Турската полиция задържаха кмета на град Нурдаги Оккеш Кавак в окръг Газиантеп, в който след земетресенията почти не е останала неразрушена сграда, съобщава вестник Sozcu.

По данни на редакцията в четвъртък в Мерсин е бил задържан Юнус Кая, ръководил сключването на договори за строителството на десетки сгради, рухнали изцяло след земетресенията от 6 февруари. Отбелязва се, че той е член на Общинския съвет и на комисия по строителството. По време на разпита се оказало, че Кая има няколко общи проекта с фирма, собственост на брата на кмета на Нурдаги.

"Като част от разследването бе задържан кметът на Нурдаги Оккеш Кавак“, съобщава вестникът.

Като цяло в Газиантеп са задържани 22-ма души във връзка с разследване на недобросъветстно строителство на домове, рухнали след земетресенията, а за 80 други са издадени заповеди за арест.

В петък в разрушения град започна полагането на основите на сгради с общо 855 апартамента. Властите съобщиха, че град Нурдаги в провинция Газиантеп, който пострада силно от земетресенията, ще бъде изцяло разрушен и след това възстановен наново. Преди опустошителните трусове броят на жителите на града бе около 40 хиляди.