Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган и председателят на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели ще посетят в понеделник районите, засегнати от разрушителните земетресения от 6 февруари, съобщава вестник Yeni Şafak, позовавайки се на свои източници.

Партиите на двамата лидери сформираха коалицията "Държавен съюз“ и подкрепят един единствен кандидат на предстоящите общи избори в страната. Кандидатът на коалицията за президентските избори е действащият държавен глава.

"Президентът Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на ПНД Девлет Бахчели ще бъдат в Хатай днес. И двамата лидери ще инспектират зоната на земетресението и ще се срещнат с жертвите на земетресението“, съобщава изданието.

Според разпространената информация Ердоган и Бахчели са взели решение за посещението си в Хатай по време на двустранна среща, проведена на 16 февруари.

"Президентът Ердоган направи първото си посещение в Хатай на 8 февруари. Той вече посети Кахраманмараш, Диарбекир, Шанлиурфа, Малатия, Адияман, Газиантеп, Османие, Килис, Адана и Хатай", уточнява вестникът.

В нощта срещу понеделник на територията на югоизточната ни съседка бяха регистрирани два нови умерено силни труса, съответно с магнитуд от 4,7 и 4,5 по скалата на Рихтер, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Първото земетресение е отчетено в 04:48 часа местно време (05:48 часа българско време). Епицентърът му е бил на 56 км северозападно от Кахраманмараш и на 20 км югозападно от Авшин, на дълбочина от 5 км.

Вторият трус от 4,5 по Рихтер е от 06:45 часа местно време (07:45 часа българско време) с епицентър на 70 км източно от Елязъг и на 19 км югоизточно от Коваджълар, отново на 5 км дълбочина.

По последни данни жертвите на опустошителните трусове в Турция от 6 февруари надхвърлят 45 500 души.