НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Столичните общински съветници ще гласуват увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт

Столичните общински съветници ще гласуват увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт

14 Март 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Столичните общински съветници ще гласуват предложението на кмета Йорданка Фандъкова от 1 април заплатата на шофьорите в градския транспорт да бъде 1150 лева. Кметът настоява възнагражденията в „Столичния електротранспорт“ и в „Столичния автотранспорт“ да се изравнят, а след изравняването да се увеличат с 10%. За увеличението на заплатите Столична община ще отдели 5,3 млн. лева. Ако предложението на Йорданка Фандъкова бъде прието, от април основната заплата на шофьорите ще стане 1150 лева, а средната брутна заплата, без извънреден труд - над 1800 лева. Ще има 100 лева бонус за добре свършена работа.
Кметът внесе извънреден доклад за решаване на проблемите на водачите в градския транспорт, за които те сигнализираха. Шофьорите алармираха за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат, заради липсата на кадри. В доклада кметът си постави две цели - задържане на работещите водачи и привличане на нови за справяне с недостига на кадри. Незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251, недостигът е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, а 135 са свободните места за шофьори на автобуси. Положеният извънреден труд в двете дружества е над допустимите 15 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Предложенията в доклада на кмета Фандъкова не удовлетворяват исканията на шофьорите в градския транспорт, затова БСП не го подкрепя

Калоян Паргов, БСП-София: Предложенията в доклада на кмета Фандъкова не удовлетворяват исканията на шофьорите в градския транспорт, затова БСП не го подкрепя

13 Март 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Предложенията в доклада на кмета Фандъкова не удовлетворяват исканията на шофьорите в градския транспорт, затова БСП не го подкрепя. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“председателят на БСП-София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов. Той допълни, че партията е поставила условие в бюджета за тази година на Столична Община при актуализация да се помисли за насочване на средства за заплати на всички работещи в столичния градски транспорт, а не само на шофьорите. По думите му увеличението на заплатите на работещите в сектора е можело да стане и от веднъж. „Няколко пъти питахме дали тази транспортна задача ще удовлетвори и ще реши проблемите в транспорта. Колегите от ГЕРБ казваха, че това е максималното възможно, което може да се направи към момента. Виждаме, че месеци по-късно се видя, че може и още под напора на протести. Не мога да разбера управляващите. Защо трябва да се стига до крайности, за да покажат, че може да се реши проблем, който тлее от години“, попита той. Калоян Паргов каза още, че най-важно е да се покаже, че Общинският съвет мисли за развитието на градския транспорт и за решаването на проблемите в сектора. Цели се също професиите в градския транспорт да станат отново привлекателни и добре платени. В момента в сектора работят не малко пенсионери, които взимат високи заплати заради дългогодишния си стаж.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов: БСП ще подкрепи доклада на кмета срещу гаранция за ново увеличение на заплатите на шофьорите тази година

Калоян Паргов: БСП ще подкрепи доклада на кмета срещу гаранция за ново увеличение на заплатите на шофьорите тази година

13 Март 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще подкрепи доклада на кмета Йорданка Фандъкова за увеличение на основните заплати на шофьорите на 1150 лева само срещу гаранция, че ще има следващо повишение на възнагражденията на работещите в столичния транспорт през юни или септември. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов след края на продължилите близо три часа спорове и дебати между членовете на Комисията по транспорт и туризъм и представители на протестиращите шофьори, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Той предложи в Доклада на кмета Йорданка Фандъкова да бъде добавен текст, с който тя поема ангажимента, че при актуализацията на бюджета на Столична община (СО) на 6-месечието и/или на 9-месечието ще бъдат отделени средства за ново увеличение на заплатите и основната ще стигне до 1250 лева. Това предложение беше отхвърлено, а представителите на шофьорите напуснаха залата ядосани и със закани, че протестите ще продължат. Предвид бурните освирквания на събралите се пред входа на Столична община протестиращи шофьори, Андрей Иванов от ГЕРБ стигна до идеята, че предложението на Калоян Паргов може да бъде прието като решение на Комисията по транспорт и туризъм. При последвалото гласуване всички членове бяха "За".
"На заседанието на Комисията се въздържах от подкрепа на Доклада на кмета Фандъкова, защото не чух да са удовлетворени от предложенията в него работещите, които ни потърсиха за помощ от името на всичките над 1200 протестиращи, коментира Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм. - Но ако на сесията в четвъртък, Общинският съвет потвърди приетото от Комисията по транспорт решение при актуализацията на бюджета на СО на 6-месечието и/или на 9-месечието да бъдат отделени средства за ново увеличение на заплатите и основната да стигне до 1250 лева, БСП ще подкрепи Доклада на кмета. При това положение ние ще смятаме, че този Доклад е първа стъпка, която със сигурност ще доведе след себе си и втора в рамките на този политически ангажимент и воля, които кметът Фандъкова ще поеме".
Калоян Паргов отбеляза, че работата на шофьорите в градския транспорт по никакъв начин не бива да бъде подценявана. "Тези хора носят огромна отговорност за живота на хиляди граждани, които превозват всеки ден и ако не са удовлетворени от заплащането, ако работят под стрес, те са заплаха за нашата сигурност, коментира още той. - Управляващите в София са длъжни да направят всичко възможно поне в този сектор нещата да се подредят. Инвестициите в превозни средства са нещо добро, но е много важно и работещите да бъдат удовлетворени".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова предлага от 1 април заплатата на шофьорите в градския транспорт да бъде 1150 лева (ОБЗОР)

Кметът Йорданка Фандъкова предлага от 1 април заплатата на шофьорите в градския транспорт да бъде 1150 лева (ОБЗОР)

13 Март 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова внесе извънреден доклад за решаване на проблемите на водачите в градския транспорт, за които те сигнализираха. Шофьорите в столичния градски транспорт апелираха за тежките условия на труд, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат, заради липсата на кадри. В доклада кметът си поставя две цели- задържане на работещите водачи и привличане на нови за справяне с недостига на кадри. Незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251, недостигът е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, а 135 са свободните места за шофьори на автобуси.
Йорданка Фандъкова предлага от 1 април заплатата на водачите в столичния градски транспорт да стане 1150 лева. Възнагражденията в „Столичния електротранспорт“ и в „Столичния автотранспорт“ ще се изравнят, а след изравняването ще се увеличат с 10%. Столична община ще отдели 5,3 млн. лева. От април основната заплата на шофьорите ще стане 1150 лева, а средната брутна заплата, без извънреден труд- над 1800 лева. Предлага се и да има 100 лева бонус за добре свършена работа. Кметът припомни, че вече е поела ангажимент за изграждане на още тоалетни, както и да се вземат мерки за допълнителна сигурност на водачите. Фандъкова коментира, че привличането на нови шофьори е единственият начин да се намалят часовете за извънреден труд. Положеният извънреден труд в „Столичен електротранспорт“ през януари е бил средно 28,7 часа, а пред февруари е паднал на 23 часа. В „Столичен автотранспорт“ през януари положеният извънреден труд е бил средно 28,4 часа, през февруари пада на 25,6 часа. Кметът обърна внимание, че въпреки намалението през февруари, извънредният труд е над допустимите 15 часа. Междувременно водачите от столичния градски транспорт протестираха под прозорците на Столична община. Предложенията на Йорданка Фандъкова ще се гласуват от общинските съветници в четвъртък.
Столичният кмет призова колегите си от БСП да спрат с безотговорното отношение, използвайки исканията на водачите за политически цели. Фандъкова коментира, че знае от самите шофьори, че БСП продължават да ги подстрекават. Проблемите на водачите бяха дискутирани в Комисията по транспорт в Столичния общински съвет на 27 февруари. Синдикатите обсъдиха с общинските съветници проблемите на шофьорите, като тогава беше обявено, че заплатите им ще бъдат вдигнати с 10%. КНСБ настоя да бъде спрян нощният градски транспорт. Кметът Йорданка Фандъкова възложи да се реконструира общежитие на столичния автотранспорт за хора, които не са от София, но искат да работят в градския транспорт. На 5 март в отворено писмо шофьорите изразиха разочарование, че на 27 февруари е проведена среща само със синдикатите, на която те не са били поканени. Водачите заявиха, че не одобряват работата на синдикатите и не припознават интересите си като техни.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шофьори от градския транспорт протестират пред Столична община

София: Шофьори от градския транспорт протестират пред Столична община

13 Март 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Шофьори от столичния градски транспорт протестират с жълти жилетки пред сградата на Столична община, предаде репортер на Агенция "Фокус". Движението в района не е затруднено. По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че заплатите на водачите ще бъда увеличени от 1 април. Исканията на работещите в столичния градски транспорт са свързани, освен с по-високото заплащане, и с по-добрите условия на труд. Те настояват за среща с кмета Фандъкова, на която да я запознаят с проблемите си.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Недостигът на шофьори е факт, ние сме длъжни да привлечем кадри

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Недостигът на шофьори е факт, ние сме длъжни да привлечем кадри

13 Март 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Недостигът на шофьори е факт, ние сме длъжни да привлечем кадри. Това каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали не са притеснителни възнагражденията, които получават лекарите в общинските болници и медицинските сестри, тя отговори: „Притесняват ме всички заплати. Аз смятам, че по никакъв начин не трябва да има сравнения, с когото и да е било“. „Пак казвам, ние имаме проблем за града. Той не е проблем с шофьорите само. Проблемът е с недостига на шофьори. Ние трябва да подсигурим безопасно пътуване на пътниците, наш приоритет е насърчаване на пътуването с градския транспорт, с решаването на най-сериозния за всички нас въпрос, подобряване чистотата на въздуха“, обясни Фандъкова. „Недостигът на шофьори е факт, той е много сериозен и наистина изисква допълнителни мерки, като част от тях са подобряване на условията на труд, но най-важното, което винаги се поставя, това е заплащането. Ние сме длъжни да привлечем шофьори от сфери, които са доста нелоялни, от частния сектор, откъдето очакваме да дойдат шофьори“, посочи кметът. Тя припомни и отпускането от страна на общината общежитие, в което да могат да бъдат настанявани хора от страната, които биха могли да заработят в градския транспорт. „Това не може да бъде постоянно жилище, просто няколко месеца, докато си намерят квартира и успят да се настанят“, уточни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Предложенията ми за водачите в градския транспорт ще се гледат от общинския съвет утре

Кметът Йорданка Фандъкова: Предложенията ми за водачите в градския транспорт ще се гледат от общинския съвет утре

13 Март 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Днес внасям предложения във връзка със сериозния проблем с недостига на водачи в градския транспорт, за да бъдат разгледани утре в СОС. Това каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагам извънреден доклад с две цели - да задържим водачите, които в момента работят, както и да се опитаме да привлечем нови шофьори“, обяви тя. „Незаетите места в системата на градския транспорт за водачи в момента са 251, от около 2000 водачи общо. Този недостиг е 13%“, обясни Йорданка Фандъкова. „116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи в „Столичния електротранспорт“, 135 са свободните места за шофьори на автобуси“, обясни кметът. „Привличането на нови шофьори е единственият начин да намалим часовете за извънреден труд“, изтъкна Фандъкова. „Положеният извънреден труд в „Столичен електротранспорт“ през януари е бил средно 28,7 часа, а пред февруари е паднал на 23 часа. В „Столичен автотранспорт“ през януари положеният извънреден труд е бил средно 28,4 часа, през февруари пада на 25,6 часа“, обясни Йорданка Фандъкова. „Въпреки спада на часовете, тези числа са над месечните норми. Директорите на двете дружества имат предписания и от Инспекцията по труда, и работят за намаляване на извънредния труд“, коментира кметът. „Без нови шофьори няма да е възможно да приведем извънредният труд в границите на 15 часа на месец“, обърна внимание Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: 1150 лева ще бъде заплатата на водачите в градския транспорт от 1 април

Кметът Йорданка Фандъкова: 1150 лева ще бъде заплатата на водачите в градския транспорт от 1 април

13 Март 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. От 1 април заплатата на водачите в столичния градски транспорт ще стане 1150 лева. Това каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Финансовата оценка на тази мярка е 5,3 млн. лева допълнително от бюджета на Столична община“, обясни тя. „Предлаганото увеличение ще доведе до следната структура- основна заплата за водачите от 1150 лева, средна брутна заплата, без извънреден труд, от над 1800 лева“, посочи кметът. „От 1 април предлагам единственото изпълнимо решение- изравняване на доходите в двете дружества в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт““, обяви Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че предлага да има и 100 лева бонус за добре свършена работа, както и 10% увеличение на заплатите и в двете дружества. Кметът припомни, че вече е поела ангажимент за изграждане на още тоалетни, както и да вземат мерки за допълнителна сигурност на водачите. „Исканията на водачите се използват политически и се злоупотребява с тях. Това е безотговорно към водачите и към гражданите на София“, изтъкна Фандъкова. „Надявам се да спре безотговорното отношение на колегите от БСП, които продължават да подстрекават работещите в дружествата. Това го зная от самите шофьори“, коментира столичният кмет. „Популизмът е вреден. Той не цели да подобри условията на труд, а политически дивиденти“, каза още Йорданка Фандъкова.
„Фокус“ припомня: Шофьорите в столичния градски транспорт апелираха за тежките условия на труд, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат заради липсата на кадри. Темата беше дискутирана в Комисията по транспорт в Столичния общински съвет на 27 февруари. Синдикатите обсъдиха с общинските съветници проблемите на шофьорите, тогава беше обявено, че заплатите им ще бъдат вдигнати с 10%. КНСБ настоя да бъде спрян нощният градски транспорт. Очаква се Комисията по транспорт да представи решения за проблемите на шофьорите. Кметът Йорданка Фандъкова възложи да се реконструира общежитие на столичния автотранспорт за хора, които не са от София, но искат да работят в градския транспорт. На 5 март в отворено писмо водачите поканиха кмета Фандъкова да присъства на заседанието на транспортната комисия към СОС на 13 март, за да чуе от тях, а не от синдикатите какво смятат за приоритетно при решаването на проблемите им. Шофьорите изразиха разочарование, че на 27 февруари е проведена среща само със синдикатите, на която те не са били поканени. Водачите заявиха, че не одобряват работата на синдикатите и не припознават интересите си като техни.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще даде брифинг, на които ще представи мерки за преодоляване на недостига на шофьори в градския транспорт

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще даде брифинг, на които ще представи мерки за преодоляване на недостига на шофьори в градския транспорт

13 Март 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. В 11.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще даде брифинг, на които ще представи мерки за преодоляване на недостига на шофьори в градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Брифингът ще се състои в Столичната община в залата на 1 етаж.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Управляващите в София доказаха, че работят за хората само под натиск

Калоян Паргов, БСП - София: Управляващите в София доказаха, че работят за хората само под натиск

7 Март 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите в София доказаха за пореден път, че работят за хората само и единствено под натиск. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов. Той направи коментара по повод ремонта на тоалетната и помещението на диспечерите на последната спирка на тролей №1 на Пета градска болница, съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП. Както е известно, преди три седмици лидерът на столичните социалисти показа мизерните условия, при които шофьорите в Столичния градски транспорт са принудени да работят. Калоян Паргов изнесе пред медиите снимки на тоалетните на няколко последни спирки, които бяха в окаяно състояние, а сред тях беше и тази на Пета градска болница.
"Можело, значи, за три седмици да бъдат подобрени санитарно-битовите условия за шофьорите на Пета градска болница. Очевидно въпросът не е нито до недостиг на средства, нито до кой знае каква трудност при изпълнението, а е до желание, коментира Калоян Паргов. - Вече е ясно, че управляващите от ГЕРБ в столицата работят за гражданите само тогава, когато са подложени на сериозен натиск. Не мога да приема този стил на управление за нормален. Санитарно-битовите условия не са лукс за работещите, в което и да било държавно дружество или фирма, те са основно задължение на работодателя. Искрено се надявам кметът Фандъкова и заместникът й по транспорта в момента Дончо Барбалов да се отнесат сериозно и към останалите проблеми в столичния транспорт, заради които работещите там протестират, а над 1200 души от тях направиха подписка с конкретни искания. Очаквам на заседанието на Комисията по транспорт и туризъм идната сряда да говорим по същество за проблемите и да коментираме предложенията на двата синдиката и на протестиращите, както се разбрахме преди седмица".
Калоян Паргов добави, че не се учудва от бързите действия за решаване на изнесените от него проблеми със санитарно-битовите условия на последните спирки на градския транспорт в София. "Очаквах да се случат така нещата. В последните години мога да посоча много подобни примери, каза той. - Хора от различни квартали ни търсят за помощ, ние се отзоваваме, става скандал и упраляващите от ГЕРБ бързат да го потушат чрез решаването на проблема. Ето това е техният модел на управление. За нас този модел е крайно вреден. И точно срещу този модел на управление ние се борим. Колкото и от ГЕРБ да се опитват да омаловажават работата ни, фактите са си факти. Истината е, че най-добрият ни пиар го прави именно ГЕРБ с действията, които предприема на пожар, за да решава проблемите на гражданите под нашия натиск".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водачите от столичния градски транспорт канят кмета Йорданка Фандъкова да чуе исканията им на заседание на транспортната комисия в СОС на 13 март

Водачите от столичния градски транспорт канят кмета Йорданка Фандъкова да чуе исканията им на заседание на транспортната комисия в СОС на 13 март

5 Март 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Каним настоятелно кмета на София Йорданка Фандъкова да присъства на заседанието на транспортната комисия към СОС на 13 март, за да чуе от нас, а не от синдикатите какво смятаме за приоритетно при решаването на проблемите ни. Това се посочва в отворено писмо на водачите на автобусите, тролейбусите и трамваите в системата на наземния градски транспорт в София. Водачите посочват, че не бива да се допуска градският транспорт, на който софиянци разчитат, да страда, заради проблеми, трупащи се 10 години. Те изразяват разочарованието си, че е проведена среща само със синдикатите, на която не са били поканени. Водачите заявяват, че не одобряват работата на синдикатите и не припознават интересите си като техни. „Много неверни твърдения се тиражираха в медиите напоследък, относно колко добри били всъщност доходите и условията ни на труд. Никой от изказалите ги обаче не посмя да каже истината – че цитираните като „приемливи“ суми включват, както незаконния извънреден труд, така и липсата на почивки и нечовешкия стрес“, изтъкват водачите от градския транспорт. Те призовават кмета Фандъкова да отиде в депата и гаражите, за да й разкажат за проблемите си. Водачите категорично заявяват, че за да се водят конструктивни дискусии и да се запази добрият тон, политиканстването и ПР-ът на техен гръб трябва да спрат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столична община: От 1 юни ще бъдат осигурени средства за увеличение на доходите на шофьорите в градския транспорт

Столична община: От 1 юни ще бъдат осигурени средства за увеличение на доходите на шофьорите в градския транспорт

1 Март 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров, като на срещата присъстваха председателите на синдикалните организации в столичния авто и електротранспорт към СТСБ-КНСБ. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът Фандъкова проведе разговор и с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
По време на разговорите беше обсъден проблемът с недостига на водачи в столичния градски транспорт и полагане на извънреден труд над регламентирания в Кодекса на труда.
По настояване на синдикатите кметът на София пое ангажимент за стартиране на 3-годишна програма за ежегодно увеличаване на основната заплата на работещите в градския транспорт с минимум 10% годишно.
От 1 юни тази година Столичната община ще осигури средства за допълнително увеличение на доходите на водачите на превозни средства в градския транспорт. Фандъкова възложи на зам.-кмета по финанси и транспорт г-н Барбалов и на директорите на общинските транспортни дружества да изготвят финансови разчети. Заплатите на всички работещи в транспортните дружества бяха увеличени средно с 10% от 1 февруари тази година.
Директорите на общинските транспортни дружества имат задача да оптимизират работните графици за намаляване на извънредния труд спрямо нормативните изисквания. По настояване на синдикатите ще бъдат наложени персонални наказания за ръководителите в транспортните дружества, които са допуснали занемаряване на условията в сервизните помещения.
Като част от програма за привличане на нови шофьори Столичната община се ангажира с осигуряване на средства за основен ремонт на общежития.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет ще представи решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт на 13 март (ОБЗОР)

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет ще представи решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт на 13 март (ОБЗОР)

27 Февруари 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по транспорт към Столичния общински съвет ще представи решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт на 13 март. Това стана ясно по време на среща между Комисията по транспорт към Столична община, шофьори в Столичния градски транспорт, представители на синдикални дружества, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на Столичните автодружества и др. Това време ще бъде използвано от комисията да се запознае с всички предложения, които бяха изложени от заинтересованите страни. Очаква се на срещата след 2 седмици да бъдат представени конкретните мерки и решения за разрешаване на основните проблеми в градския транспорт в София. На 27 февруари в сградата на Столична община бяха изслушани исканията на шофьорите, като основно те настояваха за увеличение на заплатите в сектора, така че техните възнаграждения да достигнат до средната работна заплата за София. Според тях това ще бъде постигнато с увеличение на 40% на заплатите на всички шофьори. Те настояват за привличане на млади кадри в сектора. Водачите искат регламент и контрол върху бус лентите, така, че да бъдат използвани само от тях, както е по закон и Столична община да следи за нарушителите. По думите им също голям проблем е, че разписанията на градския транспорт не са съобразени с трафика в града, което поражда невъзможност те да стигат според график и да могат да почиват в определеното време. Шофьорите обвиниха синдикатите, че не се застъпват за техните интереси и не ги представляват в дебата с управляващите. Докато комисията изслушваше всички предложения и становища, десетки шофьори продължиха да протестират пред сградата на общината. В знак на недоволство те бяха облечени в жълти жилетки, а междувременно бяха внесли подписка от над 1 200 работещите в сектора срещу лошите условия на труд и ниското заплащане.
По време на тричасовото заседаване зам.-кметът на София Дончо Барбалов коментира предложението за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт с 40%, като посочи, че трябва да бъде направен анализ на дружествата, за да се определят необходимите средства за това увеличение. „За сравнение за 1 % увеличение на заплатите са нужни около 10 млн. лв., сега за 40% всеки може да си направи сметка за какви пари говорим“, каза той. Той отбеляза, че има допълнително законови облекчения за придобиване на квалификация за водач на Столичния градски транспорт. По думите му със сегашното увеличение на месечните заплати, което влиза в сила от март месец, брутните заплати на работещите в автотранспортните дружества са около 1 800 лв. Зам.-кметът на София обясни, че Столична община има още какво да направи по отношение на подобряването на условията на труд на служителите в сектор „Транспорт“. „Възложил съм закупуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото, с които да помогнем за контрола за спазването на правилата за движение. Общинските съветници биха могли да ни помогнат, в диалог с народните представители от съответните партии, за да може да се даде възможност на общините да контролират, заедно с останалите органи“, обясни той. Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи.
По-рано през деня кметът на София Йорданка Фандъкова също коментира темата с недостига на шофьори в обществения транспорт в София, като обясни, че е възложила възстановяване на едно от старите недействащи общежития на автотранспорта в район „Дружба“, където могат да бъдат настанявани хора, които не са от София, но искат да работят като шофьори. „С всички инвестиции и усилия, които направихме, докрая на годината 90% от автобусите ще бъдат нови“, допълни тя и припомни, че очаква 13 нови трамвая тази година. „Това са също условия на труд на шофьорите. При всички тези усилия и инвестиции, не мога да позволя с краткосрочни политически цели различни политически опоненти, най-вече БСП, които се включиха активно, да омаловажат работата и да объркват хората. Продължаваме преговорите за увеличаване доходите специално на шофьорите“, отбеляза тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Трябва да обсъдим точка по точка исканията на протестиращите шофьори

Калоян Паргов, БСП-София: Трябва да обсъдим точка по точка исканията на протестиращите шофьори

27 Февруари 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Исканията на всичките над 1200 протестиращи шофьори в градския транспорт, внесени с тяхна подписка в Столична община, трябва да ги обсъдим в Комисията по транспорт и туризъм точка по точка. Това предложи председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на продължилото близо 3 часа заседание на Комисията по транспорт и туризъм. На него присъстваха и представители на протестиращите шофьори, които изложиха исканията си. Това съобщиха от пресцентъра на ГС на БСП-София.
"На следващото редовно заседание, което ще се проведе на 13-и март, очаквам да дискутираме по същество тези искания и да поставим срокове за изпълнението им, коментира Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм. - По въпроса за заплатите - предвид увеличението с 10%, което влезе в сила от 1-и февруари, трябва да обсъдим възможността с бюджетното изпълнение най-късно в средата на годината да бъдат отделени допълнително средства за ново повишение от началото на второто шестмесечие. По исканията, свързани с материално-битовото осигуряване и условията на труд, мисля, че бюджетът на Столична община е достатъчно голям, рекорден тази година, и ще може да се намерят средства, за да бъдат изградени нормални санитарни възли на последните спирки. Няма причина да не намерим решение и на проблема, свързан с времето за почивки, което в момента не позволява на шофьорите дори да удовлетворят физиологичните си нужди. На следващото заседание на Комисията очаквам да преразгледаме разписанието и графика в столичния градски транспорт. Също така трябва да дискутираме и трафика на определени ключови кръстовища в града, където заради задръствания колите на градския транспорт се бавят. Тези забавяния водят до санкции на шофьорите, които се отразяват върху заплатите им, тъй като не могат да се впишат в графиците и разписанията".
Калоян Паргов добави, че много се надява в предстоящите две седмици до следващото заседание на Комисията на 13-и март ръководителите на транспортните дружества, както и заместник-кметът Дончо Барбалов да подготвят необходимите разчети и данни. "Така ще може отново заедно със синдикатите и представителите на протестиращите шофьори да обсъдим проблемите и темите и да поставим начало на решаването им", добави той.
След заседанието на Комисията по транспорт и туризъм днес Калоян Паргов разговаря със събралите се на протест пред входа на Столична община работещи в столичния градски транспорт. "Казах им как протече заседанието, обясних им, че работата по техните проблеми ще я продължим, докато не намерим решение, което да удовлетвори техните искания, защото смятам, че са съвсем справедливи, коментира той. - Недопустимо е в 21-и век тези хора да бъдат роби. Не може човек да е принуден да работи до крайна изнемога, за да си осигури някакъв нормален живот. Работата до пълно изтощение води до всички тези инциденти, които зачестиха много в последните месеци в градския транспорт. Това е страшно притеснително, възмутително и недопустимо!".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След 2 седмици Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет ще представи решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт

След 2 седмици Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет ще представи решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт

27 Февруари 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. След 2 седмици Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет ще представи решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това време ще бъде използвано от комисията да се запознае с всички предложения, които бяха изложени от заинтересованите страни.
На заседанието на Комисията по транспорт към Столична община присъстваха шофьори в Столичния градски транспорт, представители на синдикални дружества, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на Столичните автодружества и др.
Конкретните мерки и решения за проблемите на шофьорите в градския транспорт ще бъдат представени отново на заседание след 2 седмици.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: За привличане на водачи в Столичния градски транспорт трябва да се облекчи достъпът до квалификацията и да се намери достойно заплащане

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: За привличане на водачи в Столичния градски транспорт трябва да се облекчи достъпът до квалификацията и да се намери достойно заплащане

27 Февруари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. За привличане на водачи трябва да се облекчи достъпът до квалификацията, а от друга страна да се подобрят условията на труд и да се намери достойно заплащане. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той обясни, че има допълнително законови облекчения за придобиване на квалификация за водач на Столичния градски транспорт. Дончо Барбалов коментира и предложението за увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт с 40 %, като посочи, че трябва да бъде направен анализ на дружествата, за да се определят необходимите средства за това увеличение. „За сравнение за 10 % увеличение на заплатите са нужни около 10 млн. лв, сега за 40 % всеки може да си направи сметка за какви пари говорим“, каза той. „Това, което имам като информация от дружествата, е че в момента след тези увеличения брутните заплати са около 1 800 лв.“, обясни той. „Не трябва да подценяваме и условията на труд, които са много важни. Последните дни посетих тролейбусни депа и наистина има какво да направим за подобряване на условията на труд. Трябва да оценяваме техния труд, трябва да се създадат максимално добри условия на труд и да се търси достойно заплащане на тях“, коментира още той. „Сами виждате, че има обяви за 2 000 – 3000 евро за шофьори на ТИР-ове, няма как да се съревноваваме с тях“, уточни зам.-кметът на София.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Възложила съм възстановяването на едно от старите недействащи общежития на автотранспорта в район „Дружба“, за да привлечем шофьори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Възложила съм възстановяването на едно от старите недействащи общежития на автотранспорта в район „Дружба“, за да привлечем шофьори

27 Февруари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Възложила съм възстановяването на едно от старите недействащи общежития на автотранспорта в район „Дружба“, за да привлечем шофьори. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на изграждането на третия лъч на метрото, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Само преди месец отделихме 10 млн. лв. в бюджета на Столична община за увеличение на заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт. Някак си това не се усети от публиката по простата причина, че само две седмици след това колегите от БСП, които не гласуваха бюджета и не подкрепиха тези средства за увеличение на заплатите, изведнъж се сетиха, че в градския транспорт липсват шофьори и има проблеми. Ние отдавна знаем тези промени, работим по тях, преговаряме със синдикатите непрекъснато“, коментира Фандъкова и уточни, че те имат тежки изисквания. „Опитваме се заедно да намираме решения, включително за подобряване условията на труд. Знаете, че в последните изявления синдикатите поставиха въпроса за нощния транспорт доколко е ефективен. Разбира се, че той натоварва допълнително шофьорите, но ние пилотно и експериментално въведохме този начин на транспорт. Нека се направят анализите. Днес има комисия, на която ще се разискват всички искания. С всички инвестиции и усилия, които направихме, докрая на годината 90% от автобусите ще бъдат нови“, допълни тя и припомни, че очаква 13 нови трамвая тази година. „Това са също условия на труд на шофьорите. При всички тези усилия и инвестиции, не мога да позволя с краткосрочни политически цели различни политически опоненти, най-вече БСП, които се включиха активно, да омаловажат работата и да объркват хората. Продължаваме преговорите за увеличаване доходите специално на шофьорите. Вече възложих да се възстанови едно от старите недействащи общежития на автотранспорта в район „Дружба“, за да можем да поканим и хора от цялата страна, които биха искали да дойдат и да работят. Сградата е 4-етажна, изчисляват се средствата, за да видим какви инвестиции са нужни. Усилията ни са насочени към това да привличаме шофьори – тогава няма да има толкова много извънреден труд. Тогава ще можем да си позволим и по-редовен и качествен транспорт“, каза още Йорданка Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите

27 Февруари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Възложил съм закупуване на над 40 камери за бус лентите, които, надявам се, да бъдат инсталирани до лятото, с които да помогнем за контрола за спазването на правилата за движение. Общинските съветници биха могли да ни помогнат, в диалог с народните представители от съответните партии, за да може да се даде възможност на общините да контролират, заедно с останалите органи“, обясни той. Според него нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи. Той заяви, че възнагражденията, които се изплащат на водачите за извънредния труд са доста високи. Дончо Барбалов допълни, че проблемът с недостиг на шофьорите не е само в България, но и в целия ЕС.
Междувременно Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет продължава да обсъжда проблемите на шофьорите в градския транспорт. На срещата присъстват представители на комисията по транспорт към Столична община, шофьори в Столичния градски транспорт, представители на синдикални дружества, омбудсманът Мая Манолова, ръководителите на Столичните автодружества и др. В началото на заседанието беше отправен въпрос от управляващите в Столична община към Мая Манолова, която представлява протестиращите, възнамерява ли да се кандидатира за кмет на София тази година. Тя отговори, че не приема подобни спекулации, защото винаги е била до хората, независимо дали се намираме в година на избори или не.
Бяха изслушани исканията на шофьорите, като основно те настояват за увеличение на заплатите в сектора, така, че да се техните възнаграждения да стигнат до средните работна заплата за София. Според тях това ще бъде постигнато с увеличение на 40 % на заплатите на всички шофьори. Те настояват за привличане на млади кадри в сектора. Протестиращите искат регламент и контрол върху бус лентите, така, че да бъдат използвани само от тях, както е по закон и Столична община да следи за нарушителите. По думите им също голям проблем е, че разписанията на градския транспорт не са съобразени с трафика в града, което поражда невъзможност те да стигат според график и да могат да почиват в определеното време. Протестиращите обвиниха синдикатите, че не се застъпват за техните интереси и не ги представляват в дебата с управляващите. Синдикатите от своя страна помолиха да не се правят опити да се омаловажи тяхната работа.
Зам.-председателят на комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет и председателят на групата на БСП-София Калоян Паргов заяви, че на срещата не се дава думата на протестиращите граждани, а председателят на комисията по транспорт Екатерина Йорданова използва камерите в залата за личен пиар.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Шофьорите от градския транспорт са прави - те искат достойни възнаграждения и спазване на Кодекса на труда

Омбудсманът Мая Манолова: Шофьорите от градския транспорт са прави - те искат достойни възнаграждения и спазване на Кодекса на труда

27 Февруари 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Шофьорите от градския транспорт са прави, те искат достойни възнаграждения и спазване на Кодекса на труда. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова във връзка с протестиращите шофьори в градския транспорт в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вместо 9 дни в месеца има служители в транспорта, които почиват само по 3 дни. Няма млади хора, които искат да работят в сектора, защото заплатите са ниски и условията на труд са лоши“, отбеляза тя. „Хората са абсолютно прави, те искат достойни възнаграждения, спазване на Кодекса на труда и нормални условия на труд“, отбеляза Манолова. Според нея това е важно и за гражданите, защото ако зад волана стои шофьор, който е работил без почивка, той е рисков и за себе си, и за другите. Проблемът наистина е голям, и той не е нито от днес, нито от вчера“, коментира Манолова. „Проблемите се трупат от десетилетия, но това не значи, че не трябва да започнат да се решават. Имам ангажимент да защитавам гражданите и да бъда посредник между институции и гражданите“, допълни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки шофьори от столичния градски транспорт протестират пред общината заради тежките условия и ниските заплати в сектора

София: Десетки шофьори от столичния градски транспорт протестират пред общината заради тежките условия и ниските заплати в сектора

27 Февруари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Десетки шофьори от столичния градски транспорт протестират пред сградата на общината, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те са облечени в жълти жилетки. Тяхното недоволство произтича от ниското заплащане, тежките условия на труд и липсата на кадри в сектора, което поражда по-голямо натоварване и полагане на извънреден труд от служителите.
Очаква се в 12. 30 часа комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет да започне обсъждане проблемите на шофьорите в градския транспорт. В заседанието ще участва и омбудсмана Мая Манолова. Очаква се ресорната комисията да изслуша служители на градския транспорт в София. Над 1 200 от работещите в сектора са внесли подписка срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. Те настояват да бъдат изслушани в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова. От КНСБ излязоха с писмо, в което освен тези искания на членовете си, искат и спиране на нощния транспорт и освобождаване на бус лентите от нарушители. Те се обявяват за криминализиране на агресията срещу водачите в градския и обществен транспорт. Шофьорите изказаха разочарование, че синдикатите не присъстват на протеста, за да защитят интересите им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет обсъжда проблемите на шофьорите в градския транспорт

Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет обсъжда проблемите на шофьорите в градския транспорт

27 Февруари 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет обсъжда проблемите на шофьорите в градския транспорт. Очаква се ресорната комисията да изслуша служители на градския транспорт в София.
Над 1 200 от работещите в сектора внесоха подписка срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. Те са недоволни и от липсата на кадри, което налага полагането на извънреден труд. Те настояват да бъдат изслушани в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова.
От КНСБ излязоха с писмо, в което освен тези искания на членовете си, искат и спиране на нощния транспорт и освобождаване на бус лентите от нарушители. Те се обявяват за криминализиране на агресията срещу водачите в градския и обществен транспорт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова съдейства на служители от градския транспорт за среща със столичния кмет

Омбудсманът Мая Манолова съдейства на служители от градския транспорт за среща със столичния кмет

26 Февруари 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова с настояване за разглеждане на внесена от 1 210 служители на столичния градски транспорт подписка срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Подписката е внесена и в институцията на омбудсмана, след като седмица по-рано работещите от бранша се срещнаха с Манолова и я сезираха с жалба за проблемите си.
Те настояват да бъдат допуснати по двама техни представители от гараж на предстоящото заседание на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет, което ще се проведе на 27 февруари от 12.30 часа. Изричното им искане е на разглеждането да присъства и столичният кмет.
Служителите на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД се оплакват също и от липса на кадрова обезпеченост, полагане на извънреден труд, несъобразяване на разписанията с реалната ситуация на пътя и липса на нормални тоалетни на крайните спирки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени

Калоян Паргов, БСП-София: Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени

23 Февруари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени, защото са справедливи, а условията на труд е задължително да бъдат подобрени. Това коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на участието си в предаването "Денят започва" с водещ Георги Любенов по БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. В разразилия се горещ спор с председателя на Комисията по транспорт и туризъм Екатерина Йорданова той директно я попита дали може да се обърне към работещите в градския транспорт и да им каже, че нямат проблеми.
"Като заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм и от страна на опозицията моята работа е да съм коректив. В Столичния градски транспорт има проблеми, хората дойдоха при нас и споделиха за тях. И съответно ние търсим начини да ги разрешим. Защото работата ми също така е да защитавам хората, коментира Калоян Паргов. - Съвременното робство се изразява в това да си принуден да работиш извънредно, при това в лоши условия, за да може да се препитаваш. Кой от тези показатели не е на лице в Столичния градски транспорт, за да не можем да наречем работещите там съвременни роби?! И другият ми въпрос е как Столична община решава тези проблеми?".
Калоян Паргов попита Екатерина Йорданова дали ще отстои исканията, които председателят на КНСБ Пламен Димитров официално постави, за ново увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт за второто шестмесечие на годината и за стриктно спазване на Кодекса на труда.
"В тази ситуация вие в качеството на синдикалист ли ще бъдете или на председател на Комисията по транспорт и туризъм, попита той Екатерина Йорданова. - Защото не може хем да защитавате работещите в ролята си на синдикалист, хем да сте работодател в ролята си на председател на Комисията по транспорт и туризъм. Синдикалист-работодател, това е уникално и само в България го има!".
Калоян Паргов отбеляза, че е крайно време освен на инвестициите в превозни средства, благодарение на европейските средства, отговорните в Столична община да обърнат много сериозно внимание и на условията на труд в транспортните дружества. "Настоявам да чуя как ще решавате тези проблеми, които от години поставям по време на заседанията на Комисията? Защо няма заседания на Комисията всяка сряда? Защо бягате от тези проблеми и ги замитате под килима, за да се стигне до това положение сега, обърна се Калоян Паргов към Екатерина Йорданова. - При милиард и половина бюджет на Столична община не мисля, че е толкова трудно да намерите средства за ремонтиране на тоалетните и за подобряване на санитарно-битовите условия на работещите в Столичния градски транспорт. Аз съм готов да седнем, заедно с вас, на заседание на Комисията по транспорт и да дискутираме възможните решения. И съм готов също така да подкрепя всяка разумна идея, която по някакъв начин подобрява работата в транспорта на София".
Извън студиото на БНТ1 Калоян Паргов коментира също, че опитът на кмета Йорданка Фандъкова да прехвърли отговорността за проблемите в Столичния градски транспорт основно върху ръководствата на дружествата е крайно несериозен и несъстоятелен. "В крайна сметка, директорите на общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт" изпълняват решенията, които взима работодателят им в лицето на Столична община, коментира Калоян Паргов. - Позицията на кмета от вчера потвърждава и доказва съвсем ясно нашата теза, а именно, че моделът на изготвяне на Икономическата рамка в Столичния градски транспорт е сбъркан. Ние винаги сме настоявали приемането на средствата, необходими за градския транспорт, да предхожда приемането на бюджета на Столична община. А винаги се случва обратното. И по тази причина реално сега транспортните дружества получават по-ниска цена на километър пробег от това, което са заявили в своите бизнес планове. Така на практика недофинансират всички свои дейности, което не гарантира необходимата надеждност и качество на транспортното обслужване на столичани. Освен това, по тези документи администрацията на Столична община работи от октомври миналата година, а ние, членовете на Комисията по транспорт и туризъм и общинските съветници получихме крайните предложения два дни преди самото заседание на Общинския съвет. Отговорност за съществуващата липса на средства за транспортните дружества носят управляващите - заместник-кметът Дончо Барбалов и двамата вносители от страна на управляващата партия. Единият от тези вносители е именно Екатерина Йорданова. Тоест това е съвсем очевиден отказ на управляващите да работим всички заедно за решаването на проблемите, въпреки нашето желание да се включим. И повече от логично е сега цялата отговорност за проблемите и протестите на работещите в градския транспорт да бъде поета само и единствено от управляващите".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите от градския транспорт от 1 февруари, от КНСБ предлагат спиране на нощните линии (ОБЗОР)

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите от градския транспорт от 1 февруари, от КНСБ предлагат спиране на нощните линии (ОБЗОР)

22 Февруари 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. На пресконференция на КНСБ и СТСБ по повод проблемите в столичния градски транспорт, обявиха, че с 10% ще се увеличи заплатата на работещите в четирите дружества на софийски градски транспорт от 1 февруари, като парите ще бъдат получени през март месец. Председателят на постоянната транспортна комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, който включва увеличаване на заплатите на всички служители на градския транспорт.
Пламен Димитров от КНСБ пък предложи като мерки срещу проблемите в столичния градски транспорт 3 200 км по-малко за автотранспорта на годишна база, в това число и отпадане на нощния градски транспорт и разреждане и намаляване на някои линии. Той посочи, че все още не достигат шофьори и ватмани за софийския градски транспорт, а като основна причина за това изтъкна ниските доходи. КНСБ подчертаха, че ще настояват за поне двуцифрено увеличение на заплатите на работещите в столичния градски транспорт.
Синдикатите настояват и час по-скоро водачите на годишна база да не упражняват извънреден труд повече от 150 часа, като искат и запазване на брутните възнаграждения на шофьорите. Димитров посочи, че тази година конфедерацията е обявила 12 и 15% увеличение на заплатите от всички сектори, в това число и в градския транспорт. Той изтъкна, че във второто полугодие на тази година КНСБ ще поиска ново увеличение на заплатите на водачите, но то зависи от финансирането и от мерките, които те предлагат. По думите му за упражняване на извънреден труд не повече от позволения от закона - 150 часа, трябват 13 млн. и 600 хил. лв. на годишна база.
Синдикатите изтъкнаха и като основни проблеми в работата на шофьорите претоварените бус ленти, които възпрепятстват водачите да изпълняват разписанията си, както и агресията, която се упражнява над всички служители на градския транспорт. Екатерина Йорданова настоя и за промени в Наказателния кодекс за криминализиране на агресията срещу автобусни водачи и контрольори. Тя подчерта, че ще иска и законодателни промени в Закона за движение по пътищата.
КНСБ и СТСБ посочиха, че засега не предвиждат протести и ще се опитат първо чрез преговори да постигнат резултати.
Андрей Зографски, който е съосновател на НПО „Спаси София“, коментира на брифинг след провелата се пресконференция, че ако няма никаква алтернатива за придвижване през нощта, освен такситата, това ще бъде контрапродуктивно за икономическото и туристическо развитие на столицата. Той предложи с увеличения бюджет на сектора за столичния транспорт да се увеличи и основната заплата, която да привлече повече кадри в сектора. По думите му условията на труд също са голям проблем.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: За сега няма да има протести на работещите в градския транспорт, ще се опитаме да решим проблемите с диалог

Пламен Димитров, КНСБ: За сега няма да има протести на работещите в градския транспорт, ще се опитаме да решим проблемите с диалог

22 Февруари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме, като решение на проблемите със столичния градски транспорт, 3 200 км по-малко за автотранспорта на годишна база, в това число и отпадане и спиране на нощния градски транспорт и разреждане и намаляване на някои линии. Това каза по време на пресконференция председателят на КНСБ Пламен Димитров по повод проблемите в столичния градски транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Димитров съобщи, че 240 000 души липсват на пазара на труда. Той поясни, че в България никъде няма никакви специалисти. „Това е един от основните проблеми, който повтарям вече 5 години. Основната причина, за това, че няма хора са ниските доходи. Няма пари и за това няма хора. Който каквото и да ви говори всичко е производно. За това през всичките тези години КНСБ е искала поне двуцифрено увеличение на заплатите във всички тези наши борби, договаряния и на моменти и стачки в различни сектори“, зави Пламен Димитров, като подчерта, че КНСБ продължава да иска това.
„Тази година конфедерацията е обявила 12 и 15% увеличение на заплатите от всички сектори. За това се бори КНСБ, в това число и в градския транспорт. Това, че сме постигнали етапна стъпка от 1-ви януари за едно увеличение, не означава, ще спрем до тук. Във второто полугодие на тази година КНСБ ще поиска ново увеличение на заплатите на водачите“, заяви Димитров. Той обясни, че все още не може да каже с колко, защото се изчакват резултатите на шестмесечието и тогава ще кажат.
„Цената на това да имаме сегашното разписание на столичния градски транспорт, в това число и нощният транспорт, е да се полага извънреден труд. Понеже ние сме синдикат и получихме упреци, ние смятаме, че е крайно време извънредният труд да влезе в законовите рамки, защото той е извън. КНСБ настоява час по-скоро водачите на годишна база да не упражняват извънреден труд повече от 150 часа, като им запазим брутните възнаграждения, каквито имат в момента. А как ще стане това ще кажат ръководителите на дружествата в конкретни преговори и изчисления“, каза Димитров.
По думите му решението е 3 200 км по-малко, в това число и отпадане и спиране на нощният градски транспорт и разреждане и намаляване на някои линии. „Това е цената и ние всички трябва да сме готови всички заедно, които се критикуваме един друг в различни формати да кажем публично на софиянци и да чуем дали те са готови да я понесат. Аз съм мълчал до сега именно за това, за да може софиянци да имат този транспорт. Понеже тази ситуация ескалира и щом това иска обществото, ние ще го защитим и ще защитим и хората“, изтъкна председателят на КНСБ. Той подчерта, че искат в момента и дружествата да направят сметка. „Тези 3 мил. и 200 хил. км. по-малко, които е изминал столичният градски транспорт, означават 9 млн. и 820 хил. лв. по-малко приход. Те трябва да бъдат намерени очевидно, за да може ние да запазим нивото на заплащане, защото ако го намалим съвсем ще загубим и шофьорите, които работят в момента. Именно за това ние как да мислим за друго действие освен намаляване на извънредния труд, намаляване на разписанията, спиране на нощния транспорт и влизане в графика на 150 часа при спазване на брутните доходи. Увеличението за второто полугодие на тази година, зависи именно от тази мярка и от това как тя ще бъде финансирана. За електро транспорта 917 хил. км. по-малко, а това означава да бъде изминат и 3 млн. и 800 хил. лв. допълнителни загуби за електро транспорта“, отбеляза той.
По думите му за упражняване на извънреден труд не повече от позволения от закона - 150 часа, трябват 13 млн. и 600 хил. лв. на годишна база. „Ние ще се борим това да стане и всички, от които това зависи трябва да намерят пари, за да могат хората да си получат брутното възнаграждение, което е в момента“, заяви Димитров.
„Поради претоварените бус ленти и за това, че те не са освободени водачите нямат времето да изпълнят разписанието си и трябва да спират на светофарите, за да могат да отидат до тоалетна. Има бус ленти, но контролът по тяхното освобождаване не е на ниво, а това допълнително утежнява положението“, каза още той. По думите му протести за сега няма да има, а само с диалог ще се опитат да решат проблемите.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Йорданова, Столичен общински съвет: С 10% ще се увеличи заплатата на работещите в градския транспорт

Екатерина Йорданова, Столичен общински съвет: С 10% ще се увеличи заплатата на работещите в градския транспорт

22 Февруари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. С 10% ще се увеличи заплатата на работещите в четирите дружества на столичния градски транспорт, парите ще бъдат получени през март месец. Това каза по време на пресконференция председателят на постоянната транспортна комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова по повод проблемите в Столичния градски транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Подписан е колективен трудов договор, който включва увеличаване на заплатите на всички служители на градския транспорт. Увеличението е с 10%, като то е от 1 февруари и ще бъде изплатено през следващия месец", заяви Екатерина Йорданова. „Необходимо е и криминализиране на агресията над работещите в столичния градски транспорт, именно за това трябва да има законодателни промени в Закона за движение по пътищата“, отбеляза председателят на постоянната транспортна комисия в Столичния общински съвет.
„Като синдикалист от много време, аз съм протестирала и преди, но това, което като успехи реално ние сме постигнали за хората, винаги е било чрез преговори. Тъй като някои хора в момента се учат да протестират, но ние протестираме от много години и сме постигнали много, но в предишния век силата на мускулите беше на преден план, в днешно време в 21 век силата на разума излиза напред“, посочи Йорданова. Тя подчерта, че няма смисъл постоянно да се тласка обществото към протести и да се засилва агресията на работещите, защото това не е в ничия полза.
Андрей Зографски, който е съосновател на НПО „Спаси София“ коментира на брифинг след провелата се пресконференция, че преходният остатък от бюджета на Столична община миналата година е бил 230 млн. лв., като това са пари от вече осигурения бюджет, които не са били похарчени. „За увеличаване на заплатата с 300 лв. на всички 200 хил. водача на градския транспорт са необходими около 7-8 млн. лв. Това не е сериозна сума на фона на милиард и 700 млн. лв. бюджет на столицата. Ето, казваме, че имаме увеличен бюджет на сектора за столичния транспорт, нека отидат тези пари за драстично осезаемо увеличение на основната заплата, която да привлече повече кадри в сектора“, каза Зографски. По думите му условията на труд също са голям проблем, защото системата за управление на трафика не работи за градския транспорт, 2-3 ремонтирани тоалетни не са успех и в момента са под всякаква критика.

Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт, но анализ няма, има протести

Калоян Паргов, БСП-София: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт, но анализ няма, има протести

20 Февруари 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт с 10% няма как да компенсира недоволството им от отвратителните санитарно-битови условия на труд. Това коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. "Безспорно заплатите са много важни, но не по-малко важни са и условията на труд", каза той. "Дано това 10% увеличение на месечните възнаграждения да не е опит за купуване на индулгенция. Това обаче няма да промени факта, че шофьорите и ватманите в градския транспорт са принудени да използват тоалетни на крайните спирки, които са в отвратително състояние. А на последната спирка на тролей №1 на Пета градска болница около мизерната тоалетна за шофьорите и диспечерите се прескачат плъхове", допълни Паргов.
Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в СОС, отбеляза и факта, че от две години има трудности при изпълнението на транспортната задача, но управляващите не предлагат оптимизация на транспортната мрежа, факт са дублираните маршрути на места, а на други има големи интервали на движение на градския транспорт. "Тези въпроси Комисията по транспорт и туризъм все ги отлага, замита ги под килима, коментира той. - Недостигът на водачи в градския транспорт е от години. Шофьорите продължават да напускат, все по-малко са желаещите да работят в транспортните дружества. А в Комисията по транспорт и туризъм не сме видели досега анализ защо има такова текучество и недостиг. Удобните оправдания, че в цяла Европа бил този недостиг с нищо не помагат да бъдат решени проблемите в България. Аз от години искам да видя анализ, който да покаже основните причини за това защо професията шофьор или ватман в градския транспорт на София не е атрактивна и желана? Само в заплатите ли е проблемът, условията ли са, отношението към работниците ли е? Освен това, на каква база управляващите решиха, че 10 милиона увеличение на бюджета за транспорт са достатъчни. А действително достатъчни ли са? Защо тези 10 милиона не са 20, не са 30 при положение, че очевидно има толкова сериозни проблеми в столичните транспортни дружества? Или тези 10 милиона са само за туширане на напрежението?", запита той.
Калоян Паргов е категоричен, че проблемът със санитарно-битовите условия за шофьорите е следствие от безотговорно отношение на управляващите. "Това, което видяхме с очите си на няколко последни спирки е скандално", коментира той. "Уникална безотговорност е да предложиш на хора, упражняващи тежък труд, такива унизителни битови условия. Това са проблеми, които е абсурдно работниците да поставят за разрешаване. Ако решаването на въпроса с недостига на кадри изисква повече време, подобряването на санитарно-битовите условия на труд в дружествата изисква най-вече желание от страна на ръководството и не много средства. Каква е причината да са такива условията? Кой е отговорен за това?", попита Паргов.
Според председателя на БСП - София проблемите в Столичния градски транспорт, които принудиха водачите в градския транспорт да облекат жълтите жилетки и да протестират символично, са следствие от отказа да бъдат решавани различни въпроси във времето и натрупването им.
"Като започнем от подбора на ръководните кадри, които са избирани с конкурс, но на партиен, а не на експертен принцип, през страха на държавните органи ДАИ и Иснспекция по труда да следят какво се случва в дружествата и по този начин осъществяват "естествено политически чадър" до недостатъчната компетентност на управляващия екип - пример е ветровитият пост на заместник-кмета по транспорт. За последния мандат се смениха трима, а последно временно за това отговаря вездесъщият Дончо Барбалов. Отдавнашен очевиден факт е, че няма ясна стратегия за развитието на транспорта в София. Освен проблемите с дружествата, доказателство за това са и тези с трафика, с паркирането и т.н.", каза още Паргов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с шофьори от столичния градски транспорт

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с шофьори от столичния градски транспорт

17 Февруари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с шофьори от столичния градски транспорт от 14.30 часа на тролейбусно депо „Искър“ в кв. „Дружба“. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Повод за срещата е жалба, подадена до омбудсмана във връзка с лошите условия на труд и извънредното работно време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Условията на труд на шофьорите в Столичния автотранспорт отново бяха в полезрението на опозиция и управляващия (ОБЗОР)

Условията на труд на шофьорите в Столичния автотранспорт отново бяха в полезрението на опозиция и управляващия (ОБЗОР)

14 Февруари 2019 | 22:25 | Агенция "Фокус"
София. След като в последните няколко дни в публичното пространство се дискутираше темата за условията на труд на шофьорите в Столичния автотранспорт, тя отново бе и в полезрението на опозиция и управляващи. Основно техните оплаквания са за тежките условия, при които работят, както и налагането на извънреден труд, заради липса на кадри в бранша. На 13 февруари беше организира среща между Комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС), директори на автотранспортни дружества и синдикати, на която бяха поставени исканията. Според лидера на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов обаче през последните години често тази тема е била отваряна, но и към момента няма реални промени. „ПП ГЕРБ се опитват да замажат проблемите с условията на труд и извънредните смени на шофьорите в Столичния градски транспорт“, заяви той, като увери, че проблемите на служителите от сектор „Транспорт“ ще се коментират, докато не бъдат решени. „В 21 век не можем да говорим за такъв тип отношение към работника. Надявам се, че Столична община все ще намери начин за увеличение на заплатите в този сектор, който носи пряка отговорност за здравето на всички пътници в Столичния градски транспорт“, изтъкна той. Според него условията на труд на шофьорите са под всякаква критика и се налага заработване на извънредни смени от страна на работниците. „Говорим от 30 до 100 часа месечно и 300 до 500 часа годишно, което е живо нарушение“, посочи той. Калоян Паргов отбеляза, че инцидентите с катастрофи на водачи на обществения транспорт се увеличават, заради натовареността на служителите. По думите му инспекцията на труда трябва да направи проверки в сектора, а резултатите да бъдат публично оповестени.
Пред журналисти председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова каза, че е много е важно шофьорите на Столичния градски транспорт да не бъдат манипулирани. Според нея политическа партия „БСП-София и „Спаси София“ от една страна показват своята грижа за градския транспорт в София, от друга страна правят внушения, които започват да обезкуражават гражданите да ползват градския транспорт. Тя отбеляза, че за проблемите на работещите в транспорта в София се знае и за тяхното решение се работи всеки ден. „Ние знаем, че има проблеми с недостига на хора. Аз не мога да разбера каква е изненадата на БСП-София и „Спаси София“. „Моята информация е, че представители на г-н Паргов са били в транспортните дружества и са призовавали хора да споделят проблемите си и са ги канили на разговори в централната на партията“, подчерта тя. Екатерина Йорданова отхвърли твърдението на опозицията, че шофьорите на обществения транспорт в София работят извънредно.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Йорданова, ГЕРБ- София: Много е важно шофьорите на Столичния градски транспорт да не бъдат манипулирани

Екатерина Йорданова, ГЕРБ- София: Много е важно шофьорите на Столичния градски транспорт да не бъдат манипулирани

14 Февруари 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Много е важно шофьорите на Столичния градски транспорт да не бъдат манипулирани. Това каза пред журналисти председателят на постоянната транспортна комисия в Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП-София и „Спаси София“ от една страна показват своята грижа за градския транспорт в София, от друга страна се правят внушения, които започват да обезкуражават гражданите на града да ползват градския транспорт“, коментира Йорданова. „Ние се грижим за хората всеки ден. За проблемите в транспортните дружества не се говори от днес и от вчера. Не мога да разбера как могат да се правят внушения, че условията на труд са лоши, при положение, че не спираме да подменяме парка - дружествата не спират да инвестират в промяна на условията на труд“, заяви тя. „Ние знаем, че има проблеми с недостига на хора. Аз не мога да разбера каква е изненадата на БСП-София и „Спаси София“. „Моята информация е, че представители на г-н Паргов са били в транспортните дружества и са призовавали хора да споделят проблемите си и са ги канили на разговори в централната на партията“, подчерта тя. „За мен е важно шофьорите да не бъдат манипулирани", обясни председателят на транспортната комисия в СОС. Според нея условията на труд на водачите на транспортни средства са наистина тежки и затова трябва да се увеличават месечните им възнаграждения всяка година.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: В последните два месеца има 5 инцидента в Столичния градски транспорт, но никой нищо не казва за това

Калоян Паргов, БСП-София: В последните два месеца има 5 инцидента в Столичния градски транспорт, но никой нищо не казва за това

14 Февруари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. В последните два месеца има 5 инцидента в Столичния градски транспорт, но никой нищо не казва за това. Това каза пред журналисти председателят на БСП-София и лидерът на групата на социалистите в Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В последните два месеца има 5 инцидента, но никой нищо не се казва за това. Те са свързани с масовия градски транспорт, с шофьори и катастрофи. За съжаление, за злощастния инцидент с тролея, в който загина един достоен архитект, не чухме каква е причината. Някой от вас, ако е чул - да каже?“, коментира той. По думите му има шофьори в Столичния градски транспорт, които са почивали само по 3 дни в месеца. „Това е риск за здравето на тези хора, който се пренася за всички граждани, ползващи услугите“, посочи Паргов. Според него е задължително инспекциите по труда да влезнат за проверки и констатациите да бъдат публично оповестени. Лидерът на групата на социалистите в СОС обясни, че на провелата се на 13 февруари среща на Комисия по транспорт, ръководителят на Столичния градски транспорт Евгени Ганчев е признал, че нарушения в сектора има, а наложените санкции ще бъдат от 1 500 до 30 000 лв.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: ПП ГЕРБ се опитват да замажат проблемите с условията на труд и извънредните смени на шофьорите в Столичния градски транспорт

Калоян Паргов, БСП-София: ПП ГЕРБ се опитват да замажат проблемите с условията на труд и извънредните смени на шофьорите в Столичния градски транспорт

14 Февруари 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. ПП ГЕРБ се опитват да замажат проблемите с условията на труд и извънредните смени на шофьорите в Столичния градски транспорт. Това каза пред журналисти председателят на БСП-София и лидерът на групата на социалистите в Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз много благодаря на медиите, че се добрахте до шофьорите с жълти жилетки, за да чуете от първа ръка, това, което вчера беше изнесено от Комисията по транспорт“, каза Паргов. „Опитът на ПП ГЕРБ беше да замаже проблема под формата, че се работи. Искаме разговорите с тези хора да продължат и не само с лидерите в транспорта, защото очевидно, че претенциите на тези хора не са удовлетворени от гледна точка на условията на труд“, допълни лидерът на социалистите в СОС. „Този въпрос ще го поставяме още и още, докато им се обърне внимание. В 21 век не можем да говорим за такъв тип отношение към работника“, подчерта Паргов. „Надявам се, че Столична община все ще намери начин за увеличение на заплатите в този сектор, който носи пряка отговорност за здравето на всички пътници в Столичния градски транспорт“, изтъкна той. Според него условията на труд на шофьорите в сектор „Транспорт“ в София са под всякаква критика и отбеляза, че недостигът на работни служители налага и заработване на извънредни смени от страна на работниците. „Говорим от 30 до 100 часа месечно и 300 до 500 часа годишно, което е живо нарушение“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Застанахме на страната на гражданите и на ползвателите на градския транспорт, решение за извънредния труд от страна на синдикатите все още няма

Калоян Паргов, БСП-София: Застанахме на страната на гражданите и на ползвателите на градския транспорт, решение за извънредния труд от страна на синдикатите все още няма

14 Февруари 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Застанахме на страната на гражданите и на ползвателите на градския транспорт, които искат сигурен транспорт, който зависи от водачите. Това съобщи лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов в ефира на Нова телевизия по повод извънредния труд на шофьорите на градския транспорт. „Въпросът за условията на труда се дискутираше в последните няколко години. Имаше подобно заседание, в което участваха синдикатите. Очевидно от тогава до сега няма решение“, заяви Калоян Паргов.
„По данни на тези шофьори между 30 и 100 часа месечно и между 300 и 500 годишно е извънредният труд, който се дължи и на недостига на шофьори и на желанието им да заработят по-висока заплата“, посочи още председателят на групата на социалистите в Столичния общински съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Йорданова, ГЕРБ-София: Извънредният труд на водачите в градския транспорт е в рамките на допустимите 30 часа месечно

Екатерина Йорданова, ГЕРБ-София: Извънредният труд на водачите в градския транспорт е в рамките на допустимите 30 часа месечно

14 Февруари 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Извънредният труд на водачите в градския транспорт е в рамките на допустимите 30 часа месечно. Това съобщи председателят на комисията по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет и общински съвет от ГЕРБ Екатерина Йорданова в ефира на Нова телевизия по повод извънредния труд на шофьорите на градския транспорт. „Това шофьорите на градския транспорт да не могат да отидат до тоалетна е недопустимо, това е търсен ПР ефект, защото няма такова нещо. На всички крайни станции има изградени тоалетни“, заяви Екатерина Йорданова. Тя подчерта, че материално-битовите условия се променят и преди няколко години в тези дружества е била разруха. „Синдикатите и ръководствата правят усилия и са видими резултатите, които получават на място. Инвестира се в сервизните бази“, посочи председателят на комисията по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет.
„Никога не сме казали, че няма извънреден труд и той се полага по твърдение на дружеството. Ние искаме справки. Ежегодно се полага извънреден труд и в Кодекса на труда е описан размерът му, включително и в колективния трудов договор има клауза, която оказва какъв е размера и как той се заплаща. В последната справка, която поискахме отново, показва, че в двете дружества средно извънредният труд е в рамките на допустимите 30 часа месечно“, каза Йорданова.
По думите ѝ в случай, когато има нарушения комисията по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет ще поиска да бъде потърсена отговорност на лицата, които са извършили тези нарушения. „При нас в столичните дружества много често по сигнали има проверки. Инспекцията на труда само в столичния автотранспорт е влизала 8 пъти в последните 2 години“, отбеляза Екатерина Йорданова
„Миналата година се постигна увеличение само за водачите. В дружествата има близо 2 хил. души, в едното около 700 човека, а в другото около 800 човека са водачи. Грижата на синдикатите и на останалите е да потърси възможност за увеличение на заплатите всички. Това направихме тази година. Допълнителните разговори за водачите могат да продължат“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новата магистрала в Сърбия от Обреновац до Прелина. 19 август 2019 г.
Новата магистрала в Сърбия от Обреновац до Прелина. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.