Турските медии съобщават за пълно пропадане на електрозахранването в провинция Хатай, където е станало земетресението, има и разрушения.

Както по-рано съобщи "Фокус", земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер на дълбочина 10 километра удари граничния регион между Турция и Сирия в понеделник, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Трусът е усетен в Ливан, Сирия, Йордания, Ирак, Палестина, Израел и Египет.

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви: "Нашите разследвания на земетресенията с център Хатай продължават. Молим нашите граждани да стоят далеч от повредени сгради".

Турските медии съобщават за пълно пропадане на електрозахранването в провинция Хатай, където е станало земетресението, има и разрушения.

Паникьосани граждани в района са избягали бързо към открити и безопасни пространства.

Според извънредна информация на турските власти и сеизмологическата служба Кандили, земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е станало в квартал Дефне в Хатай. Три минути след земетресението, станало на 20.04, в 20:07 (турско време, 19:07 българско), друго земетресение с магнитуд 5,8 е станало в Хатай, Самандаг, предава телевизия Haberturk.

Съобщава се, че земетресението с магнитуд 6,4, което е усетено и в околните провинции, е било на дълбочина 16,7 километра. Според постъпващите информации, някои пострадали от земетресенията на 6 февруари сгради са разрушени при земетресението.

Епицентърът на труса е бил на 70 километра северно от сирийския град Латакия (304 хиляди души население) и 14 километра югозападно от турския Антакия (210 хиляди).

През деня са регистрирани и десетки по-слаби земетресения с магнитуд между 2.0 и 4.0 в Турция и Сирия.

Турските власти предупредиха гражданите да не се приближават до бреговата ивица в провинция Хатай след земетресението поради риск от покачване на морското равнище до 50 см.

Едновременно с това се разбра, че броят на жертвите на двете опустошителни земетресения с епицентър в турската провинция Кахраманмараш от 6 февруари достигна 41 156 души. Това съобщи ръководителят на Службата за борба с природните бедствия и извънредните ситуации (AFAD) към турското правителство Юнус Сезер на брифинг в понеделник, цитиран от "Анадолската агенция".

Ръководителят на AFAD отбеляза, че издирвателно-спасителните операции са приключили във всички провинции на Турция, с изключение на южната провинция Хатай. В момента продължава издирването на оцелели сред развалините на 15 сгради в Хатаи.

Трусът съвпада с момента на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Турция. Той обеща помощ "докогато е нужна“ на Анкара за справяне с последствия от разрушителните земетресения преди две седмици, предава Reuters.