Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк посети два от най-засегнатите райони от опустошителните земетресения в Турция – Адана и Хатай. Кючюк проведе редица срещи, сред които с кмета на община Адана Зейдан Каралар, със заместник областния управител Музафер Шахинер и с председателя на Асоциацията на балканските турци в Адана - Азиз Саъроглу. На срещите са обсъдени възможностите за продължаваща подкрепа на пострадалите и своевременния отговор на ЕС на опустошителните земетресения, отнели хиляди животи в Турция.

"Турция има огромна нужда от човешка солидарност. На 20 март ще се проведе международната донорска конференция, очаквам ЕС да направи много силна финансова подкрепа за Турция в този труден момент. Ние заставаме зад турския народ с всички сили и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че помощта достига директно до нуждаещите се, защото ЕС помага на съюзниците си във всичко! Днес цялата общност благодари на България и Движението за права и свободи за инициативите в подкрепа на бедстващите.“, заяви Кючюк по време на живо включване от Хатай.

От своя страна председателят на Асоциацията на балканските турци в Адана - Азиз Саъроглу изрази благодарност към България за солидарността и към Движението за права и свободи за инициираната кампания, която достигна и до европейските институции.

"Благодаря на господин Кючюк, че пропътува толкова дълъг път и е тук с нас. Благодаря на структурите на ДПС и на Мустафа Карадайъ за организираната дарителска кампания и за изпратените десетки тирове с хуманитарна помощ. Все още има загинали хора, които не са извадени от руините. Виждате колко са големи мащабите на земетресението. Работата тук продължава, надявам се никога повече да не ни сполетяват такива бедствия.“, каза Саъроглу по време на живото включване в социалните мрежи, което заедно с Илхан Кючюк направиха от Хатай.