НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Няма рискови нива на реки и язовири на територията на столицата (ОБЗОР)

Няма рискови нива на реки и язовири на територията на столицата (ОБЗОР)

13 Март 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата. Това стана ясно след проверката на състоянието на язовир „Мърчаево“, извършена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя отиде на място заедно с кмета район „Витоша“ и кмета на Мърчаево. Фандъкова обясни, че „Мърчаево“ е един от общо 6-те общински язовира на територията на столицата. Тя посочи, че язовирите „Бистрица“, „Кремиковци“ и „Сеславци“ са напълно изпразнени и увери, че „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“ 2, които са в експлоатация, се наблюдават непрекъснато. Фандъкова обясни, че в момента на трите язовира се прави контролирано изпускане, така че да има свободен обем. Фандъкова увери, че организацията на общината е за 24-часово дежурство за наблюдение, както над общинските язовири, така и на реките и критичните участъци на територията на общината. „Отново сме в сезона на дъждовете. Знаете, че за нас кметове е изключително важно да следим внимателно нивата на реките и язовирите в този период. Виждаме какво се случва навсякъде в такива моменти. Разчитам на кметовете на съответните райони и населени места и на екипите на Аварийно-спасителното звено. Погрижихме се през последните години да направим основни ремонти на общинските язовири“, каза Йорданка Фандъкова. Столичният кмет благодари на „Напоителни системи“ за сътрудничеството по отношение на язовирите „Суходол“ 1 и „Суходол“. Йорданка Фандъкова поясни, че „Суходол“ 2 е общински и се намира нависоко и при обилно снеготопене се пълни бързо, а „Напоителни системи“ поддържат по-голям свободен обем в язовир „Суходол 1"., което е предотвратило проблеми след последния обилен снеговалеж. Фандъкова уточни, че нивото на язовир „Бели Искър“ се поддържа по предписание и че към момента състоянието му е нормално. Според кмета на столицата най-важни са мерките по превенция. Фандъкова отбеляза, че за почистване на преливници на язовирите са заложени 100 хил. лв. за 2018 г. По думите й за настоящата година са предвидени около 2 млн. и 700 хил. лв., от които 1,5 млн. лв. от общинския бюджет, за почистването на около 85 км. речни корита. Кметът на София отчете, че ежегодно се почистват 500-метровите участъци след преливник, като през 2017 г. са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от река Искър в район „Кремиковци“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: През 2018 г. сме заложили 100 хил. лв. за почистване на преливници

Йорданка Фандъкова, кмет на София: През 2018 г. сме заложили 100 хил. лв. за почистване на преливници

13 Март 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 г. сме заложили 100 хил. лв. за почистване на преливници. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на язовир "Мърчаево", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея най-важни са мерките по превенция. „Превенцията за нас по отношение на язовирите е ежегодното чистене на 500-метровите участъци след преливника. Това се прави всяка година. Тази година сме заложили бюджет около 100 хил. лв. за това. Много важна наша задача е почистването на речните корита и деретета. Тук в район „Витоша“ има много дерета“, каза кметът на София. Тя отчете, че през изминалата година са почистени 117 км речни корита, включително 5 км от река Искър в район „Кремиковци“. „Това беше за първи път от много години. За 2018 г. сме заложили около 2 млн. и 700 хил. лв, от които 1, 5 млн. от общинския бюджет за почистването на около 85 км. речни корита“, заяви Фандъкова.
Във връзка с образуваното свлачище на пътя Княжево-Владая, Фандъкова каза, че има пропадане на подпорната стена в този участък. "Това е обект, който се поддържа от АПИ. Разговарях с директора инж. Атанасов и той ме увери, че предприема всички възможни действия за обезопасяване, а след това за възстановяване на участъка", каза Фанъдкова. Тя поясни, че е била на място и е видяла, че той е обезопасен. Според нея възможно най-бързо трябва да се възстанови, защото в момента той е стеснен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата

13 Март 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма информация за рискови нива на реки и язовири на територията на столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на язовир "Мърчаево", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Непрекъснато трябва да се следи. Имаме организация за 24-часово дежурство за наблюдение както над общинските язовири, така също и на реките и критичните участъци на територията на общината. Към момента обстановката е спокойна“, каза кметът на София. Тя посочи,че Столична община продължава с действия и наблюдения. Фандъкова отчете, че през 2012 г. язовир „Мърчаево“ е бил основно ремонтиран със средства от Междуведомствената комисия. "Поддържаме и системите от информация. Столичната община беше първата, която създаде специално Звено за аварийно-спасителни дейности. Сега вече е дирекция. Разчитаме на колегите, които са непрекъснато на място", допълни тя. Фандъкова уточни, че язовирите, които са в експлоатация: „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“ 2 се наблюдават непрекъснато. Тя посочи, че в момента на трите язовира се прави контролирано изпускане, така че да има свободен обем, ако има по-силен дъжд и заради снеготопенето. „Отново сме в сезона на дъждовете. Знаете, че за нас кметове е изключително важно да следим внимателно нивата на реките и язовирите в този период. Виждаме какво се случва навсякъде в такива моменти. Разчитам на кметовете на съответните райони и населени места и на екипите на Аварийно-спасителното звено. Тук с мен са кметът на район „Витоша“ и кметът на Мърчаево“, заяви Фандъкова. „Погрижихме се през последните години да направим основни ремонти на общинските язовири“, каза кметът на София. „Специално благодаря на „Напоителни системи“, защото с тях сме в много тясна координация по отношение на язовирите „Суходол“ 1 и „Суходол“ 2.“, обясни Фандъкова. Тя поясни, че „Суходол“ 2 е общински и се намира нависоко и при обилно снеготопене той се пълни бързо. „Затова сме във връзка с „Напоителни системи“, които поддържат по-голям свободен обем в язовир „Суходол“ 1. Това ни помогна при последния обилен снеговалеж да нямаме там проблеми“, допълни кметът на София. На въпрос какво е състоянието на язовир „Бели Искър“, Фандъкова коментира, че то е нормално. „Поддържа се нивото, което е по предписание. По отношение на ремонтите, знаете, че Регионалното министерство е водещо“, посочи кметът и поясни, че Столична община ще съдейства с всичко, каквото трябва. Фандъкова отбеляза, че никой не е по-силен от природата и посочи, че понякога валежите са такива, че не могат да се избегнат рискови ситуации.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери състоянието на общинския язовир "Мърчаево"

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери състоянието на общинския язовир "Мърчаево"

13 Март 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. От 13.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери състоянието на общинския язовир "Мърчаево". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Общината ежегодно почиства и язовирните стени и 500 метровите участъци под преливните им съоръжения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.