Десетки смолянчани се включиха в една от инициативите за събиране на дарения за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция, каза за "Фокус“ един от инициаторите на кампанията Александър Караджов. От първите дни след трагедията, местните са започнали да дават кой, каквото може. Пунктът, в който се събират даренията е в Автошкола "Абаджиеви“ на ул. "Величко Профиров“ № 4 в Смолян. Първоначално даренията са изпращани до по-големи пунктове в Пловдив, поясни Караджов и уточни, че тъй като интересът е доста голям, са решили да събират дарения и на местно ниво.

"За пострадалите от земетресенията в Турция се събират най-вече вода в разфасовки от по 0,5 и 1,5 литра, хранителни продукти под формата на консерви и пакетаж, брашно, хигиенни продукти, пелени за деца, детски храни, одеяла. Събират се и дрехи, като не е задължително те да бъдат нови, но да са запазени“, посочи Караджов.  

Организаторите на кампанията поддържат връзка с наш сънародник, живеещ и работещ в общината в Одрин. Той е един от отговорниците в координационния център на Капъкуле, където се разпределят получените дарения. "Именно той ни мотивира да се заемем по-активно и да подемем кампанията. Той ни казва какво е най-необходимо в момента и от какво имат нужда хората“, допълни Караджов.

Той отбеляза, че непрекъснато в автошколата идват хора и даряват, според възможностите. "Днес се очакват дарения на още 4 палета минерална вада и консерви, утре очакват бус с памперси и още други дарения. Най-вероятно в средата на седмицата камионът с дарения ще отпътува за разпределителния център в Капъкуле. Оттам те ще бъдат изпратени в съответните градове, според нуждите на хората“, каза още Караджов.

Нели ГЕРГЬОВСКА