Илхан Кючюк се срещна с Мевлют Чавушоглу в Анкара. Двамата разговаряха за солидарността на ЕС към Турция и своевременната помощ на България. Това информираха от пресцентъра на евродепутата.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк е на двудневно посещение в Турция, където проведе среща външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Двамата разговаряха за единния отговор на ЕС на опустошителното земетресение в Турция, донорската конференция, която предстои да се проведе през март и продължаващата солидарност.

"Европа трябва да изработи специален фонд в помощ на пострадалите от земетресенията, който заедно с донорската конференция, ще бъде незабавна подкрепа за Турция и Сирия. В трудни моменти като този, единството е всичко! Предизвикателствата, които Европа посрещна през последните няколко години и единството, което демонстрирахме показа само едно – Европа може да бъде солидарна и в този тежък момент ЕС реагира с решителни действия чрез механизма на ЕС за гражданска защита. Бедствия от такъв мащаб са изпитания за нашата човечност, в тази връзка бих искал да спомена и своевременната помощ на България, която беше първата страна от ЕС, отзовала се на бедстващите райони.“, заяви Кючюк пред външния министър на Турция.

Лидерът на европейските либерали изрази увереност, че донорската конференция ще помогне за мобилизирането на международната общност за справяне с последиците от опустошителните земетресения.

Мевлют Чавушоглу благодари за подкрепата на ДПС както на национално, така и на европейско ниво. По думите му сътрудничеството между ЕС и Турция трябва да продължи в четири основни насоки: сигурност и отбрана, енергетика, икономика и миграция.

По-рано Илхан Кючюк отдаде почит на големия държавник Мустафа Кемал Ататюрк в столицата Анкара. Във фейсбук пост Кючюк написа: " Кемал Ататюрк е далновиден лидер, който е превърнал Турция в модерна република и неговото наследство продължава да ни вдъхновява да се стремим към прогрес и просперитет.“

Предстои Кючюк да посети два от най-засегнатите райони от земетресенията в Турция – Адана и Хатай.