Седем души от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново отпътуваха за Турция, за да помогнат с пораженията от тежкото земетресение. Това съобщи за "Фокус“ Марияна Христова, говорител на Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Тя уточни, че мъжете са от сектор "Специализирана оперативна дейност“, който е ситуиран в Горна Оряховица.

"Групата е оборудвана със специализирана техника. Те носят със себе си термокамери, с които ще помогнат в търсенето на хора, както и машини, с които могат да повдигат плочи, части от сгради и всякакви други големи обекти, за да изваждат пострадали“, допълва Христова.

Общо 58 пожарникари и спасители от България са част от групата. Всички те са от години в структурите на МВР, имат богат опит, преминали са редица обучения, както и инструктаж преди самото заминаване.

"Фокус“ припомня, че вчера сутринта поредица от земетресения, най-силното, от които с магнитуд 7,8 удари Турция и съседна Сирия. То събори цели жилищни блокове, разруши болници и остави още хиляди хора ранени или без дом. По данни на Reuters, загиналите само в южната ни съседка са близо 3000 души. Близо 8 000 души са били спасени от 4 758 сгради, съборени при трусовете, съобщи в последното си изявление турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации АFAD. Най-малко 1444 души са били убити в Сирия и около 3500 са ранени, според данни на правителството в Дамаск и спасителните работници в северозападния регион, контролиран от бунтовниците.

Луиза ТРАНЧЕВА