Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас изрази гордостта си от гръцките спасители, които "помогнаха на турското общество и турския народ в този труден час“, по време на съвместни изявления след среща с първия дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу в Антакия, предава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Той поднесе на турския министър, турското правителство и турския народ най-дълбоките съболезнования от гръцкия народ за хилядите човешки животи, загубени при двете опустошителни земетресения, ударили страната на 6 февруари.

Дендиас подчерта още, че усилията на Гърция да помогне на турския народ и турското общество да преодолеят последиците от земетресенията няма да спрат дотук.

"Имам нареждания от премиера Кириакос Мицотакис да ви уверя, че Гърция ще направи всичко възможно, за да подкрепи Турция в този труден момент, било двустранно, било в рамките на ЕС“, изтъкна външният министър.

Дендиас отбеляза, че се чувства щастлив от новините за спасени от гръцки екипи хора, както и за многото животи, спасени от европейците. "Имахме възможност с Чавушоглу да посетим и австрийските, нидерландските и исландските спасители. От това, което ни казаха, 205 души са били спасени от тях, включително от гърците“, изтъкна той.

Турският министър в собствените си изявления лично благодари на Дендиас, гръцкото правителство и гръцкия народ за тяхната солидарност и подкрепа, като отбеляза, че добрите съседски отношения стават очевидни в такива трудни дни.

Връщайки се към земетресенията от 1999 г. в Турция и Гърция, след които двете страни се втурнаха да си помагат, и едно писмо, което той написа до списание Time, преди да стане политик, Чавушоглу повтори думите си отпреди повече от 20 години. А именно - че двете държави не трябва да чакат ново земетресение, за да подобрят отношенията си. 

Той отбеляза, че присъствието на Дендиас в Турция демонстрира подкрепата и солидарността на гръцкия народ към турците, подчертавайки факта, че Гърция е една от първите страни, които се свързаха с турските власти след земетресението, за да изразят съчувствие и да декларират готовността си да помогнат, със спасителни екипи и самолети, превозващи хуманитарна помощ, изпратени незабавно към засегнатите от земетресението райони.