Гърция изпрати палатки, легла и одеяла в четвъртък, за да помогне на стотиците хиляди хора, останали без дом след земетресенията в Турция, в акт на солидарност със съсед, който е съюзник в НАТО, но също така и исторически враг, отбелязва Reuters.

Гърция планира да предостави общо 80 тона помощ като одеяла, легла, палатки и медицински консумативи, съобщиха от Министерството на гражданската защита на южната ни съседка. Търговски полети, превозващи част от помощта, кацнаха на турското летище в Адана рано в четвъртък, като операцията се очаква да приключи до петък.

"Донесохме лекарства, медицински консумативи и неща от първа необходимост, за да облекчим малко болката на пострадалите от земетресението хора“, заяви гръцкият министър за гражданска защита Христос Стилианидис. "Време е всички да покажем хуманно отношение", добави той.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, от териториалните права в Егейско море до етнически разделения Кипър и миграцията, а наскоро напрежението отново ескалира.

Пристигайки на среща на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, Мицотакис заяви, че Гърция ще бъде в челните редици на инициатива за целия ЕС за домакинство на конференция в Брюксел, като се стреми да осигури допълнителни средства и да помогне за възстановяването на опустошените от земетресението райони.

В допълнение към изпратената помощ около 36 гръцки спасители с кучета, лекари и инженери вече работят в засегнатите от трусовете райони в Турция. Гръцките власти съобщиха, че екипите им са извадили петима оцелели от развалините в  Хатай.

Местните власти в цяла Гърция също организират акции за събиране на стоки от първа необходимост, които да бъдат изпратени на турския народ.