Григор Димитров и тази година достигна втората седмица на "Ролан Гарос". Първата ни ракета се класира за 1/8-финалите в Париж късно снощи след победа над белгиеца Зизу Бергс на централния корт "Филип Шатрие". На пресконференцията си впоследствие българинът призна пред "Фокус", че е имало възможност организаторите по-рано да преместят неговия и на следващия му противник - Хуберт Хуркач мачовете, за да завършат по-рано.

Вчера заради непрекъснатите валежи в Париж първоначално сънародникът ни трябваше да чака Алекс де Минор и Ян-Ленард Щруф да приключат на Корт № 14, но тъй като започна да вали, двубоят им бе спрян. Това принуди домакините да изместят Димитров и Бергс на седми корт, ала лошите метеорологични условия не позволиха той да продължи там и най-накрая той бе възобновен на централния "Филип Шатрие" вечерта под спуснат покрив.

Трета поредна среща игра със съперник, срещу когото не си до момента. Отне ли ти повече време, за да се настроиш тактически, спрямо някого, с когото си играл и преди?

- Започнах мача много добре срещу него вчера (б.ред. в петък). Щеше да е добре, ако можехме да продължим, не успяхме, но смяната на корта, смяната на обстановката, вечерна сесия, закрито...Въобще, беше много важно просто да се нагодя по-скоро към кондицията, отколкото към съперника. Знаех какво трябваше да направя, но наистина не е много лесно да се играе, когато времето е такова. Много е неприятно, особено на клей. Топките стават по-големи. Опитваш се да удряш по-силно, но някак си нещата не се получават. Просто гледах да стоя събран и да подбирам правилните моменти. Може би това беше най-важното в четвъртия сет.

С 14-и корт установихте нещо като френски романс, но все пак всичко приключи благополучно на централния корт, на най-голямата сцена ("Филип Шатрие"). Когато дъждът нарушава програмата, организаторите допитват ли се до вас къде може да играете или е просто съвпадение, че трети пореден двубой започна именно на 14-и корт?

- Това е добър въпрос. Не, за 14-и корт не знам. Аз самият не очаквах да играя 3 мача един след друг там, но така се случи. В днешния ден (б. ред. вчера), според мен, можеха малко по-рано да реагират, да ни преместят, защото само нашите два мача не бяха изиграни и другото нещо, все пак, и малък шанс кой ще играе първи. Дали той или аз. Той (б.ред. Хуркач) свърши първи. Всичко това е в играта. Наистина, продължаваме напред. Утре (б. ред. днес) имам още един мач. Искам да се възстановя максимално, да изляза на корта и да опитам отново.

Тази вечер сънародникът ни ще се изправи срещу Хуберт Хуркач в последната среща от програмата на втория по големина корт "Сюзан Ланглен". Тя е предвидена за не по-рано от 19:00 часа българско време след края на 1/8-финала Oнс Жабер - Клара Таусон. Хуркач преодоля канадеца Денис Шаповалов с 6:3, 7:6(0), 4:6, 6:1 в трети кръг малко преди Димитров да приключи с Бергс снощи.

Това е трети 1/8-финал за хасковлията в Откритото първенство на Франция. 2020-а бе спрян от Стефанос Циципас след 3:6, 6:7(9), 2:6, а миналият сезон - от Александър Зверев с 1:6, 4:6, 3:6.