Въпреки наличието на съвременни сеизмографи и други изследователски инструменти, днес учените не могат да определят предварително най-опасните зони по време на земетресение.

Въпеки това няколко дни преди бедствието в Турция, независимият изследовател от Нидерландия Франк Хугербитс прогнозира мощно семетресение в този район. Ето какво пише той в Twitter на 3 февруари: "Рано или късно този регион (южна централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще претърпи земетресение с магнитуд около 7,5 по Рихтер“.

Тези прогнози се сбъдват и на 6 февруари в Турция и Сирия станаха две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,7.

Тези земетресения винаги са предшествани от критична планетарна геометрия, която наблюдавахме на 4-5 февруари“, пише по-късно Хугербитс.

Сега независимият сеизмолог прави нова, още по-мрачна прогноза. Според него земетресения скоро ще разтърсят цялата планета, като се очаква земните трусове да бъдат с магнитуд над 8. За това той говори в YouTube канала на научната организация Solar System Geometry Survey. Причината според Хугебиртс е в геометричното разположение на Земята, Меркурий и Сатурн.

Според него нашата планета се доближава до своите съседи в Слънчевата система и затова на 2 и 5 март се очаква висока сеизмична активност. Освен това е възможно мегаземетресение на 3-4 март или 6-7 март. "Не можем да знаем със сигурност, но първата седмица на март ще бъде изключително критична“, казва Хугербитс.