Продължават действията на служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ на територията на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българският модул, в състава на който са 78 пожарникари и спасители, е изградил своя лагер на стадиона в гр. Бесни /на около 40 км западно от областния град Адияман/. Проведени са срещи с координационната група на място за разпределяне на задачите по издирване и спасяване. Тази сутрин екип от 22 човека, сред които е и лекар от Медицинския институт на вътрешното министерство, са извършили спасителни дейности в района, оказана е необходимата медицинска помощ на пострадали хора. Всички служители на ГДПБЗН са в добро здравословно състояние.

Националната асоциация на доброволците в Република България организира 28 доброволци, които отпътуваха за пострадалите от земетресението райони в Република Турция още на 7-и февруари. Момчетата и момичетата са от "Аварийно спасяване – Пловдив“, "Пловдив 112“, Доброволно формирование "Мейдей“ и ДФ на Столична община. В помощ на първия екип, днес заминават още 20 доброволци, които следобед ще излетят с турските авиолинии. Доброволците са от клуб "Пещерно спасяване“ в Пазарджик, ДФ към община Топловград и други.

Екипите на Българския червен кръст, съвместно с екипа на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, работят в района на гр. Адана.

До момента те са извършвали дейности по издирване и спасяване на три места.