Турция работи за откриването на два допълнителни гранични пункта на границата със Сирия за доставка на хуманитарнa помощ. Това съобщи в сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предава TRT.

"Работим по отварянето на още два контролно-пропускателни пункта на границата със Сирия. Това е хуманитарен, а не политически въпрос. Така че работим по отварянето на контролно-пропускателни пунктове на пунктове, които са под контрола на сирийския режим“, изтъкна той в изявление.

Министърът припомни, че според решението на Съвета за сигурност на ООН граничният пункт Джилвегьозю на границата със Сирия винаги трябва да бъде отворен. "Отворено е, но от другата страна, в Сирия, някои пътища са унищожени. Поради това има затруднения с доставката на наши или чужди помощи там. Ние решаваме тези проблеми, нашите отдели вършат необходимата работа за отваряне на допълнителни гранични пунктове“, подчерта Чавушоглу.

"Някои от самолетите доставят помощи за Турция, други- за Сирия. И ние предоставяме необходимата подкрепа за доставката на помощ за Сирия“, заяви Чавушоглу.