Външният министър на Гърция Никос Дендиас кацна на летището в Адана в Турция в неделя сутринта, където бе посрещнат от турския си колега Мевлют Чавушоглу. предава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Последва кратка среща между двамата министри на летището, след което те се качиха на хеликоптер, за да посетят пострадалите от земетресението райони в провинция Хатай.

Според писмено изявление на гръцкото външно министерство, Дендиас ще се срещне с членове на гръцката помощна мисия, действаща в районите, опустошени от земетресенията, и ще бъде придружен от Чавушоглу по време на посещението.

Министърът ще посети и Оперативния център в Антакия и ще бъде информиран за последните развития по отношение на евакуацията и спасителните дейности, както и за възникналите хуманитарни нужди.

В контекста на това посещение ще бъдат разгледани и начините за по-нататъшна помощ от страна на Гърция за справяне с опустошителните последици от земетресенията, подчертаха от министерството.

Отбелязва се още, че Дендиас е инструктирал постоянната мисия на Гърция в Женева да предприеме действия, за да бъде предоставена спешна хуманитарна помощ на Турция и Сирия чрез OCHA (Офис на ООН за координация на хуманитарните въпроси).