватските, прищинските и босненските медии.
В коментар за интервюто на бившия външен министър на Сърбия и председател на „Сръбската народна партия“ (СНП) Вук Йеремич пред „ТВ БиХ“, Вучич заяви, че е гледал малка част и тя е била „отвратителна за страната“.
„Важно е, че от един лъжепатриот чуваме, че Сърбия е виновна за всички конфликти. Откакто съм тук, ние не сме имали никакви конфликти. Това е лична омраза и съжаление, че не може да бъде на мое място“, подчерта държавният глава.
На думите на Йеремич във въпросното интервю, че Вучич е по-лош от Слободан Милошевич, но не разполага със същата военна сила, иначе „сега би било още по-лошо“, сръбският президент припомни, че от военна гледна точка, в момента армията е двойно по-голяма от тогава.
„Но аз просто искам да запазя мира и стабилността“, заключи Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

„Телма“ (Македония): НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

13 Февруари 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македония зае своето място в НАТО, но без право на глас, засега. Министърът на отбраната на страната Радмила Шекеринска в сряда за първи път представляваше страната на министерската среща на Алианса, където се присъедини към 29-те си колеги от страните-членки, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Позволете ми да започна като пожелая добре дошла на министъра на отбраната Радмила Шекеринска от Република Северна Македония. Наистина е голямо удоволствие, че сте тук и участвате за първи път като поканени на срещата на министрите на отбраната на НАТО. Добре дошли“, заяви генералният секретар на Алианса Столтенберг.
В рамките на министерската среща, Шекеринска и Столтенберг проведоха двустранни разговори, след която той каза, че му е приятно, че вече не трябва да се обръща към Македония с термина „вашата страна“.
„Хубаво е да се знае, че повече няма да се обръщам с „вашата страна“, заради дългият и труден спор за името, а ще се обръщам с Република Северна Македония. Това е голям момент за всички нас“, подчерта генералният секретар на НАТО.
Той отдаде заслуженото и на македонското правителство за направения прогрес и показаното лидерство, което е довело до поканата от НАТО за участие в министерската среща.
„Видях как вчера се издига знамето на НАТО пред сградата на правителството в Северна Македония. Наистина очаквам деня, в който и ние ще направим същото, ще издигнем вашето знаме пред НАТО заедно с другите 29 знамена на страните-членки“, добави Столтенберг.
Шекеринска, от своя страна, благодари на генералния секретар за подкрепата му и помощта, която НАТО постоянно е оказвал на страната.
„Това е доказателство, че политическата смелост се изплаща, че промени са възможни дори на Балканите, дори в такива времена. Също така доказва, че няма замразени проблеми, а само замразени решения. Показахме, че сме способни да намерим истинско решение и това е наградата, не само за мен, но и за моето правителство и нашия народ“, заяви политикът.
Пред Столтенберг тя е уверила, че страната твърдо ще продължи с действия и мерки за общата стабилност. За Шекеринска, премиерът на Македония е показал, че политиката на отворени врати на НАТО не са само думи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Първата табела с „Добре дошли в Република Северна Македония“ се появи на границата с Гърция

„Вечер“ (Македония): Първата табела с „Добре дошли в Република Северна Македония“ се появи на границата с Гърция

13 Февруари 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата табела с „Добре дошли в Република Северна Македония“ се появи на ГКПП „Богородица“ на границата с Гърция, съобщава електронното издание на скопския вестник „Вечер“, като допълва, че поставянето й е наблюдавано от голям брой както местни, така и гръцки журналисти.
Във вторник вечерта влезе в сила Окончателното споразумение за разрешаване на различията, описани в Резолюции на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), прекратяване на валидността на Временното споразумение от 1995 г. и установяване стратегическо партньорство между страните, след което името на югозападната ни съседка официално стана Република Северна Македония.
От редакцията подчертават, че още същия ден са внесени промени и на официалната интернет страница на правителството в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Северна Македония най-накрая зае мястото си в НАТО

Kathimerini: Северна Македония най-накрая зае мястото си в НАТО

13 Февруари 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска призна, че е била изпълнена с гордост, след като заема място на масата на НАТО за първи път, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорейки пред репортери на срещата на министрите на отбраната на НАТО, Шекеринска заяви, че Северна Македония „е показала, че промяната е възможна, ако имате правилното политическо ръководство".
Съюзниците на НАТО подписаха ключов текст този месец, който стартира процеса на членство в страната. Новото име на малката балканска страна влезе в сила във вторник. Тя ще бъде приета като пълноправен член на Алианса в края на тази година или в началото на 2020 г., след като парламентите на стртаните-членки на НАТО одобрят протокола. Дотогава тя може да участва в срещи на западния отбранителен съюз като гост.
Гърция блокираше членството на Македония в продължение на десетилетия заради спора за името, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Скопие и Атина изпратиха писмо до генералния секретар на ООН за новото име на Македония

„Канал 5“ (Македония): Скопие и Атина изпратиха писмо до генералния секретар на ООН за новото име на Македония

13 Февруари 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопие и Атина са изпратили съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, с което го информират за влизането в сила на Окончателното споразумение за разрешаване на различията, описани в Резолюции на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), прекратяване на валидността на Временното споразумение от 1995 г. и установяване стратегическо партньорство между страните, предава скопската телевизия „Канал 5“.
От Министерството на външните работи в Скопие уверяват, че за промяната на името ще бъдат информирани възможно най-скоро Секретариата на ООН, държавите-членки, държавите-наблюдатели на ООН, както и всички други международни организации.
След получаване на вербалната нота от Гърция за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членство в НАТО, правителството в Скопие обяви във вторник, че официално започва прилагането на новото конституционно име Република Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Република Северна Македония – издаването на новите регистрационни номера ще започне до четири месеца, на паспортите – от края на годината

„Денешен“ (Македония): Република Северна Македония – издаването на новите регистрационни номера ще започне до четири месеца, на паспортите – от края на годината

13 Февруари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. С оглед промяната на името на държавата Министерството на вътрешните работи на Македония трябва да започне издаването на нови регистрационни номера за превозните средства в рамките на четири месеца. Междувременно като преходно решение ведомството ще предостави стикери с инициалите NMK, които да бъдат поставяни на превозните средства, съобщава електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Издаването на новите документи за самоличност ще започне до края на годината. МВР на югозападната ни съседка следва да предприеме мерки и дейности за прилагане на решение в преходния период до създаването на технически предпоставки за издаване на нови документи за пътуване. По време на преходния период вътрешното ведомство в Скопие, при напускане или влизане в Република Северна Македония, ще поставя печат както в старите, така и в новоиздадените паспорти с цел потвърждаване, че пътните документи принадлежат на гражданин на Република Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Коммерсант": Македония официално промени името си

"Коммерсант": Македония официално промени името си

13 Февруари 2019 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Македония бе преименувана на Република Северна Македония, а съответното споразумение, което отвори пътя за присъединяването на страната към НАТО и ЕС, официално влезе в сила на 12 февруари. „Току-що обменихме окончателна вербална нота: Споразумението от Преспа влезе в сила! Днес може да бъде началото на дълго приятелство между Гърция и Северна Македония“, пише Никола Димитров, външен министър на Македония. Някои правителствени структури вече са променили логото си, пише руският вестник "Коммерсант.
На 25 януари гръцкият парламент одобри споразумението за преименуване на Бивша югославска република Македония в Република Северна Македония. Преименуването позволи да се сложи край на споровете с Атина за името на страната, които продължиха около 30 години. На 6 февруари посланиците на 29 държави-членки на НАТО и Македония подписаха в Брюксел протокол за присъединяването на страната към Алианса.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: БЮРМ официално се преименува на Северна Македония

Kathimerini: БЮРМ официално се преименува на Северна Македония

12 Февруари 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството в Скопие заяви, че страната вече официално е преименувана на Северна Македония, съгласно споразумението за нормализиране на отношенията с Гърция, което също ще позволи на балканската държава да се присъедини към НАТО, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
В съобщение на правителството се казва, че страната официално се назовава Република Северна Македония.
Служител от правителството заяви, че решението ще бъде публикувано в Държавен вестник по-късно.
От сряда, каза официалният представител, новото име ще бъде включено в официалните пътни табели - започвайки с една на границата с Гърция.
Смяната на името реши спор със съседна Гърция, който продължи десетилетия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Зад протестите в Белград стои някой от Косово

Александър Вучич: Зад протестите в Белград стои някой от Косово

11 Февруари 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич изрази увереност, че зад антиправителствените протести в Белград „стои някой от Косово“, предава сръбската държавна информационна агенция Tanjug.
„Достатъчно е да се видят докладите в прищинските медии, за да се разбере кой стои зад тези протести, кой иска да ме свали. Това е много ясно“, констатира Вучич.
Според сръбския президент албанските медии манипулират броя на участващите в акциите. Вучич подчерта също, че е важно да се знае защо протестите са организирани в момент, в който Прищина въведе 100-процентни мита за вноса в страната на сръбски стоки.
Коментирайки акциите в негова подкрепа, организирани в Северно Косово, Вучич похвали действията на сръбската общност в района.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В 16 сръбски града се проведоха антиправителствени протести

ТАСС: В 16 сръбски града се проведоха антиправителствени протести

9 Февруари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Антиправителствени манифестации под лозунга „Един от пет милиона“ се състояха в петък вечерта в 16 града в Сърбия, съобщи националната телевизия РТС. Главният лозунг на шествието се появи след заявлението на сръбския президент Александър Вучич, който заявим че няма да допусне незаконно взимане на властта, „дори протестиращите да са пет милиона“, предава ТАСС.
Хора с транспаранти и искания за „оставка на действащата власт“, създаване на „свободна Сърбия“ и „решение на проблемите по места“, излязоха по улиците на Ниш, Смедерево, Нови Сад, Суботица, Крушевац, Шапац, Панево, Ужице, Кралево, Лозница, Лесковац, Зайчар, Пожаревац, Чачак и други.
Във втория по големина сръбски град Нови Сад хората се обявиха за свобода на медиите. В Лесковац протестиращите искаха да бъде лишен сръбския президент Вучич от званието почетен гражданин на града, а градоначалникът Горан Цветанович да подаде оставка. Аналогични искания издигнаха и гражданите на Чачак.
За събота е предвиден голям протест в Белград. В хода на митинга обединението на опозиционните партии „Съюз за Сърбия“ и редица опозиционни политически движения ще представят на събралите се на демонстрацията списък със свои политически искания и цели, сред които са отказ от участие във възможни парламентарни избори и бойкот на работата на парламента и съветите на всички нива. Сред опозиционерите са бившият президент Борис Тадич, бившият кмет на Белград Драган Джилас, бившият външен министър ВукЙеремич, лидерът на движението „Врата“ Божко Обрадович и други.
Протестните акции се провеждат десета седмица подред. Повод за тяхното начало стана пребиването на един от опозиционерите Борко Стефанович в град Крушевац от неизвестни лица. В тази връзка опозицията обвини властите, че са създали атмосфера на насилие и призова своите привърженици да излязат на улицата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Протест в Белград

ТАНЮГ: Протест в Белград

3 Февруари 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Белград. В социалните мрежи се появиха снимки от протеста в Белград в събота вечер, предава ТАНЮГ. Една от често появяващата се снимка е на бесилка, която един от протестиращите носи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Споразумението от Аахен между Франция и Германия е опит ЕС да бъде поставен пред свършен факт, задавайки модел на политическа и икономическа интеграция

Д-р Борислав Цеков: Споразумението от Аахен между Франция и Германия е опит ЕС да бъде поставен пред свършен факт, задавайки модел на политическа и икономическа интеграция

24 Януари 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението от Аахен между Франция и Германия е опит ЕС да бъде поставен пред свършен факт, задавайки модел на политическа и икономическа интеграция. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика. Новият френско-германски договор е реакция от неслучилия се дебат да бъдещето на Европа. Той припомни, че преди 2 години ЕК предложи сценарии за бъдещото развитие на ЕС. Те останаха без реален отзвук както в ЕС, така и в националните политически дебати на държавите-членки. „Това, което правят Франция и Германия е опит за узаконяване на Европа на две скорости. Това ядро, германо-френско, което освен ускоряване на развитието си във всички сфери, преследва и интереса да доминира европейската политика. По-крайно погледнато – един опит за узаконяване и консолидиране на френско-германския диктат върху политиката на Брюксел. И от друга страна, разбира се, е един опит на отиващите си, на слизащите от политическата сцена Ангела Меркел и Еманюел Макрон, да скрепят своето политическо наследство занапред – наследството на глобализма, на опитите за федерализиране на ЕС“, обясни д-р Борислав Цеков. Той каза още, че бъдещата европейска федерация, към която се стремят Франция и Германия е изгодна само за големите държави, като уточни, че малките страни нямат право на глас в нея. България е отсъстващ фактор в европейския дебат, обясни той. Споразумението от Аахен е и опит на двете държави да отговорят на очертаващия се прочит на Вашингтон върху отношенията между ЕС и САЩ, добави д-р Цеков.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Френско-германският договор е стъпка напред към „европейска армия“

Ангела Меркел: Френско-германският договор е стъпка напред към „европейска армия“

22 Януари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Аахен. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че новият френсо-германски договор за приятелство е стъпка напред към създаването на бъдеща общоевропейска армия, предава AFP.
Канцлерът посочи, че пактът цели да изгради френско-германска „обща военна култура“ и „допринася за създаването на европейска армия“.
В своята реч Меркел подчерта още, че Франция и Германия искат по-тясна политическа, икономическа и военна интеграция и че те трябват да работят и върху „обща военна индустрия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Германия и Франция подписаха Аахенския договор за двустранно сътрудничество

Deutsche Welle: Германия и Франция подписаха Аахенския договор за двустранно сътрудничество

22 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Аахен. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Мекрел във вторник подписаха нов договор за двустранно сътрудничество, който цели да задълбочи френско-германското приятелство, да издигне връзките на „ново равнище“ и да подобри живота на гражданите на двете страни, съобщава Deutsche Welle.
Договорът символично бе подписан в германския град Аахен, който е бил столица на Империята на Карл Велики. Освен това двете страни отбелязват 56-ата годишнина от Елисейския договор за помирение и сътрудничество, подписан от Конрад Аденауер и Шарл дьо Гол.
Както отбелязва медията, идеята не е нова. Париж редовно е предлагал подновяването на договора през десетилетията, откакто е бил подписан за първи път, въпреки факта, че през годините са добавени изменения.
Договорът от Аахен ще бъде „основата за сътрудничество между нашите страни“, каза Меркел преди подписването на новия пакт за приятелство.
„Седемдесет и четири години, един човешки живот, след края на Втората световна война, онова, което изглежда очевидно, се поставя под въпрос отново“, заяви още тя. „Ето защо, на първо място, трябва да има нов ангажимент към нашата отговорност в рамките на Европейския съюз, отговорност на Германия и Франция“.
Френският президент отговори на „разпространяващите се лъжи“ за договора и подчерта важността на френско-германското помирение.
„Онези, които забравят стойността на френско-германското помирение, се превръщат в съучастници на престъпленията от миналото. Тези, които ... разпространяват лъжи, нараняват същите хора, които претендират, че защитават, като искат да повторят историята ни“, каза френският президент.
Първоначалният договор датира от началото на 60-те години, само 18 години след Втората световна война. На 22 януари 1963 г. френският президент Шарл дьо Гол и германският канцлер Конрад Аденауер подписаха историческия Елисейски договор, който запечата помирението между двата бивши архиврагове.
С подписите си правителствата се договориха за задължителни консултации, тясно политическо сътрудничество и широкообхватен младежки обмен. Оттогава повече от 8,4 милиона млади германски и френски граждани са участвали в програми за обмен в двете страни.
Същността на Елисейския договор, който само описва процеса на сътрудничество, няма нужда да бъде променяна - но това ново удължаване има за цел да изпрати политическо послание, а именно, че Берлин и Париж искат да се справят с следващия етап на френско-германското сътрудничество и да подготви почвата за реформата на ЕС. В същото време, засиленото партньорство се разглежда като предизвикателство към нарастващия популизъм и национализъм в Европа.
В новата съвместна декларация от 16 страници, Меркел и Макрон обхващат инициативи в различни области на политиката. Обновеният пакт включва планове за разширяване на програмите за обмен за гражданите на двете страни и за засилване на сътрудничеството в областта на европейската, външната политика и политиката на сигурност. Той също така обещава по-силна икономическа интеграция, която включва координирани политики в областта на околната среда и климата. Политиките за бежанците обаче не са разгледани конкретно.
Германският Бундестаг и Френското национално събрание също приеха резолюции, изискващи по-тясно сътрудничество между двете страни. Това включва конкретни примери, които сега трябва да бъдат приложени, вариращи от съвместни центрове за професионално обучение до френско-германски център за изкуствен интелект. Освен това, френско-германското парламентарно споразумение ще засили обмена между двата парламента. Плановете включват и еднакво прилагане на директивите на ЕС в двете страни.

Фокус върху икономиката

Германия вече е най-важният икономически партньор на Франция, но сега двете страни възнамеряват да се сближат още повече и да създадат френско-германска икономическа зона, като намалят бюрократичните пречки.
„Заедно сме по-добри, отколкото всеки от нас поотделно – не само заради съвместния вътрешен пазар, но също така и заради общите правила в търговското право, несъстоятелността и корпоративното прави, и с идентични критерии за корпоративното данъчно облагане“, заяви пред DW Андреас Юг, ръководител на Френско-германската парламентарна група в Бундестага.
Предложението за хармонизация не е ново - през 2011 г. тогавашният президент Никола Саркози и Меркел се споразумяха за единни корпоративни данъци, но изпълнението бе забавено дълго време поради многото технически проблеми.

Сигурност и въоръжение

Обновеният Елисейски договор се фокусира също върху френско-германското сътрудничество в областта на отбраната и борбата срещу тероризма - и тук страните вече са извървели дълъг път. През 1989 г. е създадена съвместна военна част, френско-германската бригада. Тя обаче загуби част от значимостта си през последните години и не играе съществена роля в ежедневните военни операции на страните.
Преминаването от идеи към конкретни отбранителни проекти винаги е било трудно поради различаващите се философии на нациите: французите са по-склонни да изберат интервенция, докато германците са много по-малко склонни да се включат във военната фаза. Това обаче трябва да се подобри, тъй като Германия и Франция си обещаха помощ - включително военна помощ – „в случай на въоръжено нападение“ срещу една от двете страни.

Обезпечаване на дигитално бъдеще

Благоденствието в XXI век е тясно свързано с дигиталната революция и страните партньори също искат да инициират „дигитален съюз“. Американските гиганти, включително Apple, Google и Amazon, доминират на този пазар, но законодателите призоваха Германия и Франция да се опитат да създадат френско-германски център за изкуствен интелект, който да подкрепя европейските компании пряко или косвено с парите на данъкоплатците.
Въпреки това в миналото е имало ход в тази посока. Преди малко повече от десет години, когато Google завладява света, канцлерът Герхард Шрьодер и президентът Жак Ширак започнаха плановете за френско-германска търсачка, проектът Quaero. Но Германия ще напусне проекта по-малко от година по-късно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: На 22 януари в Аахен Германия и Франция подписват договор за сътрудничество и интеграция

New Europe: На 22 януари в Аахен Германия и Франция подписват договор за сътрудничество и интеграция

21 Януари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Във вторник, 22 януари, в Аахен, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще подпишат нов френско-германски договор за сътрудничество и интеграция. Новото споразумение бе тотално игнорирано от мейнстрийм медиите, с изключение на няколко британски евроскептични издания и германската Deutsche Welle, която, обаче, отразява новината като квази-нерелевантна и от второстепенно значение, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.

Все пак, цитирайки Марцел от Хамлет, изглежда, че „има нещо гнило в държавата Дания“.
Изглежда не е случайно, че френско-германският договор ще бъде подписан на 22 януари 2019 г., точно 56 години след подписването на Елисейския договор от канцлера Конрад Аденауер и президента Шарл де Гол в Париж. Германците със своята държава, която бе разделена в продължение на половин век, станаха експерти в изразяването на своите намерения и желания със символизъм. Елисейският договор е подписан на 22 януари 1963 г. и е крайъгълен камък в съвременната европейска история.
Договорът от Аахен ще приложи Парижкото следвоенно помирение между Франция и Германия и, както заяви германското канцлерство, той включва, наред с другото, „дизайна на Европейския отбранителен съюз“, докато е „ангажимент за силна, жизнеспособна и суверенна Европа“, очевидно под френско-германското ръководство. Канцлерът подчерта, че Франция ще подкрепи желанието на Германия за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Това обаче е много вероятно да остане самозалъгване, тъй като петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН никога не могат единодушно да се споразумеят за такова предложение, дори ако Франция предостави на Германия (или на Европейския съюз) своето собствено място.
Тъй като Европа влезе в доста критична фаза за бъдещето на отношенията Великобритания-ЕС, интересно е да се прецени как Договорът ще повлияе на отношението на Германия и Франция към евентуално отменяне на Брекзит. Договорът от Аахен, както повечето международни споразумения, вероятно ще включва редица тайни клаузи. В този случай една от първите клаузи може да се отнася за добре дефинирана обща френско-германска позиция, за бъдещето на Брекзит.
Френско-германският договор, който ще бъде подписан следващия вторник в Аахен, е от голямо значение за бъдещето на Европейския съюз, но Европейската комисия все още не е направила изявление по въпроса. Остава да се види дали ЕК е запозната със съдържанието на Договора и особено с неговите тайни клаузи, ако има такива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Очакваме нови неадекватни действия от Вашингтон по отношение на Русия

Сергей Лавров: Очакваме нови неадекватни действия от Вашингтон по отношение на Русия

20 Ноември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Действията на САЩ говорят за това, че от Вашингтон може да се очакват нови неадекватни ходове по отношение на Русия, заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на общо събрание на Руския съвет по международни работи, предава ТАСС.
„Американският естаблишмънт, живеещ с идеята за собствената си изключителност, продължава да назначава противници и съперници, най-вече сред държавите, провеждащи независима външна политика. При това на всички вече е ясно, че от Вашингтон е напълно възможно да се очакват нови неадекватни действия, включително и по руско направление, където всички ходове на президента (на САЩ Доналд) Тръмп за изграждане на устойчиви, нормални канали на взаимодействие с Москва по най-острите проблеми на съвременния свят се блокират от тези, които искат да продължат и развият заложения още при предишната администрация на Барак Обама разрушителен подход към отношенията с нашата страна“, подчерта руският външен министър.
„Оставаме с впечатление, че през последния четвърт век американците, а и някои други западни колеги, напълно забравиха основите на дипломацията и загубиха културата на диалог и консенсус. В резултат ставаме свидетели на опасна милитаризация на външнополитическата мисъл“, обърна внимание Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон призова за силна и суверенна Европа, която да предотврати „световния хаос“

AFP: Еманюел Макрон призова за силна и суверенна Европа, която да предотврати „световния хаос“

18 Ноември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в неделя в Берлин, че Европа трябва да стане по-силна и по-суверенна, за да изпълни дълга си, който е да предотврати хаоса по света, предава AFP.
„Европа и специално френско-германската двойка, има задължението да не позволи на света да се предаде на хаос и да го насочи по пътя към мира“, заяви Макрон пред германския парламент. „Ето защо Европа трябва да бъде по-силна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на обраната на Германия обясни необходимостта от създаване на общоевропейска армия

ТАСС: Министерството на обраната на Германия обясни необходимостта от създаване на общоевропейска армия

18 Ноември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Единната армия на Европейския съюз е нужна, за да бъдат отстоявани решително европейските интереси в случай на възникване на кризи и за да бъдат повишени способностите на Европа за възможно участие на нейните сили във военни операции. Такова мнение изказа министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен в интервю пред медийната група Funke, публикувано в неделя, предава ТАСС.
„Европейците се нуждаят от армия не само за съвместни учения на военнослужещите и добро снабдяване, но и в политическата воля за решително отстояване на европейските интереси, или ако възникне някаква криза“, заяви фон дер Лайен. „Ние, политиците, трябва така да организираме и модернизираме нашите структури за взимане на решения, че Европа да може да действа бързо по въпросите за възможно участие във военни антикризисни операции“, отбеляза тя.
Германският военен министър смята, че единната европейска армия не може да е конкуренция на силите на НАТО. „Алианса винаги ще остане за европейците първи адресат по въпросите на отбраната“, посочи тя. Министърът напомни, че участниците в НАТО сега „инвестират повече във въоръжените си сили“, а „бюджета на Бундесвера за следващата година ще нарасне с 12%“.
Руската агенция припомня, че президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на 6 ноември, че Европа трябва да създаде собствени единни въоръжени сили. Той също така изказа мнение, че ЕС трябва да се защитава от Китай, Русия и САЩ. След това германският канцлер отбелязва, че Съюзът трябва да работи в посока на създаване на единна армия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Герхард Шрьодер: САЩ се отнасят с нас като с окупирана страна. Германия трябва да търси нови съюзници

Герхард Шрьодер: САЩ се отнасят с нас като с окупирана страна. Германия трябва да търси нови съюзници

18 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер разкритикува рязко търговската политика на САЩ и призова Берлин да търси нови съюзници в интервю пред телевизионния канал N-TV, предава ТАСС.
„Не можем да търпим с нас да се отнасят като с окупирана страна. Когато гледам действията на американския посланик, добивам впечатление, че той по-скоро се смята за офицер от окупационните войски, отколкото посланик на САЩ в суверенна държава“, оплака се бившият германски канцлер.
По мнението на Шрьодер, Германия трябва да търси нови съюзници със съвпадащи интереси. Като такъв, както счита политикът, може да се смята Китай.
„Невъзможно е да се избегне това, пострадалите от разпалените от САЩ конфликти да се сближат“, заключи бившият канцлер.

Търговските войни на САЩ

РИА Новости припомня, че търговската война между Китай и САЩ започна на 6 юли 2018 година, когато влязоха в сила увеличените взаимни вносни мита между държавите. Вашингтон увеличи с 25% ставките върху вноса на 818 китайски стоки на обща стойност 34 милиарда долара годишно. Като ответна мярка в същия ден Пекин наложи с 25% по-високи мита върху същия обем американски стоки.
В края на септември влязоха в сила новите американски мита в размер на 10% върху стоки от Китай на стойност 200 милиарда долара в година. Пекин отговори и на това с повишаване на тарифите с 10 и 5 процента върху американски внос с обем 60 милиарда долара.
Руската агенция отбелязва още, че отношенията между САЩ и ЕС се изостриха на фона на излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Иран, както и въвеждането на по-високи мита върху стоманата и алуминия. Съюзът от седми август прие законодателни мерки, с които отмени действието на екстериториалните санкции на САЩ срещу Иран на своя територия.
Освен това, в отговор на въвеждането на митата, Брюксел наложи допълнителни тарифи върху вноса на редица американски стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Как Европа се превърна сама във васал на САЩ

„Взгляд“: Как Европа се превърна сама във васал на САЩ

16 Ноември 2018 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Как Европа се превърна сама във васал на САЩ, пише руският вестник “Взгляд“.
Еманюел Макрон си позволи да критикува Съединените щати: той заяви, че въпреки всички съюзни отношения Европа не трябва да бъде васал на Щатите. Френският президент изрази натрупаното раздразнение на европейските елити, които бяха уморени от факта, че през последните години Вашингтон говори на Стария свят на езика на ултиматумите. Каква е вероятността дългогодишните американски съюзници да престанат да бъдат част от "американския свят"?
Френският президент Еманюел Макрон нарече Съединените щати исторически съюзник на Франция. "Да си съюзник не означава да си васал. Не трябва да зависим от тях ", казва Макрон. Според френския президент страната трябва да бъде суверенна, а нейната защита е автономна. - Мога ли да кажа на французите, че поверявам нашата сигурност на Съединените щати? Не. Защото вярвам в нашия суверенитет и суверенитета на Европа ", заяви президентът. Макрон твърди, че "в някои области Франция е твърде зависима от Съединените щати, това не е добро".
Изданието припомня, че френският лидер преди това призова за създаването на единна европейска армия, която да защитава ЕС не само от Русия и Китай, но и от Съединените щати - за да не зависи от Вашингтон по въпросите на сигурността
Ръководителят на комисията на Съвета на федерацията за информационна политика Алексей Пушков смята, че САЩ винаги са третирали своите съюзници като васали а Тръмп го "прави в много груба и видима форма", затова е предизвикал съпротива у европейците. "Ако една държава плаща 75% от бюджета на НАТО, тогава какъв би могъл да бъде балансът на властта? Естествено САЩ ще играят водеща роля в НАТО ", каза Пушков пред вестник „Взгляд“.
"Западният военен съюз без участието на САЩ не е жизнеспособен, но европейците демонстрират недоволството си от Тръмп и едностранната му политика, и казват:" Е, ако така вървят нещата, ние ще създадем европейска армия ... ", - заключи сенаторът.
Германският политолог Александър Рар заявява, че Германия се е превърнала от съюзник във васал на САЩ. "На германците е забранено провеждането на енергиен диалог, партньорство с Русия. Те искат да забранят изграждането на "Северен поток" 2 по всякакъв начин, въпреки че това е суверенно решение на германските фирми, на Европейския съюз. Просто американците започват да се намесват в европейските въпроси ", каза Рар.
Но след като американците през последните десетилетия, така умело са трансформирали водещите елити на почти всички европейски страни, създали са свой собствен управляващ елит, влияят върху медиите и неправителствените организации, практически върху целия социално-икономическия живот на Европа, аз лично мисля, че на Европа би ѝ било невъзможно да се отдели от американците. За съжаление европейският проект ще продължи да се развива под крилото на Pax Americana. Това все повече се разбира в Русия, а в Китай започват да го разбират. Това е трагично развитие. Наистина се надявам, че греша ", заключи Александър Рар.
Председателят на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов заявява: "Европа няма вътрешно единство, в нея няма лидери, които да се чувстват уверени в своите страни. Макрон, който преди година и половина започна като невероятно обещаващ политик, сега има много нисък рейтинг и се бори с необходимостта от решаване на огромен брой непопулярни проблеми. Меркел напуска, Великобритания е почти напълно погълната от вътрешни проблеми, Италия е напълно неразбираема, откъде ще дойде лидерът за стратегически пробив в Европа, е неясно ", каза експертът. "Единственият, на когото се възлагат надежди, е Макрон, но за момента той може да го направи само реторически", добави Лукянов.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон не желае Франция да бъде васал на САЩ

ТАСС: Еманюел Макрон не желае Франция да бъде васал на САЩ

14 Ноември 2018 | 23:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Съединените щати са исторически съюзници, но съюзник не означава васал. Това съобщи в сряда френският президент Емануел Макрон в интервю за TF1 на борда на френския самолетоносач „Шарл де Гол“, цитиран от TACC.
"Съединените щати са наши исторически съюзници и продължават да бъдат. Но да бъдеш съюзник не означава да бъдеш васал, не трябва да зависим от тях", казва Макрон, коментирайки състоянието на отношенията между Париж и Вашингтон.
Той не коментира изявленията на американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“ с критики към него. "Няма да отговарям на публикации в социални мрежи и не мисля, че французите очакват това от мен", казва Макрон. Той подчерта, че "съюзниците трябва да се уважават взаимно".
"Във великите моменти ние бяхме съюзници, заедно се ангажирахме да се борим срещу тероризма както в Сирия, така и в Африка, а нашите войници действат заедно всеки ден", каза той.
Франция трябва да бъде суверенна, а нейната защита е автономна, заяви Макрон.
"Мога ли да кажа на французите, че поверявам нашата сигурност на Съединените щати?", заяви Макрон. "Не, защото вярвам в нашия суверенитет и суверенитета на Европа".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph:'Направете Франция отново велика!’

The Telegraph:'Направете Франция отново велика!’

14 Ноември 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон/Париж. „Направете Франция отново велика!“, Тръмп се присмива за световните войни, след като Меркел призовава за „реална истинска европейска армия“, пише вестник The Telegraph.
Доналд Тръмп е нападнал Макрон със сатирични бележки в Туитър, като е заявил, че французите „са започнали да учат немски език в Париж“, преди още САЩ да са се намесили в световните войни. С това се е опитал да придаде завършен вид на присмехулно-пренебрежителната си молба, която е отправил към френския президент, „НАПРАВЕТЕ ФРАНЦИЯ ОТНОВО ВЕЛИКА!“.
Тръмп е започнал туитването с необичайно нападения срещу призива на Еманюел Макрон за „европейска армия“, като е свързал възобновените приятелски отношения с Германия в името на френската отбрана с нацистката окупация на Франция.
Минути след като той е избухнал онлайн, германският канцлер Ангела Меркел е заявила своята безпрецедентна подкрепа за отбранителните планове на Макрон. Тя е казала, че също иска „реална истинска европейска армия ", която да допълва и няма да е враждебно настроена към Северноатлантическия съюз, НАТО.
В избухналото туитване Тръмп се е оправдал, че не е успял да участва във възпоминанието на френското гробище в края на седмицата по време на тържествата за края на Първата световна война, нещо, за което американският президент беше сериозно критикуван от мнозина. Той се оправда с дъжда, който валеше. После шумно и с високопарни фрази е заплашил да преразгледа митата за виното.
“Еманюел Макрон предлага Европа да си изгради своя собствена армия, за да се защитава от САЩ, Китай и Русия“, пише Тръмп в Туитър веднага след завръщането си от възпоминанията в Париж. “Но и в Първата и във Втората световна война е замесена Германия. Как свърши това за Франция? Те започнаха да изучават немски език в Париж преди САЩ да се появят. Плащайте за НАТО или няма да я бъде!“
Господин Тръмп често критикува страните, членки за сумите, които заплащат за участието си в НАТО, и твърди, че те са „смешно несправедливи“ в сравнение с онова, което САЩ отделят.
Забележките му са станали обект на присмех от страна на Ги Верхофстат, съюзник на Макрон и координатор на Брекзит от страна на Парламента на ЕС, който е написал в Туитър следното: "Онова, което Тръмп не успява да осъзнае, е, че без френските пари, САЩ дори нямаше да ги има, тъй като Франция финансира Американската революция. Те дори ви дадоха Статуята на свободата, за да какво да чествате!”
Коментарите се появяват точно два дни след като господин Макрон и госпожа Меркел си стиснаха ръцете и се целунаха след като тържествено отбелязаха столетието от подписването на 11 ноември 1918 година на мирния договор, с който се слага край на Първата световна война.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отново разкритикува френския президент за коментарите му за европейската отбрана

AFP: Доналд Тръмп отново разкритикува френския президент за коментарите му за европейската отбрана

13 Ноември 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръм отправи поредна словесна атака срещу френския президент Еманюел Макрон за призива му за създаване на единна европейска армия, предава AFP.
„Еманюел Макрон предполага да изгради своя собствена армия, за да защити Европа срещу САЩ, Китай и Русия. Но Германия бе в основата на двете световни войни. Как се отрази това на Франция? Те започнаха да учат немски в Париж преди да дойдат САЩ!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
През уикенда Макрон разгневи Тръмп, заявявайки, че Европа се нуждае от собствена армия и постави САЩ наравно с Русия и Китай в списъка със заплахи за европейската сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: ЕС избира стратегията на единака в отношенията си със САЩ

Le Monde: ЕС избира стратегията на единака в отношенията си със САЩ

13 Ноември 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Водещият френски ежедневник Le Monde посвети цяла поредица статии на кризата в трансатлантическите отношения. В актуалния си брой вестникът публикува материал, в който отбелязва колебанията на страните от Европейския съюз в избирането на линията на поведение спрямо съюзника им в лицето на САЩ.
Европа търси себе си в опита да преразгледа отношенията си с американците. На европейците предстои да решат дали ще се примирят с ролята на младшия партньор на САЩ и да продължат да следват след американската политика, или да последват стратегията на единака в отношенията си с Вашингтон. С оглед предложението за създаване на единна европейска армия и усилията за реализиране на плановете за нея, изглежда Брюксел ще заложи на второто, обобщават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война

Global Times (Китай): Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война

12 Ноември 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Париж. Може ли пречупеният Западен алианс да се поучи от Първата световна война, пише китайското англоезично издание Global Times.
Неделята в която се отбелязва 100-годишнината от края на Първата световна война бе белязана от репортажи за речта на американския президент в дъжда на американско военно гробище край Париж. Малко медии писаха за това, че войната произтича от конкуренцията за хегемония и колонии. Много от продължаващите регионални конфликти и сблъсъци днес все още могат да бъдат проследени до този период на колониализъм.
Но поне медиите по целия свят отбелязаха едно нещо - нарастващите различия в западния свят на фона на показното единство по време на церемониите в неделя в Париж.
"Патриотизмът е точно противоположен на национализма", каза френският президент Еманюел Макрон в своето изказване: "Национализмът е предателство на патриотизма." Като казваме "Нашите интереси са на първо място, кой се интересува от другите", изтриваме това, което дава живот на нацията, което я прави велика и е от съществено значение: нейните морални ценности ". Това очевидно е намек към американския президент Доналд Тръмп.
Макрон е прав за повдигането на въпроса за национализма, защото както Първата световна война, така и Втората световна война бяха възпламеними от екстремни национализъм, расизъм и популизъм. Именно поради единството, отговорността и сътрудничеството на останалия свят, които също се интересуват от интересите на развиващите се страни и приветстваха участието на развиващите се страни, човечеството успява да сложи край на двете войни.
По ирония на съдбата, когато Западът отбелязва Първата световна война, единството, отговорността и сътрудничеството са трудни за намиране. САЩ, които навремето предвождаха Запада и помогнаха за решаването на изхода на две световни войни, сега изоставят ценностите на това единство .
Въпреки че Макрон говори за това, как да се действа с унилатерализма на САЩ и как да се преодолеят различията в западния свят, все още остава без отговор.
Разочарован от време на време от Вашингтон, ЕС започна да търси нови стратегически инициативи. Блокът съобщи, че е учреден инструмент със специална цел да заобиколи американските санкции срещу Иран, за да защити търговията на Европа с Техеран и очаква да изгради своя армия, за да намали зависимостта си от САЩ за отбрана, което Тръмп нарече"много обидно".
Участието и консултациите с развиващите се страни за опазване на световния мир изглежда не са от полза за Запада. Дали западните страни черпят поуки от преди 100 години, се питат от изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Макрон постигна пирова победа над Тръмп

The Washington Post: Макрон постигна пирова победа над Тръмп

12 Ноември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Париж. Церемониите в Париж за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война се превърнаха в поредно европейско неудобство за президента на САЩ Тръмп, който пристигна във френската столица още в петък. Посещението му можеше да бъде добра възможност за изграждане на мостове с традиционните съюзници на Вашингтон, но вместо това Тръмп подчерта, че различията между САЩ и европейските партньори се задълбочават, коментират в редакцията на водещото американско издание The Washington Post.
Тръмп успя да предизвика скандал още преди кацането си на летището в Париж, като нападна френския президент Еманюел Макрон заради коментарите му по въпросите на международната сигурност.
В събота Тръмп отказва да посети американското гробище в департамента Ен, където са погребани войници, загинали в битката при Бело Ууд в периода 1-26 юни 1918 г. Причината за отсъствието му е... дъжд. Това решение предизвиква възмущение сред и от двете страни на океана, които заявиха единодушно, че лошото време не е основателна причина лидерът на Белия дом да пренебрегва своите задължения. Множество други лидери, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, не се изплашиха от природните условия и отдадоха почит на падналите.
„На Западния фронт е валяло непрекъснато. Слава богу, това не е отказало смелите ни герои да изпълняват задълженията си“, написа британският депутат Тобиъс Елууед в социалната мрежа „Туитър“.
В неделя Тръмп, както и руският президент Владимир Путин, пропуснаха марша през Шанз-Елизе до Триумфалната арка, на която присъстваха десетки държавни глави. Наблюдателната преса не пропусна този символичен момент и го отбеляза в коментарите си. И тогава Макрон, който стоеше на знаменития паметник, изобличи лозунга на Тръмп „Америка на първо място“.
«Старите демони отново надигат глава. Новите идеологии манипулират религиите и историята заплашва да повтори трагедиите от миналото. Нека отново обещаем да запазим мира като първи и най-важен приоритет, защото знаем на каква е цената му.
Национализмът е предателство на патриотизма. Като поставим нашите собствени интереси на първо място и пренебрегваме другите, унищожаваме това, което е най-скъпо за хората, което ги държи живи: техните морални ценности", бяха думите, които Макрон отправи към присъстващите.
Приятелството, което преди това съществуваше между Тръмп и неговия френски колега, отдавна е угаснало, въпреки размяната на няколко учтиви туйтове този уикенд. Тръмп се оттегли от Парижкото споразумение за климата и от сделката за ядрената програма на Иран, като пренебрегна опитите на Макрон да го убеди да не го прави. Той приветства укрепването на десните популисти в европейските страни, включително Франция, където те се конкурират с Макрон. Междувременно френският президент съзнателно действа като противник на Тръмп.
„Струва ми се, че Макрон е изгубил всички илюзии по отношение на Тръмп и че с ласкателство ще успее да получи отстъпки от него. Но той не се решава да му даде рязък отказ, защото не е сигурен в реакцията на американския президент. Това е предпазлив реализъм“, коментира Томас Райт от Института „Брукингс“.
В интервю за CNN Макрон заяви, че в никакъв случай не може да се определи като глобалист от карикатура, водещ луксозен начин на живот, както го представят Тръмп и неговите крайнодесни колеги от Европа. Макрон се нарече прагматичен интернационалист, осъзнаващ общите предизвикателства, пред които са изправени световните лидери.
„Бих нарекъл себе си патриот. Наистина вярвам, че нашият народ е много важен и че французите са различни от германците ... Но аз не съм националист ", увери френският президент. „Аз твърдо вярвам в сътрудничеството между различните нации, смятам, че такова сътрудничество е полезно за всички, докато националистите понякога действат въз основа на принципа на едностранчивост и закона за най-силния, който не одобрявам. Очевидно това е разликата", обясни лидерът на Париж.
Тези вярвания се споделят от германския канцлер Ангела Меркел, която според мнозина е най-важната фигура сред европейските лидери, въпреки че нейната водеща роля в края на кариерата й явно е отслабена. „Лесно е да унищожиш институциите, но да ги построиш е изключително трудно", каза Меркел в речта си в неделя, като отново говори за защита на световния ред, създаден след края на Втората световна война и който гарантира десетилетия на мир и просперитет в Европа.
В събота Макрон и Меркел посетиха Компиен, където е подписано примирието за края на Първата световна война. На същото място през 1940 г. Хитлер принуждава Франция да се предаде. В Компиен, символ на победа и поражение за двете страни, Макрон и Меркел призоваха за единство.
Но тази емоционална сцена не отразява настоящата ситуация. Подобно на Макрон, Меркел предупреждава Европа за необходимостта от укрепване на колективната защита в контекста на ненадеждността на САЩ. И двамата лидери обаче ще бъдат изправени пред сериозни политически препятствия на вътрешния фронт.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Нетаняху определи разговора си с Путин в Париж като „много важен“

Reuters: Нетаняху определи разговора си с Путин в Париж като „много важен“

12 Ноември 2018 | 05:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че разговарял в неделя на тържествата за честване на 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж и че това е първата среща между двамата държавници след смъкването на руския самолет при израелска въздушна атака в Сирия през септември, съобщава Reuters.
“Разговорът с президента Путин беше добър и много делови. Дори бих го оценил като много добър,” е заявил Нетаняху пред репортерите след церемонията в Париж и е добавил, че е имал разговор и с американския президент Доналд Тръмп.
Москва обяви през октомври, че е доставила ракети „земя-въздух“ от серията С-300 на Сирия, докато Израел е обстрелвал ирански цели.
Доставката е получена след като Русия, основният поддръжник на правителството в Дамаск, индиректно обвини Израел за смъкването на руския военен джет.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Сто години примирие: Ердоган акцентира върху глобалния мир

Anadolu Agency: Сто години примирие: Ердоган акцентира върху глобалния мир

12 Ноември 2018 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Анкара/Париж. Турският президент Ердоган e написал статия за френския всекидневник Le Figaro по повод 100 годишнината от края на Първата световна война, информира агенция Anadolu Agency.
„Борбата на Турция с терористичните организации представлява необходимо условие за сигурността на европейските нации“, се казва в нея.
"Възраженията, които имаме срещу споразумението Сайкс-Пико, за нашия регион и усилията ни да водим битка с терористични организации като ИД, ПКК и ФЕТО, са израз на нашето уважение към съседите ни и представляват необходимо предварително условие за гарантиране на сигурността на европейските народи, от които Турция е част“, пише Ердоган.
Споразумението Сайкс-Пико от 1916 полага основите за сегашните граници в Близкия изток, след падането на Османската империя.
В деня, когато се отбелязва краят на Първата световна война, Ердоган казва, че „не е възможно да се твърди, че конфликтът е приключил“.
"Напреженията вътре в страната, заплахата от засилващ се терор и задълбочаване на нестабилността, които са налице през последните години в южните съседи на Турция, Сирия и Ирак, успоредно със системните принудителни изселвания, на които от десетилетия сме свидетели в Палестина, са сред ясните индикатори за тази ситуация“, отбелязва той в статията си.
Според него след като границите са били начертани на масата от великите световни сили след края на Първата световна война, са се появили „ проблемни политически единици“.
"Неспособността на тези проблемни единици да изградят силни връзки с обществата, които управляват, превърнаха Близкия изток и Северна Африка в региони, които ще се запомнят с авторитарните си режими през целия 20-ти век".
Ердоган отбелязва, че най-важният урок, който трябва да се започни от Първата световна война, е колко трудно е да се установи траен мир.
Той казва, че Турция ще продължи да работи за постигане на своята цел - да стане пълноправен член на ЕС, който той определя като „най-важен мирен проект“ в историята на континента.
В същото време Турция ще продължи да допринася за мира и стабилността, " като подкрепя представителните, демократични и либерални правителства в Близкия изток", завършва статията си за френския Le Figaro турският държавен глава.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Ден на примирие: Расте критиката срещу Тръмп

BBC: Ден на примирие: Расте критиката срещу Тръмп

11 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Британски министър се е присъединил към критиките срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да пропусне възпоминателното събитие в събота поради дъжда, съобщава BBC .
Британският министър на отбраната Тобиас Елууд е атакувал президента в Туитър, твърдейки, че „дъждът не е попречил на нашите герои да изпълнят задълженията си ". Критиката от Елууд, бивш военен, идва след острия укор от страна на сър Никълъс Соумс, внук на сър Уинстън Чърчил. Според него Тръмп не е достоен за американски президент, той е „патетично неадекватен“, след като не може да се противопостави на атмосферните условия, „за да поднесе почестта си към загиналите“.
Американският президент е критикуван и от американците, например бившият дипломат Никълъс Бърнс, който заяви, че е дълг на лидерите да почитат своите войници. Бен Роудс, заместник съветник по въпросите на националната сигурност при президента Барак Обама също критикува Тръмп, с думите „ времето не е извинение“.
В неделя президентът на САЩ посети друго американско гробище в предградие на Париж.
Той е във Франция за стогодишнината от края на Първата световна война. Той се отказа от посещение на американско военно гробище, но от Белия дом съобщиха, че вместо него там са отишли други висши държави служители. Лошото време не е позволило на президентския хеликоптер да излети, а охраната е имала тревоги около бързото осигуряване на автоколона, която да пътува два часа на изток от Париж. Американският президент е избрал също така да пропусне и Парижкия мирен форум под ръководството на френския му колега Еманюел Макрон в неделя след обед.
Медиите припомнят, че миналата година мъгливото време причини сходни проблеми на охраната му, които не позволиха на Тръмп да посети демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В Париж Путин е разговарял с Нетаняху

Reuters: В Париж Путин е разговарял с Нетаняху

11 Ноември 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Руският президент Владимир Путин е разговарял с израелския министър председател Бенямин Нетаняху В Елисейския дворец в Париж в неделя, информира Reuters, като цитира руската новинарска агенция Интерфакс, която се позовава на съобщение от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.
Двамата лидери, които участват в честванията по повод 100 години от края на Първата световна война във френската столица, се срещат за първи път след смъкването на руския самолет в Сирия през септември.
Инцидентът предизвика дипломатическо напрежение между Израел и Русия. Москва обвини Израел за него.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон пред CNN: Страните-членки на ЕС трябва да обезпечават само своята сигурност

Еманюел Макрон пред CNN: Страните-членки на ЕС трябва да обезпечават само своята сигурност

11 Ноември 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Страните-членки на Европейския съюз трябва да направят усилия за обезпечаването на собствената си сигурност и независимост и да разчитат в по-малка степен на САЩ, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю пред американския телевизионен канал CNN, което излезе в ефир в неделя.
По мнението на Макрон, европейските страни „след Втората световна война са се нуждали от САЩ за обезпечаването на сигурността им“. „Предполагам, че сега дойде време за Европа да изгради собствена сигурност и собствен суверенитет“, подчерта той.
Френският лидер отбеляза, че „Европа трябва да осигури собствени възможности и своя автономност, за да обезпечи своята защита“. „Ето защо аз увеличавам разходите ни за отбрана“, разясни той, като посочи още, че това се прави включително и за развиването на потенциала на страната в киберпространството.
„И затова искам да осигуря голяма солидарност в Европа. И си мисля, че това е много важно“, подчерта Макрон. По неговите думи, за това е необходимо „да се обясни на хората в Унгария, Полша, Финландия и в другите страни, че в деня, когато се сблъскат проблеми, когато ги нападнат, Европа ще ги защити“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.