Президентът на Ирак Абдул Латиф Рашид призова международната общност да "преустанови политиката на санкции и да отмени решенията, които нанасят щети на цивилното население" във връзка с катастрофалните последици от земетресението в Турция и Сирия. Думите на държавния глава на Ирак бяха цитирани от телевизионния канал Al Sumaria, предава ТАСС.



"Необходимо е да продължим да предоставяме спешна помощ на жертвите и семействата им“, заяви президентът, призовавайки "регионалните и международните сили да се грижат за хората и да отменят санкциите и решенията, които са навредили на цивилно население и го подложи на още по-големи лишения“.

Рашид подчерта, че Ирак е "готов да предостави всичките си средства за всякаква международна координация и диалог за преодоляване на различията, които възпрепятстват съвместните глобални действия, необходими за справяне с изпитанието, сполетяло региона“.

Във вторник от сирийското външно министерство отбелязаха, че икономическите санкции, наложени на страната, усложняват процеса на отстраняване на последствията от земетресението, защото сирийските спасителни екипи не разполагат с необходимото оборудване за извършване на операции под развалините.

По-рано през деня министърът на здравеопазването на страната Хасан ал-Габаш подчерта, че икономическата блокада пречи на много компании да доставят на страната основно медицинско оборудване.