Европейската комисия задейства механизма за гражданска защита, който позволява да се изпратят в Турция спасителни екипи от държавите от Общността за справяне с последиците от земетресението с магнитуд от 7,4 по скалата на Рихтер, регистрирано в югоизточната ни съседка в сутрешните часове на деня. Това става ясно от разпространено изявление на еврокомисаря Янез Ленарчич.

"След земетресението в Турция активирахме европейския механизъм за гражданска защита. Европейският координационен център за реагиране при извънредни ситуации вече започна да координира разполагането на спасителни екипи от Европа“, се казва в текста.

На свой ред държавният глава на Руската федерация Владимир Путин изрази съболезнования на президентите на Турция и Сирия Реджеп Тайип Ердоган и Башар Асад във връзка със силното земетресение, при което загинаха няколкостотин души, а няколко хиляди други бяха ранени. Руският лидер увери, че Москва е готова да окаже на Анкара и Дамаск "цялата необходима помощ“.

"Уважаеми г-н президент, приемете нашите най-дълбоки съболезнования за многобройните човешки жертви и огромните разрушения, причинени от мощно земетресение във вашата страна“, се казва в съболезнователна телеграма до турския президент, публикувана на официалната интернет страница на Кремъл.

В телеграма до сирийския президент Путин също изрази "най-искрени съболезнования във връзка с трагичните последици от земетресението, станало в северните райони на Сирия". "Споделяме тъгата и болката на тези, които загубиха своите близки, надяваме се на бързо възстановяване на всички засегнати“, увери държавният глава на Русия. Путин отбеляза и готовността на Русия да окаже необходимата помощ за ликвидиране на последствията от природно бедствие.