Броят на жертвите на смъртоносните земетресения в Турция достигна до 5894 души, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на последните данни, представени от вицепрезидента на югоизточната ни съседка Фуат Октай.

Ранените при бедствието са 34 810, поясни Октай на пресконференция. По думите му всички всички летища и хеликоптерите ще продължат са работили през цялата нощ като част от усилията за оказване на помощ за преодоляване на последиците от трусовете.

Над 450 000 души са се приютили в студентски общежития, добави вицепрезидентът.

На по-ранна пресконференция Орхан Татар, ръководител на Дирекцията за земетресения и намаляване на риска, поясни, че най-малко 435 вторични труса са регистрирани след двете големи земетресения от понеделник.

Около 60 217 служители на извънредни ситуации работят в района, включително 3200 спасители от 65 страни, допълни Татар.

Призовавайки всички граждани да се въздържат от влизане в повредени сгради, Татар предупреди, че вторичните трусове могат напълно да ги унищожат. Той също така призова гражданите да не използват телефони, освен ако не е наложително.

Междувременно от Министерството на здравеопазването в Сирия съобщиха, че броят на жертвите е достигнал до 2 270 души. Данните включват и загиналите в контролираните от опозицията райони на страната.