Голяма част от общините във Великотърновска област стартираха кампании за събиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, предаде кореспондент на "Фокус“. Акции се провеждат и много малки населени места като търновските села – Ново село и Велчево, както и в еленските – Майско и Константин. 

В Горна Оряховица пунктът се намира в бившия Туристически център в сградата на Общината и работи в делничните дни от 9:00 до 16:00 часа. В Елена даренията се събират в Общинския туристически информационен център на ул. "Иларион Макариополски“ 4, като работното време е от 8:30 до 17:30 часа, a в Стражица - в центъра за административно обслужване към Общината.

"Фокус“ припомня, че подобни инициативи бяха обявени и във Велико Търново, и в Павликени. 

Най-неотложна нужда в момента има от нови или неизползвани топли детски, дамски и мъжки дрехи; обувки; спално бельо; топли завивки; хигиенни материали /за лична хигиена/ и памперси. С молба за съпричастност организаторите се обръщат и към местните фирми, като ги призовават също да помогнат с каквото могат.

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Основание: За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Луиза ТРАНЧЕВА