Бургас има готовност да изпрати медицински екипи в Турция и Сирия, но за момента в пострадалите от земетресенията райони има големи затруднения по отношение на логистиката, затова ни помолиха да изчакаме с изпращането. Не искаме с наше присъствие да създаваме допълнителни трудности на местните власти, но благодаря на всички, които заявиха готовност да тръгнат веднага. Това каза по време на пресконференция в Бургас кметът Димитър Николов, предаде репортер на "Фокус". Той добави, че до края на деня ще потегли първият камион с помощи, събрани в двата дарителски пункта в града.

"Разбрахме, че там има километрични колони с товарни автомобили, които не успяват да стигнат до засегнатата територия. Малко по-сложна е ситуацията със Сирия, защото е зона на военен конфликт, докато подкрепата за Турция е улеснена - координира се лично от Посланика. Все пак, ще направим така, че подкрепата да стигне и до Сирия. Общинският съвет в Бургас също ще гласува средства, които да предоставим за пострадалите. Цялата организация става на национално ниво, а ние съдействаме, за да не се получи с хаос с помощите. Съобразявам се с всяко условие на правителството, на БЧК и на Посолството на Република Турция в България", добави кметът.  

В знак на съпричастност днес всички знамена на територията на Бургас са свалени наполовина.

"Наистина огромна трагедия. Бургас реагира с голяма съпричастност – за много кратко време започнаха да се събират помощи тук. Оказа се, че вторият пункт, който разкрихме – на "Парк Арена ОЗК", е по-удобен. От съседните общини също идват, за да оставят своите събрани дарения там. Благодаря на всички за тази подкрепа", каза още Димитър Николов. 

В Бургас помощи се приемат в Туристическия информационен център (до Часовника), който работи от 9.00 до 18.00 часа, без почивен ден. Втори пункт е разкрит и в плувен комплекс “Парк Арена ОЗК Бургас" в ж.к. “Славейков". Работното време там е от 7.00 до 21.00 часа. Офисът на БЧК – Бургас в ж.к. “Възраждане" бл. 7 също приема дарения - за времето от 9.00 до 17.30 часа всеки работен ден.