Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи бившия световен номер 1 Анди Мъри в среща от първия кръг на турнира от сериите ATP 250 в Бризбън (Австралия).

В последната среща между тях - в трети кръг на US Open през август 2023 година до успех с 3:0 сета стигна българинът.

Може да проследите двубоя на живо с "Фокус".



Димитров - Мъри 4:6, 7:5, 5:2

Двамата спечелиха подаванията си почти безпроблемно в първите два гейма. В третия и четвъртия сценарият бе подобен. Непредизвикана грешка на Димитров го остави на 30 при подаването на Мъри, при положение, че имаше възможност да стигне до 40:40. Стабилните бекхенди на българина му помогнаха той също да вземе подаването си с категоричен резултат. Двамата продължиха да стоят много солидно при сервисите си, играта им на сигурно също бе определяща и така се стигна до 3:3 гейма. Седмото разиграване започна с точка за българина, но Мъри спечели следващите четири, за да спечели подаването си. Благодарение на безотказния си сервис, Димитров отново изравни за 4:4. Въпреки колебанието на британеца, което доведе до 30-30, той все пак не допусна изненада и спечели подаването си. Колеблива игра и двойна грешка на нашето момче позволи на съперника му да стигне до два сетбола за пробив. Мъри не изпусна шанса и спечели първия сет с 6:4.

Вторият сет също започна с бърза размяна на подаванията. Британецът продължи с добрата си игра и направи резултата 2:1. Последваха два гейма, в които сервиращите не загубиха точка. Нови два гейма на сигурно минаха без особени изненади за 4:4. Димитров получи шанс за пробив, който стана факт след колеблива игра при подаването на Мъри, който накрая прати топката в мрежата - Гришо повежда с 5:4. В гейма, в който сервираше за частта, Григор допусна много грешки и позволи на Мъри да направи рибрейк. Българинът обаче отново повиши нивото си и поведе с 6:5. Краят на сета не беше никак лесен за Гришко, който дори скъса кордажа на ракетата си, но все пак успя да спечели - 7:5.

Димитров започна ударно третия сет! Българинът се възползва от колебанието на британеца и стигна до три поредни точки за брейк, а грешка на шотландеца при воле на мрежата означаше пробив още при първата възможност - 0:1. Импулсът в играта на Гришо бе видим и той с лекота взе подаването си, а след това стигна до нов пробив - 3:0. След това се стигна до нов безпроблемен сервис гейм за 4:0. В крайна сметка Мъри се размина с "геврека" и най-накрая взе подаването си - 4:1. След равностойна игра шотландецът не успя да намери линията, а с великолепен сервис Димитров затвори гейма, за да поведе с 5:1. В следващия гейм Мъри демонстрира характер и взе подаването си, благодарение на началния си удар - 5:2. Това не сломи нашето момче. Димитров позволи да се стигне до 40:40, но в крайна сметка приключи мача с ас - 6:2.