Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на Търция обяви в понеделник на обед, че броят на жертвите от мощните земетресения в Южна Турция е достигнал най-малко 31 643 души, предава Daily Sabah.

AFAD обяви в неделя, че 147 934 други са били евакуирани от региона в други провинции.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6, с център в провинция Кахраманмараш, бяха усетени миналия понеделник от 13 милиона души в 10 провинции, включително Адана, Адияман, Диарбакир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османие и Шанлъурфа.

Около 218 417 души в екипи за търсене и спасяване от цял свят работят на терен, посочва още AFAD.

В понеделник се навършва точно една седмица, след като опустошителни земетресения причиниха смъртта на повече от 33 000 жертви в Турция и Сирия. И все пак, като по чудо, спасителите извадиха повече още живи хора от развалините през почивните дни и сутринта в понеделник.

Младо момче и 62-годишна жена бяха най-новото спасение след почти седем дни, блокирани под останките на срутени сгради след земетресението.

Седемгодишният Мустафа беше спасен в южната турска провинция Хатай, докато Нафизе Йълмаз беше извадена на свобода в Нурдаги, в Газиантеп. И двамата са били в капан 163 часа преди спасяването им късно в неделя.

Екипите за издирване са изправени пред надпревара с времето, тъй като експертите предупреждават, че надеждите за намиране на живи хора сред отломките намаляват с всеки изминал ден.