Един човек е загинал, а 69 са приети в болница в резултат на ново земетресение в Турция. То се е случило в провинция Малатия и е било с магнитуд 5.6, съобщават от Управлението за извънредни ситуации (AFAD) на страната, съобщава TRT.

"В Малатия, в резултат на земетресението, в момента е известен един загинал. 69 граждани бяха ранени и откарани в болници. Получихме повече от 20 известия за срутване на сгради. В момента се провеждат активни издирвателни и спасителни дейности на местата на пет срутени къщи“, каза той.

Епицентърът е бил на дълбочина 6,9 км в окръг Йесилюр. Земетресението е станало в 11:04 ч. българско време.

Според TRT една от критично пострадалите сгради се е срутила. Може да последват още сривове. В пострадалите къщи няма хора, тъй като всички пострадали сгради са отцепени и влизането е забранено. Властите предупреждават гражданите при никакви обстоятелства да не се опитват да влизат в повредените сгради. В бедстващите райони тече разрушаване на такива сгради.

Според последните данни са унищожени 29 сгради. Както заяви кметът на град Ешилюрт Мехмет Чинар в ефира на канала NTV, под развалините на една от четириетажните къщи може да има хора. Отломките се разчистват.

Ръководителят на отдела за минимизиране на риска на AFAD Орхан Татар информира, че за трите седмици след първото земетресение са регистрирани повече от 10,2 хиляди вторични труса. "Регистрираме толкова много за шест месеца. От тях 45 вторични труса бяха с магнитуд от 5 до 6“, посочи той.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с интервал от 9 часа в провинция Кахраманмараш в югоизточна Турция. Трусовете, последвани от стотици вторични трусове, са усетени в 10 провинции на републиката и съседните страни, от които Сирия пострада най-много. В понеделник в провинция Хатай бяха регистрирани две нови земетресения с магнитуд 6,4 и 5,8. Броят на жертвите в Турция надхвърли 44 000 души.

Едновременно с това, земетресение с магнитуд 5,2 беше регистрирано в понеделник в провинция Алепо. Това съобщи агенция SANA с позоваване на местния сеизмологичния център.

Според агенцията трусовете са станали в 12:04 местно време (11:04 българско) на около 239 км североизточно от град Алепо (столицата на провинцията).

Според сирийското министерство на здравеопазването 1414 души са станали жертви на природното бедствие в Арабската република от 6 февруари, ранените са 2349. Според Центъра за помирение на воюващите страни в Сирия броят на загиналите в контролираните от правителството територии е 3513, а други 7396 души са ранени. Няма потвърдена информация за загинали, ранени и разрушения на неконтролирана от Дамаск територия, представители на местните власти съобщиха за повече от 2 хиляди жертви.