Израелските власти решиха да окажат помощ на Сирия, засегната от опустошителното земетресение след молба, получена в понеделник от руска страна, според източници на израелския вестник Haaretz.

Изданието отбелязва, че това решение на Израел за Сирия е безпрецедентна стъпка в отношенията между две враждуващи държави, които нямат дипломатически отношения. И двете страни всъщност са във война от 1948 г., когато е провъзгласена независимостта на еврейската държава.

Както отбелязват източниците на Haaretz, израелската страна "след руска молба" се е съгласила да предостави на Сирия спешна хуманитарна помощ, включително предмети от първа необходимост за засегнатите сирийци и лекарства. Освен това Израел, тъй като не е готов да изпрати свои лекари в Сирия, обмисля възможността за предоставяне на медицинска помощ на сирийци в Турция или може да отвори граничен пункт на Голанските възвишения, давайки на жителите на съседна държава достъп до израелски болници в северната част на страната, пише Haaretz.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му след разрушителното земетресение в региона е готова да окаже помощ на Турция, както и да помогне на пострадалите жители на Сирия. В същото време той отбеляза, че помощта на Турция ще бъде предоставена въз основа на съответно искане от турска страна, но не уточни източника на искането за помощ на Сирия.