Две опустошителни земетресения бяха регистрирани на 6 февруари на територията на Турция, като най-малко два от трусовете бяха с магнитуд от 7,7 по скалата на Рихтер. В обедните часове държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на втория ден от природната стихия жертвите са 3549, а ранените – 22 168. "Най-голямата утеха за нас е, че към днешна дата повече от 8 000  наши граждани са спасени живи от развалините", допълни турският президент.

В страната бе обявен национален траур до 12 февруари.

Унищожителният трус засегна територията и на съседна Сирия, като по данни на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец загиналите са над 1,5 хиляди души. Местните власти определиха ​​ситуацията в страната като "хуманитарна катастрофа“ и призоваха международната общност за помощ. Освен това земетресенията от 6 февруари бяха усетени в Израел, Ирак, Кипър, Ливан, Грузия, Русия и дори Гренландия.

Ето основното, което се знае за трагедията.

Над 150 вторични труса

Първото земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер бе в района на Пазарджик в провинция Кахраманмараш (Югоизточна Турция) на дълбочина 7 км. Регистрирано бе в 04:17 часа местно време. Земетресението бе усетено в 10 провинции, включително Кахраманмараш, Газиантеп, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Диарбекир.

Няколко часа след първото земетресение Министерството на извънредните ситуации на страната съобщи, че магнитудът на вторичните трусове в Турция е започнал да намалява до 3,9-4,1 по скалата на Рихтер.

Тогава бяха регистрирани още три земетресения с магнитуд от 6,4 до 6,6 - в провинция Газиантеп.

В понеделник бяха регистрирани вторични трусове с различна сила, поне още едно земетресение беше сравнимо по сила с първото. То бе с епицентър на 67 км от град Кахраманмараш, с дълбочина от 2 км от повърхността, а магнитудът отново бе 7,7 по скалата на Рихтер. Общо сеизмолозите са преброили повече от 150 вторични труса.

Турция съобщи, че няма заплаха от цунами по крайбрежието на Средиземно море.

Сеизмичната активност бе усетена по-специално в Израел, Кипър, Ирак, Ливан, Абхазия, Грузия, Армения и Русия. Сеизмичните вълни от земетресението в Турция достигнаха дори до Гренландия.

Настоящото бедствие е сравнимо с най-разрушителното земетресение в историята на Турция: през 1999 г. на брега на Мраморно море в Измит бяха регистрирани трусове с магнитуд 7,7. Това земетресението отне живота на 17 500 души.

Жертви и разрушения в Турция

По последни данни в югоизточната част на Турция са загинали 3 549 души, 22 168 ранени.

Повече от 8 000 души са спасени от развалините при издирвателни и спасителни операции, които продължават повече от денонощие.

Разрушения са регистрирани в много турски провинции: Адана, Газиантеп, Диарбекир, Кахраманмараш, Малатия, Шанлиурфа. Повече от пет хиляди сгради се срутиха, включително многоетажни сгради, административни сгради и болници.

Губернаторът на провинция Кахраманмараш, където са епицентрите на земетресенията, определи ситуацията като "много тежка“.

Според вестник Yeni Şafak, историческа крепост в провинция Газиантеп, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, се е срутила.

Пристанището на Искендерун бе повредено и временно спря да работи заради рухване на докове, в резултат на което десетки контейнери буквално се сринаха на купчина. По-късно там избухна силен пожар. Според портала Marinetraffic към онзи момент в пристанището е имало 46 кораба.

Токът и интернетът спряха в южната част на страната.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) увериха, че природното бедствие не е засегнало ядрената безопасност на страната. На свой ред от "Росатом" съобщиха, че работата на строителната площадка на АЕЦ "Аккую" продължава.

Жертви и разрушения в Сирия

Броят на жертвите на бедствието надхвърли 1 500 души, над 2400 са пострадали. Според телевизионния канал Al Arabiya най-малко 50 души са загинали в резултат на срутването на жилищни сгради в провинция Алепо.

Телевизионният канал Al Hadath съобщи, че десетки хора остават под развалините в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия и Хама. Спасителните работи се извършват в условията на променливо време и под проливен дъжд. В северната част на страната железопътната комуникация е спряна, проверява се състоянието на релсите и мостовете.

Пострадали са замъкът на кръстоносците Маргат (Маркаб) край Банияс, както и най-голямата петролна рафинерия в страната. Пукнатини са се появили в стените на цитаделата на Алепо, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, според сирийската служба за музеи и забележителности.

Сестрата на сирийския премиер Хюсеин Арнус, Насуб Арнус, е загинала в резултат на срутването на сграда в град Хама, съобщава вестник Al Watan.

До края на седмицата се преустановява работата на училищата и детските градини.

Министерството на външните работи на Арабската република определи ситуацията в страната като "хуманитарна катастрофа" и призова страните членки на ООН да "протегнат ръка за помощ" на страната.

Действия на властите

Турция обяви най-високата, четвърта степен на тревога, която предвижда международна помощ. Над 53 000 спасители участват в издирвателно-спасителните операции.

В Анкара бе организиран спешен център в сградата на службата за извънредни ситуации. Работата му се координира от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, както и този на околната среда и градското развитие Мурат Курум. Ердоган постоянно получава информация за ситуацията в засегнатите от земетресението райони.

Спасителни екипи бяха изпратени в югоизточната част на Турция от други региони на страната, за да помогнат за изваждането на хора от развалините.

Турският "Червен полумесец“ започна кампания за даряване на кръв за пострадалите, на която откликнаха хиляди граждани на Турция. Пред центровете за даряване на кръв в Истанбул се образуваха дълги опашки.

За участие в ликвидирането на последствията от земетресението турските военновъздушни сили задействаха транспортна авиация.

Летищата на градовете Кахраманмараш и Газиантеп спряха да обслужват граждански полети.

Реакция на международната общност

Помощ за Турция и Сирия предложиха и 45 страни по света, Европейският съюз, НАТО и МААЕ. Служителите на ООН, увери генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, вече работят на мястото на трагедията. Властите на САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Нидерландия, Австрия, Чешката република, Беларус, Грузия, Япония, Тайван, Алжир, Мексико и други страни обявиха изпращането на свои спасители в зоната на бедствието.

Посланикът на САР в ООН Басам Сабаг заяви, че Гутериш е уверил, че ООН ще направи всичко възможно, за да помогне на Сирия във връзка със земетресението.

Папа Франциск изрази съболезнования на жертвите.

Китай задейства механизми за реагиране при извънредни ситуации.

Иракски Кюрдистан спря износа на петрол за Турция.

Швеция отдели 657 000 долара за помощ на Турция и Сирия.

Ирландското правителство обяви отпускането на два милиона евро за подпомагане на последиците от земетресението в Турция и Сирия.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец призова световната общност да предостави помощ в размер на около 75,6 милиона долара на пострадалото население на Турция и Сирия.

Сградата на кметството на Тел Авив бе осветена в цветовете на турското национално знаме в памет на жертвите на земетресението.

Министерството на външните работи на Словения, а по-късно и на Руската федерация препоръчаха на своите граждани да се въздържат от пътуване до югоизточната част на Турция.

Илон Мъск изрази готовност да изпрати Starlink в Турция, ако са необходими за справяне с последиците от земетресението. Турското правителство отказа.

Прогнози и експертни оценки

Турските сеизмолози сравниха инцидента със земетресението от 1999 г. Тогава недалеч от Истанбул, в Измит, на брега на Мраморно море, стана най-разрушителното земетресение в страната магнитуд 7,7. Загинаха почти 17,5 хиляди души.

Сеизмичната активност в Северноанадолския разлом ще продължи още няколко седмици, но вероятността от повтори силни трусове остава много ниска.

Италианският експерт Джанлука Валенсизе предупреди за опасност от трусове в района на Кипър и Източна Турция.