Правителството на Гърция възобновява инспекциите на обществени сгради за устойчивост на земетресения, като ще акцентира върху близо 30 000 структури, считани за критично важни - като училища, болници и др., съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Решението е взето в рамките на среща в петък, председателствана от премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис относно защитата от земетресения. На нея са присъствали министърът на климатичните промени и гражданската защита Христос Стилианидис, който отговаря за проекта, членове на кабинета, ръководителят на Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP) Ефтимис Лекас и Йоргос Стасинос, председател на Техническата камара на Гърция (TEE).

Фокусът на срещата е бил насочен към инспектирането на около 64 000 обществени сгради от общо 80 000, от които 16 000 са проверени през предходни години. Акцентът ще бъде поставен върху онези структури, които се считат за особено важни, като зони за обществени събирания или сгради със специална функция. В следващите дни ще последва втора среща в Министерството на гражданската защита, за да се формулира по-конкретен план.

OASP ще отговаря за планирането на инспекциите с подкрепата на TEE. Обмисля се и възможността за организиране на технически семинари от TEE за сертифициране на инженери, които след това ще извършват проверките. Въпреки това, като се има предвид, че OASP отговаря за антисеизмичната политика, но не може да задължи публичните власти да извършват проверки, се търси законова формула, която да направи проверките задължителни в рамките на определен период от време.

Инспекциите ще се извършват със съответната наредба, която бе преработена през 2022 г. Следователно, ако се установи проблем със сграда по време на първичната проверка или има сигнал от собственика на сградата, ще последва вторична проверка. OASP изчислява, че процентът на сградите, изискващи вторичен преглед, е не повече от 3-4% от общия брой.

Освен това е  решено, че OASP ще продължи с нова ревизия на картата на сеизмичния риск, която бе актуализирана за последен път след земетресението в Атина през 1999 г., при което загинаха 143 души. Новият регламент за устойчивост на земетресения също ще бъде заменен от европейския (Eurocode). Освен това OASP работи с Министерството на културата за установяване на спецификации за защита на историческите паметници, допълва изданието.