Най-малко 16 546 души загинаха и още 66 132 други бяха ранени в резултат от двете силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция по-рано тази седмица, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък, предава Anadolu Agency.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6, с център в провинция Кахраманмараш, бяха усетени в понеделник от 13 милиона души в 10 провинции, включително Адана, Адияман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османие и Шанлиурфа.

В хода на реч в град Килис, Ердоган подчерта, че общо 6444 сгради са се срутили в зоната на земетресението. "Миналия понеделник бяхме изправени пред най-лошото земетресение, което този регион е виждал в историята си“, добави той.

"Земетресението засегна площ от приблизително 110 000 квадратни километра. Това е равно или по-голямо от площта на много страни в Европа", заяви вицепремиерът Фуат Октай, говорейки в парламента, като добави, че "Това земетресение е третото най-голямо, случило се след земетресението в Голямата Анадола от 1668 г. и земетресението в Ерзинджан от 1939 г. през последните 2000 години в Анадолската география.“

След земетресенията заваляха съболезнования от цял свят, изразяващи солидарност с Турция, като много страни изпратиха спасителни екипи и помощ.