Земетресение с магнитуд 7,8 удари днес южната част на Турция, близо до град Газиантеп. Това съобщи Геологическата служба на САЩ (USGS).

То е усетено в 04:17 ч. местно време, на дълбочина от около 17,9 км. Епицентърът му е в местното село Пазарджик, район Кахраманмараш.

Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър. Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват разрушени сгради в няколко града в югоизточната част на страната.

В страната е обявена най-високата степен на тревога. Заедно със Службата за извънредни ситуации са изпратени спасители в регионите. 

В поне четири провинции в Турция бяха регистрирани разрушения - Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп, съобщава вестник "Йени Шафак".

За момента се съобщава за четиридесет и двама души загинали и над 200 ранени в сирийските провинции Алепо, Хама и Латакия в резултат на земетресението в съседна Турция, съобщава Ройтерс, като се позова на сирийска държавна медия.

Министърът на вътрешните работи съобщи за 6 вторични труса с магнитуд от над 6 по скалата на Рихтер.

"След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест силни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, подготвят се товарни самолети" за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки, заяви Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света.