НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОБЗОР)

Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това стана ясно по време на брифинг, на който изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев представи финансовия и технически напредък на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020 г., както и подхода на Управляващия орган по проектите за изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност.
Гератлиев посочи, че общият бюджет на програмата до момента е над 1,3 млрд. лв. Средствата са разпределени в три програмни оси – за ПО 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ бюджетът е над 560 хил. лв., за ОП 2 „Образование и учене през целия живот“ – над 504 хил. лв., а за ОП 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ са предвидени над 252 хил. лв.
Изпълнителният директор обясни, че освен всички 355 хил. деца и ученици, които са включени в дейностите по програмата, подкрепа под формата на стипендии и практики в реална работна среда са получили и повече от 70 хиляди студенти. „Имаме успешно приключил проект, в който са подкрепени 300 деца със специални образователни потребности. Над 11 хил. деца от етнически малцинства или други уязвими групи са подкрепени от тази програма, а над 316 хил. ученици са включени в допълнителни дейности. Над 20 хил. ученици са получили индивидуални консултации за своето бъдещо развитие. Над 5 хил. ученици са преминали учебни практики във фирми в реална работна среда в над 300 професионални гимназии в страната. Над 30 000 студенти, които се обучават в приоритетни за икономиката на България области, са получили подкрепа под формата на предоставени стипендии. Над 40 000 студенти са участвали в студентски практики в реална работна среда, което улеснява по-нататъшната им реализация на пазара на труда. Над 3000 неграмотни или слабограмотни лица над 16-годишна възраст са преминали курсове по ограмотяване“, каза още Гератлиев.
През следващите години предстои да бъдат реализирани още няколко проекта по програмата. Единият е за квалификация на педагогически специалисти и е на стойност 20 млн. лв. По него през следващите три години квалификация трябва да придобият над 4000 специалисти. Вторият проект е за активно приобщаване в системата на предучилищното образование и е с отпуснат бюджет от 82 млн. лв. За образователната процедура „Подкрепа за успех“ са предвидени 130 млн. лв. Процедурата „Образование за утрешния ден“ е с бюджет от 105 млн. лв., като целта й е учителите да бъдат подтикнати да създават дигитално учебно съдържание.
Гератлиев обясни още, че към момента има 13 проекта на обща стойност над 340 млн. лв., сред които 4 са за Центрове за върхови постижения и 9 са за изграждане на Центрове за компетентност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Гератлиев,ОП НОИР: 20 млн. лв. ще бъдат дадени за квалификация на 4000 педагогически специалисти през следващите 3 години

Кирил Гератлиев,ОП НОИР: 20 млн. лв. ще бъдат дадени за квалификация на 4000 педагогически специалисти през следващите 3 години

18 Септември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. 20 млн. лв. ще бъдат дадени за квалификация на 4000 педагогически специалисти през следващите 3 години. Това каза изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обясни, че ще бъдат отделени 20 млн. лв. за квалификация на педагогическите специалисти . „По този проект трябва да обхванем през следващите 3 години над 4000 специалисти. Той ще се изпълнява до 2021 г. и следващия месец трябва да бъде сключен договор“, посочи Гератлиев.
По думите му по проект за активно приобщаване в системата на предучилищното образование е отпуснат бюджет от 82 млн. лв. „Над 130 млн. лв. ще бъдат дадени за образователна процедура „Подкрепа за успех“ за връщане на учениците в клас. А процедура „Образование за утрешния ден“ е със 105 млн. лв. – чрез тях трябва да променим учебните материали и да направим така, че нашите учители да могат да създават дигитално съдържание, да го съхраняват в облачна среда и да имаме основа, което да бъде надграждана занапред“, обясни Гератлиев.
По думите му към момента има 13 проекта на обща стойност над 340 млн. лв., сред които 4 са за Центрове за върхови постижения и 9 са за изграждане на Центрове за компетентност. „Всякакви спекулации, че това са пари, които науката груби, са напълно неверни. Предстоят множество поредици от срещи във връзка с програмите“, каза още Гератлиев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Гератлиев, ОП НОИР: Над 355 хил. деца са включени в дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Кирил Гератлиев, ОП НОИР: Над 355 хил. деца са включени в дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

18 Септември 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Над 355 хил. деца са включени в дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това каза изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Над 1 млрд. лв. е одобреният ресурс до момента, като за 725 млн. лв. имаме обявени процедури. Много заблуди има около тази програма и държа да ги разсея. Защото се твърди, че ресурсът трябва да бъде раздаден директно на висшите училища, професионалните гимназии или неправителствени организации директно. Но програмата цели да подкрепи реформите, които министърът на образованието и науката стартира“, каза още Гератлиев.
Той посочи, че вече над 355 хил. деца са включени в дейностите по програмата. „Имаме успешно приключил проект, в който са подкрепени 300 деца със специални образователни потребности. Над 11 хил. деца от етнически малцинства или други уязвими групи са подкрепени от тази програма, а над 316 хил. ученици са включени в допълнителни дейности. Над 20 хил. ученици са получили индивидуални консултации за своето бъдещо развитие. Над 5 хил. ученици са преминали учебни практики във фирми в реална работна среда в над 300 професионални гимназии в страната. Над 30 000 студенти, които се обучават в приоритетни за икономиката на България области, са получили подкрепа под формата на предоставени стипендии. Над 40 000 студенти са участвали в студентски практики в реална работна среда, което улеснява по-нататъшната им реализация на пазара на труда. Над 3000 неграмотни или слабограмотни лица над 16-годишна възраст са преминали курсове по ограмотяване“, обясни Гератлиев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.