Пунктът за дарения в подкрепа на пострадалите в Турция и Сирия във Велико Търново ще работи и през уикенда. Това съобщават за "Фокус“ от Общината.

Поредна пратка с материални помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия вече е натоварена и ще бъде доставена в базата на Българския червен кръст.

Пунктът за дарения, който Община Велико Търново отвори в центъра на града – на ул. "Марно поле“ №14А, ще работи тази събота и неделя /18 и 19 февруари/ от 8:30 до 17:00 часа. Помещението ще е отворено и през цялата следваща седмица. От 20 февруари в него приоритетно и основно ще бъдат набирани палатки, походни легла, генератори, отоплителни уреди – газови и електрически вентилаторни печки /т.нар. "духалки“/. Този тип помощ е най-необходима в засегнатите райони от земетресението в Турция.

Досега фокусът бе поставен върху зимни и връхни дрехи, обувки и ботуши, завивки и спални чували, продукти за интимна хигиена, пакетирана и консервирана храна и други. Няколко пратки с дарена материална помощ вече са изпратени към хората в нужда от двете държави – Турция и Сирия.

Велико Търново бе сред първите градове, обявили пунктове за подкрепа на пострадалите от земетресението в Югоизточна Турция. Отварянето му бе по решение на кмета Даниел Панов. Дарителската инициатива кореспондира и с призива на Мрежата на балканските градове B40 за солидарност.