НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ представи системата за електронни винетки (ОБЗОР)

АПИ представи системата за електронни винетки (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и управителят на Консорциум “Капш Трафик Солюшънс” Михаел Вербер представиха начина за купуване на електронна винетка от терминал за самообслужване. От 1 януари 2019 г. винетките стават електронни и шофьорите ще могат да ги купуват от терминал за самообслужване, от уеб портал, мобилно приложение и от разпространителски офис на оператора на системата „Националното тол управление“ в АПИ. Плащането на терминалите за самообслужване няма да е кешово, а с дебитни или кредитни карти. От АПИ увериха, че то ще става за минимално време. Терминалите ще бъдат общо 500 и ще са разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За улеснение на пътуващите терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Целта ни е обхващане на основните транзитни потоци, преминаващи през страната ни. Инж. Светослав Глосов увери, че промяна в цените на винетките няма да има - годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. По думите му уикенд винетката ще струва около 10 лева, но все още предстои цената и да бъде уточнена. Винетките, които вече са закупени и са с валидност след 1 януари 2019 година се предвижда да бъдат конвертирани в системата със срока си на валидност. По думите на инж. Глосов за улеснение на шофьорите след 15 декември ще бъдат предоставени различни канали за конвертиране на винетката. Освен 500-те терминала ще има и около 1000 пункта от разпространителската мрежа на винетната система. Глосов допълни, че шофьор, който притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач, неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от оператор на автомобила, но няма да бъде констатирано нарушение. Изпълнителният директор на фирмата изпълнител на проекта за създаването на системата за електронните винетки Михаел Вербер заяви, че има най-различни средства за контрол над системата като мобилно-контролните средства са най-важни. По думите му също така ще има и стационарни точки за контрол със съответните видеокамери. Системата не работи към момента, но вече е минала първите тестове.
При закупуването на електронна винетка шофьорите ще трябва да попълнят последователно: регистрационния номер на автомобила; е-mail адрес, ако потребителят желае на електронната си поща да получи обратна информация за купената винетка; срок за валидност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд; начална дата за стартирането й. След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, каквито са необходими при покупките on-line, на е-mail ще се получава съобщение за купената електронна винетка. Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които в момента се разработват.
От същите терминали след 16 август 2019 г., когато ще стартира и тол системата за моторните превозни средства над 3,5 тона, ще може да се купуват и маршрутни карти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Минимално време ще отнема купуването на електронна винетка от терминал за самообслужване

АПИ: Минимално време ще отнема купуването на електронна винетка от терминал за самообслужване

18 Септември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Минимално време ще отнема купуването на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3,5 тона от терминал за самообслужване, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". От 1 януари 2019 г. винетките стават електронни и шофьорите ще могат да ги купуват от терминал за самообслужване, от уеб портал, мобилно приложение и от разпространителски офис на оператора на системата „Националното тол управление“ в АПИ. Целта е максимално удобство и улеснение на потребителите.
Днес чрез симулация бе представен начинът за купуване на електронна винетка от терминал за самообслужване. Самата система още не функционира, тъй като продължава изграждането й и твърденията, че тя е отказала при представянето й не отговарят на истината.
Плащането на терминалите за самообслужване няма да е кешово, а с дебитни или кредитни карти. Терминалите ще бъдат общо 500 и ще са разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За улеснение на пътуващите терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Целта ни е обхващане на основните транзитни потоци, преминаващи през страната ни, подчерта председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.
Това, което шофьорите ще трябва да попълнят последователно, е:
- регистрационния номер на автомобила;
- е-mail адрес, ако потребителят желае на електронната си поща да получи обратна информация за купената винетка;
- срок за валидност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд;
- начална дата за стартирането й.
След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, каквито са необходими при покупките on-line, на е-mail ще се получава съобщение за купената електронна винетка. Терминалите за самообслужване не работят с пари в брой.
Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които в момента се разработват. Последователните стъпки, които ще трябва да се направят, ще са аналогични на стъпките при купуването от терминалите. Целта е услугата да се предоставя максимално лесно и удобно. От същите терминали след 16 август 2019 г., когато ще стартира и тол системата за моторните превозни средства над 3,5 тона, ще може да се купуват и маршрутни карти.
Шофьорите, които предпочитат познатата и класическа форма за купуване на винетка от служител, също ще могат да го направят като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа. Операторът на системата - „Националното тол управление“ в АПИ, е предвидил и тази възможност. Влизайки в уеб портала служителят ще въвежда номера на автомобила и срока на винетката, която шофьорът предпочита.
Цените на винетките през 2019 г. се запазват същите, както е и през 2018 г. Годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. Предстои да се определи цената на най-новата уикенд винетка. Тя ще бъде определена с решение на Министерския съвет. Очаква се тя да бъде по-ниска от месечната или в порядъка на около 10 лв., каза инж. Глосов.
Председателят на УС на АПИ посочи, че шофьорите с годишни винетки, валидни и за определен период през 2019 г. трябва да знаят, че предстои конвертиране на хартиената винетка в електронна. Трансформирането ще може да се направи в периода до 31 януари 2019 г. Ако шофьор с валидна хартиена винетка пропусне да я конвертира в електронна той няма да се счита за нарушител при проверка от контролен автомобил, обясни инж. Глосов. Затова стикерът, залепен на предното стъкло на автомобила, трябва да остане на мястото си до окончателното изтичане на валидността на хартиената винетка през 2019 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Уикенд винетката ще струва около 10 лева

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Уикенд винетката ще струва около 10 лева

18 Септември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Уикенд винетката ще струва около 10 лева. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на представяне на начина за купуване на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона от терминал за самообслужване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да потвърдя, че няма да има промяна в цените на винетките. Те се запазват такива, каквито са в момента. Годишната винетка продължава да бъде 97 лева, месечната - 30 лева, седмината - 15 лева. Предстои да бъде определена цената на уикенд винетката. Тя ще бъде в порядъка на 10 лева и ще бъде определена с решение на Министерски съвет“, каза още той.
„Какво ще се случи с винетките, които вече са закупени и са с валидност след 1 януари 2019 година? Системата предвижда те да бъдат конвертирани в системата със срока на валидност, какъвто е на винетката. Това ще може да се случва след 15 декември. За улеснение на шофьорите ще бъдат предоставени различни канали за конвертиране на винетката. Освен 500-те терминала ще има и около 1000 пункта от разпространителската мрежа на винетната система“, заяви той. „Ако шофьор, който притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач, неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от оператор на автомобила, но няма да бъде констатирано нарушение“, добави още инж. Глосов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Терминалът за закупуване на ел. винетки ще работи с дебитни и кредитни карти

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Терминалът за закупуване на ел. винетки ще работи с дебитни и кредитни карти

18 Септември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Терминалът за закупуване на ел. винетки ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща на него. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на представяне на начина за купуване на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона от терминал за самообслужване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знаете вече от 1 януари започва прилагането на електронната винетка. Тя ще замени хартиената. Над 500 ще бъдат терминалите, разположени по пътната инфраструктура, които ще могат да бъдат обслужвани на 8 езика. Както вече казах, терминалите ще бъдат разположени по пътните артерии на страната и граничните пунктове. Тези, за които, ползването на тази система с терминал е затруднение, ще могат да използват услугите на физически лица и да купуват винетки от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ и други места“, допълни той. „Системата, която „Капш“ разработва дава възможност за плащания и през мобилно приложение и уеб сървър. Този терминал ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща в него“, заяви още инж. Глосов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще бъде представен начинът за купуване на електронна винетка от терминал за самообслужване

АПИ: Ще бъде представен начинът за купуване на електронна винетка от терминал за самообслужване

18 Септември 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде представен начинът за купуване на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3,5 тона от терминал за самообслужване. На събитието ще присъстват председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов и Михаел Вебер, управител на Консорциум Капш Трафик Солюшънс. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Общо 500 ще са терминалите за самообслужване, от които шофьорите ще могат да купят предпочитаната от тях електронна винетка. Терминалите ще бъдат разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им на удобно за шофьорите място ще бъде представена и карта с местоположението им. За удобство на шофьорите терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски. Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които в момента се разработват. Шофьорите, които предпочитат познатата и класическа форма за купуване на винетка от служител, също ще могат да го направят като посетят както и досега офис от разпространителската мрежа. Операторът на системата е предвидил и тази възможност. На служителя те ще трябва да представят номера на автомобила и да уточнят срока на винетката, която предпочитат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.