Турският мегаполис Истанбул трябва да започне да се подготвя сега за мощно земетресение, което може да удари по всяко време и да мобилизира всички налични ресурси, за да спаси животи и да създаде модели за икономическото въздействие, казват експерти пред телевизионния канал Al Jazeera.

Учени заявяват пред медията, че голям трус е много вероятно да удари най-големия град в Турция, още докато страната скърби за смъртта на десетки хиляди хора в югоизточната част преди седмица.

Повече от 35 000 души загинаха и 80 000 бяха ранени при земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,6 по скалата на Рихтер - с център град Кахраманмараш - които се случиха едва през няколко часа на 6 февруари.

Трусовете засегнаха 10 провинции в Турция и убиха хиляди други в Сирия, а броят на жертвите продължава да расте и в двете страни. Много жертви все още са блокирани под срутени сгради в целия регион.

Мащабното бедствие повдигна въпроса за готовността за земетресение в Истанбул, бизнес и туристическата столица на Турция, която е домакин на около 16 милиона души. Учените казват, че мегаполисът е под непосредствена заплаха от силно земетресение - може би многократно.

"Напрежение в разлома“

Шукру Ерсой, професор по геология в турския технически университет Йълдъз, казва, че историческите данни за минали земетресения предполагат, че такова на линията на разлома под Мраморно море е близо.

"Ние знаем колко се движи Северноанадолската разломна линия всяка година чрез изследвания. Преместването на линията на разлома ще доведе до напрежение по линията, която ще причини земетресението“, разясни той пред Al Jazeera, но добави, че е невъзможно да се знае точно кога ще се случи.

Хюсейн Алан, председател на Камарата на инженерите-геолози, се съгласи: "Според данните, с които разполагаме, в Истанбул се очаква земетресение с магнитуд 7,0 или повече“.

Ерсой обясни: "Линията на разлома под Мраморно море има капацитета да предизвика две земетресения с магнитуд над 7,0 за една година. Видяхме това при земетресенията в Коджаели и Дузче през 1999 г., както и при други в региона в миналото“.

Земетресение с магнитуд 7,6 удари западната част на района на Мармара в Турция през август 1999 г. и причини смъртта на най-малко 17 500 души. Друго земетресение с магнитуд 7,2 удари близо до Дюзче през ноември същата година, убивайки 845 души.

Турция се намира в регион, който обхваща няколко тектонични плочи и е много по-вероятно да се случат земетресения около границите между плочите.

Линията на северноанадолския разлом разделя евразийската и анадолската плочи и минава през Мраморно море, което е на юг от Истанбул.

Какво може да се направи?

Според официални данни Истанбул е произвел 30,4 процента от брутния вътрешен продукт на Турция през 2021 г., което го прави сърцето на икономическата активност в страната.

Мегаполисът също така е домакин на най-важните производствени мощности в страната, които могат да навредят дълбоко на индустриалния сектор на Турция, ако бъдат повредени от мощен трус.

Ерсой казва, че силната сеизмична активност, засягаща Истанбул и останалата част от страната, трябва да бъде на първо място в дневния ред на властите.

"[Подготовката за] земетресения трябва да бъде най-важният проект както в Истанбул, така и в Турция. Трябва да започнем сега, да започнем бързо и да мобилизираме всички ресурси, за да се подготвим за земетресение в Истанбул“, зове той.

Междувременно Алан отбелязва, че Истанбул трябва да въведе цялостен план за действие при земетресение и ключова инфраструктура трябва да бъде подсилена, за да се подготвят правителствените служби в града, болниците, военните бази и сградите на противопожарната служба, така че спешната реакция да е готова да започне действие веднага след евентуален силен трус.

"По време на земетресенията в югоизточна Турция много държавни сгради се сринаха, включително болници и звена за спешно реагиране“, заяви той, отбелязвайки, че по този начин тези съоръжения не могат да помогнат за оказване на помощ при бедствия. "Видяхме какво се случи, когато въздушната, пътната и железопътната инфраструктура са повредени от земетресения. Помощта не може да стигне до региона достатъчно бързо.“

Властите трябва също така да ускорят градската трансформация на Истанбул, "започвайки от най-уязвимите зони в града към топографските ефекти“, обяснява Алан. "По-голямата част от Истанбул е върху скалист терен, така че теренът му е относително по-качествен от повечето градове, засегнати от скорошното земетресение в Югоизточна Турция“, заяви още той.

"Въпреки това, сградите в Истанбул, които са около речните корита news pic 2
©
, по бреговете и на засипаната земя, трябва да бъдат приоритетни при градската трансформация, както и тези в райони с риск от свлачища“, добави Алан.

Строителните правила на страната бяха актуализирани след земетресението в Мармара през 1999 г. и турският код за сеизмично проектиране беше подобрен чрез нови разпоредби.

Освен това турското правителство стартира проект за трансформация на града за замяна на стари сгради с нови.

По време на земетресенията от миналата седмица някои новопостроени сгради се срутиха, което потвърждава критиките, че разпоредбите не се прилагат по прозрачен начин.

Ерсой казва, че корупцията е висока в строителния сектор в Турция "и следователно е имало злоупотреби“ при някои от строителните инспекции.

"Високи сгради – висок риск“

Истанбул се разрасна бързо през последните няколко десетилетия поради миграцията от други турски региони, свързана най-вече със социално-икономически фактори.

На фона на все по-оскъдната земя строителните компании започнаха да строят многоетажни жилища, за да отговорят на търсенето на недвижими имоти.

"Тези високи сгради могат да бъдат засегнати от земетресението, което се очаква да стане под Мраморно море. Но те също могат да бъдат повлияни от земетресения далеч – като например в други региони – чрез повърхностни вълни поради тяхната височина“, казва Ерсой.

Според данни, споделени от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, има около 90 000 сгради със "статус на висок риск“ от земетресения от около 1,2 милиона сгради в града.

Други 170 000 сгради са със "статус на среден риск“, според проучване на Община Истанбул.

По време на бедствието от миналата седмица, казва Мурат Курум, министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, 24 921 сгради в региона "се срутиха, трябваше спешно да бъдат съборени или получиха тежки щети“.

Ерсой посочва, че земетресенията могат сериозно да ограничат икономическото развитие на страните и правителствата трябва да са готови да сведат до минимум най-лошите им ефекти.

"Когато страни са засегнати от земетресения, техните инвестиционни инициативи отиват на боклука и не могат да постигнат напредък – подобно на колелата на кола, заседнали в калта“, обяснява той. "Затова трябва да бъдем проактивни и да се подготвим преди земетресенията.“