България, и по-специално БДЖ, оказва пълно съдействие за превозването на контейнери за настаняване на хора, останали без дом след земетресенията в Турция. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща днес с посланика на Турция Айлин Секизкьок. В първия етап ще бъде използван интермодален транспорт за доставка на 70-80 конструкции, информира пресцентърът на Министерството на транспорта.

Посланик Айлин Секизкьок изрази дълбока благодарност към българската държава, доброволците и дарителите за съчувствието към пострадалите от природното бедствие и за оказаната помощ през последните 15 дни.

Вицепремиерът Алексиев заяви още, че на граничния пункт Капитан Андреево предстои пускането в експлоатация на нови трасета за хладилни камиони. Те допълнително ще допринесат за облекчаване на преминаването на хранителни продукти.

"Основен приоритет за нас е намаляване на времето за преминаване на стоките през граничния пункт", увери Христо Алексиев. Той изрази надежда, че в близко бъдеще ще бъде подписан и меморандум за нов железопътен граничен пункт между Ямбол и Одрин.