НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата

Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата

18 Януари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесът и синдикатите поискаха среща с премиера заради скъпия ток на борсата, това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации и синдикатите. Те поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят високите цени на електроенергията на енергийната борса.
Работодатели и синдикати настояват съвместно с държавните органи да бъдат набелязани „спешни мерки за необоснования и спекулативен ръст на цените на електроенергията на борсата и стабилизирането им на приемливи и логични нива“.
Писмото до Бойко Борисов е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанска камара, Търговско-промишлената палата, ККРИБ, КНСБ и „Подкрепа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавата ще осигури допълнително ток за енергийната борса (ОБЗОР)

Държавата ще осигури допълнително ток за енергийната борса (ОБЗОР)

14 Януари 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Дружествата от държавната енергетика ще търсят възможности да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „ден напред“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) между Министерството на енергетиката, председателя на регулатора Иван Иванов, представители на електроразпределителните компании, държавните енергийни дружества и Българската независима енергийна борса. Това е една от трите мерки, които са набелязани за стабилизиране на пазара, до които се стигна след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през миналата седмица, на който централна тема бе цената на електроенергията на свободния пазар.
Министър Петкова припомни, че в момента по закон „Национална електрическа компания“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“ трябва да осигуряват по 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата, като от 19 януари това количество ще се увеличи над 700 МВт. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара „ден напред“ ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия. „Предстои до дни да направим анализ, за да проверим кое дружество или кои ще могат да дават допълнителни количества“, каза още Петкова.
Като друга мярка за стабилизиране на пазара бе посочена възможността да бъдат създадени нови стандартизирани продукти за търговия на борсата. В едноседмичен срок електроразпределителните предприятия трябва да дадат своите предложения за такива продукти, които да разнообразят възможностите за борсова търговия. „Това ще позволи допълнително стабилизиране на цените на Българската независима енергийна борса“, обясни доц. Иван Иванов.
Ускоряването на обединенията с други пазари в района на Югоизточна Европа също бе набелязано като допълнителна дългосрочна мярка за разширяване на възможностите за търговия и стабилизиране на цените. По данни на изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов най-напреднали са разговорите за обединение с македонската и румънската борса. Очаква се до няколко месеца този процес да има конкретни резултати.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: На българската енергийна борса всичко е спокойно

Министър Теменужка Петкова: На българската енергийна борса всичко е спокойно

14 Януари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. На българската енергийна борса всичко е спокойно. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата борса работи изключително добре – тя най-бързо успя да развие всички варианти за търговия. И това ни отличава от останалите борси, които работят от по-дълго време“, обясни министър Петкова. „Днес с електроразпределителните дружества говорихме за повишението на търсенето, за което се твърди, че пазарът не може да отговори. Искахме да направим този анализ, за да се види какво още би могло да се направи, за да задоволим това търсене и да не се стига до тази истерия на борсата. И мисля, че успяхме да стигнем до тези основни мерки, около които всички се обединихме“, заяви още тя.
От своя страна, председателят на КЕВР доц. Иван Иванов отговори, че правилата на нашата енергийна борса на 100% съответстват на правилата на европейските борси.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Пазарното обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Пазарното обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса

14 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Пазарното обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса. Това каза на брифинг председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в КЕВР беше проведено заседание с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в групата на БЕХ и с ръководителя на организираната борсова търговия. Всички участници, до които бяха изпратени покани, се отзоваха и направиха високи професионални изказвания и предложения, които ще обсъдим с оглед да бъдат реализирани“, заяви доц. Иванов и уточни, че всички са се обединили около няколко предложения, които имат за цел да стабилизират сегмента „ден напред“. „Това ще донесе възможност за предсказуемост и ще успокои българското общество заради непрекъснато променящите се цени на електрическата енергия“, заяви той.
Доц. Иванов посочи, че става дума за две мерки, които ще бъдат реализирани в кратък срок. „Една седмица се дава на дружествата да представят детайлно предложенията си, които бяха дадени от тях на тази среща. След това ще се проведе втора среща за съгласуване и уточняване реализацията на тези мерки. Първите две мерки – допълнителна ел. енергия за платформата „Ден напред“ и създаване на стандартизирани профили, са от важно значение за стабилизиране на ситуацията в борсата в сегмента „ден напред“. Третото предложение е в рамките на 2019 г. да се осигури пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа. Това ще позволи допълнително стабилизиране на цените на Българската независима енергийна борса“, каза още той. „За да се осъществи пазарно обединение с други страни от „Югоизточна Европа, е необходима промяна в закона на т.нар. „експортна такса“, посочи доц. Иванов. От КЕВР съобщиха още, че по отношение на пазарното обединение са напреднали разговорите на България с Македония.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“

Министър Теменужка Петкова: Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“

14 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента „ден напред“. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос какви ще бъдат допълнителните количества електроенергия за сегмента „ден напред“ и кой ще ги осигури, министър Петкова посочи, че най-важната функция на дружествата от групата на БЕХ е да бъде осигурена електроенергията за битовите потребители. „След това имаме ангажимент по отношение на осигуряване на енергията за платформата „ден напред“. А всички останали количества се продават чрез платформата на Българската независима енергийна борса. И сега целта е тези дружества да осигурят количества извън вече споменатите. До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставя, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава“, обясни Петкова. Тя посочи, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи на пълна мощност. „Но има една особеност – това са разходите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът прави. Така че това също трябва да бъде взето предвид. Това са разходи, които влизат в себестойността на централата“, обясни енергийният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар

Министър Теменужка Петкова: Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар

14 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разговорът с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в БЕХ и т.н., беше изключително конструктивен, имахме възможност да си кажем много неща и се обединихме около три мерки. От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа „ден напред“, което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара. Обединихме се и около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили“, заяви министър Петкова и посочи, че те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство. Енергийният министър обясни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 13.15. часа в КЕВР ще се проведе брифинг по повод срещата с ръководството на Министерството на енергетиката и на държавните дружества

В 13.15. часа в КЕВР ще се проведе брифинг по повод срещата с ръководството на Министерството на енергетиката и на държавните дружества

14 Януари 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. В 13.15 ч. в сградата на КЕВР (Заседателна зала - 4 ет.) ще се проведе брифинг по повод организираната от КЕВР среща с ръководството на Министерство на енергетиката, ръководителите на държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД), ръководствата на БЕХ ЕАД, на ЕСО ЕАД, на Българската независима енергийна борса, както и на електроразпределителните дружества. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%

Министър Теменужка Петкова: Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%

14 Януари 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Няма дефицит на електрическа енергия, за 2018 г. производството се е повишило с 2,6%. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Основен приоритет на нашето правителство е да осигурим такива условия за българския бизнес и българската индустрия, че те да бъдат конкурентноспособни на международните пазари. Това, което правим в сектор „Енергетика“, е свързано с това, по такъв начин да се управлява секторът, че той да гарантира публичност, прозрачност и минимизиране на разходите“, заяви министър Петкова и посочи, че от 2015 г. досега са се извършили поредица промени в Закона за енергетиката, които са целели да бъде елиминиран дефицитът, който е съществувал през 2014 г., и да се създаде либерализиран пазар на електрическата енергия в България.
„Когато става дума за цените на електрическа енергия за бизнеса и за битовите потребители, е важно да поясним няколко много важни елемента. На 8 януари беше проведен тристранен съвет между синдикати, бизнес и правителство, като темата беше цената на електрическата енергия на свободния пазар. Имаше и среща с председателя на КЕВР, като днес също предстои такава с всички в сектора, за да видим има ли някакъв проблем, ако има такъв – да разберем къде е генезисът, и какви стъпки трябва да направим, за да го решим. Но хората трябва да знаят следното – пазарът на електрическа енергия в България е организиран в два сегмента - това са регулиран пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия“, обясни енергийният министър.
Петкова посочи, че големият бизнес купува своята електрическа енергия на база на дългосрочни договори, които да осигурят предвидимост на неговите разходи за енергия. „По този сегмент, който се нарича „Ден напред“, се осъществява около 10% от търговията. И сега ще се опитаме да анализираме защо има някакъв проблем“, заяви тя.
„Аз лично не знам за предприятия, които са затворили заради цената на електрическата енергия на борсата. И не знам от какво са продиктувани тези твърдения за затваряне на предприятия, защото само за 2018 г. производството на електрическа енергия се е повишило с 2,6%. Отделно от това, трите държавни дружества, които произвеждат електрическа енергия, през 2018 г. са провели поредица от търгове през Българската независима енергийна борса. Като само за АЕЦ „Козлодуй“ те са 127, при 48 от които няма заявен никакъв интерес към покупката на ел. енергия, ТЕЦ „Мариза-изток 2“ е провел 68 търга, като а 28 от тях не е имало интерес, а НЕК е провела 24 търга – за 4 никакъв интерес“, заяви министър Петкова и посочи, че на този фон не може да се говори, че има дефицит на електрическа енергия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на енергетиката и КЕВР стартират съвместни проверки на трите електроразпределителни дружества (ОБЗОР)

Министерството на енергетиката и КЕВР стартират съвместни проверки на трите електроразпределителни дружества (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверяват от 15 до 25 януари трите електроразпределителни дружества. Това е една от спешните мерки, които предприема държавата в отговор на притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на борсата, по-специално – на сегмента „ден напред“. Мерките бяха обявени на брифинг от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов.
Министър Петкова обясни, че тях е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен и затова държавата ще предприеме всички законови действия, за да го гарантира. Проверките ще стартират с „Електроразпределение Север“ ЕАД, след това ще бъде проверено „Електроразпределение Юг“ ЕАД и накрая – „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Според своите законови правомощия експертите от Министерството на енергетиката ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, както и спазването на подзаконовите нормативни актове по прилагането на Закона за енергетиката – наредбата за техническата експлоатация на електрически централи и мрежи, наредбата за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, наредбата за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и наредбата за сервитутите на енергийните обекти. В рамките на своята компетентност КЕВР ще провери как трите дружества изпълняват своите лицензи.
В понеделник председателят на КЕВР Иван Иванов ще свика среща на ръководителите на трите електроразпределителни дружества, държавните компании, които осигуряват основните количества електроенергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ЕАД), както и на БЕХ ЕАД, Българската независима енергийна борса и ЕСО ЕАД. В срещата ще участва и министър Теменужка Петкова. Целта е да се набележат допълнителни мерки за повишаване количествата електроенергия за пазар „ден напред“ и намаляване на натиска за търсене на електроенергия на този сегмент. В момента електроразпределителните компании купуват енергията за технологични загуби именно от пазара „ден напред“ на борсата и тези количества достигат до 30% от търгуваната електроенергия на този сегмент. Иванов обясни, че екипите, които ще извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани. По думите му българите трябва да бъдат уверени, че са проверени разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на употребената. Председателят на КЕВР бе категоричен, че нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Екипите, които извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Екипите, които извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани

11 Януари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. Екипите, които извършват проверките на трите електроразпределителни дружества, вече са сформирани. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Доц. Иванов подчерта, че КЕВР изпраща едни от най-качествените си експерти. „Въпросите, които ще бъдат зададени и от които ще се поиска информация, изцяло ще обхванат дейността на дружествата, техническото състояние на електроразпределителните дружества, както и на средствата за техническо измерване. Експертите на КЕВР ще проверят съответствието на действията на разпределителните дружества по отношение на издадената лицензия и изискванията за качеството на електроенергията, каквито са разписани в тези лицензии“, допълни още председателят на КЕВР.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Българите трябва да бъдат уверени, че сме проверили разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на потребената

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Българите трябва да бъдат уверени, че сме проверили разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на потребената

11 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Българите трябва да бъдат уверени, че сме проверили разпределителните дружества и енергията, която се отчита отговаря на потребената. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Периодът януари – февруари, в който по начало потреблението на електроенергия е засилено, българските граждани трябва да бъдат уверени, че Министерство на енергетиката и КЕВР са проверили състоянието на електроразпределителните дружества и енергията, която се отчита отговоря на действително потребената“, обясни доц. Иванов. По думите му, ако някъде има съмнения, незабавно ще бъде проверен съответният електромер, за да се поддържа доверието на българските граждани в институциите, които гарантират качеството и безспорно точното измерване на потребената електрическа енергия. Доц. Иван Иванов уточни, че през 2015 г. е бил извършен обстоен преглед на финансовото състояние на трите дружества и на възлагането на външни поръчки от фирми, които са извън страната. „Към момента над 80 % от всички поръчки, като обем на финансите и като брой, се изпълняват в рамките на Република България, което е едно много съществено и важно изменение, което органите у нас и Регулаторът наложиха на тези дружества“, допълни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността

Министър Теменужка Петкова: Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността

11 Януари 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Ще проверяваме на случаен принцип електромери и табла, за да разберем дали това, което се отчита, отговаря на действителността. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което ние ще проверим и което е в рамките на нашите компетентности и нашите законови правомощия е именно да проверим техническото състояние и експлоатацията на тези енергийни обекти. Една част от тези проверки включват това ние да направим проверка на съответните електромери и електромерни табла. Тази проверка ще бъде извършена на случаен принцип. Ще бъдат проверени конкретни електромери, електромерни табла. За да можем да проверим дали това, което отчита техните електромери, отговаря на действителността. Смятам, че това е един важен акцент и един важен момент, така че всеки да получи яснота и отговор на въпроса заплащаме ли тази услуга, която сме ползвали или нещо друго се случва. Такава проверка ще извършат контролните органи на Министерство на енергетиката“, обясни министър Петкова. На въпрос каква е връзката на мярката с проверката с цените на свободния пазар, министърът коментира, че съвместно с КЕВР са проверки, които всяка от съответните институции ще извърши в рамките на своята компетентност. „Г-н Иванов спомена, че на БНЕБ на платформата „ден напред“ повече от 30% от търговията с ел. енергия, се осъществява именно от трите електроразпределителни дружества. Те оттам закупуват своята енергия за така наречените технологични загуби. Смятам, че е редно държавата, контролните органи да направят своите проверки по отношение на това да проверим тези количества, които българските граждани и българският бизнес плащат и отговарят на употребеното от тях количество“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Свиквам трите разпределителни дружества и съответните от БЕХ, за да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Свиквам трите разпределителни дружества и съответните от БЕХ, за да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“

11 Януари 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Свиквам трите разпределителни дружества и съответните от БЕХ, за да представят мерки за стабилизиране на пазара „ден напред“. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие знаете, че само преди три дни се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, иницииран от КНСБ. Темата на съвета беше състоянието на свободния енергиен пазар в Република България. Като следствие на проведения съвет поканих министър Теменужка Петкова, за да обсъдим чрез анализ на състоянието и чрез набелязване на определени мерки как би могло да се стабилизира състоянието на свободния енергиен пазар. Две от мерките са спешни и ще бъдат реализирани още от началото на следващата седмица“, каза председателят на КЕВР, визирайки представената вече мярка за проверка на трите електроразпределителните дружества. „Втората мярка, която също е спешна, е следната. Свиквам в понеделник, 11.00 ч. тук в КЕВР ръководителите на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN, Еенерго-про, както и ръководителите на трите дружества от БЕХ, които осъществяват основните количества електроенергия, които се продават на пазара „ден напред“. Това са АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица изток – 2“ и НЕК заедно с ръководителя на БЕХ г-н Петьо Иванов, директора на Енергийния системен оператор г-н Ангелин Савчев и ръководителя на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Каня разбира се, имам съгласието на министър Петкова, за нейното участие в това заседание, което ще бъде проведено“, каза още доц. Иванов. По думите му форматът на заседанието се обуславя от обстоятелството, че за да се постигне определена ликвидност на БНЕБ, е необходимо на нея да се предлагат достатъчни количества електроенергия в различни сегменти, в различни пакети. „Едновременно с това, ако ние изискваме да участват и трите електроразпределителни дружества, това се налага от обстоятелството, че на пазара „ден напред“ за покриване на технологичните загуби, те закупуват големи количества, особено в последните дни. Количества, които надминават 30% от продаваната на борсата ел. енергия в сегмента „ден напред“, допълни доц. Иванов. Той поясни, че всички участници в понеделник трябва да представят своите собствени анализи на ситуацията и проект на мерки за стабилизиране на състоянието на енергийната борса в пазара „ден напред“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли

11 Януари 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Нямат никакво основание твърденията на определени лица, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще припомня, че неизменно в последните три години такива твърдения, такива злокобни пророчества се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на ел. енергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация“, заяви още доц. Иванов и уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители. „Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли“, допълни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място

Министър Теменужка Петкова: Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място

11 Януари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Предприетите проверки на енергоразпределителните дружества показват, че държавата е на своето място. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Петкова подчерта, че потребителите и бизнесът трябва да са спокойни. По думите ѝ трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали. Тя посочи, че като правителство и за нея като министър е важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен, защото е в основата на икономическия растеж на страната.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества

Министър Теменужка Петкова: От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества

11 Януари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ проверките ще приключат до 25 януари включително. „Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите енергоразпределителни предприятия. Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР“, каза още министърът.
Министър Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди броени дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество. „Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук“, каза Петкова и поясни, че днес председателят на КЕВР доц. Иван Иванов я е поканил на среща по тези въпроси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг

11 Януари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 ч. в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Заседателна зала - ет. 4, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на КЕВР Иван Иванов ще дадат брифинг за представители на медиите. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.