НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Ибришимов, БСП: Пациентите и лекарите не са на фокус в здравеопазването, а парите

Иван Ибришимов, БСП: Пациентите и лекарите не са на фокус в здравеопазването, а парите

3 Юли 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Пациентите и лекарите не са на фокус на здравеопазването, а парите. Това се доказва и от нестихващите протести както на пациенти, така и на лекарското съсловие. Това заяви пред БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Ибришимов, съобщиха от пресцентъра на БСП. "В момента има напрежение във Видин, Враца, Монтана, както и във всички общини. Със закриването на отделения приключват и болниците. От 2009 г., от първото правителства на ГЕРБ досега, има закрити 17-18 болници и този процес продължава", коментира той и подчерта, че за да се промени системата, трябва да има политически консенсус. "Трябва да има силна политическа воля за промяна, тъй като в този сектор има огромни интереси. Ежегодно в здравеопазването минават около 9 милиарда лв., 5 млрд. от които са публични, останалите са от джобовете на пациентите. По-развити държави от нас имат по- малко доплащане от гражданите", отбеляза Ибришимов. Той подчерта, че средствата в този сектор не се разходват правилно. "Във "Визия за България" предлагаме да падне статутът на търговски дружества за лечебните заведения. Всички лечебни заведения, които искат да ползват публичен ресурс, да бъде с идеална цел, за да няма печалба от здравето на хората", уточни народният представител. Той обясни, че една от причините за закриването на отделения е липсата на персонал- няма лекари и медицински сестри. "Или отиват в чужбина, или в големия град. Има населени места в България, които са без здравеопазване. Това трябва да се промени", категоричен бе Иван Ибришимов. Социалистът обясни, че трябва да се върне ролята на държавата. "Не може да има 500 милиона задлъжнялост на болниците. Не може да има лимити в здравеопазването. Конституционно право е на всеки пациент да бъде лекуван", посочи Ибришимов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата

Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата

2 Юли 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Предлагаме наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Това е едно от предложенията на партията, чрез които да се разреши проблемът с липсата на кадри в лечебните заведения. Друго предложение е за отпускане на държавна стипендия за обучение по медицина, но с ангажимент завършилите да работят след това пет години в България. БСП предлага и финансиране на специализации в чужбина, но също с ангажимент да се работи след това определен период в България. Предлага се всеки човек да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде. Предвижда се то да съдържа пълна информация относно заболяванията, леченията, профилактиката. За здравноосигурените се предлага пълен и безплатен достъп до здравеопазването, а за тези без здравни осигуровки – държавата да гарантира базов пакет от медицински услуги. Предлага се и намаляване на ДДС за лекарствата, като добра европейска практика.
Друго предложение е свързано с ежегодното държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък, както и контрол върху изпълнението на това решение. БСП иска премахване на статута на болниците като търговски дружества. „Здравето и здравеопазването не може да са обект на търговия. Предлагаме нова структура на здравеопазването, при която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ, които да се управляват на регионален признак, покривайки целия регион”, каза Корнелия Нинова. Предлага се здравна карта, която да гарантира достъп до здравеопазване в рамките на време до 30 минути или 50 км разстояние. „Заради такова закриване на болници, след като се мина и през закриване на училища, много хора напускат регионите. Като няма училище и болница, като няма и работа – напускат и заминават за големите градове или за чужбина”, посочи Корнелия Нинова. По думите й това поставя въпроса за здравеопазването в големия контекст на демографската катастрофа. БСП настоява за изцяло нов модел на здравеопазването.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на въпроса със здравеопазването

Корнелия Нинова, БСП: Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на въпроса със здравеопазването

2 Юли 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на въпроса със здравеопазването. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. На пресконференцията стана ясно, че проблемите в сферата на здравеопазването са били обсъдени по време на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, провело се по-рано през деня в Кюстендил. Беше посочено, че в Дупница е закрито отделението по хемодиализа, а сега предстои закриването и на отделенията по ортопедия и хирургия, а най-вероятно и АГ отделението. В болницата в Кюстендил през 2018 година са закрити три отделения, а от вчера - и инфекциозното отделение.
„Видин, Враца и Монтана са на протести, както знаете, по същата причина, заради закриване на отделения в болниците. Два пъти от БСП викахме министъра на здравеопазването в Народното събрание миналата седмица, за да каже какво се случва в страната – и двата пъти отказа да дойде”, заяви Корнелия Нинова. По думите й този въпрос вече не търпи отлагане и всички трябва да седнат, разумно и с аргументи, да говорят за решаването на въпроса със здравеопазването, като това трябва да се случи без лобистки интереси, без интереси на фирми и на частни болници. „С един акцент – пациентът, лекарите и медицинският персонал. Вече не е достатъчно само да констатираме проблема, да критикуваме грешките, но, ето, каним ги на разумен разговор. Ние слагаме на масата своите предложения, нека те да дадат техните и да намерим разумния изход от тази ситуация”, каза Корнелия Нинова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Предупредителна стачка започнаха медицински сестри в града

Сливен: Предупредителна стачка започнаха медицински сестри в града

1 Юли 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Сливен. Предупредителна стачка започнаха от тази сутрин медицински сестри в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Те спряха работа за един час. Около 20 сестри излязоха от 8.00 до 9.00 часа пред главния вход на МБАЛ „Д-Р Иван Селимински“ със сини ленти на реверите, за да изразят за пореден път своето недолство от проблемите в здравеопазването и да поискат достойно заплащане за труда си. По време на стачката, онези, които по график са на работа, останаха на работните си места, но без да изпълняват служебните си задължения, освен при спешен случай.
Според един от организаторите на протеста - Надежда Маргенова, утре предстои среща с работодателя, за да се уточнят условията за безсрочната ефективна стачка от 11 юли, ако исканията на сестрите не бъдат чути. По думите й досега ръководството на лечебното заведение не ги е заплашвало или по някакъв начин възпрепятствало да провеждат протестните и стачните си действия. „Очаквам, че ще се възползват от законовите начини да оспорват законността на стачката, но само толкова“, допълни тя.
До 10 юли сестрите ще спират работа за по един час всеки ден. Протестиращите получиха подкрепа за своите искания от Асоциацията на медицинските сестри, представители на учителското съсловие и пациенти.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Подписка за реформа в здравеопазването и стачка организират медицинските сестри в града

Сливен: Подписка за реформа в здравеопазването и стачка организират медицинските сестри в града

27 Юни 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Сливен. Над 400 подписа в подкрепа на исканията на медицинските сестри за промени в здравеопазването са събрани в Сливен. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова – председател на стачния комитет на медицинските сестри към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. По думите и подписката няма да бъде внасяна никъде, а се прави, за да се разбере дали хората подкрепят исканията на медицинските сестри за цялостна реформа в сектора. Специалистите по здравни грижи ще преминат и към предупредителни ефективни стачни действия. Те ще спират работа за един час от 1 до 10 юли по предварителен график. Мотото на протеста е „Искаме промени, не искаме подаяния“. Маргенова посочи, че от 11 юли ще започне безсрочна ефективна стачка. „Ще се проведе разговор с директора на областната болницата за изясняване на условията за провеждане на стачката, за да не се застрашава живота и здравето на пациентите“, поясни Маргенова. По думите й, исканията на стачкуващите не са синдикални, а са насочени към цялостна реформа на здравеопазването и прекратяване регистрацията на болниците като търговски дружества. Протестът в Сливен е част от Националния. Досегашните протести на медиците за реформа и достойно заплащане не са дали резултат, затова се приминава към стачка, допълни Надежда Маргенова.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

Омбудсманът Мая Манолова: Медицинските сестри трябва да станат защитена професия, защото изчезват, а всеки от нас е потенциален пациент

26 Юни 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Медицинските сестри трябва, образно казано, да станат защитена професия, защото просто изчезват, а всеки един от нас е потенциален пациент. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. „Проведох среща с повече от 20 медицински специалисти от МБАЛ-Благоевград, които споделиха с мен факта, че в резултат на протестните действия, от една страна, изобщо на съсловието, а от друга страна - от многобройните обещания, които бяха направени от Министерството на здравеопазването и от правителството, в крайна сметка заплатите им са се увеличили в рамките на 60 лв. – от 580 лв. на 640 лв., но обещанията за даване на заплати в размер на 950 лв. като основна стартова заплата не се получават в нито едно лечебно заведение на територията на Благоевградска област, с изключение на получаването на заплатите в болницата в Петрич, които почти ще достигнат тези нива“, коментира тя.
Омбудсманът заяви, че стои зад медицинските специалисти от първия ден на техните протести. По думите й след първия тур обещания, които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е дал преди европейските избори и които не са изпълнени, в момента сме свидетели на второ раздаване на обещания, като те са за това, че от 1 юли заплатите ще бъдат увеличени отново с между 150 и 250 лв. за всички медицински специалисти. Манолова подчерта, че не вярва в това, тъй като в действията на Министерството на здравеопазването няма визия за това как точно обещаното ще се случи. Тя отбеляза, че включително и медицинските сестри от Благоевград са готови на сериозни активни протестни действия, за да си отстояват правата, защото работят по повече от 12 часа срещу мизерни възнаграждения за непрекъснатите дежурства и нощния труд. Омбудсманът посочи, че тяхната професия е на изчезване и повече от половината медицински сестри вече са пенсионерки, а наистина здравната система не може да съществува без медицинските сестри.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова внася в Народното събрание проект за нов закон за съсловните организации на медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова внася в Народното събрание проект за нов закон за съсловните организации на медицинските специалисти

19 Юни 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд чл. 3 от Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и помощник-фармацевтите, според който, за да упражняват професията си, те трябва да членуват в съответната съсловна организация. Това обяви днес в гр. Кърджали омбудсманът Мая Манолова, където отиде да подкрепи протестното шествие за достойни условия на труд и адекватно заплащане на професионалистите по здравни грижи от града, съобщиха от пресцентъра на пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Освен това общественият защитник подготвя с екипа си и медицинските специалисти нов проект на закон за съсловните организации, с който да се създадат отделни съсловни организации за всяка от професиите – медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори и кинезитерапевти.
„До края на следващата седмица ще внесем в Народното събрание проект на закон за всяко едно от съсловията в здравния сектор – за създаване на съсловна организация на медицинските сестри, на фелдшерите, рехабилитаторите, така както го искат представителите на тези толкова важни за нас като пациенти професии“, аргументира се Манолова.
По думите й медицинските специалисти са гръбнакът на здравеопазването и тя е до тях от първия момент на протестите им и ще отстоява докрай удовлетворяването на техните справедливи искания.
„Това не са искания за пари. Това не са искания само за медицинските сестри или за акушерките и медицинските специалисти. Това са искания за всеки един от нас като гражданин, като пациент. Това са искания за промяна в здравната система“, подчерта Мая Манолова.
По думите й е факт, че в здравната система цари хаос, че парите изтичат и доказателство за това е обстоятелството, че обещаните на два пъти по 50 млн. лв. и още 30 млн. лв. не са стигнали до тези, за които са били предназначени.
„Обещанията, които пое здравното министерство, не се случват. От 1 юни 2019 г. всички медицински специалисти трябваше да получават минимум 950 лв., което не е факт никъде в България. Това означава, че както сме свикнали – преди избори се обещава, след избори не се изпълнява“, обобщи омбудсманът.
Според нея е налице пълен отказ за промени в здравеопазването, защото обещаните реформи в здравноосигурителния модел, стратегиите и концепциите не се случват и така „забатачването“ в системата става все по-голямо.
„Аз съм тук, за да подкрепя медицинските специалисти, да им дам кураж, срещу опитите да бъдат натискани и да бъде мачкан техният протест. В този аспект нямам оплаквания в Кърджали, че някой се е опитвал да не допуска и да ограничава протеста, но на други места – Стара Загора, Враца, Казанлък, София, сме изправени пред случаи, в които управители на болници и местната власт си позволяват да притискат, да наказват, да мачкат хора, затова че упражняват конституционното си право да протестират“, категорична бе Манолова.
Тя благодари на медицинските сестри от Кърджали, които миналата седмица в София са подкрепили лицето на протестите Мая Илиева, срещу която са предприети конкретни действия, за да бъде накарана да замълчи. Омбудсманът подчерта, че този случай не е единичен, тъй като и към организаторката на протестите в гр. Стара Загора е оказван натиск с преместването й в друго по-тежко отделение.
„Това са абсолютно недопустими практики. Вместо министър Кирил Ананиев да изпраща открито писмо до омбудсмана, в което да обвинява мен и медицинските сестри за хаоса, трябва първо да си отговори на въпроса – кой създава хаос – естествено, че този, който управлява системата“, подчерта Манолова. Тя допълни, че министърът на здравеопазването би следвало да излезе с открито писмо до управителите на всички болници – държавни, общински и частни, които ползват публичен ресурс, да не си позволяват да оказват натиск върху медицински специалисти.
„Да, пътят няма да е лесен. Успехът няма да дойде сам по себе си. Министерството на здравеопазването се опитва всячески да неглижира медицинските специалисти, да се прави, че протестите ги няма, да се разсейва за техните справедливи искания. Но аз съм сигурна, че и тази кауза, както и други справедливи каузи, в крайна сметка ще успее“, обобщи Мая Манолова и допълни: „Отношението към медицинските специалисти е показател за нивото на демокрацията у нас.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд действащия закон за съсловните организации в здравеопазването

Кърджали: Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд действащия закон за съсловните организации в здравеопазването

19 Юни 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд действащия закон за съсловните организации в здравеопазването. Това съобщи в Кърджали Мая Манолова, която подкрепи протеста на медицинските специалисти от областта, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Общественият заяви в Кърджали, че в сектор „Здравеопазване“ задължителното обвързване на упражняването на професията с членуване в съсловната организация и плащането на членския внос, е в нарушение на много конституционни разпоредби. „Това е едната ни линия на поведение, а другата е - нашето намерение, заедно с организаторите на протеста, с медицинските сестри и с фелдшерите, с акушерките, да внесем проектозакони за всяко едно от съсловията в здравния сектор - така, както искат хората, които работят в системата. Така че, монополът на една организация да бъде разчупен и адекватно да се защитават техните права, да се защитават техните съсловни интереси“, обобщи Мая Манолова.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протест на медицинските специалисти от град Кърджали

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протест на медицинските специалисти от град Кърджали

19 Юни 2019 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протеста за достойно заплащане и условия на труд на медицинските специалисти от гр. Кърджали. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Протестното шествие ще започне в 14.30 часа пред Община Кърджали до паметника на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.