Втори турски първодивизионен отбор ще напусне Суперлигата. Причината са последствията след силните земетресения в южната ни съседка, довели до множество загинали, ранени и рухнали сгради.

Отборът на Газиентеп ще последва Хатайспор, които първи напуснаха турския шампионат. От управата на клуба излязоха със съобщение до медиите.

"Не можем да продължим спортната си дейност в такива тежки условия. За нашият клуб е просто невъзможно. На първо място пожелаваме Божията милост на загиналите при земетресението наши граждани, бързо оздравяване на нашите ранени и бързо възстановяване на всички наши граждани, които все още не са достигнати. Не изглежда възможно нашият клуб да продължи спортната си дейност при всички тези трудни условия. С решението, взето от нашия Борд на директорите, нашият футболен клуб Газиантеп реши да се оттегли от състезанията за Суперлигата и за Купата на Турция през сезон 2022/2023", гласи официалното съобщение.

От разрушителните земетресения в Турция и Сирия до момента жертвите са над 28 000, но се очаква да надхвърлят 50 000 души.

ООН предупреди, че най-малко 870 000 души се нуждаят спешно от топла храна в Турция и Сирия. Само в Сирия до 5,3 милиона души може да са останали без дом.

Почти 26 милиона души са били засегнати от земетресението, съобщи Световната здравна организация (СЗО), отправяйки спешен призив в събота за 42,8 милиона долара за справяне с незабавни, огромни здравни нужди.

Тя предупреждава, че десетки болници са пострадали.

Турската агенция за бедствия съобщи, че повече от 32 000 души от турски организации работят по издирване и спасяване. Има и 8294 международни спасители.