Сирия е държава, населена със смърт. Това може да го види всеки. Тя е лишена от хуманитарна помощ и то не само от сега. Пътищата са разбити и никаква помощ не може да стигне до бедстващите сирийци. Хората в Сирия са забравени както от Бог, така и от целия свят. След като помощта идва отвсякъде в Турция, се оказва, че никаква не е стигнала до Сирия, където хората бедстват под руините, това каза журналиститът Мохамед Халаф в коментар за трагедията от 10-годишната война в страната и от серията трусове.

Майки, деца и възрастни се спасяват кой както може, стана ясно от думите му, цитирани от bTV. Никаква помощ от никаква международна организация и никоя държава в света не е достигнала до сирийските бедстващи.

По думите му, всички запаси на "белите каски" в Сирия са вече раздадени, но те не достигат.  На контролираната от Асад част от страната има някаква помощ, предоставена от Русия, но само за тази част. На думи Асад е обещал да даде част от бъдещи помощи, които ще достигнат до него, и на останалата част от бедстваща Сирия, но тези думи не се посрещат с доверие.

"Хората в Сирия имат нужда от помощ", допълни Халаф.