Комбинацията от правилното съдържание на цимент, пясък и желязо, както и  доброто конструиране на елементите от тези суровини, са в основата на качественото строителство. Когато всичко е добре изчислено и премерено, сградите стават доста устойчиви и както например е в България, те могат да издържат степени, надвишаващи тази, която направи унищожителните разрушения в Турция. От голямо значение е видът на пясъка, използван в строителството. Ако той съдържа органични примеси, той след време унищожава бетона, в който е вложен. Ако някой си позволи да използва морски пясък, то той залага бомба със закъснител. Това стана ясно от анализа на строителния инженер Николай Въжаров в коментара му за "Фокус" по повод появилите се съмнения за некачествено строителство с вложен морски пясък в рухналите от трусовете сгради в Турция.

По думите му, природата е по-силна и от най-силната технология и от най-доброто строителство. Когато тя реши, ще събори всичко. Разликите в разрушенията са изключително показателни, че някои сгради издържат и сериозни натоварвания, дори и в райони, в които строителството не е много качествено, а другите падат като пясъчни кули. Но падат там, където е имало безотговорност и липса на контрол.

"Има твърде голямо значение какъв е пясъкът. Пясък, който съдържа органични примеси, с течение на времето унищожава бетона, в който е вложен. Така че, ако действително някой си е позволил да ползва морски пясък, е заложил бомба със закъснител", каза инж. Въжаров.

"Смея да твърдя, че имаме добри крайни продукти. Но имаше периоди, в които това не беше така. Дълго време имаше произволи на строителите. А да не говорим за произвола на обитателите, които години наред са, както скоро изтече информация в Турция, са разширявали помещения в първи етажи, в сутерени", допълни той.

Относно издръжливостта на сградите в столицата, инж. Въжаров уточни: "В София могат да издържат значително повече от магнитуд 7,3 - поне така са разчетени.  Малко над този магнитуд би трябвало да могат да издържат. Но, разбира се, и тук има пропуски, недостатъци в конструкцията, лош терен, което е много съществено, неправилно фундиране. Има места, които са непредсказуеми, има терени, които са непредсказуеми, колкото и да се стараят инженерите, не могат да разгадаят какво има на 15-тия метър под сградата. Но, както знаете, земетресенията имат доста голяма дълбочина и какво се случва под една сграда, е загадка".